Felmérés: a férfiaknak már bosszantó a mellvillantás, a nőknek elegük lett a tukmálásból

A nyugati eladási kultúra még nem gyűrűzött be hazánkba teljesen, néhány üdítő kivételtől eltekintve az értékesítők zömét udvariatlannak és türelmetlennek ítélik meg az ügyfelek – derült ki Kasza Tamás több száz üzletember bevonásával készült felméréséből. Eszerint a férfiak ma már idegesítőnek találják, ha egy nő a nőiességét kihasználva akar nekik eladni valamit, miközben a nők attól tudnak leginkább kibukni, ha az értékesítő erőszakosan nyomul. Ennek ellenére a változó világban is vannak olyan bevált trükkök, amelyek az értékesítés során kifizetődőek lehetnek.

 Kasza Tamás lezárási specialista több száz üzletembert és üzletasszonyt kérdezett meg vásárlási szokásairól, az eredményekből pedig egyértelműen látszik, hogy mindkét nem esetében a kedvesség és az odafigyelés az a tulajdonság, ami az értékesítési folyamatban kiemelten számít.

„Korábban a férfiak akkor is vásároltak egy nőtől, ha ugyan adott esetben nem is volt szükségük a kínált termékre, de úgy érezték, jó pontot szereznek vele, vagy segítenek a vásárlással. De a rendszerváltás után, három válsággal a hátunk mögött már inkább bosszantónak találják, ha egy nő a nőiességét kihasználva akar nekik eladni. A comb- és mellvillantós korszaknak vége van” – mutatott rá az értékesítési szakértő.

Mint fogalmazott, beszélgetései alapján elmondható, hogy a férfiak is leginkább azt várják el, hogy tényleg az érdekeiket figyeljék, továbbá szimpatikus számukra, ha tényleges kompetenciát látnak egy nőnél, ami nem megy át okoskodásba.

A lezárási specialista a női értékesítőknek az eredmények alapján azt tanácsolja, hogy legyenek mindig felkészültek, kedvesek és korrektek, emellett legyenek a saját területük mesterei.

„Legyenek mindig lényegre törőek, és tényeket mondjanak, mert a férfiak elutasítják az üres beszédet a rohanó világban. Derítsék ki mielőbb, mi kell a vevőnek, és döntsék el, tudnak-e rajta segíteni. Megoldásorientált gondolkodásmódra van szükség, a férfiak ugyanis nem flörtölést vagy egy baráti beszélgetést keresnek az üzleti életben. Ezzel együtt az elegáns öltözet és egy őszinte mosoly is segíteni tud, hiszen azzal jó benyomást tudunk tenni az ügyfélre” – magyarázta.

Elővigyázatosak az üzletasszonyok, tartanak a lehúzástól

Ami a másik oldalt illeti: az üzletasszonyok számára bizonyíték kell, nem ígéret – jelentette ki Kasza Tamás. Kutatása szerint a nőknek két fő dologra van igényük Magyarországon: legyenek velük kedvesebbek az értékesítők, és ne tukmálják rájuk a portékájukat. Azaz csak akkor próbáljanak eladni nekik valamit, ha tényleg szükségük van az árura vagy a szolgáltatásra.

„A válaszok alapján az üzletasszonyok egyetértenek abban, hogy a nyugati eladási kultúra még nem ért ide, néhány üdítő kivételtől eltekintve az értékesítők zöme udvariatlan. Pedig ők pont azt szeretnék, hogy ne akarják őket lehúzni, partnerként tekintsenek rájuk, és ne legyenek velük szemben agresszívek” – hívta fel rá a figyelmet Kasza Tamás.

Érdekesség, hogy a válaszadó üzletasszonyok 41 százaléka nőtől, 29 százaléka férfitól vásárolna inkább, míg 30 százalék számára mindegy az értékesítő neme, csak legyen hozzáértő és érdeklődő. Kasza Tamás szerint ebből is látszik, hogy az ember szakértelme és igényessége számít elsősorban az értékesítés során, legyen szó nőről vagy férfiről.

A lezárási specialista a férfiaknak azt ajánlja, hogy ne akarjanak mindenkit mindenre rábeszélni. Legyen küldetésük, és képviseljenek értéket, ellenkező esetben saját maguk alatt áshatnak idővel egy hatalmas gödröt, hiszen ha valakinek elterjed a negatív híre, azt később nehéz semmissé tenni a köztudatban.

„Ne a saját problémánkat próbáljuk megoldani, hanem a potenciális vásárlóét. Alapszabály lett, hogy soha ne tukmáljunk, és éreztessük a nőkkel, hogy fontosak nekünk. A pozitív kisugárzás szintén hatalmas versenyelőny lehet, de a logikai, érzelmi érvelés is nélkülözhetetlen. Sőt, az értékesítési munkához jó, mi több, kiváló emberismerővé kell válni” – zárta gondolatait Kasza Tamás.

Ha a fókuszban a vásárló és a problémája állna, akkor gördülékenyebben menne a termékek és a szolgáltatások eladása is, kihívó vagy agresszív viselkedéssel viszont egyik nem sem fog már sikereket aratni a megkérdezettek szerint.

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás: