Fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát

A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az Európai Unió gazdaságának fokozatos bővülését eredményezte - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve közölte, a GDP az EU egészében és az euróövezet országaiban egyaránt 0,3 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében. A bővülés, amely minden tagállamra kiterjedt, a gazdasági stagnálás elhúzódó időszakának végét jelzi.

Idén az unió egészében 1 százalékos, az euróövezetben pedig 0,8 százalékos GDP-növekedés várható, míg jövőre 1,6 százalékra, illetve 1,4 százalékra gyorsul a növekedés - közölte az uniós biztos.

A prognózis szerint a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján mért uniós infláció a 2023-as 6,4 százalékról 2024-re várhatóan 2,7 százalékra, 2025-ben pedig 2,2 százalékra csökken. Az euróövezetben a HICP-infláció a 2023-as 5,4 százalékról idén várhatóan 2,25 százalékra, 2025-re pedig 2,1 százalékra mérséklődik.

Megjegyezték: az infláció csökkenése lassabb lehet a vártnál, ami a központi bankokat a kamatlábcsökkentések kapcsán kivárásra ösztönözheti, amíg stabillá nem válik a szolgáltatások inflációjának csökkenő tendenciája. Az is előfordulhat, hogy egyes tagállamok 2025-ben további költségvetési konszolidációs intézkedéseket fognak elfogadni, ami befolyásolhatja a jövő évi gazdasági növekedést. Arra is van esély, hogy a megtakarítási hajlandóság csökkenése ösztönözni fogja a fogyasztás növekedését, és a lakásépítési beruházások is gyorsabban helyreállhatnak a vártnál - írták.

A jelentés szerint a gazdasági aktivitás idei és jövő évi növekedése a magánfogyasztás folyamatos bővülésén fog alapulni, mivel a reálbérek és a foglalkoztatás folyamatos növekedése tartósan növeli a rendelkezésre álló reáljövedelmet. Az erős megtakarítási hajlandóság azonban részben továbbra is visszafogja a magánfogyasztást. A beruházások növekedése mérséklődni látszik, és a lakásépítés hullámvölgye miatt várhatóan csak apránként fog élénkülni. A hitelfeltételek az előrejelzés távlatában javulni fognak, a piacok azonban a téli helyzethez képest a kamatlábak valamelyest fokozatosabb csökkenésére számítanak.

Közölték, a kereskedelem élénkülése várható, ami támogatni fogja az uniós exportot. Az uniós belföldi kereslet újbóli fellendülésével azonban az import is felgyorsul, jórészt ellensúlyozva az export növekedésjavító hatását.

Az előrejelzés szerint a munkaerőpiac továbbra is erős marad, az EU gazdasága 2023-ban több mint kétmillió munkahelyet teremtett. A tavalyi év utolsó három hónapjában a 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatási rátája új rekordot ért el, 80,1 százalék és 75,5 százalék közötti értéket. Az uniós munkanélküliségi ráta márciusban rekordalacsony, 6 százalékos volt. A munkaerőpiac jó teljesítménye az erős, többek között a migrációnak köszönhetően bővülő munkaerő-kínálatra és a munkaerő-keresletre egyaránt visszavezethető - írták. Az uniós foglalkoztatás növekedése idén várhatóan 0,6 százalék lesz, majd 2025-ben 0,4 százalékra mérséklődik.

A nominális bérek növekedése a 2023-as 5,8 százalékos csúcsértéket követően a dezinflációs várakozások hatására lassulni kezdett az EU-ban, és várhatóan a továbbiakban is lassulni fog.

Az államháztartási hiány csökkenése az előrejelzések szerint 2024-ben (3 százalék) és 2025-ben is (2,9 százalék) folytatódik az energiatámogatási intézkedések fokozatos megszüntetése következtében. A GDP-arányos adósságráta az EU-ban idén 82,9 százalékon stabilizálódik, majd körülbelül 0,4 százalékkal emelkedik 2025-ben.

A jelentés megjegyezte: a bizonytalanság és a gazdasági kilátásokat fenyegető geopolitikai feszültségek tovább erősödtek, és továbbra is kockázatot jelentenek.

Az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése Magyarországgal kapcsolatban azt írta: az ország GDP-je a magas infláció és a magas kamatlábak, valamint a gyengébb külső kereslet miatt csökkenést mutatott 2023-ban. Fokozatos fellendülés várható azonban, ahogy a háztartások vásárlóereje emelkedik és a finanszírozási feltételek javulnak.

A gazdasági aktivitás 2024. első negyedévben lendületet vett, a GDP becslések szerint negyedéves összevetésben 0,8 százalékkal nőtt. Az előrejelzés szerint a magyar GDP növekedése idén 2,4 százalékot ér el, 2025-ben pedig 3,5 százalékot.

Ahogy a gazdasági fellendülés felgyorsul, a munkaórák száma és a foglalkoztatás is emelkedni fog, ami 2025-re 4 százalékra csökkenti majd a munkanélküliségi rátát. A növekvő munkaerő-kereslet mellett a reálbérek 2024-ben és 2025-ben dinamikusan emelkednek. A nominális bérek növekedése 2025-ben enyhül, amint a 2023. decemberi 15 százalékos minimálbér-emelés hatása elmúlik - jegyezték meg.

A háztartások vásárlóerejének javulásával és a finanszírozási feltételek enyhülésével fokozatos fellendülés várható. A beruházásokat 2024-ben a költségvetési konszolidációs erőfeszítések és a kereskedelmi ingatlanok túlzott kapacitása vissza fogja tartani.

Az exportot a globális kereslet élénkülése és a folyamatban lévő a külföldi működőtőke-befektetésű (FDI) projektek erősítik. A növekvő belső kereslet várhatóan fellendíti az importot, és a folyó fizetési mérleg egyenlege a 2023-as kismértékű többletről 2025-re a GDP 1,4 százalékát kitevő hiányra állítja vissza.

A HICP-infláció a 2023-as 17 százalékról 2024-re 4,1 százalékra, 2025-ben pedig 3,7 százalékra csökken Magyarországon. A 2023-as jelentős romlást követően az államháztartási hiány az előrejelzések szerint továbbra is magas marad. A GDP-arányos államadósság az idén várhatóan enyhén emelkedik - áll az uniós bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Csoport ingatlanfejlesztési beruházása

Új, három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést is magában foglaló, mintegy 16,5 milliárd forint összértékű beruházási programot hajt végre a hazai dohányipar meghatározó szereplője, a Continental Dohányipari Csoport. Az ingatlanfejlesztések első, szimbolikus lépéseként a társaság tulajdonosai és vezetői, illetve Sátoraljaújhely polgármestere ünnepélyes keretek között helyezték le a csomag részét képező zöldmezős raktárépület alapkövét a Pataki úti új iparterületen. A fejlesztések lehetővé teszik a Continental számára a további gépbetelepítéseket, a termelési kapacitás növelését, a raktározási folyamatok modernizálását, így a fenntarthatóság és versenyképesség növelését.
2024. 05. 26. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 26. 21:00
Megosztás:

Régi vagy modern bútorok? Nincs jobb vagy rosszabb, a válasz a harmóniában rejlik!

Régen minden jobb volt – valószínűleg sokan hallottuk már ezt a mondatot. Talán van is ebben valami. Vagy mégsem? Ki honnan nézi. A realitás azonban általában az, hogy az igazság a szélsőségek között található valahol. Na és persze ízlések és pofonok, ahány ember, annyi vélemény. A bútorok esetében is nagyjából ez a helyzet. Hibát követ el, aki lemond a régi idők tudásáról, de az is, aki nem képes befogadni az új dolgokat!
2024. 05. 26. 20:00
Megosztás:

Innovatív megoldások az információbiztonság terén

Milyen megoldások vannak ma az információbiztonságban és hogyan lehet növelni egy vállalat információbiztonságának érettségét? Ennek jártunk utána a FORTIX Consulting Kft. információbiztonsággal foglalkozó magyar cég segítségével, akik folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat az információbiztonság terén, ezért naprakész tanácsokkal rendelkeznek.
2024. 05. 26. 19:00
Megosztás:

Meleg, záporos-zivataros időjárás várható

A jövő hét elején átmenetileg csökken a csapadék valószínűsége, majd a hét közepétől ismét megnő a záporok, zivatarok esélye, pénteken több helyen is lehet eső. A csúcshőmérséklet továbbra is 23-29 Celsius-fok között várható, a hét végén délkeleten 31 fok is lehet - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 05. 26. 18:00
Megosztás:

Mekkora hozamot lehet elérni a lakáskiadással?

Kiszámoltuk, mekkora hozamot termelt a múltban a lakáskiadás, és azt is bemutatjuk, miként alakulhat az ingatlanbefektetés jövedelmezősége a közeljövőben.
2024. 05. 26. 17:00
Megosztás:

Diákhitel sajtóközlemény: Hazugságokat állít a 24.hu

A 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek. A Diákhitel Központ felhívja a 24.hu figyelmét, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira. A rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott. Így a 24.hu hazug állításaival szemben a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az ERSTE, az MBH Bank és a Gránit bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára.
2024. 05. 26. 16:00
Megosztás:

Tovább bővült a Budapesti Közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, a napokban szolgálatba állt céljármű teszi immár teljessé a budapesti közműtársaság FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottáját.
2024. 05. 26. 15:00
Megosztás:

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH a napokban

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.
2024. 05. 26. 14:00
Megosztás:

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás: