Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Mennyibe kerül a lakossági gáz 2023 / 2024-ben?

Hány forint 1 köbméter (m3) gáz 2024-ben és miért fizetünk a köbméter helyett a MJ (megajoule) után?

Hogy jön ki az összeg, amit fizetnünk kell?

A gáz ára MJ-ban (megajoule) van megállapítva, miközben a gázóra köbméterben mér. Hogy lesz tehát a köbméterben mért fogyasztásból MJ-ban fizetendő számlaösszeg? Ugye, hogy milyen izgalmas kérdés? 

(Javasoljuk, hogy ha cikkünk olvasása közben elő tudja venni esetleg a saját havi gázszámláját, akkor érdemes lesz, mert nagy dolgok fognak kiderülni! Ne ijedjen meg, a cikk végére minden érthető lesz!)

Gázár kalkulátor 2024 - lakossági gáz ára és a gázszámla értelmezése

Miről szól a cikkünkbe ágyazott "Gáz ára 2024" videó?

- Mit jelent a gázszámlán az elszámolási időszak? 

- Gázóra leolvasás módja

- Induló mérőállás és záró mérőállás jelentése a gázszámlán

- Gázfogyasztás (köbméter) kiszámítása

- Üzemi állapotú gázmennyiség fogalma

- Gázkorrekció és a gáztechnikai normál állapotú gázmennyiség számítása

- Gázkorrekciós tényező és a korrigált gázmennyiség

- Hogyan lesz a köbméterből MegaJoule (MJ) fogyasztás?

- A gáz fűtőértéke, kalóriája, a MegaJoule jelentése

- Hőmennyiség (MJ) számítása

Íme az említett gáz árak 2024 videó, ami mindent elmagyaráz (kattintson az alábbi képre a videó indításához)

gáz ára 2024

Most pedig nézzünk meg egy gázszámlát és értelmezzük!

Álljon itt egy "példa" gáz számla és nézzük meg, mit is látunk rajta, szép sorban...

gázszámla 2024- Az első oszlopban a gázóránk gyártási száma látható, ezzel azonosítható be a mérőműszer.

- A második oszlop az elszámolási időszakot jelöli, azaz azt időt, amire a számla aktuális sora vonatkozik. Példánkban 2 időszak is szerepel rajta. Az első 2022.08.06. – 2022.09.30.-ig terjed és a fogyasztás nagyságát becsléssel állapították meg. Ez abból látható, hogy az “LM” azaz “Leolvasás Módja” nevű oszlopban a “Becs” kifejezés látható.

Példánk második sorában az elszámolási időszak 2022.10.01. – 2022.11.03. és a fogyasztást Diktálással lett megállapítva, ez láthatjuk a “LM” oszlopban a “Dikt” kifejezésből.

lakossági földág ára kalkulátor 2024 köbméter MJ

De hogy jön ki az összeg, amit fizetnünk kell?

A gáz ára MJ-ban (megajoule) van megállapítva, miközben a gázóránk köbméterben mér. Hogy lesz tehát a köbméterben mért fogyasztásból MJ-ban fizetendő számlaösszeg?

A gázórán köbméterben mérünk, ez az un. üzemi állapotú gázmennyiség. Ez a köbméter mennyiség szerepel a “Fogyasztás” rubrikában, mely példánk első sorában 64 köbméter mennyiség.

Lakossági gáz árak kalkulátor 2024 ITT.

Ez az összeg úgy jön ki, az adott időszakban az induló mérőóra állás 2790 köbméter volt, míg a záró mérőóra állás pedig 2854 köbméter. Ha a két számot kivonjuk egymásból, azaz 2854 – 2790 = 64 köbméter (m3) fogyasztás.

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ez az un. „üzemi állapotú gázmennyiség”.

gáz ára 2024 kalkulátor gázfűtéshez

De bármilyen furcsa, hiába mértünk a gázórán 64 m3-t, mégsem ezt a mennyiséget kell kifizetni! Hogy miért?

Mert ezt a 64 köbmétert át kell számítani un. gáztechnikai normál állapotba. Ezt az átszámítást azért kell elvégezni, mert a gáz térfogata változik attól, hogy mennyi kint a hőmérséklet és a légnyomás.

Tehát 64 m3 gázt fogyasztottunk a gázóránk mérése szerint. A „Fogyasztás” oszlop mellett található „Korrekciós tényező” segítségével - ami esetünkben 1,017 – kiszámíthatjuk a gáztechnikai normál állapotot, ami a két szám szorzata lesz: 64 x 1,017 = 65,09 köbméter. Ez látható a „Korrigált mennyiség” rubrikában.

Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy bár 64 köbmétert mért a gázóránk, de 65,09 köbmétert kell kifizetnünk.

És most jön az újabb csavar!

Hiszen miután az óránk megmérte az „üzemi állapotot” majd korrigáltuk azt „normál állapotba” még mindig nem tudjuk, hogy mennyi gázt fogyasztottunk. Mert a számlán nem a köbmétert, hanem a MegaJoule-t kell kifizetni (a rezsicsökkentett gáz ár és a piaci gáz ára is MJ-ban van megadva az állami hivatalok által).

De mi az a MegaJoule?

A MegaJoule a gáz minőségét mutatja meg. Hiszen a gáz minősége, kalóriája („fűtőértéke”) változik, ingadozik. Hol ilyen-hol olyan...

Nem véletlen, hogy sokan panaszkodnak, hogy kék a láng, zöld a láng, nem forr fel a víz... stb... Bár ezek többnyire inkább csak városi (falusi) legendák, de mindenesetre tényleg változik a gáz minősége.

De térjünk vissza a számlához!

gázszámla 2024Miután megállapítottuk tehát a korrigált mennyiséget, azaz megtudtuk, hogy az óránk által mért 64 köbméter fogyasztás valójában 65,09 köbméternek felel meg a korrekció után, ezután meg kell néznünk, hogy milyen volt a gáz minősége MJ-ban. Magyarországon általában 33-35 MJ között mozog általában ez az érték. Példánkban most éppen 35,04 MJ/m3.

Ebből már könnyedén kiszámolhatjuk a fogyasztásunkat, ami a (korrigált mennyiség szorozva a fűtőértékkel) 65,09 x 35,04 = 2281 MJ

Ezt a MJ mennyiséget kell tehát kifizetnünk annak függvényében, hogy rezsicsökentett, vagy piaci árat fizetünk. 

A gáz árakról IDE kattintva írtunk részletesen.

Babaváró hitel-boom lesz 2024-ben

Nagyot mentett az életkori szigorítás miatt előrehozott igénylések száma a babaváró 2023-as piacán. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024. eleje 3 okból is egész biztosan a legnépszerűbb családtámogatási termékről fog szólni.
2024. 02. 27. 05:30
Megosztás:

Lakásbiztosítási kampány: kulcsszerepben a független alkuszok

Hivatalosan pénteken veszi kezdetét az első lakásbiztosítási kampány, melynek keretében gyakorlatilag minden lakástulajdonos felülvizsgálhatja jelenlegi lakásbiztosítását. A koncentrált figyelem hatására akár több százezer lakásbiztosítást is lecserélhetnek az ügyfelek. A kampányban kiemelt szerep jut a független alkuszoknak: az eddig jellemző 20 százalék helyett márciusban a lakásbiztosítási szerződések akár 50 százalékát is a biztosítások összehasonlítását lehetővé tevő közvetítőkön keresztül kötik majd – jelzi előre a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 02. 27. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj pénztár tag vagy? Akkor ennek örülni fogsz!

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 02. 27. 04:30
Megosztás:

Magyarország a horgászok országa

Magyarországon mindig is népszerű sportnak számított a horgászat. A közkedvelt szabadidősport a világjárvány óta még népszerűbb lett, ahogy sokan kaptak rá vagy tértek vissza ehhez a természetközeli kikapcsolódási formához. Mit érdemes tudni a horgászat magyarországi helyzetéről, és mire számítson, aki szeretne belevágni?
2024. 02. 27. 04:00
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás:

Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

Csúcsokat döntöget az influenza vírus, az RSV, már előzte a COVID-ot mégis gyakran halljuk, hogy ma már nem érdemes tesztelni, mert mindegyik vírusfertőzés lefolyása ugyanolyan. Miért nem helyes ez az álláspont? Hogy kerül a képbe a Streptococcus baktérium? Miért NEM érdemes mostanság COVID-teszteket használni? Erről lesz szó az alábbi háttéranyagban.
2024. 02. 27. 01:00
Megosztás:

Így tárolható a villamos energia korszerűen, hatékonyan

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából.
2024. 02. 27. 00:30
Megosztás:

Az alapján amit eddig láttunk, a SMOG lehet 2024 legjobb kriptója

Továbbra is egyike a legnépszerűbb elérhető befektetési lehetőségeknek a szektorban a Smog. A listázást semmilyen előértékesítés nem előzte meg, ennek ellenére pillanatok alatt tudott 1400 százalékkal növekedni a sárkányos kriptó értéke.
2024. 02. 27. 00:01
Megosztás:

Fúzió a biztosításközvetítői piacon: a GRANTIS-hoz csatlakozik az Eurolife ‘94

Az eddig is magas színvonalú és hatékony kiszolgálás terén jelentős előrelépésekre számíthatnak a meglévő és új ügyfelek.
2024. 02. 26. 23:30
Megosztás:

Csehország segítő kezet kap

Mintegy kétbillió korona (harminckétbillió forint) támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be - közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium, amelynek kimutatását a CTK állami hírügynökség ismertette.
2024. 02. 26. 23:00
Megosztás:

Így válassz fülbevalót gyermekednek!

Az első fülbevaló kiválasztása kislányunknak nem egyszerű feladat: számtalan típus és stílus közül választhatunk szemünk fényének. Mikor lövessük ki a fülét? Az első darab fémből legyen, vagy valami másból? Ám vannak még más szempontok is: cikkünkben segítünk eligazodni köztük!
2024. 02. 26. 22:30
Megosztás:

Mutatjuk, hol épül meg az ország legnagyobb energiatárolója

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 21:30
Megosztás:

Az EU elfogadta az új rendeletet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban - közölte az uniós tanács hétfőn.
2024. 02. 26. 21:00
Megosztás:

Terhelt lakásbiztosításokat is újra lehet kötni

A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján közzétett tájékoztatójában.
2024. 02. 26. 20:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni otthon a felhőbányászattal?

Az évek során egyre többen keresik az otthoni passzív jövedelem könnyű módjait, és a felhőbányászat válik rendkívül népszerű választássá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lehet az Inccrypto felhőbányászati platform megbízható választás azok számára, akik 2024-ben pénzt akarnak keresni az interneten.
2024. 02. 26. 19:50
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 26. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel, többségében csökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 26. 19:00
Megosztás:

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
2024. 02. 26. 18:30
Megosztás: