Gázóra leolvasás és fizetés - így fogsz fizetni ha diktálsz, vagy ha havi átalányt fizetsz

Az MVM hivatalos weboldalán elérhető információk szerint mostantól (azaz 2022 augusztus 1-től) az állandó havi átalány szerint fizető ügyfeleknek minden hónapban azonos mennyiségű gázt, pontosan 144 köbméternyi gázmennyiséget fognak elszámolni rezsicsökkentett áron. A többi ügyfélnek, köztük a havi diktálást választóknak, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható gázmennyiséget - számolt be az Infostart.hu.

Gázóra leolvasás és fizetés - így fogsz fizetni ha diktálsz, vagy ha havi átalányt fizetsz

Hogy korábban mennyit fogyasztottunk, az nem számít...

Az, hogy az augusztus elsejét megelőző időszakban ki mennyi gázt fogyasztott, nem gyakorol hatást arra, hogy a mostani időszakban milyen mennyiséget kap kedvezményesen: kizárólag a fenti szabályok határozzák meg azt, kinek mennyit kell majd fizetnie az energiahordozóért – mondta el érdeklődésünkre Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

"Az új korszak idén augusztus elsején indult el, az első egyéves periódus jövő július 31-éig tart, ebben a periódusban kell beleférni az 1729 köbméterbe, ez az elsődleges alapszabály" – fogalmazott.

Kétféle fogyasztót különböztetünk meg

A szakértő szerint két csoportba érdemes osztani a hazai gázfelhasználókat:

- az egyikben az átalány szerint fogyasztók vannak,

- a másikban pedig a diktálással vagy szolgáltatói becsléssel fizetők.

"Az átalány szerint fizetőknél a 144 köbméteres szintet érdemes figyelni, elő kell keresni az elmúlt hónapok gázszámláit és megkeresni, hogy az átalány szerint küldött gázszámlában mekkora gázmennyiséget vett figyelembe a szolgáltató a megelőző fogyasztási adatok alapján.

Az alábbi ábrán (forrás: RTL Híradó) mutatjuk meg az átalány szerint, egyenletes eloszlásban fogyasztók gázmennyiségeit

gázfogyasztás havi diktálás szerint

Ha 144 köbméter alatti az átalány szerint kiküldött számla, akkor nem kell semmilyen változásra számítania a fogyasztónak, lényegében a rezsicsökkentés eddig megszokott formája vonatkozni fog rá is" – árulta el a szakértő.

Ha viszont 144 köbméter fölötti mennyiséget küld átalányban a szolgáltató, akkor havi 144 köbméterig terjedően a rezsicsökkentett gázárat kell figyelembe venni a fogyasztóra, az e fölötti részre azonban a piaci lakossági gázár vonatkozik, amely országos átlagban nagyjából 102 forint helyett 732,4 forint augusztusban és szeptemberben, ezt követően pedig decemberig 752,5 forint – egyelőre idáig látható a gázár, a jövő évi árakra pedig karácsony körül derül fény.

Mi lesz azokkal, akik a diktálást választják?

A nem átalány szerint fizetőkre a fogyasztási jelleggörbe az érvényes, melyet a korábbi évek jellemző háztartási fogyasztásai alapján foglaltak jogszabályba.

"Erősen időjárásfüggő az, hogy az egyes hónapokban az egyes fogyasztási helyeken mennyi gázt fogyasztanak:

- ennek megfelelően augusztusban 15 köbméterig lehet a rezsicsökkentett áron elszámolni a gázt,

- szeptembertől ez 30 köbméterre,

- októberben 101 köbméterre,

- novemberben 203 köbméterre,

- decemberben pedig 297 köbméterre emelkedik, és

- januárban éri el a maximumot, 336 köbméterrel, majd ahogyan megyünk kifelé a télből, egyre kisebb mennyiségben" – tájékoztatott a Portfolio elemzője.

Ha a jellegörbe alapján számolják el havonta a gázfogyasztást, akkor így néz ki grafikusan, havi bontásban ábrázolva (forrás: RTL Híradó)

havi gázfogyasztás jellegörbe szerint

Nem görgethető a megtakarítás

Weinhardt Attila arról is beszámolt, hogy a Portfolio értesülése szerint aki a nyár végi és ősz eleji hónapokban nem meríti ki a rezsicsökkentett áron felhasználható gázkeretét, az nem görgetheti tovább a "megspórolt" mennyiséget.

"Az egész év során kell figyelembe venni azt, hogy valaki 1729 köbméter felett vagy alatt fogyaszt, a most indult egy év során minden fogyasztónak jár 1729 köbméter. Ha valaki a következő hetek, hónapok során tud elérni spórolást, azzal magának segít olyan értelemben, hogy a most indult egy év során egyre inkább abba az irányba tereli saját magát, hogy beleférjen ebbe a rezsicsökkentéssel érintett gázmennyiségbe" – fogalmazott.

Ha valaki tehát egy adott hónapban nem fér bele a rendelkezésére álló keretbe, akkor 7,5-szeres piaci gázárat kell az a fölé eső részre fizetnie.

Minden részletszabály egyelőre nem ismert, de az elemző szerint átalányra annak érdemes átállnia, aki tudja, hogy bele fog férni fogyasztása az 1729 köbméteres keretbe. Ha valaki nem fér bele, annak azért érheti meg az átállás, mert legalább előre látja, hogy havi szinten mennyivel magasabb a fogyasztása, ezáltal költsége.

A havi diktálásnál egy hidegbetörés révén bármikor adódhat olyan helyzet, amelyben a fogyasztó kilóg a jelleggörbéből, és ezt a kiugrást azonnal ki is számlázhatja a szolgáltató - olvashatjuk az Infostart beszámolójában.

Kattints az alábbi gázórára és rövid videóban is elmagyarázzuk, hogy érthető legyen.

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás: