Gázóra leolvasás és fizetés - így fogsz fizetni ha diktálsz, vagy ha havi átalányt fizetsz

Az MVM hivatalos weboldalán elérhető információk szerint mostantól (azaz 2022 augusztus 1-től) az állandó havi átalány szerint fizető ügyfeleknek minden hónapban azonos mennyiségű gázt, pontosan 144 köbméternyi gázmennyiséget fognak elszámolni rezsicsökkentett áron. A többi ügyfélnek, köztük a havi diktálást választóknak, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható gázmennyiséget - számolt be az Infostart.hu.

Gázóra leolvasás és fizetés - így fogsz fizetni ha diktálsz, vagy ha havi átalányt fizetsz

Hogy korábban mennyit fogyasztottunk, az nem számít...

Az, hogy az augusztus elsejét megelőző időszakban ki mennyi gázt fogyasztott, nem gyakorol hatást arra, hogy a mostani időszakban milyen mennyiséget kap kedvezményesen: kizárólag a fenti szabályok határozzák meg azt, kinek mennyit kell majd fizetnie az energiahordozóért – mondta el érdeklődésünkre Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

"Az új korszak idén augusztus elsején indult el, az első egyéves periódus jövő július 31-éig tart, ebben a periódusban kell beleférni az 1729 köbméterbe, ez az elsődleges alapszabály" – fogalmazott.

Kétféle fogyasztót különböztetünk meg

A szakértő szerint két csoportba érdemes osztani a hazai gázfelhasználókat:

- az egyikben az átalány szerint fogyasztók vannak,

- a másikban pedig a diktálással vagy szolgáltatói becsléssel fizetők.

"Az átalány szerint fizetőknél a 144 köbméteres szintet érdemes figyelni, elő kell keresni az elmúlt hónapok gázszámláit és megkeresni, hogy az átalány szerint küldött gázszámlában mekkora gázmennyiséget vett figyelembe a szolgáltató a megelőző fogyasztási adatok alapján.

Az alábbi ábrán (forrás: RTL Híradó) mutatjuk meg az átalány szerint, egyenletes eloszlásban fogyasztók gázmennyiségeit

gázfogyasztás havi diktálás szerint

Ha 144 köbméter alatti az átalány szerint kiküldött számla, akkor nem kell semmilyen változásra számítania a fogyasztónak, lényegében a rezsicsökkentés eddig megszokott formája vonatkozni fog rá is" – árulta el a szakértő.

Ha viszont 144 köbméter fölötti mennyiséget küld átalányban a szolgáltató, akkor havi 144 köbméterig terjedően a rezsicsökkentett gázárat kell figyelembe venni a fogyasztóra, az e fölötti részre azonban a piaci lakossági gázár vonatkozik, amely országos átlagban nagyjából 102 forint helyett 732,4 forint augusztusban és szeptemberben, ezt követően pedig decemberig 752,5 forint – egyelőre idáig látható a gázár, a jövő évi árakra pedig karácsony körül derül fény.

Mi lesz azokkal, akik a diktálást választják?

A nem átalány szerint fizetőkre a fogyasztási jelleggörbe az érvényes, melyet a korábbi évek jellemző háztartási fogyasztásai alapján foglaltak jogszabályba.

"Erősen időjárásfüggő az, hogy az egyes hónapokban az egyes fogyasztási helyeken mennyi gázt fogyasztanak:

- ennek megfelelően augusztusban 15 köbméterig lehet a rezsicsökkentett áron elszámolni a gázt,

- szeptembertől ez 30 köbméterre,

- októberben 101 köbméterre,

- novemberben 203 köbméterre,

- decemberben pedig 297 köbméterre emelkedik, és

- januárban éri el a maximumot, 336 köbméterrel, majd ahogyan megyünk kifelé a télből, egyre kisebb mennyiségben" – tájékoztatott a Portfolio elemzője.

Ha a jellegörbe alapján számolják el havonta a gázfogyasztást, akkor így néz ki grafikusan, havi bontásban ábrázolva (forrás: RTL Híradó)

havi gázfogyasztás jellegörbe szerint

Nem görgethető a megtakarítás

Weinhardt Attila arról is beszámolt, hogy a Portfolio értesülése szerint aki a nyár végi és ősz eleji hónapokban nem meríti ki a rezsicsökkentett áron felhasználható gázkeretét, az nem görgetheti tovább a "megspórolt" mennyiséget.

"Az egész év során kell figyelembe venni azt, hogy valaki 1729 köbméter felett vagy alatt fogyaszt, a most indult egy év során minden fogyasztónak jár 1729 köbméter. Ha valaki a következő hetek, hónapok során tud elérni spórolást, azzal magának segít olyan értelemben, hogy a most indult egy év során egyre inkább abba az irányba tereli saját magát, hogy beleférjen ebbe a rezsicsökkentéssel érintett gázmennyiségbe" – fogalmazott.

Ha valaki tehát egy adott hónapban nem fér bele a rendelkezésére álló keretbe, akkor 7,5-szeres piaci gázárat kell az a fölé eső részre fizetnie.

Minden részletszabály egyelőre nem ismert, de az elemző szerint átalányra annak érdemes átállnia, aki tudja, hogy bele fog férni fogyasztása az 1729 köbméteres keretbe. Ha valaki nem fér bele, annak azért érheti meg az átállás, mert legalább előre látja, hogy havi szinten mennyivel magasabb a fogyasztása, ezáltal költsége.

A havi diktálásnál egy hidegbetörés révén bármikor adódhat olyan helyzet, amelyben a fogyasztó kilóg a jelleggörbéből, és ezt a kiugrást azonnal ki is számlázhatja a szolgáltató - olvashatjuk az Infostart beszámolójában.

Kattints az alábbi gázórára és rövid videóban is elmagyarázzuk, hogy érthető legyen.

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás: