Nem érted a földgáz számládat? Most akkor végre sikerülni fog! Az átalánydíjas fizetés magyarázata

Hogyan veszi figyelembe a gázszolgáltató a lakossági gáz számlázásakor a 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiséget? Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget az MVM Next honlapján található példa segítségével, hogy a számlázás érthető legyen végre minden gáz felhasználó részére. Nézzük meg azt az esetet, mikor az ügyfél átalánydíjat fizet! Ha egy picit is úgy érzed, hogy nem világos a magyarázat, ne add fel, a példán keresztül mindent meg fogsz érteni!

Nem érted a földgáz számládat? Most akkor végre sikerülni fog! Az átalánydíjas fizetés magyarázata

A kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 m3/év) rezsicsökkentett áron kapja az gázt. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes.

Átalánydíjas fizetés (ún. egyenletes részszámlázás)

Átalánydíjas fizetés választása esetén az ügyfél a várható éves fogyasztását, időarányosan havi egyenlő összegekben fizeti meg és nem a bediktált mennyiség után állítja ki a szolgáltató a számlát havonta.

Azt, hogy mennyi lesz az ügyfél várható éves fogyasztása, a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg, de az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti.

Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be.

Ne trükközzünk azzal, hogy alacsonyra állítjuk a havi összeget!

Az MVM Next szolgáltató honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy nem célszerű csökkenteni a várható fogyasztást, ha nem változnak a fogyasztási szokások, mert ebben az esetben bár havonta kisebb összegű számlák érkeznek, az éves elszámolást követően egy összegben kerül kiszámlázásra a korábbi részszámlákban meg nem fizetett, de ténylegesen felhasznált gáz, amely így egyszerre nagy összegű elszámolószámlát eredményezhet.

Az elszámolási időszak végén az éves leolvasást követően az ügyfél és a szolgáltató elszámolnak egymással, tehát az ügyfél csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizeti ki.

Ez esetben az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott gázmennyiséget úgy számolják ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszorozták az egy napra jutó rezsöcsökkentett áron kapott kedvezményes gázmennyiséggel.

A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik. Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ, köbméterben számolva fűtőértéktől függően 4,5-5 m3.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy az adott számlázási időszakra (hónapra) vonatkozóan mekkora a kedvezményes mennyiség, az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget kell megszorozni a számlázási időszakra jutó napok számával.

Amennyiben az ügyfél számlázási időszaka egybeesik a naptári hónappal, akkor az adott naptári hónap napjainak számát kell figyelembe venni. Ha eltér a naptári hónaptól, akkor a számlázási időszakra jutó napok számával kell megszorozni az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget.

Az idő- és fogyasztásarányos elszámolás alapján tehát éves szinten 63 645 MJ, legalább 1729 m3 gáz biztosított rezsicsökkentett áron.

Ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség így a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár fog szerepelni. Ha a várható éves fogyasztás meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán, amely azonban jóval kedvezőbb, mint a világpiaci ár, annak nagyjából a háromnegyede.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben az ügyfél éves elszámolási időszaka nem esik egybe a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti kedvezményes időszakkal, akkor az ügyfél éves elszámolási időszakában esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő éves elszámolási időszak során a szolgáltató figyelembe veszi.

A havi kedvezményes, rezsicsökkentett határ attól függően változik, hogy az adott ciklus (hónap) hány napos, tehát 30 nap esetén 5231 MJ, 31 napos hónap esetén pedig 5405 MJ.

Nézzünk meg egy példát, így minden világos lesz!

Amennyiben egy ügyfél számlázási ciklusa minden hónap 13. napjától a következő hónap 12. napjáig tart, a július-augusztusi időszakra vetítve a számlája július 31-ig a korábbi, míg az augusztus 1-12. közötti időszakra vonatkozóan már az új elszámolás mentén történt.

Ebben az esetben az augusztusi 12 napra a kedvezményesen felhasználható hőmennyiség 12 x 174,4 ≈ 2 093 MJ, amely 59,96 m3 gázt jelent. Ugyanezen ügyfél következő számlázási időszaka augusztus 13. és szeptember 12. napja közé esik.

Ebben a számlázási időszakban 31 nap van, így az igénybehető kedvezményes mennyiség 5406,4 MJ, amely 154,91 m3. (MJ-ból m3-t úgy kell számolni, hogy a MJ-ban kifejezett értéket el kell osztani a számlán szereplő fűtőértékkel és a korrekciós tényezővel. A példákban 34,9-es átlagos fűtőértékkel és 1-es korrekciós tényezővel számoltunk.)

Az alábbi grafikonokon két példán keresztül mutatjuk be a rezsicsökkentett áron biztosított  kedvezményes mennyiség számítását a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakra.

Az első esetben az ebben az időszakban felhasznált földgáz mennyisége 1500 m3 ( 52 350 MJ), azaz kevesebb, mint a kormányrendeletben meghatározott, 63 645 MJ, legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiség, míg a második esetben a felhasznált földgáz mennyisége ezen egy éves periódusra 2000m3 (69 800 MJ), azaz több, mint a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség.

Mindkét esetben az első 11 hónapon át egyenletes mennyiségről készül részszámla, így az ügyfél átalánydíjat fizet, azonban az éves elosztói leolvasást követően az elszámoló számla mértéke a megelőző 11 részszámlától eltérő lehet, hiszen a tényleges fogyasztás ebben az utolsó számlában kerül elszámolásra.

Ha a részszámla alapját képező mennyiség jól volt beállítva, az elszámoló számla nem tartalmaz nagy eltérést. A következő évre a szolgáltató a tényleges fogyasztás alapján kalkulálja a havi átalány mennyiségét, de ezt az ügyfél – például változó fogyasztási szokása miatt -  módosíthatja.

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 17. 07:30
Megosztás:

A SsangYong gyártója, a KGM értékesítési rekordot ért el 2024 áprilisában

A SsangYong gyártója, a KGM áprilisban összesen 6,088 járművet értékesített exportra. Az értékesítési rekordhoz az AutoWallis magyarországi adatai is jelentősen hozzájárultak.
2024. 05. 17. 07:00
Megosztás:

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.
2024. 05. 17. 06:30
Megosztás:

Nyugdíj- és egészségpénztárak: új csúcsokkal indult az év

Igen eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak, amelyek mind az összesített taglétszám, mind a tagi és munkáltatói befizetések tekintetében jelentős előrelépést mutattak fel az első negyedévben. A nyugdíjkasszák ismét reálhozamot értek el, az egészségpénztárak tagjai pedig még több szolgáltatást igényeltek, köztük például minden eddiginél többet költöttek lakáshitel-törlesztésre.
2024. 05. 17. 06:00
Megosztás:

Áprilisban kifulladt a budapesti albérletdrágulás lendülete

Áprilisban eltérő irányt vettek az országos és a fővárosi lakbérek. Miközben márciushoz képest országosan átlagosan 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak Budapesten 0,5 százalékkal csökkentek - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 05. 17. 05:30
Megosztás:

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

A Lenovo fenntarthatósági szempontok szerint épült üllői gyártóüzemében az új napelemek révén a teljes napenergia-kapacitás 3 megawattra (MW) nőtt, ami akár ahhoz is elegendő lenne, hogy egy elektromos autó 17 280 kilométeres utat tegyen meg. A két épületben összesen már 5072 napelemet működtető létesítmény része a Lenovo ambiciózus, a második hatókörű kibocsátásának csökkentésére irányuló globális tervének. Ennek részeként a vállalat jelenleg 17 megawattnyi napelemes kollektort működtet és további létesítmények létrehozását vizsgálja Brazíliában, Mexikóban és Kínában.
2024. 05. 17. 05:00
Megosztás:

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.
2024. 05. 17. 04:30
Megosztás:

Duplázás a Defláción: A Rollblock (RBLK) bevételmegosztási modellje deflációsabbá teszi, mint a Binance Coin (BNB) és az Ethereum (ETH)

Az innováció a siker kulcsa a kriptopiacon, és a Rollblock (RBLK) kiemelkedő szereplő a bevételmegosztási modelljével. Ez a rendszer növeli a hasznosságát, és deflációsabbnak tűnik, mint az olyan altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és az Ethereum (ETH). Az elemzők szerint ez a második szakaszban lévő előértékesítési sztár lehet a következő 50-szeres értéknövekedést produkáló altcoin 2024-ben.
2024. 05. 17. 03:30
Megosztás:

Ez a 10 legnépszerűbb használt autó modell Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu autópiaci szakértője megvizsgálta, hogy a 10 legnépszerűbb használtautó-modell esetében hogyan alakulnak megyénként az átlagárak. A portál adatai alapján Nógrád és Heves megyékben találhatók a legolcsóbb és legöregebb, Pest és Zala megyében pedig a legdrágább és legfiatalabb darabok.
2024. 05. 17. 03:00
Megosztás:

Itt hibázott nagyot Fico testőrsége - a szakértő megmutatja

Szerdán, a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akinek az állapota még mindig nagyon súlyos. A kormányfőt három golyó is eltalálta az öt leadott lövésből. Hajós István biztonsági szakértő szerint Fico testőrsége több ponton is hibázhatott, a jövőben pedig itthon is minden bizonnyal szigorítják a biztonsági intézkedéseket.
2024. 05. 17. 02:00
Megosztás:

A TESCO durva húzása: pénzt kérnek érte, pedig ingyen volt!

A TESCO legutóbbi döntése, mely szerint mostantól pénzt számol fel a műanyag ruhafogasokért, nagy visszhangot váltott ki. Az üzletlánc a környezettudatosság jegyében vezette be ezt az intézkedést, ám sokan kérdezik: valóban a Föld megmentése a cél, vagy csak egy ügyes marketingfogásról van szó? És mennyibe "fáj" így egy ruhafogas?
2024. 05. 17. 01:30
Megosztás:

Az öregség szaga - Miért van az idősebb embereknek más szaguk és hogyan lehet megszüntetni?

Mindannyian észrevehettük már, hogy az idősebb embereknek gyakran van egy jellegzetes szaguk. Ez a szag semmiképpen sem kellemetlen, inkább különleges és megkülönböztető. Azonban sokan kíváncsiak arra, hogy mi okozza ezt az illatot, és van-e valami, amit tenni lehetne a mérséklésére.
2024. 05. 17. 01:00
Megosztás:

Normális?! Ön még mindig fizet a drága SMS-ért, amit a bankja küld?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.
2024. 05. 17. 00:30
Megosztás:

A kriptobefektetők elkapkodják a Mega Dice tokent

Az eredetileg 0,069 dolláros kezdeti árfolyamon értékesített DICE jelenlegi ára már 0,075 dollárra emelkedett, ami 8,6 százalékos drágulást jelent.
2024. 05. 17. 00:01
Megosztás:

Új foglalkoztatási program kezdődik 30 felettieknek

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 05. 16. 23:30
Megosztás:

Románia van a legnehezebb helyzetben a régióban

Az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben - jelentette ki szerdán Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a BNR negyedéves inflációs jelentését ismertetve.
2024. 05. 16. 23:00
Megosztás:

A Deutsche Telekom AG bevétele nem érte el a várt szintet

A Deutsche Telekom AG, Európa legnagyobb távközlési vállalata adózott eredménye 87,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, amikor a vártnál kevésbé nőttek a bevételei.
2024. 05. 16. 22:30
Megosztás:

Mai Európai Bírósági döntés a magyar a ÁFA szabályokról

Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. Ez ugyanakkor nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfa-ügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését. Az ügy legfontosabb tanulságait a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőivel szedtük össze.
2024. 05. 16. 22:00
Megosztás:

Apadt a Siemens negyedéves nyeresége

A német Siemens AG ipari konszern az elemzők által vártnál kevésbé csökkenő negyedéves profitról jelentett csütörtökön.
2024. 05. 16. 21:30
Megosztás:

Ismét sajátrészvény visszavásárlási programot indít az OPUS

Az OPUS GLOBAL Nyrt. június 17-től saját részvény visszavásárlási programot indít - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 16. 21:00
Megosztás: