Gyurcsány Ferenc Istenről, vallásról és nyugdíjról beszélt

Lehessen tisztességesen megélni a fizetésből és a nyugdíjból, mindenkinek legyen legalább háromhavi megtakarítása, és mindenki évente legalább egy hétre tudjon elutazni pihenni - foglalta össze a Demokratikus Koalíció elnöke pártja programját a DK szombati, budapesti, születésnapi rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc Istenről, vallásról és nyugdíjról beszélt

Gyurcsány Ferenc az egyik fővárosi moziban tartott eseményen arról beszélt, hogy 12 évével a DK a magyar haza felnőtt, komoly, befolyásos, tisztességes és becsületes pártja.

A kormány azt mondja, hogy Magyarország keresztény ország, de Magyarországon vannak istenhívők, Isten létezésében kételkedők és azt tagadók - közölte. Az ország egészében nem vallásos ország, hanem vallásos is - fogalmazott a politikus. A DK olyan országot akar, ami minden embernek jó hazája szeretne lenni, mert Magyarország valamennyiünk hazája, keresztényeké, hívőké és nem vallásosoké is - jelentette ki.

Beszélt arról, hogy az "iszonytató versenyben", ami nagyon sok területen ott van a kultúrától a sportig, a gazdaságtól a tudományig, elveszni látszik az a közös hit, hogy az ember jó, jónak született. A Demokratikus Koalíció olyan világot szeretne teremteni, ahol az emberi jóság ott van a vitákban és a versenyben is, nem pedig olyat, ahol valakik azt gondolják, hogy akik nem értenek velük egyet, azok rosszak, ördögiek, "állatiasok" - emelte ki.

Nagyjából 250 éve a közéleti beszélgetések központjában ott van a szabadság ügye - emlékeztetett a politikus. Abból a szabadságból azonban, ami a legbefolyásosabbak szabadsága és nem jár együtt a másokért viselt felelősséggel, abból uralom lesz, hatalmaskodás lesz - állította.

A politikus felszólított, hogy aki szabadságról beszél, az tegye hozzá, hogy "lehetőséggel kibélelt" szabadságot szeretne mindenki kezébe adni, mert csak ez teremti meg annak a lehetőségét, hogy az emberek ne legyenek alávetettek.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, nincsen szabadság rend nélkül, a szabadság nem nélkülözheti azt a rendet, amivel fent lehet tartani a közösségeket. A szociáldemokraták nem a hatalom, hanem a szabadság rendjének a hívei - mutatott rá.

A pártelnök kifejtette, hogy az énközpontú politikáknak a két legjobb áramlata a konzervativizmus és a liberalizmus. A szociáldemokraták és a zöldek azonban a két "mi központú" áramlat, mert azt gondolják, hogy valamennyi emberért és a környezetért is felelősséggel viseltetnek - szögezte le.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az ország valójában lakhely, fizikai meghatározása egy szervezett földdarabnak, ami határokkal rendelkezik. A haza ennél több, a haza az ott élő emberek közösségéről szól, a haza azt jelenti, hogy otthon vagyok, biztonságban vagyok, megérkeztem, vigyáznak rám - jelentette ki.

A magyar köztársaság az emberek állama kell, hogy legyen - vélekedett Gyurcsány Ferenc. Nem az állam a főnök, az államot mi csináljuk, mi hozzuk létre, mi vagyunk azok, akik meghatározzuk, szabályozzuk és ellenőrizzük az állam működését és nem az állam teszi ugyanezt fordítva - érvelt a politikus. Fizetünk az állam szolgáltatásaiért, az állam nem kegyet gyakorol, amikor védi a hazát, szervezezi az oktatást, utakat és egészségügyi rendszert tart fenn - hangsúlyozta.

A DK azt gondolja, hogy Magyarország a hazánk, Európa pedig az otthonunk - szögezte le. Hangsúlyozta, amikor a DK Európai Egyesült Államokról szól, akkor nem a magyar államiság elvesztéséről, hanem sok állam tervezett, szabályozott együttműködéséről beszél.

A felelősség témakörére rátérve a pártelnök hangsúlyozta, egyetlen szociáldemokrata pártnak sem kell szégyenkeznie azért, hogy ne vette volna komolyan a fiatalokért vagy az idősebb generációkért viselt közös felelősséget.

gyurcsány a nyugdíjakról, nyugdíjasokról

Hozzátette, a holnap szociáldemokrata politikája egy zöld politika, mert egyre inkább úgy kell élni, hogy a Föld erőforrásai végesek, ezért közösen kell rájuk vigyázni. A modernitás felelősségéről beszélve kijelentette, akik a tegnap iskoláját akarják a mában működtetni, azok elárulják a holnapot és a ma felcseperedő holnapi generációt.

Az esemény végén Adámy Péter, a DK digitális stratégiai vezetője bemutatta a párt mobilaalkalmazását, a DK Pluszt.

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

Turisztikai évadzáró rendezvényt szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amelyen a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját. Az eseményen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.
2023. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás: