Ha 45 éven felüli férfi vagy, akkor vigyázz, mert tünetmentesen lappanghat benned a kór

Az a generáció, amelyiknek legfontosabb lenne az évenkénti szűrés, még mindig túl szemérmes, és csak panasz esetén látogatja meg szakorvosát, amikor már túl késő – fogalmazott dr. Lacó László sebész-urológus, a győri Petz-kórház adjunktusa, aki szerint az évenkénti, férfispecifikus szűrővizsgálat már 45 éves kor fölött ajánlott - olvashatjuk a napi.hu írásában.

Ha 45 éven felüli férfi vagy, akkor vigyázz, mert tünetmentesen lappanghat benned a kór

Tüdő-, vastagbél és prosztatarák; a daganatos megbetegedések közül ezek követelik a legtöbb férfiéletet napjainkban Magyarországon.

Hazánkban a prosztatarákos eseteket minden harmadik férfinál már túl későn, áttétes állapotban fedezik fel, míg Nyugat-Európában az esetek 10-15 százalékában. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni: sok betegség a korai stádiumban semmiféle tünetet nem produkál.

Túl szemérmes korosztály

Dr. Lacó László, sebész-urológus, a győri Petz-kórház adjunktusa is a szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet. A szakorvos leszögezte, míg a hölgyeknél már fiatalabb korban kialakul annak a rutinja, hogy évente meglátogassák a nőgyászukat, addig a férfiaknál nincs ennek hagyománya.

Nekik 45 éves koruktól kellene koncentrálniuk a szűrésekre.

A prosztata-, a vese- és húgyhólyagrák kockázatát zárhatja ki az a 45 év fölötti férfi, aki ellátogat egy urológiai szűrővizsgálatra.

Ha az említett betegség korai stádiumát diagnosztizálják egy ilyen vizsgálaton, teljes gyógyulás érhető el a gyógymódoknak köszönhetően – fogalmazott a szakorvos. Hozzátette: egyre többen döntenek menedzser-szűrések, vagy férfispecifikus vizsgálat mellett.

A No Shave November vagy a Movember kampányok is hozzájárulnak ennek sikerességéhez, illetve a testmozgás és egészséges étkezés térnyerése is, hiszen a megelőzés, a prevenció szintúgy fontos. Ám az a generáció, akinek a legfontosabb lenne az évenkénti szűrés, még mindig túl szemérmes, s csak akkor látogatja meg szakorvosát, amikor már túl késő.

Nem elég, ha valaki egészségesen él, sokat mozog, fittnek érzi magát, mert ekkor sem zárható ki a daganatos megbetegedés kialakulása, s a szűrés ekkor sem elkerülhető – emelte ki dr. Lacó László.

Fiataloknak csak akkor, ha problémát észlelnek

Az évenkénti szűrővizsgálat már 45 év fölött ajánlott, így akár olyan daganat is kimutatható, ami nem okoz semmiféle panaszt. A fiataloknak nem kell ilyen specifikus szűrésekre járniuk, viszont, ha problémát észlelnek, azonnal menjenek szakorvoshoz.

Őket leginkább a húgyúti fertőzések, pl. a prosztatagyulladás érintheti, amit a közhiedelemmel ellenétben nem csak nemi úton lehet elkapni. llyen esetekben természetesen szükség van szakorvosra – tájékoztatott sebész-urológus.

Hozzátette: idős korban a jóindulati prosztatamegnagyobbodás is okozhat vizelési problémákat. – Fiataloknál-időseknél egyaránt előfordulnak merevedési zavarok, amire szintén van gyógymód, ha a beteg eljön vizsgálatra – emelte ki a szakorvos.

Prosztatarák: évente 4.500 új eset

Évente 4.500 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot hazánkban s 1.500-an sajnos bele is halnak a betegségbe. Dr. Lacó szerint a prosztatarák korai stádiumban nem mutat semmiféle tünetet. Ha már mutat, akkor baj van. A költői kérdést ide lehetne beszúrni: vajon miért nem mennek a 45+-os férfiak szűrővizsgálatra évente?

Vérvétel, ultrahang, betapintás

A prosztatavizsgálat áll egy PSA-szint mérésből (vérvétel), egy ultrahangból, illetve egy rektális digitális vizsgálatból, vagyis a betapintásból. – A tapintás sokak számára riasztó, ezért inkább el sem jönnek a vizsgálatra.

A vérvétel majdnem száz százalékban biztos, ám az előbb említett tapintás adhat teljes biztonságot. A szűrés után érdeklődő férfiaknak mindig kifejtem: akkor is jöjjenek vizsgálatra, ha a harmadik vizsgálattól félnek, mert az előző kettővel is jó eséllyel kizárhatjuk a betegéget, és ez sokkal jobb, mintha el sem jönnének - figyelmeztet dr. Lacó László.

Hólyagdaganat, elsősorban a dohányosok betegsége

Sokan észlelnek véres vizeletet, ami a hólyagdaganat első jele, de nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, pedig azonnali vizsgálatot igényel, mert lehet csak másfél-két év múlva jelentkezik újabb tünet, amikor már késő lehet.

Időben felismerve ez a betegség teljesen meggyógyítható – tájékoztatott a szakorvos, hozzátéve, a hólyagdaganat a dohányosok betegsége, szoros összefüggés mutatható ki a cigaretta és a rák e fajtája között.

A veserák előfordulása is növekedést mutat, 2000-2500 eset évente Magyarországon. Ultrahang vizsgálattal korai stádiumban felismerve, operálva teljesen meggyógyítható, tünetet - véres vizeletet - későn okoz, az áttétes stádiumban már nehezen kezelhető – zárta dr. Lacó László.

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás:

Március 31-ig Ön is kaphat 40 ezer forintot

Március 31-ig igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének támogatására az ország egész területéről - hívta fel a MÁK a figyelmet csütörtöki közleményében.
2023. 02. 03. 05:00
Megosztás:

Az építőipar nagy kérdése: lesz munka 2023-ban?

Erőteljes a bizonytalanság a hazai építőipari piacon, ami kihat az ezen a területen működő vállalkozások mindennapjaira is. Míg korábban már az előző év végén látni lehetett, milyen beruházásokra lehet számítani az új esztendőben, amelyekből megbízások érkezhetnek, most még februárban is csak ígéretekkel van tele a padlás. Három kérdés uralja a cégvezetők mindennapjait: mennyi munka lesz a piacon, egyáltalán lesz-e munka, és ha hirtelen úgy alakulnak a körülmények, hogy beindul újra a gépezet, milyen hibákat fog szülni a kapkodás, akár a tervezésben, akár a kivitelezésben.
2023. 02. 03. 04:20
Megosztás:

Most örüljünk a jó időnek, mert jövő héttől mind megfagyunk

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.
2023. 02. 03. 03:45
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson a TV-ben - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt. Cikkünk végén Ön is megnézheti az erről szóló videót!
2023. 02. 03. 03:00
Megosztás:

Javultak a globális befektetési lehetőségek

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.
2023. 02. 03. 02:30
Megosztás:

A csehek leginkább a háborútól tartanak

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
2023. 02. 03. 02:00
Megosztás: