Hajrázik a csok: mennyibe kerülnek a hozzávaló telkek a főváros környékén?

Már csak alig több mint három hónapig érhető el a nagyvárosi csok, ezen belül a lakóingatlan-építésre is felhasználható támogatás és kedvezményes hitel, ami a telkek piacán hozhat némi élénkülést a fővárosi agglomerációban.

A Pest vármegyei telek kínálat 26 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos ár pedig 29,9 millió forint, ami stagnálásnak felel meg.

A legdrágább település Budaörs, ahol 99 millió forint az átlagára a legfeljebb 1500 négyzetméteres, családi ház építésre alkalmas telkeknek, a dobogón Üröm és Remeteszőlős követi, 89 és közel 79 millió forintos átlagárakkal. A legolcsóbb települések közé tartozik egyebek mellett Abony, Gomba és Kiskunlacháza, ahol 3-12,6 millió forintért kínálják eladásra a telkeket.

 Bár a lakástámogatási rendszer átalakítása folyamatban van, konkrétumokat nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy az új lakóingatlan építésére is igényelhető nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezmény az év végén megszűnik. Így, aki élne ezzel a lehetőséggel, annak mindössze pár hónapja maradt. Az ingatlan.com és a money.hu friss elemzése most bemutatja, mennyibe kerülnek a lakóingatlan-építéshez szükséges legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek, valamint hogyan működik a finanszírozás építkezés esetén.

Miért más egy lakásépítési hitel? Mi a helyzet a telekpiacon?

“A lakóingatlan-építési hitel minden banknál bonyolultabb eljárás, mint a sima lakáshitelek adminisztrációja. Bár akad olyan bank, amely - bizonyos feltételekkel- egy összegben ad építési hitelt, azonban inkább az úgynevezett szakaszos folyósítás a jellemző ennél a hiteltípusnál. Szükség van a megfelelő önerőre, ami legalább 20 százalék. Ez egyébként lehet már megkezdett munka, például alapozás is. A rugalmasabb bankok, alacsony készültségi fokra, a minimális 20 százalékos önerőre is adnak építési hitelt, míg más bankok 30-40 százalékos készültségi foknál húzzák meg a minimális limitet. A hitel szakaszonkénti folyósítása szintén a készültségi foknak megfelelően történik” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Az építési hiteleknél a legkisebb felvehető összeg jellemzően 3 millió forint, a maximális összeg pedig általában 60-80 millió forint, de jelentős különbségek vannak az egyes pénzintézetek között. Ha egy adott banknál elérhető maximális összegnél magasabb kölcsönt szeretnénk igényelni, azt kizárólag egyedi kérelem benyújtása és pozitív elbírálása révén tehetjük meg. “A maximálisan felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok várható forgalmi értékének 80 százaléka” - közölte Korponai Levente.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az új lakások piaca a használtakéhoz hasonlóan visszafogottabb lett a 2010-es évek második feléhez képest. Ezt mutatja egyebek mellett az is, hogy az idei első félévben 19 százalékkal csökkent az átadott új lakóingatlanok száma, emellett a kiadott lakásépítési engedélyeknél 39 százalékos volt a visszaesés. Balogh László szerint a csok kifutása hozhat némi keresletélénkülést az év végéig a telekpiacra, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban.

Mennyibe kerülnek a telkek főváros közelében?

Az ingatlan.com adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a Pest vármegyében eladó legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek kínálata 26 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. “A családi házak építésére is alkalmas telkek átlagára 29,9 millió forint, ez lényegében stagnálást jelent az előző évhez képest. A változatlan árak a visszafogott kereslettel és lakásépítési kedvvel magyarázhatóak” - mondta Balogh László.

A legdrágább telkek Budaörsön találhatóak, amelyek 99 milliós átlagárral szerepelnek a kínálatban, utána következik Üröm és Remeteszőlős 89 milliós és közel 79 millió forintos árakkal. A Nagykovácsiban és Diósdon lévő telkekért 74,9 és 66,7 millió forintot szeretnének a tulajdonosok. A legnagyobb kínálattal rendelkező települések közé tartozik Budaörs és Diósd mellett Érd és Pomáz is, előbbi településen 40 millió, utóbbin 38,1 millió az átlagár.

A legolcsóbb Pest vármegyei települések közé sorolható egyebek mellett Abony, Törtel, Nagykáta, Gomba, Monorierdő vagy éppen Kiskunlacháza, ezeket a településeken 3-12,6 millió forintos átlagáron vehetünk telket. Több településen azonban szűk a kínálat, van, ahol kevesebb mint 10 eladó telek van.

Korponai Levente beszélt arról is, hogy arra is figyelni kell a házépítést tervező családoknak, ha a kiszemelt telek a tulajdoni lapon nem építési telekként van bejegyezve, akkor a bankok nem fogadják el fedezetként. Ilyenkor érdemes telek átminősítést kezdeményezni a hitelfelvétel előtt, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy másik ingatlant kell bevonni. A szakember azt is elmondta, hogy a lakásépítési hitel, valamint jogosultság esetén a csokos támogatás és kölcsön esetén érdemes a teljes hiánytalan dokumentációval menni a bankhoz, ebben a hitelszakértők nagy segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek. Mindkét szakember rámutatott arra, hogy a csokos hitel telekvásárlásra nem, csak építkezésre vehető igénybe.

Bár a nagyvárosi csok elbúcsúzik az év végén, és előreláthatólag érkezni fog a „csok Plusz”, egy új támogatási rendszer, de a kistelepülésekre szóló falusi csok megmarad, sőt, jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel. Ez pedig januártól az érintett települések ingatlanpiacán generálhat élénkülést.

Kedden nyílik meg Magyarország első Primarkja

Kedden megnyitja első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház Budapesten, a teljes beruházásra 8 millió eurót (mintegy hárommilliárd forintot) fordítottak - közölte Maciej Podwojski, a Primark kelet-közép-európai vezetője hétfőn, az új üzlet sajtóbemutatóján.
2024. 05. 27. 18:30
Megosztás:

Szerződést kötött egymással az Eco-First és a Mol

Hosszú távú szolgáltatási szerződést kötött az Alteo kizárólagos tulajdonában álló Eco-First Kft. és a Mol Nyrt., magas inerttartalmú földgáz hasznosítása érdekében - tette közzé az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 05. 27. 18:00
Megosztás:

Tovább erősödhet hazánk kapcsolata Svájccal

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.
2024. 05. 27. 17:30
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás: