Hajrázik a csok: mennyibe kerülnek a hozzávaló telkek a főváros környékén?

Már csak alig több mint három hónapig érhető el a nagyvárosi csok, ezen belül a lakóingatlan-építésre is felhasználható támogatás és kedvezményes hitel, ami a telkek piacán hozhat némi élénkülést a fővárosi agglomerációban.

A Pest vármegyei telek kínálat 26 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos ár pedig 29,9 millió forint, ami stagnálásnak felel meg.

A legdrágább település Budaörs, ahol 99 millió forint az átlagára a legfeljebb 1500 négyzetméteres, családi ház építésre alkalmas telkeknek, a dobogón Üröm és Remeteszőlős követi, 89 és közel 79 millió forintos átlagárakkal. A legolcsóbb települések közé tartozik egyebek mellett Abony, Gomba és Kiskunlacháza, ahol 3-12,6 millió forintért kínálják eladásra a telkeket.

 Bár a lakástámogatási rendszer átalakítása folyamatban van, konkrétumokat nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy az új lakóingatlan építésére is igényelhető nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezmény az év végén megszűnik. Így, aki élne ezzel a lehetőséggel, annak mindössze pár hónapja maradt. Az ingatlan.com és a money.hu friss elemzése most bemutatja, mennyibe kerülnek a lakóingatlan-építéshez szükséges legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek, valamint hogyan működik a finanszírozás építkezés esetén.

Miért más egy lakásépítési hitel? Mi a helyzet a telekpiacon?

“A lakóingatlan-építési hitel minden banknál bonyolultabb eljárás, mint a sima lakáshitelek adminisztrációja. Bár akad olyan bank, amely - bizonyos feltételekkel- egy összegben ad építési hitelt, azonban inkább az úgynevezett szakaszos folyósítás a jellemző ennél a hiteltípusnál. Szükség van a megfelelő önerőre, ami legalább 20 százalék. Ez egyébként lehet már megkezdett munka, például alapozás is. A rugalmasabb bankok, alacsony készültségi fokra, a minimális 20 százalékos önerőre is adnak építési hitelt, míg más bankok 30-40 százalékos készültségi foknál húzzák meg a minimális limitet. A hitel szakaszonkénti folyósítása szintén a készültségi foknak megfelelően történik” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Az építési hiteleknél a legkisebb felvehető összeg jellemzően 3 millió forint, a maximális összeg pedig általában 60-80 millió forint, de jelentős különbségek vannak az egyes pénzintézetek között. Ha egy adott banknál elérhető maximális összegnél magasabb kölcsönt szeretnénk igényelni, azt kizárólag egyedi kérelem benyújtása és pozitív elbírálása révén tehetjük meg. “A maximálisan felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok várható forgalmi értékének 80 százaléka” - közölte Korponai Levente.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az új lakások piaca a használtakéhoz hasonlóan visszafogottabb lett a 2010-es évek második feléhez képest. Ezt mutatja egyebek mellett az is, hogy az idei első félévben 19 százalékkal csökkent az átadott új lakóingatlanok száma, emellett a kiadott lakásépítési engedélyeknél 39 százalékos volt a visszaesés. Balogh László szerint a csok kifutása hozhat némi keresletélénkülést az év végéig a telekpiacra, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban.

Mennyibe kerülnek a telkek főváros közelében?

Az ingatlan.com adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a Pest vármegyében eladó legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek kínálata 26 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. “A családi házak építésére is alkalmas telkek átlagára 29,9 millió forint, ez lényegében stagnálást jelent az előző évhez képest. A változatlan árak a visszafogott kereslettel és lakásépítési kedvvel magyarázhatóak” - mondta Balogh László.

A legdrágább telkek Budaörsön találhatóak, amelyek 99 milliós átlagárral szerepelnek a kínálatban, utána következik Üröm és Remeteszőlős 89 milliós és közel 79 millió forintos árakkal. A Nagykovácsiban és Diósdon lévő telkekért 74,9 és 66,7 millió forintot szeretnének a tulajdonosok. A legnagyobb kínálattal rendelkező települések közé tartozik Budaörs és Diósd mellett Érd és Pomáz is, előbbi településen 40 millió, utóbbin 38,1 millió az átlagár.

A legolcsóbb Pest vármegyei települések közé sorolható egyebek mellett Abony, Törtel, Nagykáta, Gomba, Monorierdő vagy éppen Kiskunlacháza, ezeket a településeken 3-12,6 millió forintos átlagáron vehetünk telket. Több településen azonban szűk a kínálat, van, ahol kevesebb mint 10 eladó telek van.

Korponai Levente beszélt arról is, hogy arra is figyelni kell a házépítést tervező családoknak, ha a kiszemelt telek a tulajdoni lapon nem építési telekként van bejegyezve, akkor a bankok nem fogadják el fedezetként. Ilyenkor érdemes telek átminősítést kezdeményezni a hitelfelvétel előtt, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy másik ingatlant kell bevonni. A szakember azt is elmondta, hogy a lakásépítési hitel, valamint jogosultság esetén a csokos támogatás és kölcsön esetén érdemes a teljes hiánytalan dokumentációval menni a bankhoz, ebben a hitelszakértők nagy segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek. Mindkét szakember rámutatott arra, hogy a csokos hitel telekvásárlásra nem, csak építkezésre vehető igénybe.

Bár a nagyvárosi csok elbúcsúzik az év végén, és előreláthatólag érkezni fog a „csok Plusz”, egy új támogatási rendszer, de a kistelepülésekre szóló falusi csok megmarad, sőt, jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel. Ez pedig januártól az érintett települések ingatlanpiacán generálhat élénkülést.

Uniós pénzből bővült a makói Váll-Ker Kft.

Uniós támogatással, több mint hárommilliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2023. 11. 29. 10:30
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi vegyes zárás után szerdán is vegyes indexekkel indult a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 29. 10:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a hazai import és export

2023. harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 11. 29. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde

Kis emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás: