Hány millió forintot nyerhetünk azon, ha "felkészítjük" ingatlanunkat az eladásra?

Nem mindenki méri fel a lakásfelkészítés vagy home staging fontosságát, pedig a vevők ki vannak éhezve a minőségi ingatlanokra, amit meg is kell mutatni. Egy balatoni nyaraló eladásának példáján azt látjuk, hogy rendkívüli módon fel lehet gyorsítani egy ingatlan értékesítését a megfelelő felkészítéssel, ráadásul sokkal jobb árat kaphatunk érte.

Hány millió forintot nyerhetünk azon, ha "felkészítjük" ingatlanunkat az eladásra?

A lakásfelkészítés, azaz home staging fontos tényező egy ingatlan eladásánál, mert egy jól bemutatható és szép lakás előbb és magasabb áron kel el, mint egy elhanyagolt, rossz állapotú, vagy csak annak látszó lakás. Vagyis a befektetett energiával pénzt lehet keresni és időt lehet spórolni - hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezérigazgatója.

Erre jó példa egy balatoni nyaraló esete, melyet a Renna Home két munkatársa, Jenőfi Réka és Vitális-Pintér Veronika “készített fel” eladásra, miután annak tulajdonosa már egy éve árulta az ingatlant sikertelenül. Pedig a szakértők szerint az ingatlanpiac ma szinte ki van éhezve jó minőségű, igényes, jól funkcionáló ingatlanokra.

Véleményük szerint lehet, hogy Budapest belvárosában most épp sok ilyet találni, de az ország többi részén alig-alig. A járvány ugyan megbolygatta az ingatlanpiacot, a nyaralók tekintetében azonban élénk keresletnövekedést tapasztaltak, ami a járvány elcsendesedése után sem torpant meg. Talán azt sem túlzás állítanunk, hogy a Balatoni régió az ország egyik legkiemelkedőbb területe ebből a szempontból - tették hozzá.

Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a rendkívül magas ingatlanárak megváltoztatták a vásárlók hozzáállását is: már nem hajlandóak bármit megvenni magas áron, minőségi ingatlanokat akarnak. Ilyenből pedig kevés van.

A tulajdonos sem értette egyébként az értékesítés sikertelenségét, hiszen ő is úgy látta, hogy annak ellenére árulták már egy éve a balatoni nyaralójukat, hogy mindenhol arról lehetett olvasni, milyen hatalmas a kereslet ebben a régióban az eladó nyaralók iránt. Ráadásul az ingatlan elhelyezkedése is vonzó volt, és nem is tartozott a túlárazott kategóriába.

Miután a tulajdonos felvette a kapcsolatot a Renna Home szakértőivel, elküldte számukra az ingatlanról készült fotókat és a hirdetési anyagot. Ők nem csak ezeket elemezték, hanem megvizsgálták a környék ingatlanpiacát is. Így egyértelműen kiderült számukra, hogy számos tényező akadályozta az értékesítést, annak ellenére, hogy az ingatlan megfelelően volt árazva és a lokáció is kiváló volt.

Mint elmondták, az egyik problémát az jelentette, hogy a ház mérete minimum két hálószobát indokolt, ezzel szemben az ingatlanban csak egyet alakítottak ki. Emellett nyomasztóan hatottak a ház sötét gerendái és lambériája, de a belső tér is inkább egy bútorraktárra hasonlított, mintsem egy balatoni hangulatot árasztó nyaralóra. Mindezeket a kedvezőtlen adottságokat pedig sikerült tovább rontani a hirdetési portálokon közzétett, előnytelen fotókkal.

Balla Ákos ennek kapcsán megjegyezte, hogy a home staging lakott lakások esetében kivitelezhető nehezebben. Minimálisan annyit érdemes megtennünk, hogy az átlagosnál nagyobb rendet tartunk, amikor meghirdetjük a lakásunkat. Ha pedig vevő érkezik, akkor őt úgy várjuk, mint ha egy vendéget fogadnánk. A felesleges holmikat ki kell dobni, áttekinthető, körbejárható állapotot kell megvalósítani, ami megmutatja az ingatlan adottságait és lehetőségeit. Emellett a szükséges karbantartásokat is érdemes kivitelezni, ami nem feltétlenül felújítást jelent - de mint látni fogjuk, adott esetben ez is indokolt lehet.

Az említett balatoni nyaraló esetében ugyanis Jenőfi Réka és Vitális-Pintér Veronika egy rendrakásnál azért tovább mentek, miután mérlegelték, hogy milyen munkálatokra lenne szükség, ha a legkisebb befektetéssel, de a legnagyobb mértékben szeretnék növelni az ingatlan értékét és eladhatóságát.

Első lépésként átbeszélték a teendőket, a költségeket és az ütemezést a tulajdonosokkal, akik úgy döntöttek a teljes lebonyolítást rájuk bízzák. Innentől felgyorsultak az események, hiszen már nyár közepe volt és az ingatlannak piacra kellett kerülnie még a szezon vége előtt. Villámgyors szervezéssel, két hét múlva már a festők dolgoztak a házon. Közben összeállították és beszerezték a szükséges bútorokat, lámpákat, dekorációkat, megszervezték a szállításokat, takarítást és a fotózást. Az első ecsetvonást követő harmadik héten a lakás készen állt a fotózásra. Rendkívül megfeszített tempót diktáltak a mestereknek, de úgy vélik,  a végeredmény magáért beszél.

Kialakítottak egy második hálószobát, a falakat, ajtókat, lambériát átfestették, kicserélték, illetve pótolták a hiányzó lámpákat, de megújult a ház bútorozása is. A használható darabokat kiegészítették néhány új bútorral, és lecserélték a függönyöket is, ahol szükség volt rá. Rengeteg dekorációt szereztek be, amivel igazi “nyaraló hangulatot” sikerült teremteteniük a házban.

Mint megjegyezték, a styling fontosságáról nem lehet elégszer beszélni, hiszen nélkül csak egy szépen felújított, de élettelen teret lehet létrehozni, és pont az a “wow” érzés fog hiányozni az ingatlanból, ami megfogja a vevőt és első pillantásra leveszi a lábáról.

A munka itt azonban még nem ért véget, megírták a profi marketinganyagot, jó minőségű fotók készültek, melyeket gondosan válogattak, végül elindították a hirdetést több portálon. Nem is kellett sokat várni az első érdeklődők jelentkezésére, már a harmadik napon kaptak egy komoly ajánlatot, amit még nem fogadott el a tulajdonos, de az ötödik napon megérkezett az a vevő, aki alku nélkül, a meghirdetett áron tett ajánlatot az ingatlanra - derült ki szavaikból.

Ami pedig az összegeket illeti: a felkészítés 3 millió forintba került a korábban 43 millióért hirdetett házon, melyet aztán 49,9 millió forintos hirdetési áron, öt nap alatt, alku nélkül sikerült is értékesíteni - összegezte az eredményeket a Renna Home két munkatársa. A “nyereség” tehát 3,9 millió forint, de azt is kihangsúlyozták, hogy egy év sikertelenség után öt nap alatt eladhatóvá vált az ingatlan.

Balla Ákos ennek kapcsán még megjegyezte, hogy mint látható, felújításra szükség lehet a könnyebb értékesíthetőség érdekében, ennek azonban nem szabad arra irányulnia, hogy  a hibákat próbáljuk meg eltakarni vagy elfedni, mondjuk egy festéssel. Emellett fontos, hogy ne merülhessen fel ennek a gyanúja sem. A rejtett hibák eltakarása ugyanis nem csak etikátlan, hanem ezek miatt a vevő később pereskedhet és kártérítést érvényesíthet - tette még hozzá a szakértő.

Együttműködési megállapodást kötött az Airbus és a Neste

A szerdán és csütörtökön zajló Airbus Summit 2022 rendezvényen jelentette be az Airbus, hogy együttműködési megállapodást kötött a világ vezető fenntartható kerozin (SAF) gyártójával, a Neste-vel, amelynek értelmében a két vállalat együtt dolgozik az alternatív üzemanyag gyártásának felpörgetésén.
2022. 11. 30. 15:05
Megosztás:

Majd ötödével nőtt egy év alatt a Huawei márkaértéke

Tizennyolc százalékkal, 64.887 milliárd euróra nőtt a Huawei Technologies márkaértéke, ezzel már a kilencedik helyen áll az Európai Márkaintézet (European Brand Institute) 2022-es évi TOP100 globális márkákat rangsoroló listáján. A független tanácsadó szervezet által készített rangsor 16 szektor több mint 3000 vállalatának és azok márkáinak elemzésével a 2021-es pénzügyi év adatai alapján készült. A Huawei egy év alatt négy helyet lépett előre, immár a második legértékesebb kínai, és az ötödik legértékesebb technológiai márka a világon.
2022. 11. 30. 14:45
Megosztás:

Először használták egymás repterét orosz és kínai katonai gépek

Először fordult elő a közös légi járőrözések történetében, hogy orosz katonai gépek egy kínai repülőtéren, míg kínai gépek egy oroszországi repülőtéren szálltak le - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
2022. 11. 30. 14:00
Megosztás:

Jönnek az online lakáshitelek - elektronikus ügyintézés a hitelpiac fejlődése

Várhatóan 2024-től a lakáshitelezésben nagyobb teret kapnak az online megoldások, a fogyasztóbarát lakáshiteleknél ugyanis az érintetteknek lehetősége lesz az igénylést döntően elektronikus úton elintézni. Az online megoldásokra már most is komoly igény mutatkozik a money.hu összeállítása szerint. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása ugyanis 2020 óta több mint 40 ezer felhasználónak nyújtott segítséget. Közel 90 százalékuk hitel felvételét is szükségesnek látta a költözési tervek megvalósításához.
2022. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Emelkedett az olaj ára az OPEC találgatásokra

A WTI 78,9, a Brent típusú kőolaj ára pedig 83,7 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali leszállításra 64,4 dolláron forgott.
2022. 11. 30. 13:00
Megosztás:

Egyre nehezebbek egy átlag amerikai mindennapjai

Óvatos volt a tegnapi kereskedés Amerikában. A piac Jerome Powell mai beszédére várhat, amitől iránymutatást remélnek a jövő heti kamatdöntő ülésről és a jegybankárok jövő évre tervezett kamatpályájáról.
2022. 11. 30. 12:30
Megosztás:

Nagyokat mozoghat ma a forint árfolyama - Ma dönt a Bizottság

Ma dönt a Bizottság. Na nem az AE, hanem az EU. Az előzetes hírek szerint kapunk majd hideget-meleget.
2022. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Állja a sarat a gazdaság, alacsony szinten az álláskeresők száma

Az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozásaképp kidolgozott, 11 lépésből álló intézkedéscsomag eddig sikerrel védte meg a munkahelyeket: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván, amely a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.
2022. 11. 30. 11:30
Megosztás:

AutoWallis: Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban

Újabb csúcsokat döntött az AutoWallis Csoport árbevétele és nyeresége az első három negyedévben, miután a nyári hónapokban is kiváló számokat ért el a tőzsde autós vállalata. Ráadásul az árbevétel és a nyereség már a harmadik negyedév végén jelentősen meghaladta a tavalyi egész éves számokat. A társaság árbevétele közel 50 százalékkal bővült, míg nettó nyeresége közel négyszeresére ugrott kilenc hónap alatt. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forint, ami közel a duplája a tavaly egész évi mértéknek. A kiváló számok mögött elsősorban a növekedési stratégia következetes megvalósítása, így az organikus és akvizíciós növekedés valamint feszes költséggazdálkodás áll, de egyedi hatások is megfigyelhetőek.
2022. 11. 30. 11:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH és az MKSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) az elektronikus hírközlési szakma fejlesztéséért, valamint a fogyasztói tájékozottság és tudatosság növeléséért.
2022. 11. 30. 10:30
Megosztás:

Azonnali intézkedés kell: kapják vissza a rezsitámogatást a háziorvosok!

A kormányzati rezsikrízis nemcsak az önkormányzatokat, hanem a háziorvosokat, egészségügyi és szociális intézményeket is nehéz helyzetbe hozza. Mindennapos, hogy a sajtóból értesülünk az újabb és újabb szabályokról, de azt a mai napig nem tudjuk, hogy milyen áron vásárolhatjuk meg január 1-től a távfűtést - érvel mai FB posztában Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
2022. 11. 30. 10:20
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Kedden az európai tőzsdék vegyesen zártak.
2022. 11. 30. 10:00
Megosztás:

Nőtt az MKB eredménye az első három negyedévben

Az MKB Csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 149,8 milliárd forintot az idei első három negyedévben, ami 39,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - tette közzé a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötöttek Magyarország és Románia energetikai szabályozó hatóságai

Az energiaválság kezelése és az ellátásbiztonság elősegítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a román Nemzeti Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) - közölte kedden a MEKH.
2022. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Eljárást indított az eOptika Kft.-vel szemben a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a magyarországi kontaktlencse- és szemüveg-kiskereskedelem egyik meghatározó vállalkozásával, az eOptika Kft.-vel szemben, mivel valószínűsíthetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat honlapján és hirdetéseiben, például az árak feltüntetésénél - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.
2022. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Az EB stratégiát mutatott be az európai drónpiac fejlesztésére

Az Európai Bizottság stratégiát mutatott be a drónok üzemeltetésére és műszaki követelményeinek meghatározására vonatkozóan és az európai drónpiac fejlesztésére.
2022. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Megfizethető energia, fenntarthatóság és bérlői elégedettség

A nemzetközi ingatlantársaság hazai vállalatát tudatos és hosszútávú energia stratégiájának köszönhetően nem érte felkészületlenül a kialakult energia krízis. A CPI Facility Management innovatív és energiahatékony megoldásaival tűnik ki a magyar piacon, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bérlőik a hazai átlaghoz képest versenyképesebb üzemeltetési költségekkel számolhassanak. Ennek egyik elismerése, hogy a CPI Facility Management nyerte el a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő CRE Awards Facility Management Firm díját.
2022. 11. 30. 07:15
Megosztás:

Egy év alatt 680 ezer kilométert tett meg a TramTrain

A TramTrain 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között, a vasútvillamos járatai az elmúlt egy évben 680 ezer kilométert tettek meg az utasokkal - közölte a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 07:00
Megosztás:

A gáz és olajkitermelés marad a Mol fő tevékenysége Algyőn

Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
2022. 11. 30. 06:30
Megosztás: