Három ok, amiért Kína erős lehet a tigris évében

A szakpolitikai szigorítási hullám és az ingatlanpiactól a technológiai ágazatig különböző szektorokra vonatkozó keményebb jogszabályok sora alapjaiban ingatta meg a globális befektetők Kínába vetett bizalmát 2021-ben. A kínai befektetőket érintő, kihívásokkal terhes időszakot követően a Fidelity International szakértői három okot neveztek meg, amelyek miatt Kína újból erőt mutathat a Tigris évében.

Három ok, amiért Kína erős lehet a tigris évében

Míg a világ többi része a monetáris szigorításokkal küzd, addig Kína egy másik, monetáris könnyítésekkel fémjelzett útvonalat választott, ez pedig kedvezően hathat a részvényekre. Elképzelhető, hogy elértünk a jogszabályi reformperiódus csúcsára, vagy már túl is haladtunk azon. A jelenlegi értékeltségek izgalmas belépési pontokat és lehetőségeket kínálnak

Február 1-jén kezdődött a kínai újév, világszerte emberek milliói ünneplik a Tigris évének kezdetét.

Most, amikor a világ legtöbb pénzpiacán inflációs rettegésről, az eszközvásárlási programok kivezetéséről és a „drága” növekedési részvényeket háttérbe szorító, befektetői rotációról szólnak a szalagcímek, a diverzifikáció és az értékeltségek fontosabbak, mint valaha. Kína jelenleg mindkét vonatkozásban kedvező képet mutat, és a Fidelity-nél úgy vélik, a Tigris éve kiváló lehetőségeket tartogat a befektetők számára.

A szakpolitikai különbségekben lehet a lehetőség

Az USA és Európa monetáris politikája jelenleg még a szokásosnál is nagyobb mértékben eltér Kínáétól. Tény, hogy Kína a ciklus másik szakaszában jár, ezért a hangsúly most a könnyítésen van, ami a történelmi tapasztalatok alapján gyakran jót tesz a piacoknak. A kínai jegybank, mely már a Covid-járvány elején is más stratégiát alkalmazott, mint a laza monetáris politikát bevezető nyugati jegybankok, most több eszköz közül is választhat, ha fel akarja pörgetni a 2021-ben lelassult növekedést. A közepes futamidejű hitelek kölcsönkamatainak 2020 augusztusa óta első ízben nemrég végrehajtott csökkentése csupán egy példa erre.

Általánosságban nem számít a Fidelity arra, hogy a közeljövőben visszájára fordítanák a kormánynak az egészségesebb, kevésbé spekulatív ingatlanszektor megteremtése érdekében tett erőfeszítéseit, azon nem szabad meglepődnünk, ha némi finomhangolásra sor kerül majd, amilyenek például a közelmúltban bejelentett, támogató intézkedések. Egyes városokban máris mintha felgyorsult volna a jelzálogkérelmek elbírálása, és bőven van még lehetőség további szakpolitikai enyhítésekre is.

Túljutottunk a jogszabály-alkotási hullám csúcsán?

Kétségtelenül volt egy időszak, amikor számos új jogszabály született, a régiek egy részét pedig megszigorították, és egyes vállalkozások számára nehezebbé váltak a körülmények. Ennek ellenére a Fidelity szakértői szerint fontos, hogy hosszú távon szemléljük a dolgokat, és ne feledjük: korábban is voltak már jogszabályszigorítási hullámok, például az online szerencsejátékokat érintő 2018-as kormányzati megszorítások.

Nem szabad szem elől tévesztenünk a gazdasági fejlődést és innovációt érintő ambiciózus, hosszú távú célokat és prioritásokat sem. Ezek megvalósításához nyilván egészséges és növekvő magánszektorra lesz szükség, ezért bár tavaly romlott a befektetői hangulat, mégis úgy véljük, Kína továbbra is kínál érdekes hosszú távú befektetési lehetőségeket. „Már jócskán benne járunk a jogszabályi reformokban, sőt, jó eséllyel már túl is vagyunk a reformhullám csúcsán, főleg ami a technológiai ágazatot illeti, és azt gondolom, olyan intenzitású átalakulásra már nem kell számítani, mint amit 2020 végén és az elmúlt évben tapasztaltunk” – mondta el Dale Nicholls, a Fidelity International Pacific Fund portfólió menedzsere.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy a közelmúltban hozott reformok jó része olyan problémákkal foglalkozik, melyekkel a világ szinte minden országának szembe kell néznie. Ilyenek például a trösztellenes fellépéshez, az adatbiztonsághoz, a big tech-hez és a személyes adatok védelméhez kapcsolódó kihívások, de a jövedelmek egyenlőtlensége is globálisan problémákat okoz. Más országok is szembesülnek ezekkel a nehézségekkel, és a kormányaik fel is fognak lépni, még ha nem is olyan gyorsan, mint Peking.

Vonzó értékeltségek

Ahogy az átfogó korrekciók esetén gyakran előfordul, egyes, kevesebb jogszabályi kockázatot hordozó részvényektől is szabadultak a befektetők, ami lehetőségeket kínált. Sok kisebb vállalat részvényének árfolyama a mélyben jár, annak ellenére, hogy egyes témáknak, például a trösztellenes jogszabályi intézkedéseknek ők lesznek a haszonélvezői. Továbbá a globális versenytársakhoz képest jelenleg túl nagy az értékeltségi szakadék is, jóllehet számos piacra ugyanazok a szabályozói kihívások hatnak. Az értékeltségek jelenlegi szintje mellett a szakértők úgy vélik, a kockázat/nyereség egyensúly egyértelműen a befektetők számára kedvező irányba billen.

A Fidelity továbbra is jelentős kitettséggel rendelkezik a belföldi fogyasztás növelésére összpontosító vállalatokban, amelyet a középosztály folyamatos bővülése tesz lehetővé. E trend haszonélvezői nem csupán a „fogyasztási papírok”, hanem az olyan területek is, mint az egészségügy és a technológia, melyek szintén fontos szerepet játszanak a belföldi fogyasztásban.

„Kimondottan volatilis időszakon vagyunk túl, de láttunk már hasonlót, és lesz is még ilyen a jövőben. Ugyanakkor a történelem arra tanít, hogy általában ezek az időszakok kínálják a legvonzóbb lehetőségeket. A vállalati nyereségek következő 12 hónapra előrejelzett növekedése 15%, eközben a piac olyan P/E mutató mellett működik, mely a korábbinál és a többi globális részvénypiacénál vonzóbbnak mondható” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Mint mindig, a legfontosabb a jövőben is az lesz, hogy az egyes cégek képesek lesznek-e tartósan kihasználni a jövedelemtermelő potenciáljukat. A Fidelity növekvő csapata továbbra is nagyon aktív helyszíni munkát végez, folyamatosan kapcsolatban áll a portfóliónkban szereplő vállalatokkal, hogy pontosan lássa, hogyan birkóznak meg azok a működési körülmények és természetesen a jogszabályok változásaival.

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás: