Használt videokártyákkal telítődhet a piac hamarosan

Éveken keresztül tartotta az egekben a videokártya-árakat a kriptovaluta-bányászat, mostanra azonban fordulni látszik a trend: a második legnagyobb digitális valuta tranzakciós hitelesítési eljárása megváltozik az Ethereum 2.0 érkezésével. A jelenleg még nagy számítási kapacitásra épülő folyamatot az úgynevezett Proof of Stake rendszer veszi át, amihez nincs szükség komplikált és felesleges számításokra.

Használt videokártyákkal telítődhet a piac hamarosan

A bejelentett változás egy hosszú folyamat eredménye lesz, amiből még mindig hiányzik néhány lépés, és a napokban újabb problémákba futottak a fejlesztők. Ahhoz, hogy az átállás végbemenjen, többek között a régi és az új rendszerek működését lebonyolító láncok sikeres összeolvadására is szükség lesz. Ez bányászási jutalmak jelenlegi rendszere mellett nem triviális feladat, ugyanis csak akkor működhet, ha a számításalapú Ethereum-bányászatért járó jutalmakat a fejlesztők nullára csökkentik, így a láncon megszűnnek a műveletek és minden hálózati szereplő áttér az új protokoll használatára.

A tervezett augusztusi váltást a felmerült nehézségek miatt biztosan nem tudja tartani a fejlesztőcsapat, viszont közben a kriptopiac évek óta nem látott mélyrepülésbe váltott, ami a bányászok eladási küszöbét előrébb hozhatja.

Ami új és ami régi

Mivel az Ethereum-rendszer változása lényegében a GPU-alapú bányászat gerjesztett veszteségességén alapul, a folyamat során egyre több és több videokártya válik majd feleslegessé. Az érintett kártyák egy részét a kriptobányászok átvihetik más, azonos elven működő láncok működését támogatni, de a teljes kapacitásra biztosan nem lesz szükség, így sokat valószínűleg a használtpiacon látunk majd megjelenni: az iPon arra számít, hogy a május végén kialakult videokártya túlkínálat rövid időn belül még jelentősebbé válik, és a közeljövőben nem is igazán várható számottevő csökkenés.

A trendek mögött áll az is, hogy a videokártyák bolti piaca is normalizálódni látszik. A gyártók ismét képesek normál ütemben termelni, és viszonylag hamar felküzdötték magukat az egyébként minden fél számára előnytelen helyzetből. Mostanra eljutottunk oda, hogy az új kártyák árai elérték a javasolt fogyasztói árukat, tehát már „normál áron” elérhetők. Ha ehhez hozzávesszük a bányászok által a piacra öntött használt kártyák jelentős számát, még kedvezőbbé válik a helyzet a vásárlók számára a következő időszakban.

A jelenlegi túlkínálat bizonyos szempontból meglepő lehet, hiszen hatalmas igény mutatkozik a videokártyákra fogyasztói oldalon az elmúlt évek nehézségei miatt. Hogy a játékosok ki vannak éhezve, jól példázza, hogy az iPon legújabb, májusi nyereményjátékában, ahol a fődíj egy Asus RTX 3070 videokártya volt, 34 854 játékos összesen több mint 37 ezer percet, azaz 630 órát töltött rekorddöntögetéssel a főnyeremény reményében. Ez a vállalat korábbi akcióival összehasonlítva résztvevőszámban és beletett időben is rekord, ám a játékosok a vásárlással még kivárnak.

A fiúk a bányában dolgoztak

A következő hónapok előrejelzése szerint tehát egyrészt sok használt, olcsó videokártya kerül eladósorba, ahogy a bányászok pénzzé teszik az eszközeiket. Ezzel azonban érdemes óvatosnak lenni: az iPon tapasztalatai szerint a bányászat során használt videokártyák nem kapnak túl sok törődést, és a legtöbb esetben a hardverek hűtési körülményei sem a legbarátságosabbak.

A bányászkártyák többsége egyébként sem a legmodernebb: a műfajban legnépszerűbbnek a Radeon RX 580 és az Nvidia 20-as szériája számít, ezek ma már nem nevezhetők igazán korszerűnek, a kurrens bányászkártyák mennyisége pedig lényegében elhanyagolható. Egyes pletykák szerint még az idei év végén befuthat az Nvidia 4000-es szériája is, tovább gyengítve a használtpiac eladóinak alkupozícióit.

A három tényező együtt már elég ahhoz, hogy a játékosok videokártya frissítést fontolgassanak, azonban az iPon tanácsa az, hogy a használtpiac böngészése során legyünk nagyon óvatosak. Próbálkozni azonban érdemes: Hagymási Balázs, a vállalat kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „bár nagyon könnyű mellényúlni a használtpiacon, van esély arra is, hogy jó áron szerezhetünk be nem széthajtott videokártyákat. Érdemes azonban biztosra menni: a nagyobb gondok elkerülhetők, ha szakértőnek is megmutatjuk a hardvert, ezért az iPonnál bevezettük a VGA bevizsgálási- és újrapasztázási szolgáltatást. Ennyit mindenképp érdemes pluszban rászánnia annak, aki úgy dönt, használtpiacon vásárol.”

 tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ritkák az olyan bányakártyák, melyekre annyira rászáradt a hővezető paszta, hogy a hűtőbordáról kizárólag mechanikai úton távolítható el. Aki a használtpiac mellett dönt, még a vásárlás előtt vizsgáltassa be a kártyát, ha pedig az eladó ebbe nem akar belemenni, valószínűleg érdemes tovább nézelődni.

 

Tovább növeli exportképességét az Inventure Automotive

Fontos lépést tett a magyar tulajdonú Inventure Automotive a versenyképességének növelése érdekében. A független, kontaktusmentes CAN-busz olvasási és feldolgozási megoldásokat kínáló, elsősorban a nemzetközi piacon jelenlévő cég ugyanis újabb hivatalos engedélyt szerzett több termékének forgalomba hozatalára. „Ez fontos szakmai versenyképességi elem számunkra, hiszen egyrészt tovább növeli a belénk fektetett bizalmat a már meglévő partnereinkben, másrészt jó belépő a leendő új ügyfelekhez” – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt, az Inventure Automotive Zrt. igazgatója.
2023. 01. 28. 21:00
Megosztás:

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás: