Megnyílt a 25. China Hi-Tech Fair

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár részvételével nyílt meg a 25. China Hi-Tech Fair - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel pénteken.
2023. 11. 17. 10:30
Megosztás:

Erősen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 11. 17. 10:00
Megosztás:

3 milliárd forint közeli főnyereménnyel várja a játékosokat az Ötöslottón

Már közel 3 milliárd forintos főnyereménnyel várja a játékosokat az Ötöslottó. Közel négy hónapja nem született telitalálatos Magyarország legismertebb és legnépszerűbb lottójátékán, ahol a várható főnyeremény összege elérte a 2,76 milliárd forintot.
2023. 11. 17. 09:30
Megosztás:

Mezőgazdasági gépek alkatrészei – mikor kell cserélni? Hol érdemes beszerezni?

A mai gyorsan fejlődő világban a mezőgazdasági gépek hatékony és megbízható működése kulcsfontosságú minden gazdaság sikeréhez.
2023. 11. 17. 09:16
Megosztás:

Kisebb mértékű emelkedéssel nyithat a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde pénteken az Equilor Befektetési Zrt vezető elemzője szerint.
2023. 11. 17. 09:00
Megosztás:

Reggel vegyes mozgással indítottak az ázsiai piacokon

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2023. 11. 17. 08:30
Megosztás:

Felemásan mozgott a forint reggel

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 11. 17. 08:00
Megosztás:

A P2P hitelezés, mint alternatív forrásszerzési lehetőség

A kölcsönszerzés, a hitelezés több évszázados múltra tekint vissza. A magánembereknek és a gazdasági szereplőknek is időről időre némi pluszpénzre volt szüksége, amellyel megoldhattak egy adott szituációt.
2023. 11. 17. 07:34
Megosztás:

Az Orfeum mágusa a Budapesti Operettszínházban

Életre kel a Somossy orfeum a Nagymező utcában: a Budapesti Operettszínház Az Orfeum mágusa címmel mutat be új operettet hármas szereposztásban, pénteken, szombaton és vasárnap. Az ősbemutatóhoz keretünnepség is kapcsolódik Orfeumi játékok címmel.
2023. 11. 17. 07:30
Megosztás:

A bankgarancia már a múlté - A kezesi biztosítás lehet a megoldás

Egy vállalkozás hatékony működéséhez szükség van a vállalat szerződéseire és egyéb pénzügyi kötelezettségeire vonatkozó garanciákra. A Magyarországon még kevésbé ismert kezesi biztosítás, azaz bond előnye, hogy használatával jelentős tőke szabadul fel, nem csökken a hitelfelvételi kapacitás és jóval költséghatékonyabb is a bankgaranciákhoz képest. De hogyan is működik pontosan?
2023. 11. 17. 07:00
Megosztás:

Életveszélyes a munkahelyi orvosi alkalmassági vizsgálat eltörlése

A munkavállalói jogok durva megsértésének, történelmi visszalépésnek és nem utolsó sorban életveszélyesnek is tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség a legújabb törvénymódosító tervezetet, amellyel eltörölné a kormány a munkahelyi kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot. A MASZSZ felszólítja a döntéshozókat: tegyenek le az ismét előzetes egyeztetés nélkül született változtatási tervről, mert a törvényi lazítással munkavállalók százezreinek az egészségét, esetenként az életét kockáztatják.
2023. 11. 17. 06:30
Megosztás:

A Low-code / No-code módszertan lehet az építőipari cégek szent grálja

Nehéz évnek bizonyult 2023 a hazai építőipari vállalkozásoknak, és ha lehet hinni az előrejelzéseknek, a jövő év még több kihívást tartogat számukra. A kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a cégek talpon maradása nagyban függ az árazástól, amit a jövőben valószínűleg lejjebb kell majd vinniük. Ez azonban nagy kockázat egy olyan iparágban, ahol a projekt alapú működés és az elégtelen támogató rendszerek miatt nagyon nehezen kalkulálhatóak a pontos költségek és ennek egyik legfontosabb összetevője a ráfordítandó munkaerő. Pedig ez egy egyszerű és gyors informatikai megoldással könnyen orvosolható. A Low-code / No-code programozás képes követhetővé és átláthatóvá tenni az összetett építőipari projektek pénzügyeit és időgazdálkodását, aminek az eredménye kevesebb stressz és nagyobb haszonkulcs lehet.
2023. 11. 17. 06:00
Megosztás:

Van kiút az értékesítő szakma válságából

A gazdasági recesszió ellenére az új piacok megszerzésére irányuló stratégia vezet eredményre egy hazai tréningcég kríziskezelő programjának tapasztalatai alapján
2023. 11. 17. 05:30
Megosztás:

Egyetemen fogják oktatni a ChatGPT használatát

Együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem és a Promptmaster annak érdekében, hogy elősegítsék a mesterséges intelligencia felsőoktatásba való integrálását. A közös munka első lépéseként elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését, mely szabadon választható tárgyként fut majd februártól.
2023. 11. 17. 05:00
Megosztás:

A külföldiek behozatala elengedhetetlen a magyar munkaerőpiacon

A szakképzettséget nem igénylő munkakörökben öt és félszeresére nőtt a munkaerőhiány az elmúlt tíz évben. Egyes szektorokban olyan mértékű hiány van jelenleg, ami soha nem tapasztalt kihívások elé állítja a vállalatokat. „Az elmúlt egy évben bejelentett ipari fejlesztésekkel további közel 28 ezer új munkahely jön létre. Az ország potenciális munkaerő-tartaléka mintegy 300 ezer fő a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, de ez a mutató regionálisan eltérő értékeket mutat. A munkaerő-tartalékot aktivizálni kell elsősorban az iskolázottság növelésével és a gyermeket nevelő anyák munkaerőpiacra történő visszatérésének további támogatásával. Emellett pedig a magyar munkahelyek megtartásához jelenleg elengedhetetlen a külföldi munkavállalók behozatala” - emeli ki Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
2023. 11. 17. 04:30
Megosztás:

Olcsó az iPhone Amerikában, csak a Magyarországon adják arany-áron

Az Apple november elején tette közzé 2023-as pénzügyi évének utolsó negyedéves gyorsjelentését, melyben az előző év azonos időszakához képest csökkenő bevételről számolt be. A fogyasztói kereslet visszaesése nem segítette a technológiai cég eszközeinek eladásait, ráadásul az év utolsó három hónapjában – amely a karácsonyi időszak miatt a lefontosabb negyedév – sem várnak érdemi javulást. De akkor miért is nő a részvények árfolyama?
2023. 11. 17. 04:00
Megosztás:

Betörne a Mesterséges Intelligencia piacára a Microsoft

Két új mikrochipet dobott a piacra a Microsoft, amellyel a Mesterséges Intelligencia és az adatközpontok vezérlésének piacára szeretne betörni a techóriás.
2023. 11. 17. 03:30
Megosztás:

Leginkább a gyermektelen párok érdeklődnek a CSOK Plusz iránt

A 2024-ben induló CSOK Plusz iránt leginkább a gyermektelen párok érdeklődnek, akik többsége két gyerek vállalását tervezi - derül ki annak a több mint 16 ezer felhasználó adataiból, akik a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával ellenőrizték, hogy jogosultak-e a támogatásra.
2023. 11. 17. 03:00
Megosztás:

Kerti kutak új törvényi szabályozása - mindenki számára kötelező előírások!

A Mezőgazdasági Kutak Hatósági Osztályának tájékoztatója a mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyezésére vonatkozóan a 2023. december 31. napjáig hatályos jogszabályok szerint:
2023. 11. 17. 02:00
Megosztás:

Így lehet több a nyugdíjad: több gyerek vagy több unoka után jár!

Az öregségi nyugdíj kiszámítása a hazai jogszabályok szerint alapvetően két dologtól függ: egyrészt a nyugdíj alapját képező havi átlagkeresettől, másrészt a munkában töltött évek számától, amit szolgálati időnek nevezünk. Jelen cikkünkben most a szolgálati időre fogunk koncentrálni, hiszen hosszabb szolgálati idő = nagyobb nyugdíj. De hogyan függ össze a nyugdíj szolgálati idő a gyermekek vagy épp az unokák számával? A még nem nyugdíjas nagymama és a nagypapa hogyan szerezhet szolgálati időt unokája gondozása, nevelése időtartamára?
2023. 11. 17. 01:01
Megosztás: