Hó, jég, hideg? Így készülj fel, hogy az autód túlélje a telet!

Amint közeledik a tél, minden autós tudja, hogy nemcsak magunkra, de autónkra is jobban kell figyelnünk. A hideg időjárás, a csúszós utak és a sós locsolások nem kímélik a gépjárművet, ezért érdemes időben felkészíteni a járművet, hogy a tél ne hozza rá a frászt! Nézzük meg, melyek azok az alapvető karbantartási lépések, amelyek segíthetnek abban, hogy télen is zökkenőmentesen suhanjunk az utakon.

Hó, jég, hideg? Így készülj fel, hogy az autód túlélje a telet!

1. Gumiabroncsok: a téli „cipők” fontossága

Ha eddig halogattad, most már tényleg itt az ideje téli gumira váltani! A téli gumik különleges összetétele és bordázata jobb tapadást biztosít a csúszós útfelületeken. Ne csak az időjárás változásait figyeld, hanem a hőmérsékletet is: ha 7°C alá süllyed a hőmérő, ideje elővenni a téli abroncsokat!

2. Akkumulátor: tartsd melegen a „szívet”

A hideg idő különösen igénybe veszi az autó akkumulátorát, ami ilyenkor nagyobb energiát használ fel az indításhoz. Ellenőriztesd az akku töltöttségét, és ha öregecske, érdemes megfontolni a cserét. Egy kis figyelemmel és megelőzéssel elkerülhető az a szomorú reggel, amikor az autó egyszerűen nem hajlandó beindulni.

3. Fagyálló folyadék: nehogy csak „látható jéghegy” maradjon belőled!

A fagyálló folyadék szintjét és fagyáspontját is ellenőrizd! Fontos, hogy a motor hűtőrendszere megfelelően védve legyen a téli hidegben, különben könnyen előfordulhat, hogy egy-egy fagyos éjszaka után a rendszer károsodik.

4. Ablaktörlők és szélvédőmosó folyadék: láss és láttass!

A téli időszakban a tiszta látás mindennél fontosabb! Cseréld le az ablakmosó folyadékot fagyállóra, hogy ne fagyjon meg menet közben. Az ablaktörlő lapátokat is érdemes ellenőrizni, hiszen a hideg és jég jobban igénybe veszi őket. Egy elhasznált ablaktörlő lapát pedig nem csak idegesítő, de veszélyes is lehet!

5. Világítás: a fény az éjszakában

Mivel télen hamarabb sötétedik és gyakrabban találkozunk ködös, esős idővel, ellenőrizd, hogy az autó minden lámpája működik-e megfelelően. A tompított, távolsági, helyzetjelző és ködlámpák mind-mind létfontosságúak lehetnek.

6. Zárak és gumikéderek ápolása: hogy ne ragadjon!

A jégbe fagyott ajtók és zárak rémálmai a téli reggeleknek. A gumikédereket érdemes szilikonspray-vel kezelni, hogy ne fagyjanak oda. A zárakat pedig zárjégoldóval készítheted fel a kemény fagyokra – csak ne hagyd az autóban, mert akkor nem sokat segít!

7. Sószórás, hó, latyak: a kocsimosás nem luxus télen sem

A sós, nedves utak az autó alvázát igencsak megviselik. Ne hagyd, hogy a só kikezdje a járművet, és ha teheted, mosd le rendszeresen, főleg az alvázat! Egy alapos mosás és védelem segíthet megelőzni a rozsdásodást.

Összegzés: az elővigyázatosság életet menthet

Egy kis előkészítés és odafigyelés biztosítja, hogy ne kelljen szembenézned váratlan kellemetlenségekkel a leghidegebb hónapokban sem. Ráadásul így nyugodtabban vághatsz neki a téli kalandoknak is, mert tudod, hogy az autód bírni fogja a strapát.

Indulás előtt pedig egy bögre forró kávé vagy tea – és már jöhet is a tél!

Kína miatt felére esett a Mercedes nyeresége

A Mercedes csoport árbevétele 34,5 milliárd euró lett a harmadik negyedévben, ami 6,7 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest és elmarad a 36,3 milliárd eurós várakozástól is.
2024. 10. 27. 22:00
Megosztás:

Eddig lehet pályázni az Európai Hulladékcsökkentési Hétre

November 6-ig lehet pályázni akciókkal a november 16. és 24. között rendezendő Európai hulladékcsökkentései hétre, amelynek fő témája az élelmiszer-pazarlás lesz - közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.
2024. 10. 27. 20:00
Megosztás:

Ezek a rejtett gyöngyszemek akár 2000-szeres hozamot is hozhatnak – az Ethereum-befektetők tömegesen fordulnak feléjük!

A kriptovaluta-rajongók ismét izgalomba jöttek az új digitális eszközök miatt, amelyek lenyűgöző hozamot ígérnek. Az Ethereum korai befektetői most kevésbé ismert tokenek felé fordulnak, amelyek ígéretes növekedést mutatnak. Vajon ezek a rejtett gyöngyszemek lehetnek a következő nagy lehetőségek, amelyek akár 2000-szeresére növelhetik a befektetéseket? A keresés megkezdődött a kripto világ következő áttörő sztárjaira.
2024. 10. 27. 19:00
Megosztás:

Ahogy a kereskedők egy új, 0,00025 dollár alatti újoncot részesítenek előnyben, a Shiba Inu (SHIB) és a Pepe (PEPE) háttérbe szorul a 2025-ös bikapiac előtt

Ahogy a kriptovaluta piac a várható 2025-ös fellendülésre készül, az olyan már bevált tokenek, mint a Shiba Inu és a Pepe, kezdenek veszíteni fényükből. A befektetők egy új, alacsony árú, feltörekvő versenyző felé fordítják figyelmüket, amely hullámokat vet a mémcoin piacon. Ez az újdonság izgalmat kelt, és jelentős növekedési potenciállal bír, felkeltve azon kereskedők érdeklődését, akik a következő nagy lehetőséget keresik.
2024. 10. 27. 18:00
Megosztás:

Milyen hatással lesz a 2024-es választás a kriptovaluták árára? A top 5 kriptó, amelyek akár 10 000%-os profitot hozhatnak

Ahogy a 2024-es választások közelednek, a kriptovaluták piacán is jelentős változások várhatók. A politikai eredmények nagy hatással lehetnek a digitális valutákra. Ez a cikk azt vizsgálja, hogyan formálhatja a választás a kriptók árait, és bemutatja azt az öt vezető kriptovalutát, amelyek hatalmas nyereséget hozhatnak, akár 10 000%-os növekedést is biztosítva. Fedezze fel, mely digitális érmék lehetnek a következő nagy árrobbanás várományosai.
2024. 10. 27. 17:00
Megosztás:

Halott már a Cardano (ADA)? Lehet, hogy ez az 0,00025 USD alatti altcoin lesz a jövő 2025-ben

Ahogy a Cardano-hoz hasonló, bevált kriptovalutákkal szemben növekszik a szkepticizmus, a befektetők egyre inkább az olcsó, nagy növekedési potenciállal rendelkező altcoinok felé fordulnak. Az érdeklődés fokozódik az olyan megfizethető tokenek iránt, amelyek 2025-re átalakíthatják a piacot. A kriptoközösség izgatottan várja, hogy rátaláljon a következő nagy lehetőségre, amely jelentős hozamokat kínálhat, és átalakíthatja a digitális valuták világát.
2024. 10. 27. 15:00
Megosztás:

Gránátalma fa: a gránátalma szaporítása és élettani hatásai

A gránátalma fa egy különleges gyümölcs. Ez a cikk részletes betekintést nyújt a gránátalma fa tulajdonságaiba, a gránátalma szaporításának módjaiba, és az élettani hatásokban rejlő egészségügyi előnyeibe.
2024. 10. 27. 12:00
Megosztás:

Három altcoin, amely készen áll a 2024-es bikapiacra: Dogecoin, Solana és Dogen

A kriptovaluta-piac 2024-es fellendülésével kapcsolatos várakozások egyre nőnek. Bizonyos alternatív coinok különösen felkeltették az érdeklődést, beleértve a Dogecoin-t, a Solana-t és a Dogent, amelyek ígéretes növekedési potenciállal bírnak. Ez a cikk részletesen megvizsgálja, miért lehetnek ezek a digitális valuták a következő piaci nyereségek vezetői.
2024. 10. 27. 11:00
Megosztás:

Egy Polygon kriptovaluta befektető, aki 25 millió dollárt keresett az UNI-val, 8000%-os hozamot jósol ennek a 0,10 dollár alatti AI altcoinnak

Egy befektető, aki korábban 25 millió dollárt keresett a Uniswap-on, új lehetőség felé fordította figyelmét. Ezúttal egy mesterséges intelligenciával működő altcoin áll a középpontban, amely ára 0,10 dollár alatt van. A becslések szerint elképesztő, akár 8000%-os hozam várható. Ez a merész előrejelzés nagy érdeklődést vált ki azok körében, akik a kriptopiacon keresik a következő nagy nyereség lehetőségét.
2024. 10. 27. 10:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal vitték el a Jokert!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 43. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 10. 27. 09:00
Megosztás:

A papíripari szakképzést népszerűsíti a pályaválasztó fiataloknak a Vajda-Papír

Több, mint kétezer érdeklődő szülő és diák vett részt a Dunaújvárosi Szakképzés Napján októberben, amelyen a papíripari szakképzést népszerűsítve a térség legnagyobb foglalkoztatója a Vajda-Papír is képzési alternatívát kínált a pályaválasztás előtt állóknak. A pályaválasztás támogatására a Vajda-Papír dunaföldvári gyárában gyárlátogatást tartottak a fiataloknak.
2024. 10. 27. 08:00
Megosztás:

Még több mérkőzés, még több izgalom a BL-ben és egy szülinap

Megnőtt a fogadások száma a BL első körében. A fokozott érdeklődés a többi között annak is köszönhető, hogy az UEFA döntése szerint a 2024/25 idénytől átalakították a labdarúgó Bajnokok Ligája lebonyolítását, ami a korábbinál több mérkőzést jelent a futballrajongók számára és jó hír a sportfogadóknak is, ugyanis - a megújulásának első születésnapját ünneplő - Tippmixprón, valamint a Tippmixen is több eseményre lehet fogadni, egy-egy BL-mérkőzésen belül az online felületen már akár 900 piac közül is válogathatnak a játékosok, amihez több száz élő fogadási opció is kapcsolódik.
2024. 10. 27. 07:00
Megosztás:

Újabb rangos elismerésben részesült a szakmai szervezet

A MagyarBrands díj a legmegbízhatóbb és a legeredményesebb magyar márkákat értékeli. Elnyerése nemcsak a díjazottaknak tekintélyes elismerés, hanem döntéshozatalkor, mint a minőség védjegye jelentős segítséget nyújthat a fogyasztók és az üzleti élet szereplői számára egyaránt. Idén elismerésben részesült egyedüli logisztikai szakmai szervezetként a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) is.
2024. 10. 27. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne hasznosítani a hazai gyapjút?

A hazai gyapjú hasznosítási lehetőségeinek bővítéséről tartott szakmai konzultációt az Agrárminisztérium Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár vezetésével - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 27. 05:00
Megosztás:

Ezt javasolják a biztosítók, hogy a megtakarítások megőrizzék az értéküket

A biztosítók 3 és 19,6 százalék közötti indexálást javasoltak idén a nyugdíjbiztosításokra és a megtakarításos életbiztosításokra. A Grantis elemzéséből az is kiderül, hogy a tavalyi magas infláció ellenére sem történt drasztikus visszaesés a megtakarítások hosszú távú fenntartásában.
2024. 10. 27. 04:00
Megosztás:

Munkanélküli vagy? Akkor érdemes erről tudnod, mint változás

Az adat érdemben meghaladja az általunk és a piac által is várt 4,2%-os értéket. A 15-74 év közötti munkanépes korú népesség körében a foglalkoztatottak száma 4 millió 699 ezer fő volt szeptemberben, ami éves összehasonlításban 32 ezer fős csökkenés, miközben augusztusban még közel 13 ezer fős volt az emelkedés.
2024. 10. 27. 03:00
Megosztás:

Óraátállítás vége! - nemzetközi együttműködéshez csatlakozott a Magyar Alvás Szövetség!

Mint ismeretes, az EU Parlamentje jóváhagyta az óraátállítás megszüntetését 2019-ben, de a tagállamok nem tudják eldönteni, hogyan tovább. Sokan kifejezték a projekt átfogó hatásvizsgálatának óhaját.
2024. 10. 27. 02:20
Megosztás:

Ezzel a trükkös finn módszerrel a fűtés-számlád akár a felére csökken!

A légcserélő rendszer hosszú távon védi egészségünket és a pénztárcánkat is. Bemutatjuk, hogyan működik ez a finn megoldás.
2024. 10. 27. 01:30
Megosztás:

Céged van? Kaphatsz sok pénzt, ha zöldautót veszel. Mit kell tenned?

Bővült a lehetséges résztvevők köre a vállalatok elektromosautó-beszerzéseit 30 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző programban, így még több gazdasági társaság igényelhet járművenként 2,8-4 millió forint állami hozzájárulást flottája környezetbarát korszerűsítéséhez - hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közösségi oldalán.
2024. 10. 27. 00:40
Megosztás:

A Flockerz vote-to-earn mém érme ICO 1 millió dollár felett

Mondhatjuk, hogy a piac jelenleg stagnál, ami különösen a mém érmékre igaz. A gyors növekedéseket gyors visszaesések követik, így nem nagyon jutunk előre, ez az új érme azonban mindent megváltoztathat!
2024. 10. 27. 00:01
Megosztás: