Így digitalizálódnak a modern irodák

A digitális iroda felfelé ívelő szakaszát a Covid váltotta ki, ugyanis a hibrid munkavégzés digitalizáció nélkül már nem volt megvalósítható. De milyen eszközök szükségesek annak megvalósításához, hogy a munkafolyamatok ebben az új, megváltozott rendszerben is zavartalanul működjenek tovább? A kérdésre Herczog Gábor, a holland Legamaster vizuáltechnikai eszközök magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft.-nek az ügyvezető igazgatója adja meg a választ.

Így digitalizálódnak a modern irodák

Amíg mindenki rendszeresen bejárt az irodába, akadálytalanul le tudtak zajlani a személyes értekezletek, amelyekhez általában elegendő volt egy nagy fehér tábla, amire a megbeszélés vezetője vázolta a gondolatait. Könnyű dolga volt, hiszen a munkatársai ott ültek körülötte, szemtől szemben látta a reakcióikat, meg volt a lehetőség a közvetlen visszacsatolásra.

„A kényszerű home office, majd később a hibrid munkavégzés kihívás elé állította a cégeket, hiszen ahhoz, hogy a kollégák fizikai távolsága ne hátráltassa az üzletmenetet, sok esetben jelentős fejlesztések váltak szükségessé. Ennek eredményeként számos vállalkozásnál találkozhatunk olyan eszközökkel, amelyek egy modern, digitális iroda alapvető kellékeinek számítanak már ma is, és jelentőségük előreláthatóan még inkább fokozódni fog a jövőben” – avatott be Herczog Gábor.

A digitális iroda eszköztára

A korábban említett nagy fehér táblának is van digitális alternatívája, mégpedig egy óriási, érintőképernyős kijelző, azaz az interaktív LCD formájában, amelyen fut a fehér tábla alkalmazás. Az erre feljegyzett információkat meg lehet osztani a távolból csatlakozókkal, mégpedig oly módon, hogy ha ők is érintőképernyős monitorral rendelkeznek, akkor éppúgy írhatnak rá, mint az irodában tartózkodó kollégái.

„A hagyományos fehér táblával szemben a digitális változat számos más előnnyel is jár, ugyanis be lehet rá szúrni képeket, videókat, kapcsolódó linkeket is, amelyeket minden résztvevő lát és szerkeszteni is tud. Ezért azt gondolom, hogy a digitális iroda egyik alapfeltétele egy nagy méretű interaktív LCD és a hozzá tartozó szoftverek. Ha a cég működése úgy alakulna, hogy teljes munkaidőben visszatérnek az alkalmazottak az irodába, az interaktív LCD funkcióváltással videókonferencia rendszerként is alkalmazható a továbbiakban, de arra is alkalmas, hogy kiváltsák vele a projektort és sokkal hatékonyabb értekezleteket bonyolítsanak le a fejlett csoportmunka eszközök segítségével” – tudtuk meg a Legamaster magyarországi forgalmazójától.

Kiegészítők a kényelem és profizmus szolgálatában

Egy jól működő digitális irodához mindenképpen tartozik egy AirServer nevű képernyőtükröző eszköz, illetve egy teremfoglaló rendszer is, amely hozzájárul az értekezletek pontos és hatékony ütemezéséhez. Szintén hasznos kellék lehet a dokumentumkamera, ami a jól ismert írásvetítőnek a digitális változata. Számos helyen használják távoli munkaállomások között arra, hogy munkadarabok valós idejű képét osszák meg egymással távolról. A képhez a fehér tábla szoftver segítségével megjegyzéseket és jelöléseket is lehet fűzni.

„A konferenciakamera használata szintén elengedhetetlen, hiszen a fizikai távolság miatt hatványozottan fontos értekezlet közben is a megfelelő kapcsolattartás. Bár nagyon sok típus elérhető, érdemes az adott LCD-képernyőhöz tervezett eszközt választani.

Kell még egy szoftver is, amely a hibrid munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítja: ez a Flatfrog, ami a hagyományos fehér tábla funkciókon túl számos csoportmunkát és agilis módszertanokat – mint például a Kanban vagy a SCRUM – támogató lehetőséget is kínál” – sorolta Herczog Gábor.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egy digitális iroda működtetése során a kényelem és a hatékonyság mellett nem elhanyagolandó a költségtakarékosság szerepe sem, hiszen a modern eszközöknek köszönhetően csökkenteni lehet az utazások számát, ami különösen fontos nemzetközi kooperációk esetén.

A projektorok kora lejárt

Az interaktív LCD-vel ki lehet váltani a projektorok használatát, ami számos előnnyel jár. Míg a projektor mellett pozitívumként leginkább a hordozhatóságát említhetjük, az interaktív LCD kedvező hatásait számba véve lényegesen hosszabb a lista. Kezdve attól, hogy egy iroda kialakítása is lényegesen egyszerűbb, ha a modern megoldást választjuk, hiszen nem szükséges az egész helyiséget bekábelezni miatta, mint a projektor esetében. Meg tudjuk jeleníteni rajta saját laptopunk képernyőjét, így könnyebben tudjuk megosztani az információkat a hallgatósággal.

„Szintén jelentős különbség, hogy egy projektor felbontása nagyon ritkán éri el a 4K-t, ha mégis, akkor szinte megfizethetetlen az ára. Az interaktív LCD-nél viszont ez az alap felbontás. Ugyancsak kiemelendő szempont a fényerő. Projektorok esetében többnyire be kell sötétítenünk a termet ahhoz, hogy a kivetített tartalmat megfelelően lássuk, egy LCD viszont fényerőszabályzóval van ellátva, így mindig az aktuális fényviszonyokhoz alkalmazkodik” – ismertette a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az összehasonlításban a költséghatékonyságnak is jelentős szerepe van. Egyfelől azért, mert egy projektornak általában 4000 óránként kell cserélni a lámpáját, míg egy interaktív LCD élettartama az 50000 órát is eléri vagy akár meg is haladja, másfelől egy projektor több áramot fogyaszt, akár kétszeresét is, mint egy interaktív LCD.

Összességében elmondható, hogy a projektor ma már elavult technológiának számít. Egyetlen előnye van, hogy ha hordozni kell, akkor azt könnyebben meg lehet oldani vele. De telepített rendszerekben az interaktív LCD minden szempontból felülmúlja a projektor teljesítményét.

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2023. 03. 23. 21:30
Megosztás:

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás:

Pangás a bakokban, a kutyának sem kell a drága hitel

Idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok: a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt közel egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ezekben a hónapokban kivételes alkalom nyílik mindenkinek, hogy egyedi hitelmegállapodást kössön bankjával, ha lakáskölcsönre van szüksége.
2023. 03. 23. 12:00
Megosztás: