Így digitalizálódnak a modern irodák

A digitális iroda felfelé ívelő szakaszát a Covid váltotta ki, ugyanis a hibrid munkavégzés digitalizáció nélkül már nem volt megvalósítható. De milyen eszközök szükségesek annak megvalósításához, hogy a munkafolyamatok ebben az új, megváltozott rendszerben is zavartalanul működjenek tovább? A kérdésre Herczog Gábor, a holland Legamaster vizuáltechnikai eszközök magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft.-nek az ügyvezető igazgatója adja meg a választ.

Így digitalizálódnak a modern irodák

Amíg mindenki rendszeresen bejárt az irodába, akadálytalanul le tudtak zajlani a személyes értekezletek, amelyekhez általában elegendő volt egy nagy fehér tábla, amire a megbeszélés vezetője vázolta a gondolatait. Könnyű dolga volt, hiszen a munkatársai ott ültek körülötte, szemtől szemben látta a reakcióikat, meg volt a lehetőség a közvetlen visszacsatolásra.

„A kényszerű home office, majd később a hibrid munkavégzés kihívás elé állította a cégeket, hiszen ahhoz, hogy a kollégák fizikai távolsága ne hátráltassa az üzletmenetet, sok esetben jelentős fejlesztések váltak szükségessé. Ennek eredményeként számos vállalkozásnál találkozhatunk olyan eszközökkel, amelyek egy modern, digitális iroda alapvető kellékeinek számítanak már ma is, és jelentőségük előreláthatóan még inkább fokozódni fog a jövőben” – avatott be Herczog Gábor.

A digitális iroda eszköztára

A korábban említett nagy fehér táblának is van digitális alternatívája, mégpedig egy óriási, érintőképernyős kijelző, azaz az interaktív LCD formájában, amelyen fut a fehér tábla alkalmazás. Az erre feljegyzett információkat meg lehet osztani a távolból csatlakozókkal, mégpedig oly módon, hogy ha ők is érintőképernyős monitorral rendelkeznek, akkor éppúgy írhatnak rá, mint az irodában tartózkodó kollégái.

„A hagyományos fehér táblával szemben a digitális változat számos más előnnyel is jár, ugyanis be lehet rá szúrni képeket, videókat, kapcsolódó linkeket is, amelyeket minden résztvevő lát és szerkeszteni is tud. Ezért azt gondolom, hogy a digitális iroda egyik alapfeltétele egy nagy méretű interaktív LCD és a hozzá tartozó szoftverek. Ha a cég működése úgy alakulna, hogy teljes munkaidőben visszatérnek az alkalmazottak az irodába, az interaktív LCD funkcióváltással videókonferencia rendszerként is alkalmazható a továbbiakban, de arra is alkalmas, hogy kiváltsák vele a projektort és sokkal hatékonyabb értekezleteket bonyolítsanak le a fejlett csoportmunka eszközök segítségével” – tudtuk meg a Legamaster magyarországi forgalmazójától.

Kiegészítők a kényelem és profizmus szolgálatában

Egy jól működő digitális irodához mindenképpen tartozik egy AirServer nevű képernyőtükröző eszköz, illetve egy teremfoglaló rendszer is, amely hozzájárul az értekezletek pontos és hatékony ütemezéséhez. Szintén hasznos kellék lehet a dokumentumkamera, ami a jól ismert írásvetítőnek a digitális változata. Számos helyen használják távoli munkaállomások között arra, hogy munkadarabok valós idejű képét osszák meg egymással távolról. A képhez a fehér tábla szoftver segítségével megjegyzéseket és jelöléseket is lehet fűzni.

„A konferenciakamera használata szintén elengedhetetlen, hiszen a fizikai távolság miatt hatványozottan fontos értekezlet közben is a megfelelő kapcsolattartás. Bár nagyon sok típus elérhető, érdemes az adott LCD-képernyőhöz tervezett eszközt választani.

Kell még egy szoftver is, amely a hibrid munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítja: ez a Flatfrog, ami a hagyományos fehér tábla funkciókon túl számos csoportmunkát és agilis módszertanokat – mint például a Kanban vagy a SCRUM – támogató lehetőséget is kínál” – sorolta Herczog Gábor.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egy digitális iroda működtetése során a kényelem és a hatékonyság mellett nem elhanyagolandó a költségtakarékosság szerepe sem, hiszen a modern eszközöknek köszönhetően csökkenteni lehet az utazások számát, ami különösen fontos nemzetközi kooperációk esetén.

A projektorok kora lejárt

Az interaktív LCD-vel ki lehet váltani a projektorok használatát, ami számos előnnyel jár. Míg a projektor mellett pozitívumként leginkább a hordozhatóságát említhetjük, az interaktív LCD kedvező hatásait számba véve lényegesen hosszabb a lista. Kezdve attól, hogy egy iroda kialakítása is lényegesen egyszerűbb, ha a modern megoldást választjuk, hiszen nem szükséges az egész helyiséget bekábelezni miatta, mint a projektor esetében. Meg tudjuk jeleníteni rajta saját laptopunk képernyőjét, így könnyebben tudjuk megosztani az információkat a hallgatósággal.

„Szintén jelentős különbség, hogy egy projektor felbontása nagyon ritkán éri el a 4K-t, ha mégis, akkor szinte megfizethetetlen az ára. Az interaktív LCD-nél viszont ez az alap felbontás. Ugyancsak kiemelendő szempont a fényerő. Projektorok esetében többnyire be kell sötétítenünk a termet ahhoz, hogy a kivetített tartalmat megfelelően lássuk, egy LCD viszont fényerőszabályzóval van ellátva, így mindig az aktuális fényviszonyokhoz alkalmazkodik” – ismertette a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az összehasonlításban a költséghatékonyságnak is jelentős szerepe van. Egyfelől azért, mert egy projektornak általában 4000 óránként kell cserélni a lámpáját, míg egy interaktív LCD élettartama az 50000 órát is eléri vagy akár meg is haladja, másfelől egy projektor több áramot fogyaszt, akár kétszeresét is, mint egy interaktív LCD.

Összességében elmondható, hogy a projektor ma már elavult technológiának számít. Egyetlen előnye van, hogy ha hordozni kell, akkor azt könnyebben meg lehet oldani vele. De telepített rendszerekben az interaktív LCD minden szempontból felülmúlja a projektor teljesítményét.

Élettársad van nem házastársad? Akkor most kapaszkodhatsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2022. 09. 28. 04:01
Megosztás:

Mi mindent érdemes tudni a kompresszorokról?

A kompresszor olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a levegőt vagy más gázokat a légköri nyomásnál magasabb nyomásra sűrítsük. Ennek során pedig összenyomja a légkörből vett levegőt és növeli annak nyomását. A kompresszorokat számos különböző iparágban használják, például az autóiparban, a vegyiparban, a textiliparban, az élelmiszeriparban, az energiaiparban, az egészségügyben, de még az üvegiparban is. Emellett a ház körül vagy utazásnál is nagy hasznukat vehetjük. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekről a szerkezetekről!
2022. 09. 28. 03:00
Megosztás:

Meglepő lépés az MNB-től

A Monetáris Tanács szeptemberi kamatdöntő ülésén további 125 bázisponttal emelte az alapkamatot, 13 százalékra. Egyúttal jelezték azt is, hogy ezzel a határozott lépéssel véget ért a tavaly nyár óta tartó kamatemelési ciklus.
2022. 09. 28. 02:30
Megosztás:

Egy hét alatt több mint ötszáz intézkedés vezetés közbeni mobilozás miatt

Egy hét alatt több mint ötszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.
2022. 09. 28. 02:00
Megosztás:

Az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését segítheti az SZTE geográfusainak kutatása

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
2022. 09. 28. 01:30
Megosztás:

A hagyományos villanykörték lecserélésére indul program Romániában

Romániában költségvetési forrásokból ösztönzik a hagyományos villanykörték energiatakarékos LED-es izzókra cserélését: a támogatási programot kedden fogadta el a Környezetvédelmi Alap igazgatósága.
2022. 09. 28. 01:00
Megosztás:

Romániában 37 százalékkal nőtt a biztosítási piac

Romániában 37 százalékkal, 8,76 milliárd lejre nőtt a biztosítási piac az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte kedden a román biztosítási felügyelet.
2022. 09. 28. 00:05
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

John Williams és Bob Iger tiszteletbeli lovagi címet kapott II. Erzsébettől

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján - írta kedden a BBC News.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

Megugrott az eladott új lakások száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban 28,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása augusztusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 685 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium. A mutató 2020 júniusa óta legnagyobb mértékben nőtt.
2022. 09. 27. 22:30
Megosztás:

A cirok a jövő fontos takarmánynövénye lehet

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó. Az eseményről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.
2022. 09. 27. 22:00
Megosztás:

Megoszlanak az elemzői vélemények a kamatemelési ciklus lezárásáról

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők egyöntetűen meglepőnek nevezték a 125 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés mértékét, a kamatemelési ciklus leállításáról azonban megoszlottak a vélemények.
2022. 09. 27. 21:30
Megosztás:

Spanyolországban több mint 15 százalékkal drágult a fogyasztói kosár

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.
2022. 09. 27. 21:00
Megosztás:

Jóváhagyta a szlovák parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
2022. 09. 27. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint kedden este reggelhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2022. 09. 27. 20:00
Megosztás:

Nagy az érdeklődés a kormány tűzifaprogramja iránt

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a szaktárca keddi közleménye szerint.
2022. 09. 27. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 09. 27. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
2022. 09. 27. 18:30
Megosztás:

Feloldják a tűzgyújtási tilalmat

Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2022. 09. 27. 18:00
Megosztás:

Kilencmilliárd euróval nőhet a magyar GDP 2025-ig a digitalizáció felgyorsításával

2025-ig akár kilencmilliárd euróval is nőhet a magyar GDP, ha sikerül felgyorsítani a digitalizációt, valamint az intelligens megoldások bevezetését a településeken és a vállalkozásokban – hangzott el a Huawei Innovation Day 2022 nemzetközi konferencián, ahol a kormányzati, iparági és akadémiai szféra több mint 250 képviselője gyűlt össze megvitatni a digitális és zöld Európa útját. Olyan, az 5G hálózatra, a mesterséges intelligenciára és robotikára épülő nemzetközi innovációk mutatkoztak be Budapesten, amelyek teljes iparágak átalakulására vannak hatással. A technológia nemcsak az ipar, hanem az energiaátmenet hajtómotorjává is vált, digitális technológiák nélkül ugyanis nem érhető el a zéró kibocsátás célkitűzése.
2022. 09. 27. 17:00
Megosztás: