Így lehet spórolni a nyári autós utazásokon

Az alapvető üzemanyagokra meghirdetett hatósági ársapka tavaly decemberi megszüntetése óta az autósoknak piaci árat kell fizetniük tankoláskor. Az árnövekedés hatására 2023 első negyedévében visszaesett az üzemanyagok forgalma, miközben folyamatos emelkedés figyelhető meg azok számában, akik rendelkeznek autóval. A drágulás különösen a nyári hónapokban, hosszabb utazáskor komoly kiadást jelent a családoknak, az OTP Bank kiemelt kampánya pedig éppen ezeket a terheket enyhítheti.

Így lehet spórolni a nyári autós utazásokon

A kormány tavaly december 6-án, 23 órától szüntette meg a 95-ös benzinre és a gázolajra érvényes, literenként 480 forintos hatósági árat, vagyis a fogyasztóknak ettől kezdve kivétel nélkül ismét a piaci árat kell megfizetniük tankoláskor az üzemanyagokért. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a csaknem 13 hónapig tartó hatósági áras időszak után, december 6-án késő este a benzin ára 641, a gázolajé 699 forintra ugrott fel. Az elmúlt hónapokban rendeződött a piac, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. június 7-én kiadott Heti Monitor jelentése[1]szerint a 95-ös benzin átlagára 576, a gázolajé pedig 554 forint volt ezen a napon.

A hatósági ársapkák kivezetését követően, 2023 első negyedévében a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint[2] (ezek a közlemény írásakor elérhető legfrissebb statisztikák) jelentősen, összességében több mint 18 százalékkal visszaesett az üzemanyagok forgalma a hazai kutakon a megelőző év azonos időszakához képest. A 95-ös benzinből csaknem 9, a korábban maximált árú dízelből pedig 20 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel korábban. A forgalom visszaesését a szakértők egyértelműen a hatósági árak megszűnésével, a jóval magasabb piaci árak visszatérésével magyarázták.

A tapasztalatok szerint a jó idő beköszöntével, különösen nyáron még azok közül is sokan útra kelnek, akik télen inkább a garázsban pihentetik az autójukat. Ez a kirándulások, nyaralások időszaka, amikor a legtöbben előre megtervezik, és lehetőség szerint igyekeznek optimalizálni a kiadásaikat.

Az OTP Bank akciója nekik kedvez, hiszen azok az ügyfelek, akik a július végéig tartó akciós időszakban kötnek új OTP Bonus, BonusGold hitelkártyaszerződést, valamint megfelelnek néhány további feltételnek, a hitelkártyával vásárlásaik után kapható visszatérítésen felül az első két hónapban kiemelt összegű jóváírást kapnak a tankolás árából. 

„A július végéig tartó kiemelt kampányidőszakban OTP Bonus és BonusGold hitelkártyát igénylőknek az első két hónapban 10 százalékos, maximum 10 ezer forintos jóváírást biztosítunk az üzemanyagvásárlás után azzal a feltétellel, hogy a vásárláskor élő hitelkártya-számlával rendelkeznek és a főkártyabirtokosnak nincs 30 napot meghaladó hátraléka.  Akciónk a hitelkártya-tulajdonosok igényeihez, szokásaihoz igazodik. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás eredménye szerint ugyanis a tankolás a 4. helyen szerepel a hitelkártyával lebonyolított fizetések népszerűségi listáján[3]” – mondja Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Az akció meghirdetésében az is szerepet játszik, hogy itthon egyre többen autóznak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai[4] szerint 2018 óta a magyarországi személygépkocsik száma, ugyanakkor az átlagéletkora is folyamatosan emelkedik. A legfrissebb, 2022 decemberi statisztikák szerint 4 millió 94 ezer személyautó futott a hazai utakon, 453 ezerrel több, mint négy évvel korábban. A vizsgált időszakban a személygépkocsik átalagéletkora 14,2-ről 15,4 évre emelkedett.  

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: