Így újítsd meg az otthonod, ha kirepültek a gyerekek

Megkezdődött az iskola, ami sok egyetemista életében egyúttal azt is jelenti, hogy kirepülve a családi fészekből önálló életet kezdenek. Ez a legtöbb szülő számára egy érzelmileg megterhelő időszak. Különösen az egyedülállók esetében fontos tervezni azzal a ténnyel, hogya hirtelen ürül ki az otthon. Ám, ha pozitívan, egy új fejezet kezdeteként tekintünk erre az élethelyzetre, akkor az önmegvalósításé lehet a főszerep, amihez az otthonunk átalakítása, vagy egy költözés is friss lendületet adhat. Érdemes pénzügyileg is tudatosan felkészülni erre az időszakra, és a lakásbiztosításunkat is a változtatásoknak megfelelően frissíteni!

Így újítsd meg az otthonod, ha kirepültek a gyerekek

A gyerek(ek) elköltözése után a szülőknek lehetősége nyílik arra, hogy személyesebbé tegyék az otthonukat, teljes mértékben saját ízlésük szerint és akár új hobbijaikkal összhangban alakítsák át. Ez ideális alkalom lehet egy nagyobb lakásfelújításra vagy költözésre is. Több szempontot is ajánlott ilyen helyzetben alaposan megfontolni a lakásunkkal kapcsolatban, az alábbiakban ezekhez gyűjtöttünk össze néhány tanácsot.

Gondoljuk végig, hogy az otthonunk mérete és elrendezése még mindig megfelel-e az igényeinknek, illetve az új élethelyzetünknek! Előfordulhat, hogy egy kisebb, anyagilag könnyebben fenntartható lakás jobb választás, vagy itt az ideje egy praktikusabb elrendezés kialakításának.

Az elrendezésen túl gondoljuk át azt is, vannak-e olyan, régóta dédelgetett vagy éppen halogatott átalakítási, illetve felújítási terveink, amiket most könnyebben megvalósíthatunk! Ilyen lehet például az álomkonyha megtervezése, a régi vezetékek cseréje vagy egy rezsicsökkentési célú energetikai felújítás. A gyerekszobát is átalakíthatjuk vendégszobává, otthoni irodává, esetleg sport/hobbiszobává. Emellett vizsgáljuk meg azt is, hogy az otthonunk stílusa, dekorációja továbbra is kifejezi-e a személyiségünket és ha úgy érezzük, változtassunk! Már néhány apró, alacsony költségű lakásszépítő trükkel is újjávarázsolhatjuk az enteriőrt.

Hajlamosak vagyunk rá, hogy az évtizedek során felhalmozzunk tárgyakat, főként nagyobb család esetében. A gyerekek kirepülése ideális alkalom arra, hogy megszabaduljunk a felesleges dolgoktól, és a felszabadult helyeket is kihasználva egy praktikus tárolórendszert alakítsunk ki. Akár albérletről, akár saját lakásról/házról van szó, a szortírozást, illetve az átalakítást,felújítást követően ajánlott számba venni az ingóságainkat, beleértve a bútorokat, használati és vagyontárgyakat, háztartási és szórakoztatóelektronikai berendezéseket, számítógépet! Ha tudjuk, hogy milyen ingóságaink vannak és azok mennyit érnek, akkor biztosításkötésnél a megfelelő biztosítási összeget tudjuk meghatározni.

„Egy átalakítást, felújítást követően fontos, hogy felülvizsgáljuk a meglévő otthonbiztosításunkat, és az ingatlan, illetve az ingóságok megnövekedett értékének megfelelően aktualizáljuk azt, ezzel elkerülve az alulbiztosítottságot. A szükséges fedezeteket is gondoljuk át! Melyek azok a kockázatok, amelyektől tartunk, győződjünk meg arról, hogy biztosításunk erre fedezetet nyújt, vagy ha nem, válasszunk olyan biztosítást, amely igen! Ezt rendszeresen, akár évente tegyük meg! Ha pedig még nincs lakásbiztosításunk, akkor itt az ideje, hogy mi és a gyermekünk is kössön egyet, akár bérelt, akár saját lakásba költözött. Így a teljes család biztonságban tudhatja az értékeit és felkészülhet a váratlan helyzetekre.” – javasolja Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék- és portfólió menedzsment osztályának vezetője.

A gyermekünk felnőtté válásával a kiadásaink is csökkennek, hiszen bár lehet, hogy még nem teljesen önálló, jelentősebb összeg szabadulhat fel a családi kasszában. Így több lehetőségünk van megtakarítani akár lakás-, akár más rövid vagy hosszú távú célra. Az „üres fészek” időszakára és az azutáni évekre is ajánlott időben áttekinteni az anyagi helyzetünket, pénzügyi tervet készíteni és elkezdeni a megtakarítást céljaink megvalósításához! Ehhez ideális eszközök lehetnek az öngondoskodási célú (nyugdíj- vagy megtakarítási célú)biztosítások, mivel ezek már havi 12 ezer forint befizetéssel is hosszú távon jövedelmező kiegészítői lehetnek az egyéb típusú megtakarításoknak. A számunkra legmegfelelőbb konstrukciók kiválasztásához érdemes pénzügyi szakemberhez fordulni tanácsért.

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 24. 15:30
Megosztás:

A kormány nagy összegeket mozgósít a magyar gazdaság érdekében nemzetközi szinten

Magyarország összesen évi 34 milliárd forintot költ nemzetköziesítési programokra, amelyek olyan kutatásokat finanszíroznak a világban bárhol, amelyek a magyar gazdasági érdek mentén előrébb visznek minket - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.
2024. 05. 24. 15:00
Megosztás: