Ismét lehet pályázni elektromos kerékpár támogatásra

A jó idő beköszöntével és a nyár közeledtével egyre többen pattannak kerékpárra, ami nem csak az egészségre, de a környezetünkre is jó hatással van. Sokakat rettenthetnek azonban vissza a kerékpárvásárlástól a nagyobb távolságok vagy a kihívást jelentő emelkedők. Ennek áthidalására nyújthatnak megoldást az elektromos kerékpárok, amelyek megkönnyítik a tekerést. Idén ismét lehet pályázni új elektromos kerékpárok, vagy pedelecek támogatására, amelyhez az Euronics Műszaki Áruházlánc szakértői most összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Ismét lehet pályázni elektromos kerékpár támogatásra

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatot írt ki az elektromos biciklik használatának támogatására. Ennek keretében kedvezményesen lehet hozzájutni a modern sporteszközökhöz 2022. április 14. És 2023. április 14. között vagy az 1 milliárd forintos pályázati keret kimerüléséig. A korábbi pályázati időszakokkal szemben, a támogatásra nem szakaszosan, hanem folyamatosan be lehet nyújtani az igénylést.

Ki és hogyan pályázhat?

Az igénylést bárki beadhatja magányszemélyként (céges pályázásra nincs lehetőség), akinek van magyarországi lakóhelye és magyarországi adóazonosító jellel is rendelkezik. Emellett kikötés még, hogy egy személy legfeljebb egy pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt pedelec kerékpár utófinanszírozott támogatására lehet jogosult. Pályázni a projektet lebonyolító HUMDA oldalán lehet, egy ügyfélkapus bejelentkezést követően az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával. A korábbiakkal ellentétben most nem szükséges munkáltatói igazolás, így nyugdíjasok és egyetemisták is benyújthatják a kérelmet a támogatásra.

Milyen kerékpárokra és milyen mértékig lehet pályázni?

Az érdeklődők kétféle – nyomatékszenzoros vagy pedálszenzoros – elektromos rásegítésű kerékpár közül választhatnak. A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpárok kifejezetten átlagos városi közlekedésre lettek kitalálva, teljesítményük és akkumulátorkapacitásuk is alacsonyabb, cserébe viszont jóval elérhetőbbek, olcsóbbak a nagyteljesítményű, összetettebb technológiájú nyomatékszenzoros társaiknál.
 
Pedálszenzoros pedelecek esetén az igényelhető állami támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes eladási ár 50 százaléka, vagy legfeljebb 100 000 forint. A megpályázható pedálszenzoros kerékpárok maximális értéke 600 000 forint lehet. Nyomatékszenzoros hajtási rendszerű kerékpárokra legfeljebb 180 000 Ft támogatás igényelhető, ami szintén nem haladhatja meg az eladási ár felét. A pályázott nyomatékszenzoros kerékpárok vételára nem lehet több 1 200 000 forintnál.

Mire lesz szükség a pályázás során?

A pályázati oldalra a következő dokumentumokat és azok másolatát kell feltölteni:

-    az elektromos kerékpár megvásárlásáról szóló pályázói nyilatkozat (az oldalon kitölthető),

-    adókártya,

-    érvényes személyazonosságot igazoló okirat (személyigazolvány, útlevél vagy vezetői engedély),

-    lakcímkártya.

Mi a teendő sikeres pályázatot követően?

A pályázatról a meghatározott benyújtási időszakban beadott pályázatok esetén a leadás napját követő naptól számított 30 munkanapon belül döntenek, ilyenkor kérhetnek hiánypótlást is a szervezők. Az igénylő az elnyert pályázatot követő 10 napon belül megkapja az ún. Támogatói okiratot, melynek birtokában 180 nap áll rendelkezésre a pályázatban megadott kerékpár megvásárlására. A fenntartás teljes időszakában a támogatott elektromos rásegítésű kerékpárnak Bike Safe regisztrációval kell rendelkeznie. A regisztráció egy egyszeri, 3000 Ft-os költséggel jár, amit az Euronics például át is vállal - a kényelmes, teljeskörű adminisztráció biztosítása mellett.

Milyen kerékpárt válasszunk?

A hagyományos kerékpárokhoz hasonlóan az elektromos bicikliknek is többfajta változata létezik. Az Euronics kínálatábanmegtalálhatók az itthon újdonságnak számító MTF pedelecjei, amelyek közül MTB, cross, trekking, városi és összecsukható verziót is választhatunk. Az MTF Road típusú kerékpárok például kifejezetten túrázáshoz lettek kifejlesztve, így ha a kerékpárt leginkább hétvégi kirándulásokra, vagy Balaton-kerülésre használnánk, érdemes ezt a verziót választani. Ha mindennapos, vagy városi közlekedésre alkalmas kerékpárt szeretnénk, akkor a városi és az összecsukható változatokat fontoljuk meg.

Fontos a rendszeres karbantartás

Az áhított kerékpár megvásárlása után fontos, hogy időt és energiát szánjunk a rendszeres karbantartásra. Érdemes feltérképezni, hogy a közelünkben hol foglalkoznak pedelecek szervizével, és tájékozódjunk arról is, mire kell figyelnünk, hogy kerékpárunk hosszú távon elkísérjen minket. A megvásárolt termék árától függően akár éveken át – 100 000 forint alatt 1, 250 000 forint alatt 2, ezt meghaladó eladási ár esetén pedig 3 évig – érvényes jótállást is kaphatunk az elektromos kerékpárokra, ezért érdemes megőrizni a vásárlást igazoló nyugtát, amivel meghibásodás esetén közvetlenül a gyártót vagy a forgalmazót is felkereshetjük. Az Euronics webshopjában a mindennapi házi karbantartáshoz is találhatunk olyan kiegészítőket, mint a tisztítószerek, a láncolaj és a rozsdaoldó spray.

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás: