Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

A legjelentősebb különbség a CSOK Plusz és az év végéig érvényben lévő CSOK között, hogy előbbiben feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs, ugyanakkor a tőkeelengedés jóvoltából két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege.

A CSOK Plusz árnövelő hatása mérsékelt lehet, de ösztönözheti a lakáspiaci forgalmat

A CSOK Plusz-nak köszönhetően egy újra aktívvá váló vásárlóréteg az ideihez képest akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót kezdeményezhet 2024-ben a piacon. Az új támogatási rendszerben megegyezőek a támogatási feltételek az új, illetve használt lakásokra (szemben a korábbi konstrukcióval, melyben az új lakásoknak nagyobb volt a támogatástartalma). Ez a körülmény a megfizethetőbb árú, használt lakások felé vezetheti a támogatást igénybe vevő vásárlókat, és továbbra is a használt lakások piaca maradhat a lakáshitelezés motorja.

Több oka is van azonban, hogy a pozitív hatás ellenére sem számítunk komolyabb áremelkedésre a laskáspiacon. Egyik közülük, hogy a CSOK Plusz egy visszafizetendő támogatott hitel, amit az eladók nem tudnak beárazni úgy, mint egy vissza nem térítendő támogatást (mint amilyen a korábbi CSOK volt). Másrészt a CSOK-támogatást igénybe vevő vásárlók mindig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, és ehhez még hozzá társul, hogy egyes becslések szerint a harmadára szűkülhet a lehetőséggel élni tudó kedvezményezettek köre, mivel a hatályba lépő CSOK Plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető.

A lakástámogatási rendszerhez jövőre várhatóan társul egy új, energetikai korszerűsítést célzó otthonfelújítási program is, így a CSOK Plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget adhat majd a vásárlással egybekötött felújításra is. Ám mivel ez az opció egyelőre szakmai egyeztetés alatt áll, így erről konkrétumokat jelenleg még nem lehet tudni.

A CSOK Plusz legközvetlenebb hatása a lakáshitelek piacára lehet

A piacon az előző évekhez képest a hitelezési dinamika lassulása volt megfigyelhető, de az utóbbi időben már megkezdődött a lassú kilábalás is: a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest 520-szal több új lakáscélú szerződést kötöttek, de a már visszaesőben lévő, 2022-es harmadik negyedévi bázishoz képest ez még így is 40%-ot meghaladó csökkenés. Mindez elsősorban a még mindig 10 százalék körüli hitelköltségekkel, illetve a tartósan magas inflációval áll összefüggésben.

A CSOK Plusz legközvetlenebb hatása a lakáshitelek piacára lesz: a konstrukció várakozásaink szerint 2024-től jelentősen gyorsíthatja a hitelezés növekedés ütemét. Az MBH Bank 12 ezer CSOK Plusz hiteligénylésre számít a bankszektorban. 

Az igazi fordulatot a lakáspiaci forgalomban ugyanakkor a hitelkamatok csökkenése és új kamattámogatott hitelkonstrukció mellett a mérséklődő építőipari árak és a belső kereslet erősödése hozhatja majd meg. Ezekkel együtt a CSOK Plusz 2024 első negyedévében a nagyon alacsony intenzitású piacon már érzékelhető elmozdulást hozhat.

Változik a Babváró hitel is

Ahogy azt egy korábbi elemzésünkben már jeleztük: a Babaváró úgy módosul, hogy jövőre a 30 év fölötti párok már csak folyamatban lévő terhesség mellett vehetik igénybe a hitelt, 2025-től pedig már csak olyan párok lesznek jogosultak, ahol a hölgy 30 év alatti – de esetükben a maximális limit 11 millió forintra emelkedik. A feltételek változása miatt e termék iránt is erősödött a kereslet, részben amiatt is mivel a konstrukció iránt érdeklődők 60 százaléka jövőre várhatóan már nem lesz jogosult a kedvezményes kölcsönre. Nem számítunk ugyanakkor arra, hogy a lakáspiac keresleti oldalára a támogatás jelentős mértékben élénkítő hatással lenne, és nem lesz komoly árfelhajtó hatása sem.

A harmadik negyedév ingatlanpiaci hatásairól és a jövőre várható fontosabb folyamatokról itt közöltünk átfogó elemzést.

LEZÁRVA: 2023. december 01-jén 12:00 órakor. Az előrejelzéshez használt adatokat 2023. december 01-ig vettük figyelembe.

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indítottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 07. 23. 17:00
Megosztás:

A1 besorolást kapott az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 23. 16:00
Megosztás:

Megerősítették a Market Építő Zrt. stabil kibocsátói minősítését

A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
2024. 07. 23. 15:00
Megosztás:

Leépít a Leoni Romániában

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 23. 14:00
Megosztás:

Humanoid robotokat használ a jövő évtől a Tesla

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis számban és belső célokra - jelentette be Elon Musk vezérigazgató hétfőn az X üzenetküldő szolgáltatáson.
2024. 07. 23. 13:00
Megosztás:

Közös kötelesség az erdők fenntartása

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán hétfőn Rómában a szaktárca közleménye szerint.
2024. 07. 23. 12:00
Megosztás:

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás: