Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

A legjelentősebb különbség a CSOK Plusz és az év végéig érvényben lévő CSOK között, hogy előbbiben feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs, ugyanakkor a tőkeelengedés jóvoltából két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege.

A CSOK Plusz árnövelő hatása mérsékelt lehet, de ösztönözheti a lakáspiaci forgalmat

A CSOK Plusz-nak köszönhetően egy újra aktívvá váló vásárlóréteg az ideihez képest akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót kezdeményezhet 2024-ben a piacon. Az új támogatási rendszerben megegyezőek a támogatási feltételek az új, illetve használt lakásokra (szemben a korábbi konstrukcióval, melyben az új lakásoknak nagyobb volt a támogatástartalma). Ez a körülmény a megfizethetőbb árú, használt lakások felé vezetheti a támogatást igénybe vevő vásárlókat, és továbbra is a használt lakások piaca maradhat a lakáshitelezés motorja.

Több oka is van azonban, hogy a pozitív hatás ellenére sem számítunk komolyabb áremelkedésre a laskáspiacon. Egyik közülük, hogy a CSOK Plusz egy visszafizetendő támogatott hitel, amit az eladók nem tudnak beárazni úgy, mint egy vissza nem térítendő támogatást (mint amilyen a korábbi CSOK volt). Másrészt a CSOK-támogatást igénybe vevő vásárlók mindig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, és ehhez még hozzá társul, hogy egyes becslések szerint a harmadára szűkülhet a lehetőséggel élni tudó kedvezményezettek köre, mivel a hatályba lépő CSOK Plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető.

A lakástámogatási rendszerhez jövőre várhatóan társul egy új, energetikai korszerűsítést célzó otthonfelújítási program is, így a CSOK Plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget adhat majd a vásárlással egybekötött felújításra is. Ám mivel ez az opció egyelőre szakmai egyeztetés alatt áll, így erről konkrétumokat jelenleg még nem lehet tudni.

A CSOK Plusz legközvetlenebb hatása a lakáshitelek piacára lehet

A piacon az előző évekhez képest a hitelezési dinamika lassulása volt megfigyelhető, de az utóbbi időben már megkezdődött a lassú kilábalás is: a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest 520-szal több új lakáscélú szerződést kötöttek, de a már visszaesőben lévő, 2022-es harmadik negyedévi bázishoz képest ez még így is 40%-ot meghaladó csökkenés. Mindez elsősorban a még mindig 10 százalék körüli hitelköltségekkel, illetve a tartósan magas inflációval áll összefüggésben.

A CSOK Plusz legközvetlenebb hatása a lakáshitelek piacára lesz: a konstrukció várakozásaink szerint 2024-től jelentősen gyorsíthatja a hitelezés növekedés ütemét. Az MBH Bank 12 ezer CSOK Plusz hiteligénylésre számít a bankszektorban. 

Az igazi fordulatot a lakáspiaci forgalomban ugyanakkor a hitelkamatok csökkenése és új kamattámogatott hitelkonstrukció mellett a mérséklődő építőipari árak és a belső kereslet erősödése hozhatja majd meg. Ezekkel együtt a CSOK Plusz 2024 első negyedévében a nagyon alacsony intenzitású piacon már érzékelhető elmozdulást hozhat.

Változik a Babváró hitel is

Ahogy azt egy korábbi elemzésünkben már jeleztük: a Babaváró úgy módosul, hogy jövőre a 30 év fölötti párok már csak folyamatban lévő terhesség mellett vehetik igénybe a hitelt, 2025-től pedig már csak olyan párok lesznek jogosultak, ahol a hölgy 30 év alatti – de esetükben a maximális limit 11 millió forintra emelkedik. A feltételek változása miatt e termék iránt is erősödött a kereslet, részben amiatt is mivel a konstrukció iránt érdeklődők 60 százaléka jövőre várhatóan már nem lesz jogosult a kedvezményes kölcsönre. Nem számítunk ugyanakkor arra, hogy a lakáspiac keresleti oldalára a támogatás jelentős mértékben élénkítő hatással lenne, és nem lesz komoly árfelhajtó hatása sem.

A harmadik negyedév ingatlanpiaci hatásairól és a jövőre várható fontosabb folyamatokról itt közöltünk átfogó elemzést.

LEZÁRVA: 2023. december 01-jén 12:00 órakor. Az előrejelzéshez használt adatokat 2023. december 01-ig vettük figyelembe.

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás: