Itt az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében 2024. június 17-e délutánra ígérte a régen várt új Otthonfelújítási program részletes igénylési feltételeinek megjelenését. A program több ponton változott, amely az igénylőknek kedvez majd.

Itt az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az Otthonfelújítási program indulását valószínűleg sokan várják már tűkön ülve. Hamarosan vége azonban a várakozásnak, szűk két hét múlva már igényelhető lesz a támogatás - számolt be a legújabb fejleményekről Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetre rekord mennyiségű, csaknem 500 javaslat érkezett. Ezeket a minisztérium több ponton megfontolásra és a feltételek közé beépítésre érdemesnek minősítette, így július 1-jén ezen változásokkal indul majd a program.

A támogatás keretében az 1990. december 31. előtt épült lakóépületek energetikai korszerűsítését lehet elvégezni. A támogatás feltétele, hogy a munkálatok révén legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el az igénylők.

A legfontosabb módosításokat a minisztérium is összefoglalta.

1. A vissza nem térítendő támogatást kiegészítő kamattámogatott hitel futamideje a lehetséges 8 év helyett 12 évre módosul. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitel havi törlesztőrészlete a leghosszabb futamidő mellett 14-25 ezer forint lehet. Ez az eredetileg kalkulált 25-36 ezer forintos törlesztőhöz képest akár 10 ezer forintos megtakarítást is jelenthet havonta.

A hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez, és mivel a kölcsön kamatmentesen törleszthető, nem jár többlet kamatfizetéssel sem. A lehetőség elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez, hiszen így akár magasabb hitelösszeg igénylésére lehetnek jogosultak – mondja Gergely Péter.

Ezen felül a hiteltörlesztéssel járó kiadást még nagyobb arányban kompenzálhatja a felújítás nyomán keletkező rezsi megtakarítás.

otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei

2. Elszámolható munkálatokat és anyagokat érintő változások

A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is. A kedvelt fűtési rendszer felvételét sokan, többek között szakmai szervezetek is kérték.

A műanyag nyílászárók beépítését eddig is tartalmazta a pályázati felhívás, a végleges változatban azonban fa szerkezetű nyílászárók beépítése is szerepel majd.

A támogatott építési anyagok között az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is szerepelni fog.

3. A saját forrásba a lakástakarékpénztári megtakarítás is beleszámít

Gergely Péter szerint a döntés majdhogynem magától értetődő, hiszen a lakástakarékpénztár célja épp a lakáscélra történő megtakarítás képzése. A lakástakarékpénztárban tartott összeg piaci lakáshitelekhez önerő lehet, és fogyasztóbarát lakáshitelek előtörlesztésére is használható. A lehetséges felhasználási módok között a lakásfelújítás is szerepel.

A Fundamenta mellett újra kínál megtakarítási konstrukciókat az OTP Lakástakarékpénztár és az Erste Lakástakarék, de sokaknak korábbi élő szerződése van.

4. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további, el nem számolható forrás is felhasználható.

Ezzel magasabb költségvetésű felújítás is megvalósítható, ha az eredeti költségkeret nem tenné lehetővé a 30 százalékos energiahatékonyság növekedést.

5. Családok számára kedvezőbb lesz a jövedelemszámítási mód

A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához szükség van a család jövedelmi szintjének kiszámítására. Az új szabály szerint ehhez az igénylővel egy háztartásban élő, önálló keresettel nem rendelkező gyermekeket is figyelembe veszik.

Az új számítási mód kedvezőbb lesz a családok számára.

Július 1-jétől igényelhető

Az Otthonfelújítási támogatást a minisztérium közlése alapján 2024. július 1-jétől lehet igényelni az erre kijelölt MFB Pontokon.

Az MFB pontokat 134 járás 266 bankfiókjában jelölik majd ki. A bankfiókok között a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH Bank fiókjai szerepelnek majd.

A támogatás keretösszege 108 milliárd forint, amelyből várhatóan közel 20 ezer háztartás otthona újul majd meg. A várakozások szerint a program közel 130 milliárd forint értékű megrendelést generál majd az építőiparban és az építőanyagok kereskedelmében. A program nyomán modernebb, energiatakarékos épületek születnek majd, amely lehetővé teszi, hogy minél több háztartás férjen be a rezsicsökkentés átlaga alá.

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás:

A Pepe 24%-ot emelkedett a 24 órás mém érme rally alatt, de ez most a legjobb?

Az új és továbbfejlesztett Pepe előértékesítése, amely saját Layer 2 ETH blokklánccal érkezik, még nagyobb lendületet kapott a mém érme szektor bikás rallyja után. A Pepe Unchained a nagy előd, a Pepe ($PEPE) sikerét kívánja meglovagolni.
2024. 07. 20. 00:01
Megosztás: