Januárban ismét csökkent a FAO élelmiszerár-indexe, élen a búza és a kukorica árakkal

Januárban tovább csökkent – még ha kis mértékben is – az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) mai közleményében. A gabona- és húsfélék ára csökkent, amely ellensúlyozta a cukor árának emelkedését.

Januárban ismét csökkent a FAO élelmiszerár-indexe, élen a búza és a kukorica árakkal

A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – ezzel januárban átlagosan 1%-kal zárt alacsonyabban decemberhez képest és 10,4%-kal maradt el az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

A gabonafélék árindexe 2,2%-kal csökkent december óta. A búza globális jegyzése januárban az exportőrök közötti erős verseny és a déli félteke országaiban nemrég betakarított készletek beérkezése miatt csökkent. A kukorica ára bezuhant, tükrözve a javuló termelési körülményeket és az argentin betakarítás kezdetét, valamint az Amerikai Egyesült Államokból jövő nagyobb kínálatot. Ezzel szemben a rizsfélék ára 1,2%-kal emelkedett januárban, a thaiföldi és pakisztáni magasabb minőségű Indica rizs iránti erős exportkereslet, valamint a megugró indonéz kereslet következtében.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe eközben decemberhez képest kismértékben, 0,1%-kal emelkedett – de még így is 12,8%-kal volt alacsonyabban, mint egy évvel korábban –, a pálma- és napraforgóolaj nemzetközi árának mérsékelt drágulása okán, ami ellensúlyozta a szója- és repceolajok árcsökkenését. A pálmaolaj világpiaci árát befolyásolta a főbb termelő országoknak a szezonhoz képest alacsonyabb kibocsátása és a malajziai kedvezőtlen időjárási körülmények miatti aggodalom. Eközben a megnövekedett importkereslet enyhén felfelé húzta a napraforgóolaj árát. Ezzel szemben a szójaolaj nemzetközi ára csökkent a dél-amerikai várható készletbőseg hírére, valamint a repceolajé a tartósan magas szintű európai készletek miatt.

A tejtermékek ára gyakorlatilag nem változott a decemberi értékéhez képest, ám 17,8%-kal maradt el az egy évvel korábbi értékétől. Januárban a vaj és a teljes tejpor nemzetközi jegyzései főként az ázsiai vevők nagyobb kereslete miatt emelkedtek, ezzel csaknem ellensúlyozva a sovány tejpor és a sajt árának csökkenését.

További 1,7%-os havi csökkenésével a húsfélék árindexe már a hetedik egymást követő hónapja zárt alacsonyabban, mivel a főbb exportáló országok bőséges kínálata lefelé szorította a baromfi-, szarvasmarha- és sertéshús nemzetközi árát. Ezzel szemben a birkahús nemzetközi ára emelkedett a magas globális importkereslet és a csendes-óceáni térség vágóállat-kínálatának csökkenése miatt.

A cukor árindexe januárban 0,8%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, az átlagosnál kevesebb csapadék az áprilistól betakarítandó brazíliai cukornádtermésre gyakorolt várható hatása miatti aggodalom, valamint a thaiföldi és indiai kedvezőtlen termelési kilátások okán.

Rekordszintű gabonatermelés 2023-ban

A világ gabonatermelése 2023-ban várhatóan eléri minden idők legmagasabb, 2 836 millió tonnás rekordértékét, ami 1,2%-kal több, mint 2022-ben – derül ki a FAO legfrissebb, szintén ma közzétettGabonakínálati- és keresleti gyorsjelentésből.

A szemestermények globális termésmennyiségét minden eddiginél magasabb, 1 523 millió tonnás értékre becsülik, miután a prognózist 12 millió tonnával felfelé módosították ebben a hónapban. A felülvizsgálat nagy része a Kanadából, Kínából, Törökországból és az Amerikai Egyesült Államokból származó új hivatalos adatokat tükrözi, ahol a magasabb hozamok és a korábbi várakozásokhoz képest nagyobb betakarított területek együttesen magasabb kukoricatermelési becsléseket eredményeztek.

A világ gabonafelhasználása a 2023/24-es szezonban az előrejelzés szerint 2 822 millió tonnára fog rúgni, ami 8,9 millió tonnával magasabb a decemberi előrejelzéshez képest és 1,2%-kal meghaladja a 2022/23-as szintet, ami a korábban vártnál nagyobb takarmány-felhasználásnak köszönhető, különösen az Európai Unióban, valamint Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Ebből következik, hogy a 2023/24-es globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya az előrejelzések szerint „kényelmes” 31,1%-os szinten lesz, ami meghaladja a 2022/23-as 30,9 százalékos szintet.

Az előrejelzések szerint a gabonafélék  globális kereskedelme a mostani szezonban eléri a 480 millió tonnát, ami 0,8%-os bővülést jelent az előző évhez képest, főként a szemestermények kereskedelmének várható növekedése miatt, míg a búza- és a rizsfélék kereskedelme zsugorodhat.

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás:

Javarészt gyengültek az ázsiai indexek

A vezető ázsiai tőzsdék többsége gyengült szerdán.
2024. 02. 28. 09:30
Megosztás:

58 000 felett a Bitcoin, 1 millió felett a Green Bitcoin

A Bitcoin árfolyama a cikk írásakor 58 251 dollár, ismét döntögeti a csúcsokat a közelgő áprilisi felezés előtt. A Bitcoin továbbá az aranymetszést is áttörte, így a hype egyre fokozódik.
2024. 02. 28. 09:07
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 28. 09:00
Megosztás: