Jelentősen húzhatta a GDP első negyedévi növekedését a fogyasztás

Az év eleji béremeléseken túl a februárban kifizetett egyszeri juttatások, az alacsony bázisadatok, valamint a benzinturizmus mellett az inflációs várakozások is hozzájárultak a kiskereskedelmi forgalom márciusi rendkívüli megugrásához - vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest erősen megnövekedett fogyasztás jelentősen hozzájárulhatott a bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi növekedéséhez.

Jelentősen húzhatta a GDP első negyedévi növekedését a fogyasztás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 16,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2 százalékkal nagyobb, lényegében a tavaly márciusival megegyező volt a forgalom. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 29,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 51,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, hogy a várakozásokat messze meghaladó mértékben bővült márciusban a kiskereskedelmi forgalom. Míg a volumen 16,2 százalékkal, addig az árbevétel a magas infláció miatt 27,9 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első három hónapban regisztrált 10,3 százalékos növekedés szignifikáns gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévi 5,5 százalékos növekedéshez képest, azaz számításai szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest 4 százalékkal nőtt a fogyasztás, ami hozzájárulhatott a GDP gyorsulásához az első negyedévben.

A kiskereskedelmi forgalom kiugró növekedését egyértelműen támogatta az szja visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz mellett a bőven 13 százalék feletti béremelkedés is - emlékeztetett. Az üzemanyagokra és egyes élelmiszertermékekre bevezetett árkorlátozások pedig a határ menti forgalmat lendíthették fel, ami a következő hónapokban is támogatja a forgalom emelkedését. A dinamikus bérnövekedés hatását ugyanakkor a meglóduló infláció tompítja - fűzte hozzá Suppan Gergely.

Tavaly 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, idén azonban kétszámjegyű, 10 százalék feletti növekedésre számítanak a bankholding szakértői.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is kiugróan magas növekedést produkált a kiskereskedelem márciusban. A kétszámjegyű bővülés mögött részben a tavalyi alacsony bázis áll, ugyanakkor az előző hónaphoz mért 7,3 százalékos növekedés jól jelzi, hogy a bázishatásnál többről van szó. Az elemző két fontos tényezőt említett: egyrészt a háztartások jelentős mértékben támogatták az ukrán menekülteket, ami megemelhette a fogyasztást, másrészt az egyre magasabbra szökő infláció is motiválhatta a vásárlókat abban, hogy előre hozzák a tervezett fogyasztásukat, nagyobb kiadásaikat, amire lehetőséget teremtett a jelentősen megugró jövedelem. Hozzátette, hogy emellett az árstop hatására jelentősen megugorhatott az üzemanyagturizmus a határmenti városokban.

Úgy vélte, a márciusi kiskereskedelmi teljesítmény inkább kivételnek tekinthető, mint strukturális változásnak. A növekedés ilyen tempója kétségtelenül fenntarthatatlan, ám az is biztosra vehető, hogy az első negyedévben a fogyasztás megugrásán keresztül ez rendkívüli mértékben emeli majd a bruttó hazai termék, a GDP növekedését - jelezte Virovácz Péter.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője a nem élelmiszer-kiskereskedelem kimagasló növekedésével kapcsolatban emlékeztetett, hogy márciusban nem voltak a bázisidőszakihoz hasonló korlátozások, illetve hogy a háztartások a februári transzfereket és a magasabb béreket jelentős arányban elköltötték. Az üzemanyag-forgalom kiemelkedő növekedését a pánikfelvásárlások mellett a korlátozásmentesség miatti nagyobb mobilitással és az üzemanyagturizmussal magyarázta.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének számottevő bővülése Regős Gábor szerint visszaigazolja az inflációt meghaladó béremelkedést és a jövedelmi helyzet javulását. A fogyasztás így az első negyedévben igen jelentős mértékben húzhatta felfelé a gazdasági növekedést, ugyanakkor vélhetően rontotta a folyó fizetési mérleg egyenlegét is - figyelmeztetett a Századvég szakértője. A kiskereskedelmi forgalom volumene a következő hónapokban is bővülhet, bár a növekedés vélhetően kisebb lesz - tette hozzá.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a 16,2 százalékos éves index historikusan a legmagasabb érték. Mint hozzátette: a  jelek szerint az élelmiszer-árstop fogyasztásra gyakorolt hatása továbbra is elhanyagolhatónak tűnik, ugyanakkor, a GDP 3-4 százalékát kitevő  év eleji fiskális expanzió hatása márciusban is jelentkezett. Az üzemanyag-eladások kimagasló növekedését egyrészt az alacsony bázissal, másrészt a benzinturizmussal magyarázta. Nagy János megjegyezte, hogy a háború következtében Magyarországra érkező ukrajnai menekültek költései mindhárom termékfőcsoportban komoly hatással bírhattak. 

Az Erste Bank szakértője úgy látja, hogy az első fél évben a GDP növekedését a belső fogyasztás fogja mozgatni, ami óriási kihívások elé állítja a monetáris politikát a háború következtében a korábbiaknál még erősebben megemelkedett inflációs környezetben. Nyártól a fiskális expanzió kifutása és az idei, minden bizonnyal az elmúlt két évtized legmagasabb áremelkedése a fogyasztás lassulását váltja majd ki - prognosztizálta Nagy János.

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 01. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 01. 18:30
Megosztás:

Tovább csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a Pick Szeged Zrt.

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.
2023. 02. 01. 18:00
Megosztás:

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal kedden éjfél előtt, az előírt tesztek befejezése után - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.
2023. 02. 01. 17:30
Megosztás:

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
2023. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Boeing elbúcsúzott a legendás 747-estől, legyártották az utolsó Jumbo Jetet

Kigördült a gyárból kedden a Boeing utolsó 747-ese, ismert nevén Jumbo Jet, a cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.
2023. 02. 01. 16:30
Megosztás:

Ez történt a magyar tőzsdén januárban

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac januári összforgalma mérsékelt volt, 205 milliárd forintot tett ki, amely 9,3 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A három leginkább kelendő részvénynek ezúttal is az OTP Bank, a Richter és a MOL bizonyult – míg a bank papírjával 128,8 milliárd, a gyógyszertársaságéval 40,3 milliárd, az energetikai vállalatéval 26,6 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood&Company zárt, akit a második helyen a Concorde, a harmadikon pedig az Erste Bank követett.
2023. 02. 01. 16:00
Megosztás:

Így változik az ingatlanok adózása 2023-ban

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.
2023. 02. 01. 15:30
Megosztás:

Milyen lesz a jövő munkahelye? A változás már 2023-ban elindulhat

A koronavírus járvány óta drámaian átalakult a technológiához való viszonyunk, a tradicionális HR (office-based) jelentősége egyre csökken. A cégek keresik a folyamatok egyszerűsítésének és hatékonyságuk növelésének lehetőségét. Ezekre a kihívásokra a 2023-as HR technológiai trendek adhatnak választ, derül ki a Deloitte friss tanulmányából. Több nemzetközi felmérés eredményét elemzik a Deloitte szakemberei a jövő HR-trendjeivel kapcsolatban, eszerint alapvetően hét tendencia határozza majd meg a jövő munkahelyét.
2023. 02. 01. 15:00
Megosztás:

Kedvezőbb panaszkezelési szabályok a vállalkozások számára

Jó hír a vállalkozások számára, hogy tavaly év végétől módosultak a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései. Az új szabályok egyrészt egyértelműbbé, másrészt kedvezőbbé is teszik a vállalkozások kötelezettségeit a fogyasztói panaszkezelés terén. A főbb változásokat Pintér Anna, a CERHA HEMPEL szakértője foglalta össze.
2023. 02. 01. 14:30
Megosztás:

Megújult a Mastercard reptéri várója

Az elmúlt hónapokban teljeskörűen megújult és 2023. február 1-től újra várja az utasokat a Mastercard Premium Lounge a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A fizetéstechnológiai cég új partner bevonásával nem csak a váró megjelenését, de az ott elérhető szolgálatásokat és az étel-ital kínálatot is frissítette.
2023. 02. 01. 14:00
Megosztás:

Rendkívüli hónap ért véget a lakáspiacon, elmaradt a szokásos januári felpattanás

A korábbi évektől eltérő januárt zárt a lakáspiac, elmaradt például a decemberi uborkaszezon utáni felpattanás a keresletben-kínálatban. Az eladó ingatlanok iránti kereslet országos szinten 50 százalékkal csökkent éves összevetésben. A választék ugyanakkor jelentősen nőtt: az eladó lakások kínálata közel 30 százalékkal bővült. A feladott lakóingatlan-hirdetések számát nézve országos szinten 6 százalékos a csökkenés éves összevetésben. Ezzel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos volt a bővülés.
2023. 02. 01. 13:30
Megosztás:

Nehéz felmérni a vállalatok zöld törekvéseinek valós értékét

A piaci szereplők számára egyre fontosabbá válik, hogy elérjék a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátást. Ennek megfelelően a vállalatok mind gyakrabban kommunikálnak a szénsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveikről, vállalásaikat viszont gyakran kevés releváns adat birtokában teszik. A zéró kibocsátással kapcsolatos költéseik mértékét nehezen látják át, a cél eléréséhez szükséges beruházásokra pedig a legtöbb cégnek közel sincs elegendő erőforrása. A bizonytalan gazdasági környezet és az emiatt gyakoribbá váló rövid távú döntések pedig további akadályokat jelentenek a vállalatoknak a hosszú távú eredmény elérésében – derül ki a Baker McKenzie friss, 1000 vezető bevonásával készült nemzetközi felméréséből.
2023. 02. 01. 13:00
Megosztás:

Raiffeisen: Erős eredmény, csalódást keltő osztalék javaslat

A Raiffeisen 826 millió eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, ami felülteljesíti a 657 millió eurós várakozást.
2023. 02. 01. 12:30
Megosztás:

Új vezető a Httpool magyarországi csapatának élén!

Megerősíti magyarországi csapatát a Httpool by Aleph: Novák Péter country managerként veszi át a hazai leányvállalat vezetését. A média, a digitális marketing, valamint az üzletfejlesztés területén 25 éves iparági tapasztalattal rendelkező szakember a dentsu Hungary vezérigazgatói pozíciójából érkezett.
2023. 02. 01. 12:00
Megosztás:

Elhárult az utolsó akadály is az OTP Bank eddigi legnagyobb bankvásárlása elől

Az OTP Bank, amely Kelet-Közép-Európa vezető bankcsoportja, ma megkapta az NKBM megvásárlásáról 2021. május 31-én aláírt szerződés lezárásához szükséges utolsó engedélyt a szlovén versenyvédelmi hatóságtól, így Szlovénia második legnagyobb bankja csatlakozhat az OTP Csoporthoz. A most megkapott engedély birtokában az adás-vételi ügylet zárására várhatóan a következő napokban sor kerül.
2023. 02. 01. 11:30
Megosztás:

Az átlag magyar Ön szerint hány órát tévézik? Megmutatjuk!

Háztartásonként több mint 18 ezer forintot költünk médiára havonta – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hiánypótló kutatásából. A felmérés szerint átlagosan napi 300 percet tévézünk és több mint 200 percet internetezünk.
2023. 02. 01. 11:00
Megosztás:

Megduplázódott a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 10:30
Megosztás:

Ujjlenyomat olvasó és arcfelismerő biztonsági rendszer teheti védetté a laptopunkat

„Főszerepben a biztonság!” - ez is lehetne a jelszava a következő egy hétnek. Január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, míg február 7-e a biztonságos internet napja. Hogy miért van szükség ezekre? Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.
2023. 02. 01. 09:30
Megosztás:

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.
2023. 02. 01. 09:00
Megosztás: