Készül a magyar építészetről szóló törvénycsomag: a teljes építésügyi szabályozás rendszerbe foglalása a cél

Az eddigi széttagolt, elavult szabályozás egységes logika mentén történő keretbe foglalása a célja a Magyar építészetről szóló törvénycsomagnak, amelynek normaszövegéről hamarosan elkezdődhetnek a társadalmi egyeztetések – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Építőipari Osztályának éves osztályértekezletén. A rendezvényen az Építési és Közlekedési Minisztérium két helyettes államtitkára mutatta be az új szabályozástervezet részleteit.

Készül a magyar építészetről szóló törvénycsomag: a teljes építésügyi szabályozás rendszerbe foglalása a cél

Három nagy szabályozási csomag érinti idén az építőipart: ebből az elsőt, az új építési és beruházási kerettörvényt július 4-én fogadta el az Országgyűlés. A másik nagy törvénycsomag, a Nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégia várhatóan az év második felében lesz aktuális téma, míg a harmadik, a Magyar építészetről szóló törvénycsomag normaszövege hamarosan társadalmi egyeztetés elé kerül.

Ez utóbbiról tartott előadást a BKIK rendezvényén Gombos Márk településrendezésért és építéshatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár, és Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár a szakma képviselői előtt.

Gombos Márk bevezetőként elmondta: az új szabályozás célja, hogy az elmúlt évek széttagolt, sok szempontból elavult építésügyi törvényei helyett koherens, mindenki által jól követhető, a korszerű technológiákat előnybe helyező vevő rendszert alkossanak. A Magyar építészetről szóló törvénycsomag felöleli az építési szabályozás minden szegmensét a településkép védelmétől az örökségvédelmen át a kamarai törvényig, a célja pedig többek között a bürokráciacsökkentés és az egyszerűbb jogszabályalkalmazás. Ennek egyik sarokköve a főépítészi struktúra megerősítése, amely az egyes települések építészettel és beruházásokkal kapcsolatos ügyeit elsősorban az önkormányzatok hatáskörébe utalná: az építési beruházásokat – így az építési engedélyeket is – a helyi ügyekben illetékes főépítész és tervtanács tárgyalná meg, jogorvoslatért pedig az eggyel magasabb szintű, területi tervtanácshoz lehetne fordulni, ezzel csökkenteni lehetne többek között a peres eljárások számát is.

Határ Renáta hozzátette: a 2023-2027 közötti építésgazdasági politika egyik fő szempontja a hatékonyságnövelés, ami jelenleg a legtöbb európai államétól elmarad. Ezt támogatnák a tudatos tervezést, logisztikát lehetővé tevő adatbázisok például az építési nyersanyagokról és ásványi anyagokról, az építési termékekről, a közberuházásokról és azok költségeiről. Fontos szempont továbbá az ellátásbiztonság növelése, és az importkitettség csökkentése: ennek kapcsán tervezik a regisztrációs kötelezettséget a stratégiai jellegű építőanyagok és termékek importja és exportja vonatkozásában, ami indokolt esetben, rövid időre lehetőséget nyújtana a Kormánynak a beavatkozásra ezen a területen.

Koji László, a BKIK alelnöke és a kamara Építőipari Osztályának elnöke a budapesti építőipar helyzetét az országossal összehasonlítva elmondta: bár jelenleg az építőipar szerződésállománya még kisebb ütemben csökken a fővárosban (15 százalék az országos 28 százalékkal szemben), az év második felében már a fővárosban is erőteljesebb lehet a visszaesés.

„A magyar építőipar tavalyi teljesítményének 42 százaléka a budapesti székhelyű vállalkozásoktól ered, ahogy az építőipari foglakoztatott 385 ezer munkavállaló közel 40 százaléka is tavaly a fővárosi cégeknél dolgozott. Amennyiben a fizetőképes kereslet, illetve a megrendelésállomány nem növekszik, az ezekre a vállalkozásokra is erőteljes hatással lesz. Az építőipari foglalkoztattak aránya országos szinten tavaly óta 5 százalékkal, míg Budapesten 2-3 százalékkal csökkent, az év második felében azonban ennél is nagyobb visszaesésre lehet számítani” – hangsúlyozta Koji László.

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás:

A kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.
2023. 09. 26. 11:00
Megosztás: