Kiderült, kik a 2023-as Deloitte Zöld Béka Díj nyertesei

Az idei évben Zöld Béka díjátadón a Lidl Magyarország vehette át a Kiemelkedő Fenntarthatósági Jelentés díjat. A nem pénzügyi jelentések készítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok elismerésére szolgáló kezdeményezést, 23. alkalommal hirdette meg a Deloitte Magyarország. Az idei pályázaton a Graphisoft Park lett a Kiemelkedő Első Fenntarthatósági Jelentés kategória nyertese.

Kiderült, kik a 2023-as Deloitte Zöld Béka Díj nyertesei

A vállalatok ESG (környezetvédelemi, társadalmi és vállalatirányítási) teljesítményét ma már nem csupán leíró beszámolók alapján értékeljük, hanem egyre érettebb ESG-jelentések alapján. Ezek a jelentések számszerű eredményeket és előre tekintő célokat is tartalmaznak, rávilágítva a vállalat klímakockázatainak hatásaira. A Deloitte Magyarország idén is megrendezte a Zöld Béka Díjat, amely elismeri azokat a vállalatokat, melyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a nem pénzügyi jelentések terén. Ez a díj kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy a hazai szervezetek felmérjék saját ESG teljesítményüket, és értékeljék, mennyire felelnek meg az egyre szigorodó európai és hazai szabályozásoknak.

„A fenntarthatósági jelentések kiemelten fontosak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásban, hiszen elsődleges feladatuk a stratégiai célkitűzések felé való elmozdulás bemutatása. A kiemelkedő jelentések nemcsak beszámolnak a vállalkozás eredményeiről és aktualitásairól, hanem stratégiai kontextusba helyezik azt. Hiszen ma már nem elegendő egy-egy fenntarthatósági pillanatkép készítése, hosszabb távú elköteleződésre és szélesebb körű kitekintésre van szükség, mind a vállalat értékláncát, mind az átállástervezést tekintve” – emelte ki Szücs Réka a Deloitte Magyarország Fenntarthatósági és klímaváltozási tanácsadásának üzletágvezetője.

Az értékelési rendszerről

A pályázat során a zsűri több szempontot figyelembevéve értékelte a beérkező munkákat. Fontos volt, hogy a fenntarthatóság jelentés világos célokat tűzzön ki a jövőre nézve, dokumentálja folyamatos teljesítményjavulását, és túlmutasson a releváns információk közzétételén, figyelembe véve az ágazat „éghajlati sürgősségének” szintjét. A jelentéstételi folyamat stratégiai értékelése során a hangsúly az ágazatspecifikus mutatókra és a teljesítményközzétételre való összpontosításra esett. Fontos volt továbbá, hogy a jelentés tömören, logikusan és jól érthető módon mutassa be az adatokat, hatékonyan ötvözve a webes technológiákat, applikációkat és animációkat. A jelentéseknek stratégiai és jövőorientált szemléletet kell tükrözniük, összehangolva a pénzügyi és nem pénzügyi adatokat, hogy kiemeljék az értéket befolyásoló tényezőket és részletesen be kell számolnia az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi kockázatokról, illetve azok kezelési stratégiáiról, alkalmazva a TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures) ajánlásokat és tudományosan megalapozott célokat. A folytonosság elve alapján évről évre ugyanazokat a fő teljesítménymutatókat kell megosztani a nyilvánossággal a hitelesség és az előrelépés érdekében. Az utóbbi szempontot természetesen csak azoknál a vállalatoknál tudta a zsűri értékelni, akik már készítettek fenntarthatósági jelentést az elmúlt években.

Az idei jelentkezőkről

„Évről évre egyre magasabb színvonalúak a leadott első jelentések, idén pedig egy rendkívül erős élboly alakult ki a pályázatok között. A Lidl Magyarország korábban már a kiemelkedő első jelentés díját is megnyerte és azóta is folyamatosan fejlődnek. A jelentéseik magas színvonalúak mind a szakmai tartalom, mind a laikusok számára való érthetőség szempontjából és következetesen, egy stratégia mentén haladnak. A Graphisoft Park számára a fenntarthatóság az üzleti siker része. Hosszú távú, fenntartható működésük eredményeit egy magas színvonalú jelentés összegzi, melyet stratégiai alapelveik mentén állítottak össze." – fejtette ki Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) ügyvezetője és a Zöld Béka Díj zsűrijének elnöke.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: