Kiugró lett a hiteldinamika tavaly a vállalati és a lakossági hitelezésben

Tavaly a vállalatok hitelállománya csaknem 11 százalékkal, míg a kkv-k hitelállománya közel 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet; a lakossági hitelállomány ugyancsak kétszámjegyű, 15 százalékos bővülést mutatott 2021-ben - ismertette Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Kiugró lett a hiteldinamika tavaly a vállalati és a lakossági hitelezésben

A jegybank csütörtökön közzétett legfrissebb, a 2021 negyedik negyedévét összegző, Hitelezési folyamatok című jelentését bemutatva a szakember kiemelte: tavaly az utolsó negyedévben közel 400 milliárd forinttal, 4 százalékkal bővült a vállalati hitelállomány.

Ez a bővülés nagyrészt a forinthiteleknek, és a hosszú lejáratú hiteleknek köszönhető. A hazai vállalati hiteldinamika a 3. legmagasabb lett uniós összevetésben - mondta. A lakossági állománybővülés a lakáshitelek dinamikus növekedésének és a babaváró hitelek továbbra is jelentős folyósításának eredménye. Nemzetközi összevetésben tavaly Magyarországon volt a legmagasabb hiteldinamika a háztartási hiteleknél - mutatott rá.

Kitért arra: a negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél. Kedvezőnek nevezte, hogy ebben a piaci alapú vállalati hitelek 78 százalékra emelkedő részaránya is szerepet játszott, míg a kkv-hiteleknek 71 százaléka piaci alapú. A kkv-hitelek kibocsátása 638 milliárd forint volt 2021 utolsó negyedévben, ez 2020-hoz képest 14 százalékos csökkenés, viszont a járvány előtti 2019-esnél 32 százalékkal magasabb. Jelezte, hogy a jelentés a nem folyószámla-jellegű hitelekre vonatkozik. A járvány kitörése után a kkv hitelszerződések volumene magasabb volt, mint a covid előtti években. Az Nhp-hitelek hosszabb futamidővel és lassabb amortizációval rendelkeznek, mint a piaciak, így a keret kimerülése után átmenetileg visszaesnek majd az új szerződéskötések. Ez ugyanakkor technikai jellegű, a cégek finanszírozási igénye nem változik - fejtette ki.

A vállalati forint hitelkamatok nőttek a negyedévben: tavaly június és december között 2,8 százalékponttal, szeptember és december között pedig 1,9 százalékkal nőtt a havi medián beruházási hitelkamatláb, ami megfelelt a háromhavi BUBOR hasonló időszaki növekedésének.

A bankok nettó 3 százaléka enyhített a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, míg idén 1 százalékuk tervezett szigorítást januárban, vagyis az orosz-ukrán háború kitörése előtt. A Banki konjunktúrafelmérés alapján a válaszadó intézmények 70 százaléka növelni tervezi a kkv-nak nyújtott hiteleik állományát.

A háztartási hitelállományban adataik szerint a moratórium nélkül mintegy 10 százalékos éves növekedési ütem adódott volna - jelezte. A moratórium novembertől indult harmadik szakaszában a lakossági hitelállomány 6 százaléka maradt, ami a várakozásoknak megfelelően mérsékelt. A kiugró lakossági hiteldinamika mellett még van tér az állomány növekedése előtt a következő években a jegybank szerint, mivel a hazai hitel/GDP arány alig 17 százalékos, az egyik legalacsonyabb, szemben az uniós 52 százalékos aránnyal. Ez a vállalatokra is igaz, ott 19 százalékos a GDP-arányos állomány, szemben az uniós 36 százalékkal. A bankok az élénk fogyasztási., és lakáshitel kereslet fennmaradására számítanak idén az első félévben - ismertette, jelezve: egyharmaduk szigorítást tervez a fogyasztási hitelfeltételeken.

A kamatkörnyezet emelkedése közlése szerint még nem gyűrűzött át teljes mértékben a hitelkamatokra, tavaly a lakáshitelek árazását befolyásoló hosszú hozamok és forrásköltségek súlyozott átlaga 2 százalékponttal nőtt, míg az átlagos THM mindössze fél százalékponttal. Valamennyi kamatfixálási kategóriában csökkent a lakáshitelek átlagos felára, a csökkenés átmeneti, néhány hónap elteltével emelkedni fog. Erre már vannak jelek az idei banki kondíciós listákban, a historikusan alacsony felár vissza fog fordulni - mondta.

Nagy Tamás MNB-igazgató az MTI kérdésére, hogy mikorra gyűrűzhet be az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelekbe, elmondta: a vállalati hiteleknél gyorsabb volt az átárazódás, gyorsabban lekövették az emelkedő forrásköltségeket az új kihelyezések. A lakosság esetében időbeli elcsúszás volt, mértékében és ütemében is az eddigi forrásköltségektől. A banki jelzések alapján idén az első hat hónap mindenképpen szigorodó kamatkörnyezetet eredményez - mondta. A vállalatihoz hasonló mértékű átárazódásra nem számítanak a lakossági hitelek esetében, itt a mostani 50-100 bázispontos felárak a 100-200 bázispontos felárak környékére emelkedhetnek.

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás: