Kizöldül a startup világ

Hatalmas sebességgel pörög a startup világ, tavaly több mint 670 milliárd dollár befektetés landolt globálisan a startupoknál. Ennek egyik mozgatórugója egyértelműen a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok erősödése volt, ugyanis a befektetői elvárások és a fogyasztói igények is erőteljesen ebbe az irányba tolják a vállalkozásokat. Magyarországon is zöldül a startup közösség: március 6-ig ismét lehet jelentkezni a Start it @K&H inkubátorba, ahol a féléves mentorálást elnyerő csapatok kiválasztásánál az innovatív ötletek mellett a fenntarthatósági megoldások is fókuszba kerülnek, összhangban a K&H stratégiai prioritásaival.

Kizöldül a startup világ

2021 rekordév volt a nemzetközi startup világban: a KPMG globális elemzése szerint 671 milliárd dollár befektetést kaptak a vállalkozások, ami csaknem duplája a 2020-ban szerzett 346,7 milliárd dollárnak. Ebben komoly szerepe van a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok egyre erőteljesebb térnyerésének, ami a tavalyi évet jellemezte – részben a novemberi glasgow-i klímacsúcs hatására. Emellett a fogyasztók részéről is fokozódik a nyomás a cégek felé, hogy a fenntarthatóság irányába lépjenek, és a befektetők döntéseiben is egyre nagyobb szerepet kapnak ezek a szempontok.  Vizsgálják ugyanis, hogy milyen eredményeket ért el a befektetési célpont cég az ágazatához képest az ESG (Environmental, Social, Governance), azaz a környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási szempontok alapján, illetve a finanszírozóknál előnyt élveznek azok a vállalkozások, amelyek nettó zéró kibocsátású technológiákat fejlesztenek.

A zöld innovációk itthon is keresettek

Magyarországon is évről évre erősödik a startup befektetői piac: egyre több a szereplő, és az angyalbefektetésektől az exit felvásárlásig a kockázati tőke minden szintje jelen van már. A teljes startup szektor növekedése mellett Magyarországon is jól látható trend a fenntarthatósági szemlélet erősödése, ezen belül is az energiahatékony, környezetkímélő innovációk különös figyelmet és ösztönzést kapnak. A fogyasztók és az üzleti ügyfelek igényei, a kifejezetten erre fókuszáló adókedvezmények mellett sok alapítót saját küldetéstudata is arra késztet, hogy a profit mellett a környezeti és társadalmi értékek megőrzését is szem előtt tartsa.

„A fenntartható startupok támogatása nem pusztán egy piaci igény. A K&H esetében ugyanis nemcsak a startupok fejlesztésében nyilvánul meg az, hogy megóvjuk környezeti és társadalmi értékeinket, hanem fontos stratégiai kérdés is. Ezt jól mutatja, hogy tavaly a hazai bankszektorban az elsők között értük el a karbonsemlegességet, de emellett a munkatársak és az ügyfelek körében is kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatósági elvek alkalmazásának ösztönzésére – akár oktatással, akár finanszírozási tevékenységünkkel.

A megújuló energiatermelés finanszírozásában pedig már most a piacvezető pénzintézetek között vagyunk” – ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, miként illeszkedik a bank stratégiai gondolkodásába a fenntartható jövőt segítő startupok fejlesztése.

A Start it @K&H, Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátorprogramja ezért olyan csapatok jelentkezését is várja – iparági megkötés nélkül –, akik piacképes, nemzetközileg is sikerre vihető és üzletileg megvalósítható ötlettel rendelkeznek, valamint a társadalmi és környezeti értékeink megóvására adnak innovatív megoldást. „Öt éve működő inkubátorprogramunk komoly súllyal bír a hazai startup közösségben, ugyanis eddig több mint 20 iparág 90 csapata kapott lehetőséget, hogy akár több szintet is ugorjon a fejlődésben. Két helyszínen, Budapesten és Győrben várjuk az új startupokat, hogy az inspiráló közösség, a szakmai mentorok, számos digitális szolgáltatáscsomag, a hazai és nemzetközi üzleti kapcsolati háló és a tapasztalt alumni csapatok segítségével fejlesszük és építsük a vállalkozásaikat – és ezáltal a bolygónk jövőjét is” – tette hozzá Németh Balázs.

Milyen startupokra van igény?

A szektorfüggetlenül jellemző fenntarthatósági szemlélet mellett bizonyos területek, különösen a fintech, healthtech, a digitális oktatási megoldások és agtech startupok egyre nagyobb szeletét képviselik a startup piaci tortának. Magyarországon például a gazdaságok digitalizálásában, a folyamatok automatizálásában, az adatok megfelelő mérésében és kiértékelésében hatalmas potenciál van. Emellett a globális trendekkel összhangban itthon is egyre inkább háttérbe szorulnak a hardveres megoldások, és előtérbe kerülnek a mesterséges intelligenciát alkalmazó innovációk.

Újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program

A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.
2024. 04. 25. 14:00
Megosztás:

Nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban márciusban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben bővült havi szinten a tartós javak megrendelése márciusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 04. 25. 13:30
Megosztás:

Felvásárolja a Sprintert a Sameday

Az easybox csomagautomatákat üzemeltető, romániai székhelyű Sameday futárszolgálat magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet magyar szektortársa, a Pick Pack Pontokat üzemeltető Sprinter felvásárlásával - tájékoztatta a társaság a MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 13:00
Megosztás:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. osztalékot fizet a tavalyi eredménye után

Az OPUS GLOBAL Nyrt. a 2023-as eredménye után részvényenként 10 forintot, összességében 6,7 milliárd forint osztalékot fizet - mondta a cég vezérigazgató-helyettese az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlését követő háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.
2024. 04. 25. 12:30
Megosztás:

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.
2024. 04. 25. 12:00
Megosztás:

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.
2024. 04. 25. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztést terveznek megvalósítani Kesznyétenben

Egyebek mellett egészségházra, valamint útfejlesztésre fordítják azt a több mint 350 millió forintot, amelyből fejlesztések valósulhatnak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Kesznyétenben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz projektjein keresztül.
2024. 04. 25. 11:00
Megosztás:

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
2024. 04. 25. 10:30
Megosztás:

Vegyesen kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar kormány felszólítja a MOL-t és a többi üzemanyag forgalmazót, hogy vigyék le az üzemanyagok árát, különben...

A magyar kormány önkéntes árcsökkentést vár a piaci szereplőktől. Tegnap megjelent a Gazdasági Minisztérium jelentése a magyar kiskereskedelmi üzemanyag árakról.
2024. 04. 25. 09:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 09:30
Megosztás:

Kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Kissé elbizonytalanodott a nemzetközi befektetői hangulat, ezért kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 25. 09:00
Megosztás:

Május végén nyílik meg az első Primark idehaza

Május 28-án az Arena Mallban nyitja meg első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház 3100 négyzetméteren - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 25. 07:30
Megosztás:

A Boehringer Ingelheim jelentős növekedést ért el 2023-ban és felgyorsítja a késői fázisú klinikai vizsgálatait

A Boehringer Ingelheim közzétette jelentését az éves eredményéről: a társaság 2023-ban jelentős haladást ért el kutatási folyamataiban, a kulcsfontosságú kutatási területeken zajló klinikai vizsgálatok a tervek szerint haladtak. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 14,2%-kal nőttek, elérve az 5,8 milliárd eurót. A csoport nettó értékesítése 9,7%-kal* nőtt 2023-ban, 25,6 milliárd euróra, főleg a humán gyógyászat 10,3%-os* és az állatgyógyászat 6,9%-os* árbevétel-növekedésének köszönhetően.
2024. 04. 25. 07:00
Megosztás:

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.
2024. 04. 25. 06:30
Megosztás:

Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

A 3,5 millió forintos támogatásra jogosult települések közül a Sarkadi, a Mezőkovácsházi és Bácsalmási járásban lévőknél járnak a legjobban a vásárlók az eladó házak átlagos négyzetméterára szerint. A felújítással elérhető értéknövekedés pedig ezekben a járásokban akár 69-114 százalékos lehet. A 3,5 millióra jogosult járásokban élők becsült átlagos nettó béréhez képest Fonyódiban, Marcaliban és Pécsváradiban jelentheti a legkisebb megterhelést a kedvezményes hitel törlesztése.
2024. 04. 25. 06:00
Megosztás:

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.
2024. 04. 25. 05:30
Megosztás:

Top 100 nagyvállalat médiakiadásai drasztikusan csökkentek

A Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynöksége legfrissebb elemzése szerint a hazai nagyvállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra. A részletes elemzés a nagyvállalatok médiaköltéseinek alakulását vette figyelembe a magyarországi hirdetési piacon, eredménye pedig bizonyítja: elértéktelenedett a hazai média árazása.
2024. 04. 25. 05:00
Megosztás:

Új területen erősít az OTP Mobil: a vállalat felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.
2024. 04. 25. 04:30
Megosztás: