Korszerű lakás vagy vegetáriánus élet? - furcsa választásokat hoz az ingatlanpiac

Egy korszerű új otthon éves károsanyag kibocsátása 1-2 tonnára tehető - aki ilyen lakás megvásárlásában gondolkodik, az egy hagyományos lakáshoz képest annyival tudja csökkenteni a háztartása károsanyag kibocsátását, mintha a család autója egész évben a garázsban állna, vagy a családtagok mindegyike vegetáriánussá válna. Kevesen tudják, hogy a háztartások második legnagyobb széndioxid-felhasználása a megevett hústermékek előállításához kötődik – megelőzi még a gépjárművek okozta szennyezést is – mondta el a K&H lakásvásárlás és -hitel konferenciáján Suba Levente. A hiteligényléseken jól látszik, hogy az energiaárak elszabadulása miatt egyre többen keresnek finanszírozást lakásuk energiahatékonyságának javításához.

Korszerű lakás vagy vegetáriánus élet? - furcsa választásokat hoz az ingatlanpiac

A pénzintézet fenntarthatósági programjának vezetője szerint az EU által 2050-re kitűzött nullás kibocsátási arány elérése aligha lehetséges, ha csak az új lakások lesznek energiatakarékosak – a K&H-nál ma is csak minden 20. finanszírozott lakás 0 vagy közel nulla karbonkibocsátású. Épp ezért az (állami) támogatásoknak egyre inkább a felújításokat, korszerűsítésieket kellene segítenie.

A K&H már lépett: a saját, kedvezményes kamatozású zöld hitel termékét nem csak kizárólag új, energiatakarékos ingatlanok megvásárlására, hanem felújításra is igénybe lehet venni –mondta el Árva András, a K&H Lakossági szegmensért felelős marketing vezetője, aki szerint a hiteligényeken jól látszik, hogy az energiaárak drágulása miatt egyre többen keresnek finanszírozási lehetőséget (lakás- vagy épp személyi hitelt) energiatakarékossági beruházások finanszírozásához.

A felújítások esetében tehát még inkább a pénztárca - semmint a fenntarthatóság - a legkomolyabb érv a beruházás mellett, de a K&H felmérése szerint már a második helyen van, megelőzve a saját életminőség javítását, illetve az ingatlan értékének a növelését.

Pedig az ingatlanpiac is zöld irányba változik. A jövőben is eladhatóak lesznek az energiapazarló lakások, ám a vevők egyre inkább beépítik majd a szükséges felújítások költségét, azaz annyival kevesebbet fizetnek majd az ingatlanokért, mint amennyibe a beruházás vélhetően belekerül – vélekedik Suba Levente.

Faragó Péter, a Realmonitor Kft. ingatlanhirdetési figyelő applikáció alapító/tulajdonosa szerint akár a felújítási költségek is megspórolhatóak, ha az ember odafigyelően választja ki álmai ingatlanát. Magyar sajátosság ugyanis, hogy ha egy ingatlan a piacra kerül, akkor pillanatok alatt az összes ingatlan hirdetési oldalon megjelenik – az értékesítők jóvoltából különböző árakon. A Realmonitor ügyvezetője szerint átlagosan akár 4 millió forintot lehet spórolni azzal, ha a kiválasztott ingatlant más értékesítők oldalain is megkeressük. Miközben minden 4. ingatlan hirdetés máshol is megtalálható, a jó minőségű, jó áron kínált ingatlanból kevés van, ezek akár órák alatt új gazdára találnak. A K&H ingatlan hirdetésfigyelő applikációja rengeteg oldalt figyel és azonnal jelez, ha a keresési opciónknak megfelelő ingatlan kerül a piacra.

Molnár Gergő, a K&H Lakossági hitelkezelés vezetője szerint az emelkedő hitelkamatok miatt felértékelődik a banki tanácsadók szakértelme: a K&H-nál a kölcsönigénylők fele valamilyen (állami) támogatást is igénybe vesz a lakásvásárlás, vagy felújítás finanszírozására. Szerencsére Magyarországon rendkívül kiterjedt a családtámogatási rendszer, amelynek egyik fő területe épp a lakhatás.

Bár igaz a régi mondás, hogy nem házat, környéket kell választani, hiszen a házat fel lehet újítani, ám az elmúlt években a felújítást végző szakemberek hiánya árnyalta ezt az állítást. Boros Gerzson, a jószaki.hu üzletfejlesztő menedzsere szerint most azért könnyebb szakembert találni a tervezett munkára. Garancia, minőségi áru – komoly eltéréseket okozhatnak az ajánlatban a szakértő szerint, tehát nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás a legjobb – fontos átbeszélni a részleteket – ez komoly bizalomépítő megoldás lehet. Az árajánlat is köti a szakembereket, de tanácsos szerződést kötni Boros Gerzson szerint. A szakember úgy vélekedik, hogy attól nem kell tartanunk, hogy egy tisztességes szakembert megbántanánk, ha szerződést kérnénk, hiszen az mindkét félt védi.

Ukrajna további támogatásának módozatairól tanácskoznak Bukarestben a NATO külügyminiszterei

Az Ukrajnának nyújtandó további támogatás módozatairól kell tanácskozniuk a NATO-tagországoknak a bukaresti külügyminiszteri értekezleten - hangoztatta a NATO főtitkára hétfőn a román fővárosban.
2022. 11. 29. 01:00
Megosztás:

Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala

Elindult a Magyar Katolikus Egyház központi Instagram- és TikTok-oldala - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 29. 00:05
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás: