Korszerű lakás vagy vegetáriánus élet? - furcsa választásokat hoz az ingatlanpiac

Egy korszerű új otthon éves károsanyag kibocsátása 1-2 tonnára tehető - aki ilyen lakás megvásárlásában gondolkodik, az egy hagyományos lakáshoz képest annyival tudja csökkenteni a háztartása károsanyag kibocsátását, mintha a család autója egész évben a garázsban állna, vagy a családtagok mindegyike vegetáriánussá válna. Kevesen tudják, hogy a háztartások második legnagyobb széndioxid-felhasználása a megevett hústermékek előállításához kötődik – megelőzi még a gépjárművek okozta szennyezést is – mondta el a K&H lakásvásárlás és -hitel konferenciáján Suba Levente. A hiteligényléseken jól látszik, hogy az energiaárak elszabadulása miatt egyre többen keresnek finanszírozást lakásuk energiahatékonyságának javításához.

Korszerű lakás vagy vegetáriánus élet? - furcsa választásokat hoz az ingatlanpiac

A pénzintézet fenntarthatósági programjának vezetője szerint az EU által 2050-re kitűzött nullás kibocsátási arány elérése aligha lehetséges, ha csak az új lakások lesznek energiatakarékosak – a K&H-nál ma is csak minden 20. finanszírozott lakás 0 vagy közel nulla karbonkibocsátású. Épp ezért az (állami) támogatásoknak egyre inkább a felújításokat, korszerűsítésieket kellene segítenie.

A K&H már lépett: a saját, kedvezményes kamatozású zöld hitel termékét nem csak kizárólag új, energiatakarékos ingatlanok megvásárlására, hanem felújításra is igénybe lehet venni –mondta el Árva András, a K&H Lakossági szegmensért felelős marketing vezetője, aki szerint a hiteligényeken jól látszik, hogy az energiaárak drágulása miatt egyre többen keresnek finanszírozási lehetőséget (lakás- vagy épp személyi hitelt) energiatakarékossági beruházások finanszírozásához.

A felújítások esetében tehát még inkább a pénztárca - semmint a fenntarthatóság - a legkomolyabb érv a beruházás mellett, de a K&H felmérése szerint már a második helyen van, megelőzve a saját életminőség javítását, illetve az ingatlan értékének a növelését.

Pedig az ingatlanpiac is zöld irányba változik. A jövőben is eladhatóak lesznek az energiapazarló lakások, ám a vevők egyre inkább beépítik majd a szükséges felújítások költségét, azaz annyival kevesebbet fizetnek majd az ingatlanokért, mint amennyibe a beruházás vélhetően belekerül – vélekedik Suba Levente.

Faragó Péter, a Realmonitor Kft. ingatlanhirdetési figyelő applikáció alapító/tulajdonosa szerint akár a felújítási költségek is megspórolhatóak, ha az ember odafigyelően választja ki álmai ingatlanát. Magyar sajátosság ugyanis, hogy ha egy ingatlan a piacra kerül, akkor pillanatok alatt az összes ingatlan hirdetési oldalon megjelenik – az értékesítők jóvoltából különböző árakon. A Realmonitor ügyvezetője szerint átlagosan akár 4 millió forintot lehet spórolni azzal, ha a kiválasztott ingatlant más értékesítők oldalain is megkeressük. Miközben minden 4. ingatlan hirdetés máshol is megtalálható, a jó minőségű, jó áron kínált ingatlanból kevés van, ezek akár órák alatt új gazdára találnak. A K&H ingatlan hirdetésfigyelő applikációja rengeteg oldalt figyel és azonnal jelez, ha a keresési opciónknak megfelelő ingatlan kerül a piacra.

Molnár Gergő, a K&H Lakossági hitelkezelés vezetője szerint az emelkedő hitelkamatok miatt felértékelődik a banki tanácsadók szakértelme: a K&H-nál a kölcsönigénylők fele valamilyen (állami) támogatást is igénybe vesz a lakásvásárlás, vagy felújítás finanszírozására. Szerencsére Magyarországon rendkívül kiterjedt a családtámogatási rendszer, amelynek egyik fő területe épp a lakhatás.

Bár igaz a régi mondás, hogy nem házat, környéket kell választani, hiszen a házat fel lehet újítani, ám az elmúlt években a felújítást végző szakemberek hiánya árnyalta ezt az állítást. Boros Gerzson, a jószaki.hu üzletfejlesztő menedzsere szerint most azért könnyebb szakembert találni a tervezett munkára. Garancia, minőségi áru – komoly eltéréseket okozhatnak az ajánlatban a szakértő szerint, tehát nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás a legjobb – fontos átbeszélni a részleteket – ez komoly bizalomépítő megoldás lehet. Az árajánlat is köti a szakembereket, de tanácsos szerződést kötni Boros Gerzson szerint. A szakember úgy vélekedik, hogy attól nem kell tartanunk, hogy egy tisztességes szakembert megbántanánk, ha szerződést kérnénk, hiszen az mindkét félt védi.

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás: