Külföldről is érdemes Magyarországon lakásba fektetni

A befektetési céllal lakást vásárlók számára Budapest még mindig egy kedvező célpontnak minősül: a magyar főváros a vételi árak és bérleti díjak alapján számolt bruttó hozamok nagyságát nézve az élmezőnyhöz tartozik a nagyvárosok körében. Bár az elmúlt években meredeken nőtt a lakások értéke Magyarországon, a nemzetközi környezethez képest Budapesten továbbra is kedvező áron lehet lakást vásárolni. A potenciális, akár külföldi befektetők tájékoztatásának érdekében pedig Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING és az ELTINGA kutatóközpont egy újabb közös tanulmányt készített, amelyben a magyarországi, és kiemelten a budapesti lakáspiacban rejlő lehetőségekre hívták fel a figyelmet.

Külföldről is érdemes Magyarországon lakásba fektetni

Az elmúlt években hatalmas, közel két és félszeres áremelkedés volt észlelhető a hazai lakáspiacon, a kiemelkedő növekedés pedig főként a magyar fővárost érintette. A LIVING és az ELTINGA kutatóközpont közös kutatásából azonban kiderült, hogy az árak emelkedésének ellenére a budapesti lakáspiac még mindig kitűnő választás lehet a külföldi befektetők számára is, ugyanis a főváros mind árban, mind a kényelmi szolgáltatásokat tekintve igencsak kedvezőnek számít nemzetközi viszonylatban is. 

A korábbi években jelentősen profitálhattak a befektetési céllal lakást vásárlók

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon a lakások értéke kiugró mértékben megemelkedett az elmúlt években. A hazai lakáspiacon 2014 első és 2023 első negyedéve között 231 százalékos áremelkedés volt mérhető, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 9 év során a lakások értéknövekedéséből származó évesített hozam meghaladta a 14 százalékot. Budapesten azonban az országoshoz képest is robbanásszerű volt a növekedés. A fővárosban 2014 elejéhez képest 2023 első három hónapjában már közel négyszer akkora összeget kellett adni az ingatlanokért a fajlagos árak változása alapján, ami azt jelenti, évesített hozamként a lakástulajdonosok 16,4 százalékos értéknövekedést könyvelhettek el.

Budapesten belül is számottevő a lokáció a befektetés szempontjából

 befektetőknek azonban a forintban való emelkedés mellett érdemes megvizsgálni a devizában mért drágulás értékét is. Budapesten belül is észlelhetőek különbségek az új lakásokért fizetendő árakban, különösképpen a befektetők körében kedvelt belvárosi helyszíneken. Ezeken a területeken a fizetendő összegek meghaladják a fővárosra alapvetően jellemzőt: a legdrágább 5. kerületben például 258 ezer euró körüli árakkal kell számolni egy 40 négyzetméteres otthon esetében. 

A befektetők által kedvelt, és jól kiadható helyszínek között is lehet azonban olcsóbb lakásokat találni.  A 13. kerületben például a teljes fővárost jellemző árszint alatt alakulnak a fajlagos árak: ebben a kerületben már kevesebb, mint 140 ezer euróért hozzá lehet jutni egy 40 négyzetméteres, új otthonhoz. Mindemellett a 13. kerület azért is kedvelt helyszín, mert itt található Budapest egyik legfontosabb irodapiaci lokációja, ami folyamatos erős keresletet biztosít az ingatlanok iránt. Továbbá egy sok szempontból még átalakuló környékről van szó, amelynek köszönhetően az egyes lakások esetében a piaci árváltozás feletti értéknövekedéssel, felértékelődéssel is számolni lehet.

„A LIVING-nél elsődleges számunkra, hogy olyan lakásokat fejlesszünk, amik megfelelnek a keresleti igényeknek, akár a hazai, vagy a nemzetközi célcsoportokat is nézve. Az ELTINGA kutatóközponttal a közös elemzésünk eredménye is azt igazolja, hogy a magyarországi ingatlanpiac nem véletlenül kerül a nemzetközi érdeklődők listájára, ugyanis mind árban, mind elérhető szolgáltatásokban versenyképes a magyar főváros. A LIVING fejlesztéseket is szívesen választják külföldi befektetők, akik Budapesten belül is a jó lokációjú, várhatóan magas hozamot generáló lakásokat keresik. Ráadásul LIVING Service szolgáltatásainkkal megkönnyítjük a nemzetközi lakástulajdonosok mindennapjait is, legyen szó az ingatlan berendezéséről, bérbeadásáról vagy kezeléséről.” – mondta Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

Miért vonzó a budapesti lakáspiac a külföldi befektetők számára?

A külföldi befektetőknek érdemes alaposan mérlegelni a lakásvásárlás előtt, javasolt megvizsgálniuk a vonzónak számító nagyvárosok közötti árkülönbségeket, valamint az elérhető hozamok közötti eltéréseket. Tel-Avivban például közelítette a 15 ezer eurót az új lakásokért négyzetméterenként fizetett összeg 2022-ben, Bukarestben viszont körülbelül 1700 euró volt egy lakás négyzetméterára. Bár a fentieknek megfelelően az elmúlt pár évben a magyar fővárosban komoly drágulásra került sor, a nemzetközi környezetet vizsgálva Budapest továbbra is a kedvező árfekvésű városok közé tartozik: 2022-ben Zágrábbal és Varsóval együtt nem érte el a 3000 eurót a négyzetméterenként fizetendő újlakás-ár.

A budapesti kedvező árakon túl azonban a főváros vételi árak és bérleti díjak alapján számolt bruttó hozamok nagyságát nézve is az élmezőnyhöz tartozott. Mindemellett a külföldi nagyvárosokhoz hasonlóan a budapesti piacon is rendelkezésre állnak olyan kényelmi szolgáltatások, melyek lehetővé teszik, hogy külföldi befektetők energiabefektetés nélkül tudják realizálni az ingatlanukból származó hozamokat. A property managementtel foglalkozó cégek például a lakás teljes üzemeltetését vállalják, akár a berendezéstől, a bérlő keresésen át a bérleti díjak és közüzemi díjak intézésig.

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás: