Lakáshitel kamatemeléssel várják a bankok az MNB keddi döntését

A jegybank eddigi lépései nem győzték meg a piacot, a lakáshitelek referenciakamatai gyorsuló ütemben drágulnak. Miután a piac a következő hónapokban is az alapkamat további emelkedésére számít, ezért lényegében minden bank szakított korábbi üzletpolitikájával és általánmos hitelkamat emelésbe kezdett.

Lakáshitel kamatemeléssel várják a bankok az MNB keddi döntését

Úgy fest, az októberi, 6,5 százalékos inflációs adattal az utolsó gát is átszakadt a banki kamatemelések előtt. A piac a korábban beharangozott 15 bázispontnál komolyabb kamatemelést vár a pénzromlás és a forint árfolyam kézben tartása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi ülésétől, ez pedig már előzetesen számottevően megdrágította a banki forrásköltségeket, ami lépéskényszerbe hozta a pénzintézeteket.

Már nincs 4 százalék THM alatti TOP-kamat

A napi rendszerességgel érkező kamatemelési hírek következtében a money.hu adatai szerint november közepére (az UniCredit money.hu ügyfeleknek használt lakásra kínált egyedi ajánlatát leszámítva) kikoptak a piacról a 4 százalék alatti Teljes Hiteldíj Mutatóval (THM) bíró, legalább 10 évre fixált hitelek piaci TOP-ajánlatai.  Ez persze, nem is meglepő annak fényében, hogy immár minden futamidőre 4 százalék közelébe értek a referenciakamatok. (Csak az elmúlt egy hónapban a referenciakamatként szolgáló Budapesti Kamatswap Ügyletek – BIRS - mutatója 5 évre 3,3-ról 3,9 százalékra emelkedett, a 10 éves 3,84 százalékos érték 23 bázispontos emelkedést takar, míg a 20 éves BIRS 3,84-ről 3,96 százalékra nőtt.)

A helyzet fonákságát ugyanakkor jól mutatja, hogy jelenleg 3 banknál a legjobb ügyfeleknek kínált 5 éves kamatperiódussal rendelkező hitelek THM-je új és használt lakásra egyaránt alacsonyabb, mint az aktuális 5 éves BIRS érték. A money.hu szakértői már csak ezért is arra figyelmeztetnek, hogy az általános kamatemelések a következő hetekben is folytatódni fognak, hiszen a jelenlegi piaci helyzet nem maradhat fenn sokáig. Az is a további hitelkamat-drágulás mellett szól, hogy bizonyosan tudható, hogy az MNB holnapi kamatemelése nem az utolsó lesz az idén, sőt a szakértők a jövő év első felében is további kamatemelésekkel számolnak, s 2,4-2,5 százalékra felfutó alapkamattal számolnak..

Mindenki beáll a sorba

Ebben a helyzetben az eddig kifejezetten visszafogott kamatemelési politikát folytató K&H Bank is beállt az általános emelők sorába: november 15-től minden üzleti és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét (MFL) 0,5 százalékponttal drágította meg.

Már november 8-ától hasonló, 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre a Raiffeisen Bank is – az emelés itt is egyöntetűen érintette az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint 5 évig, 10 évig és 15 évig végig fix kamatozású jelzáloghiteleinek kamatát is. A bank a magas hitelösszegre vonatkozó kamatkedvezményén úgy módosított, hogy a 30 bázispontos kedvezményhez az eddigi 10 millió forint helyett 20 milliós kölcsön felvétele szükséges, aki 10 és 20 millió forint közötti összeget igényel, ezt követően be kell érnie 0,2 százalékpontos kamatkedvezménnyel. A bank ráadásul további 9 bankszámla típust is felvett abba a körbe, amelynek tulajdonosai nem vehetik igénybe a havi jóváírási kötelezettség és elvárt tranzakciószám teljesítésének vállalása melletti kamat kedvezményt (elsődlegességi kedvezményt) a banknál.
 
November 1-jétől 0,4 százalékponttal drágább az ötéves MFL és az öt- és tízéves kamatperiódusú szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön a CIB Banknál, a 10 éves MFL esetében csak 30 bázispont a különbség. Magasabb, 50 bázispontos emelésnek látszik mindez a felújításikedvezmény-csomagban, mert itt a kedvezmény mértékét tíz bázisponttal vágta vissza a bank. A felújítási csomaghoz kapcsolt kamatkedvezmény 0,4 százalékos mérséklése miatt lett drágább erre a hitelcélra a szabadfelhasználású végig fix lakáshitel az ügyfeleknek.

Többlépcsős emelők

A Takarékbanknál október második felében a kamatkedvezmények visszafogásának köszönhetően az ötéves hitelek kamatai 0,1–1, a tízéveseké 0,04–1,55 százalékponttal emelkedtek, ráadásul a Tízes Lakáshitel kivételével minden, öt- és tízéves kamatperiódussal bíró piaci jelzáloghitel kedvezmény nélküli kamata 0,5 százalékponttal emelkedett. November 1-től újabb drágulás következett be. Ennek nyomán a Fix20 és Fix15 hitelek 0,48 százalékponttal lettek drágábbak, míg a Takarék Ötös hitel 54, az Tízes hitel 65 bázisponttal lett drágább, s hasonló mértékű volt az emelés az 5 és 10 éves MFL kölcsönök esetében is.

Az MKB Bank az elmúlt hetekben a kondícióit leggyakrabban változtató bank címére pályázhat. A bank október 21. óta már négyszer hajtott végre korrekciót lakáshitel ajánlataiban. Október 21-én az ötéves kamatperiódusú lakáshitelek kamatát 0,55–1,05 százalékponttal, a tízévesekét 0,02–1,57 százalékponttal emelték. Október 26-án az újabb emelés mértéke a normál kategóriában 1,14, az extra konstrukcióban mindössze 0,02, a prémium kategóriában 0,37, míg exkluzív kategóriában 0,11 százalékpont volt. November 1-től az ötéves kamatperiódusú kamatkövető lakáshitelek és a korábbi hitelt kiváltó kölcsönök  kamata 0,54, a tízéves kamatrögzítő lakáshiteleké 0,65 százalékponttal emelkedett. A kamatkövető magánhitelek kamata normál kategóriában ugyanekkor 0,74, extra kategóriában 0,39 százalékponttal lett magasabb. A prémium adósok négy bázispontos emeléssel megúszták, míg exkluzív kategóriában nem is változott a kamat. A kamatrögzítő magánhitelek kamata a normál kategóriában combos mértékben, 1,35 százalékponttal emelkedett. A bank november 4-től a 10 éves kamatperiódusú MFL hitelek kamatát normál kategóriában további 58 százalékpont, extra, préium és exklúzív kategóriában egyaránt 65 bázisponttal drágította meg.

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás: