Lendületes áremelkedés után bizonytalanság az ingatlanpiacon

Az egy év alatt 20-30 százalékkal emelkedő árak ellenére még mindig erős kereslet jellemző a Velencei tó ingatlanpiacára, ugyanakkor több olyan tényező is feltűnt mostanában a láthatáron, mely inkább a kivárás irányába hat.

Lendületes áremelkedés után bizonytalanság az ingatlanpiacon

Jelenleg is már a bizonytalanság a meghatározó az ingatlanpiacon, olyan tényezők okoztak érezhető megtorpanást a keresletben az elmúlt hónapokban, mint például az Ukrajnában zajló háború vagy a választások - jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor továbbra is alapvetően keresleti piacról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy inkább a keresések jellemzőek a Velencei tó környékén, mintsem az eladások. De azért a két említett esemény érezhető kivárást okozott nem csak a keresletben, hanem a kínálati oldalon is - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

Mint mondta, a kínálat gyenge, ráadásul jellemző egyfajta “túlzott várakozás” a tulajdonosok részéről, ami azt jelenti, hogy erősen túlértékelik az ingatlanaikat, amikor árazásról van szó. Különösen akkor jellemző az irreális elvárások megjelenése, ha első körben ingatlanközvetítő nélkül próbálnak nekifutni az értékesítésnek - jegyezte meg.

A túl magas hirdetési árak miatt viszont a “nem eladható” vagy legalábbis a “sokáig nem eladható” kategóriába kerülnek a meghirdetett ingatlanok, egészen addig, amíg az árszintjük nem találkozik a kereslet által elfogadott árszinttel. A magasra pozicionált árak persze úgymond beérhetnek, hiszen, mint a szakértő jelezte, az elmúlt egy évben is jelentős áremelkedésre került sor: becslése szerint mintegy 20-30 százalékkal nőttek az átlagos nyaralók és lakóingatlanok árai a térségben a tavalyi év azonos időszakához képest.

Nagy alkukról viszont nem beszélhetünk, legalábbis a jól árazott ingatlanok esetében, hiszen ezekre jellemzően sok az érdeklődő, így akár hirdetési áron is elkelhetnek, sőt előfordul, hogy a hirdetési ár fölé licitálnak a vevők. Ugyanakkor az átlagos alku értéke mintegy 5-10 százalék között mozog, elsősorban a túlárazott ingatlanok miatt, melyeknél jelentősebb árengedményt kénytelenek adni a tulajdonosok, ha valóban értékesíteni akarják az ingatlanukat.

Az árazás persze tükröződik az értékesítési időben, így egy jól árazott - és megfelelően meghirdetett - ingatlan viszonylag gyorsan elkel: Kovács Csaba szerint mintegy 30-45 nap alatt. Ha viszont a túlárazás miatt az ingatlanközvetítő ártörésekre kényszerül - annak érdekében, hogy elérje az ingatlan hirdetési ára a piaci szintet -, akkor megjelennek a három hónapnál hosszabb értékesítési idők.

Az átlagnál gyorsabban eladható ingatlanok egyébként most a közepes méretű kertes nyaralók. Ezek jellemzően 60-80 négyzetméteres, háromszobás házak, normál méretű telekkel. Átlagáruk jelenleg 45 millió forint környékén alakul, amennyiben régebben épült, de azért jól karbantartott ingatlanról van szó.

Az újépítésű ingatlanok piacán mind a kínálat, mind pedig a kereslet szerénynek mondható a környéken. Kovács Csaba szerint a beruházások indulásakor nagyon magas árakat határoztak meg a fejlesztők, ugyanakkor az érdeklődés nem alakult igazán kiemelkedően irántuk, mivel az óvatosság jellemezte leginkább a befektetőket ebben a szegmensben. A szakértő kitért arra is, hogy szubjektív tapasztalatai szerint a hitelek felhasználásánál azt az érdekes jelenséget lehet megfigyelni, hogy vagy egyáltalán nem vesznek igénybe kölcsönt a vevők az ingatlanvásárláshoz, vagy pedig maximális mértékű, tehát több tízmillió forintos hitellel vágnak bele a vásárlásba.

Ami korábban bevett megoldás volt, vagyis hogy a vevők a rendelkezésre álló tőkéjüket pár milliós hitellel egészítették ki, szinte teljesen eltűnt az ingatlanpiacról. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban az emelkedő kamatok hatása még nem volt érzékelhető a vételeknél, de a vevők többségre egyébként is az jellemző, hogy meglévő megtakarításaikat próbálják ingatlanba pozícionálni - jegyezte meg a szakértő.

Végül, ami a várakozásokat illeti, a szakértő jelezte, hogy a jelenlegi helyzetben nehéz jósolni, mert több olyan tényező is hatással van az ingatlanpiacra, melyeknek nem igazán látni a jövőbeni kifutását és a hatását. Megtorpanást okozott a háború is, melynek még nincs vége, ugyanakkor a számottevő infláció és a hatósági árak miatt is bizonytalanság érzékelhető, így most talán leginkább a kivárás jellemző a piacra.

Jönnek az online lakáshitelek - elektronikus ügyintézés a hitelpiac fejlődése

Várhatóan 2024-től a lakáshitelezésben nagyobb teret kapnak az online megoldások, a fogyasztóbarát lakáshiteleknél ugyanis az érintetteknek lehetősége lesz az igénylést döntően elektronikus úton elintézni. Az online megoldásokra már most is komoly igény mutatkozik a money.hu összeállítása szerint. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása ugyanis 2020 óta több mint 40 ezer felhasználónak nyújtott segítséget. Közel 90 százalékuk hitel felvételét is szükségesnek látta a költözési tervek megvalósításához.
2022. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Emelkedett az olaj ára az OPEC találgatásokra

A WTI 78,9, a Brent típusú kőolaj ára pedig 83,7 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali leszállításra 64,4 dolláron forgott.
2022. 11. 30. 13:00
Megosztás:

Egyre nehezebbek egy átlag amerikai mindennapjai

Óvatos volt a tegnapi kereskedés Amerikában. A piac Jerome Powell mai beszédére várhat, amitől iránymutatást remélnek a jövő heti kamatdöntő ülésről és a jegybankárok jövő évre tervezett kamatpályájáról.
2022. 11. 30. 12:30
Megosztás:

Nagyokat mozoghat ma a forint árfolyama - Ma dönt a Bizottság

Ma dönt a Bizottság. Na nem az AE, hanem az EU. Az előzetes hírek szerint kapunk majd hideget-meleget.
2022. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Állja a sarat a gazdaság, alacsony szinten az álláskeresők száma

Az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozásaképp kidolgozott, 11 lépésből álló intézkedéscsomag eddig sikerrel védte meg a munkahelyeket: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván, amely a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.
2022. 11. 30. 11:30
Megosztás:

AutoWallis: Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban

Újabb csúcsokat döntött az AutoWallis Csoport árbevétele és nyeresége az első három negyedévben, miután a nyári hónapokban is kiváló számokat ért el a tőzsde autós vállalata. Ráadásul az árbevétel és a nyereség már a harmadik negyedév végén jelentősen meghaladta a tavalyi egész éves számokat. A társaság árbevétele közel 50 százalékkal bővült, míg nettó nyeresége közel négyszeresére ugrott kilenc hónap alatt. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forint, ami közel a duplája a tavaly egész évi mértéknek. A kiváló számok mögött elsősorban a növekedési stratégia következetes megvalósítása, így az organikus és akvizíciós növekedés valamint feszes költséggazdálkodás áll, de egyedi hatások is megfigyelhetőek.
2022. 11. 30. 11:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH és az MKSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) az elektronikus hírközlési szakma fejlesztéséért, valamint a fogyasztói tájékozottság és tudatosság növeléséért.
2022. 11. 30. 10:30
Megosztás:

Azonnali intézkedés kell: kapják vissza a rezsitámogatást a háziorvosok!

A kormányzati rezsikrízis nemcsak az önkormányzatokat, hanem a háziorvosokat, egészségügyi és szociális intézményeket is nehéz helyzetbe hozza. Mindennapos, hogy a sajtóból értesülünk az újabb és újabb szabályokról, de azt a mai napig nem tudjuk, hogy milyen áron vásárolhatjuk meg január 1-től a távfűtést - érvel mai FB posztában Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
2022. 11. 30. 10:20
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Kedden az európai tőzsdék vegyesen zártak.
2022. 11. 30. 10:00
Megosztás:

Nőtt az MKB eredménye az első három negyedévben

Az MKB Csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 149,8 milliárd forintot az idei első három negyedévben, ami 39,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - tette közzé a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötöttek Magyarország és Románia energetikai szabályozó hatóságai

Az energiaválság kezelése és az ellátásbiztonság elősegítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a román Nemzeti Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) - közölte kedden a MEKH.
2022. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Eljárást indított az eOptika Kft.-vel szemben a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a magyarországi kontaktlencse- és szemüveg-kiskereskedelem egyik meghatározó vállalkozásával, az eOptika Kft.-vel szemben, mivel valószínűsíthetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat honlapján és hirdetéseiben, például az árak feltüntetésénél - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.
2022. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Az EB stratégiát mutatott be az európai drónpiac fejlesztésére

Az Európai Bizottság stratégiát mutatott be a drónok üzemeltetésére és műszaki követelményeinek meghatározására vonatkozóan és az európai drónpiac fejlesztésére.
2022. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Megfizethető energia, fenntarthatóság és bérlői elégedettség

A nemzetközi ingatlantársaság hazai vállalatát tudatos és hosszútávú energia stratégiájának köszönhetően nem érte felkészületlenül a kialakult energia krízis. A CPI Facility Management innovatív és energiahatékony megoldásaival tűnik ki a magyar piacon, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bérlőik a hazai átlaghoz képest versenyképesebb üzemeltetési költségekkel számolhassanak. Ennek egyik elismerése, hogy a CPI Facility Management nyerte el a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő CRE Awards Facility Management Firm díját.
2022. 11. 30. 07:15
Megosztás:

Egy év alatt 680 ezer kilométert tett meg a TramTrain

A TramTrain 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között, a vasútvillamos járatai az elmúlt egy évben 680 ezer kilométert tettek meg az utasokkal - közölte a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 07:00
Megosztás:

A gáz és olajkitermelés marad a Mol fő tevékenysége Algyőn

Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
2022. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Több lesz január 1-jétől a nevelőszülők ellátmánya

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.
2022. 11. 30. 06:00
Megosztás:

A Széchenyi Kártya az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz

A  Széchenyi Kártya húsz éves története bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozó (kkv) szektor finanszírozásában - hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók kedden, Budapesten.
2022. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Közel 20 százalékkal nőtt a JYSK árbevétele Magyarországon

A JYSK árbevétele 19 százalékkal, 67,6 milliárd forintra nőtt Magyarországon a 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó pénzügyi évében, adózás előtti eredménye (EBIT) a teljes cégre vetítve 12,49 milliárd forint lett, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc az MTI-t kedden.
2022. 11. 30. 05:00
Megosztás: