Magyar fejlesztésű mérőműszer állhat Mars-körüli pályára

A Marsról begyűjtött minták Földre szállítására alkalmas űrszondához készít speciális berendezéseket az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott REMRED Kft. A cég az ADMATIS Kft.-vel, és az Energiatudományi Kutatóközponttal közös magyar űripari konzorciumban, nemzetközi pályázaton nyerte el az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását a Föld-Mars űrutazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási értékek mérésére szolgáló műszer fejlesztésére és gyártására.

Magyar fejlesztésű mérőműszer állhat Mars-körüli pályára

A NASA Jet Propulsion Laboratory által vezetett Mars Mintavételi Misszió keretében az Európai Űrügynökség egy olyan Mars körül keringő űrszonda fejlesztésén dolgozik, amely a Mars felszínéről és légköréből vett minták Földre szállítására alkalmas. Az ’Earth Return Orbiter’ nevet viselő űreszköz 2026-ban indul útjára a Mars felé, és 2031-ben tér vissza Föld körüli pályára. A projekt keretében az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot írt ki egy tudományos mérőműszer tervezésére, fejlesztésére és gyártására, amelyet a REMRED Kft. nyert meg az Energiatudományi Kutatóközponttal és az ADMATIS Kft.-vel konzorciumban.

Az SDT (Space Dosimetry Telescope) nevet viselő tudományos kísérleti műszer a Föld-Mars bolygóközi oda-vissza utazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási és dozimetriai (sugárvédelmi) jellemzőket rögzíti. Ezeknek az adatoknak a begyűjtése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben emberek is eljuthassanak majd a vörös bolygóra. Mindezek mellett a készülék képes lesz a nagyenergiájú naptevékenységeket is megfigyelni, amelyek az űrhajósok számára a legnagyobb dózisú fenyegetést jelentik.

Az SDT egység feladatai közé tartozik az űrutazás során tapasztalható kozmikus sugárzási tér karakterizálása (a sugárzás típusának beazonosítása), illetve dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése. A teljes egység magyar fejlesztésű lesz: mindkét fedélzeti sugárzásmérő szenzort (RADTEL és TRITEL), ezek csatolt jelfeldolgozó és illesztő elektronikáit, valamint a speciális tartó és strukturális elemeit, illetve a mérőműszer hőháztartásának vezérlését is magyar cégek készítik. A projekt keretében a REMRED Kft. feladata a TRITEL és RADTEL sugárzás és dózismérő egységeihez csatlakozó elektronikai egységek kifejlesztése, legyártása és kvalifikálása .

Szintén a REMRED Kft. dolgozik az SDT egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereinek, így például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftver, a szimulátor egységek vagy a szoftverfejlesztő egységek elkészítésén. A cég szerződéses feladatai közé tartozik, hogy az SDT üzemeltetésének első két évében teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a programban résztvevő űrügynökségek részére.

„Az ERO lesz az első, a Mars körüli pályáról visszatérő űrszonda, melynek fedélzetén egy összetett kozmikus sugárzás és dózismérő eszköz kap helyet. Először mérhetjük meg egy oda-vissza út dózisviszonyait, ráadásul egy 100%-ban magyar fejlesztésű berendezés, az SDT segítségével!” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED Kft. műszaki igazgatója az elnyert megbízás kapcsán.

A Mars-program beszállítójaként a REMRED Kft. legfőbb feladata az SDT egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és az űrszonda fedélzeti rendszerei között.

„Mindössze fél év telt el azóta, hogy cégünk nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte annak lehetőségét, hogy az Internal Dosimeter Array (IDA) tudományos berendezés fejlesztése és gyártása révén részt vegyen az Artemis-programban, most újabb fontos lépést tett afelé, hogy az emberes Mars-missziók egyik meghatározó európai űripari beszállítója legyen.” – nyilatkozta Hirn Attila, a REMRED ügyvezető igazgatója.

A REMRED Kft. a NASA szigorú tudományos és technológiai követelményei szerint dolgozik a projekten, így azon igen kevés hazai szervezet egyike, amely közvetlen és napi kapcsolatban van az amerikai űrügynökséggel. De emellett a vállalat az európai, a japán és a német űrügynökségekkel is szoros együttműködésben dolgozik.

Nyílt napot tartott a szentendrei helyőrség

Nyílt napot tartottak a szentendrei helyőrség alakulatai csütörtökön. A bemutatkozó napon az érdeklődők egyebek mellett megismerhették az "Acélkocka" altisztképzés rendszerét.
2023. 03. 23. 22:00
Megosztás:

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2023. 03. 23. 21:30
Megosztás:

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás: