Magyar fejlesztésű mérőműszer állhat Mars-körüli pályára

A Marsról begyűjtött minták Földre szállítására alkalmas űrszondához készít speciális berendezéseket az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott REMRED Kft. A cég az ADMATIS Kft.-vel, és az Energiatudományi Kutatóközponttal közös magyar űripari konzorciumban, nemzetközi pályázaton nyerte el az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását a Föld-Mars űrutazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási értékek mérésére szolgáló műszer fejlesztésére és gyártására.

Magyar fejlesztésű mérőműszer állhat Mars-körüli pályára

A NASA Jet Propulsion Laboratory által vezetett Mars Mintavételi Misszió keretében az Európai Űrügynökség egy olyan Mars körül keringő űrszonda fejlesztésén dolgozik, amely a Mars felszínéről és légköréből vett minták Földre szállítására alkalmas. Az ’Earth Return Orbiter’ nevet viselő űreszköz 2026-ban indul útjára a Mars felé, és 2031-ben tér vissza Föld körüli pályára. A projekt keretében az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot írt ki egy tudományos mérőműszer tervezésére, fejlesztésére és gyártására, amelyet a REMRED Kft. nyert meg az Energiatudományi Kutatóközponttal és az ADMATIS Kft.-vel konzorciumban.

Az SDT (Space Dosimetry Telescope) nevet viselő tudományos kísérleti műszer a Föld-Mars bolygóközi oda-vissza utazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási és dozimetriai (sugárvédelmi) jellemzőket rögzíti. Ezeknek az adatoknak a begyűjtése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben emberek is eljuthassanak majd a vörös bolygóra. Mindezek mellett a készülék képes lesz a nagyenergiájú naptevékenységeket is megfigyelni, amelyek az űrhajósok számára a legnagyobb dózisú fenyegetést jelentik.

Az SDT egység feladatai közé tartozik az űrutazás során tapasztalható kozmikus sugárzási tér karakterizálása (a sugárzás típusának beazonosítása), illetve dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése. A teljes egység magyar fejlesztésű lesz: mindkét fedélzeti sugárzásmérő szenzort (RADTEL és TRITEL), ezek csatolt jelfeldolgozó és illesztő elektronikáit, valamint a speciális tartó és strukturális elemeit, illetve a mérőműszer hőháztartásának vezérlését is magyar cégek készítik. A projekt keretében a REMRED Kft. feladata a TRITEL és RADTEL sugárzás és dózismérő egységeihez csatlakozó elektronikai egységek kifejlesztése, legyártása és kvalifikálása .

Szintén a REMRED Kft. dolgozik az SDT egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereinek, így például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftver, a szimulátor egységek vagy a szoftverfejlesztő egységek elkészítésén. A cég szerződéses feladatai közé tartozik, hogy az SDT üzemeltetésének első két évében teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a programban résztvevő űrügynökségek részére.

„Az ERO lesz az első, a Mars körüli pályáról visszatérő űrszonda, melynek fedélzetén egy összetett kozmikus sugárzás és dózismérő eszköz kap helyet. Először mérhetjük meg egy oda-vissza út dózisviszonyait, ráadásul egy 100%-ban magyar fejlesztésű berendezés, az SDT segítségével!” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED Kft. műszaki igazgatója az elnyert megbízás kapcsán.

A Mars-program beszállítójaként a REMRED Kft. legfőbb feladata az SDT egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és az űrszonda fedélzeti rendszerei között.

„Mindössze fél év telt el azóta, hogy cégünk nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte annak lehetőségét, hogy az Internal Dosimeter Array (IDA) tudományos berendezés fejlesztése és gyártása révén részt vegyen az Artemis-programban, most újabb fontos lépést tett afelé, hogy az emberes Mars-missziók egyik meghatározó európai űripari beszállítója legyen.” – nyilatkozta Hirn Attila, a REMRED ügyvezető igazgatója.

A REMRED Kft. a NASA szigorú tudományos és technológiai követelményei szerint dolgozik a projekten, így azon igen kevés hazai szervezet egyike, amely közvetlen és napi kapcsolatban van az amerikai űrügynökséggel. De emellett a vállalat az európai, a japán és a német űrügynökségekkel is szoros együttműködésben dolgozik.

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Melyik a legnépszerűbb használtautó ma Magyarországon?

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig. Ez az érték 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónap volumenét. A minden korábbi évnél aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs, amikor éves szinten 817 ezer használt autó belföldi átírása zajlott le.
2022. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj számítás pontos képlete - elmagyarázzuk végre, hogyan is jön ki a nyugdíj összege

Az öregségi nyugdíjak kiszámításának menete, módszertana sokak számára teljesen ismeretlen terep, pedig érdemes tisztában lenni a törvényi szabályozással. Hiszen mindenkinek az életében egy fontos állomás az, mikor az aktív munkavégzés után nyugdíjba vonul és idős korában már a nyugdíjából kell fenntartani magát.
2022. 08. 19. 04:01
Megosztás:

Romániában kelendőbb volt az elektromos autó mint a dízel

Romániában több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint dízelt - közölte a román Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium csütörtökön.
2022. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Az EMA megkezdte a Skycovion nevű oltóanyag vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség csütörtökön.
2022. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Lengyel és Cseh megállapodás a szlovák légtér közös őrizetéről

Lengyelország és Csehország jövő héten, augusztus 27-én megállapodást ír alá a szlovák légtér közös őrizetéről - jelentette be Jana Cernochová cseh védelmi miniszter csütörtökön Varsóban, miután a lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt.
2022. 08. 19. 01:00
Megosztás:

Kilőttek az olajárak az OPEC-főtitkár nyilatkozata után

Meredeken emelkedett az olaj ára azt követően, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkár túlzónak nevezte a kőolajkereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmakat. Az interjú után az amerikai könnyűolaj típus, a WTI jegyzése 2,6 százalékkal 90,3 dollárra, a Brent ára 2,7 százalékkal 96,2 dollárra ugrott.
2022. 08. 19. 00:01
Megosztás:

Hogyan lehet jövőálló a befektetésünk?

A környezetvédelem, a társadalmi kérdések kezelése és a jó vállalatirányítás (ESG) szempontjai a magántőkealapokon keresztüli befektetések során is egyre inkább előtérbe kerülnek. A befektetési döntések meghozatala előtt az alapoknak érdemes a jogi környezetet részletesen felmérni. A greenwashing, valamint a közzétételi kötelezettségek teljesítésének elmaradása okozta veszélyek a befektetésünk jövőbeli értékét is jelentősen negatív irányba befolyásolhatják – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.
2022. 08. 18. 23:00
Megosztás:

Tovább emelkedtek a lakásárak, de a kérdőjelek is sokasodnak

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is a legmagasabb (234%), azonban az éves növekedés értékét tekintve Csehország és Észtország is megelőzte hazánkat. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH és az MNB legfrissebb lakásárindexei alapján 2022. I. negyedévének ingatlanpiaci változásait vizsgálja.
2022. 08. 18. 22:00
Megosztás:

A legbefolyásosabb afroamerikai cégvezetők között a Unisys alelnöke

A vállalat szenior alelnökét és vezető jogtanácsosát, Claudius Sokenu-t 2022 legbefolyásosabb színesbőrű vállalatvezetői közé választotta a Savoy című amerikai magazin.
2022. 08. 18. 21:00
Megosztás:

Védjegyek a metaverzumban

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés őrületes ütemére az elmúlt 25 év alatt. Mára az internet mindennapi életünk szerves részévé vált, és a fejlődés egy új mérföldköveként elkezdte szárnyait bontogatni a metaverzum. Ezt sok ember hasonló szkepticizmussal figyel, mint Vágási Feri idejében az internetet. De mi is az a metaverzum, és hogy jön egyáltalán képbe a védjegyjog? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Kovács Márkkal, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédjével.
2022. 08. 18. 20:00
Megosztás:

A Corteva közzétette pénzügyi jelentését

Éves szinten ~7%-os osztalékemelés a harmadik negyedévtől kezdődően. A stratégiai portfolió felülvizsgálatával kapcsolatos struktúra átalakítási program bejelentése.
2022. 08. 18. 19:00
Megosztás:

Megbírságolta a jegybank a D.A.S Jogvédelmi Biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki a D.A.S Jogvédelmi Biztosítóra, egyebek mellett egyes szerződési feltételeinek hiányosságai, a belső ellenőrzés fogyatékosságai, a számviteli vezető befektetési területhez való kapcsolódása, illetve az informatikai és a kárrendezési tevékenység problémái miatt.
2022. 08. 18. 18:00
Megosztás: