Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az őssejtek termelődésének fokozása azért is olyan izgalmas terület, mert jelentősebb és hosszabb távú hatást érhetünk el vele például a bőrfiatalításban, mint a külsőleg felvitt szérumokkal vagy krémekkel – hívja fel a figyelmet Dajka Levente.

Az őssejtek kutatása az utóbbi évtizedek egyik legígéretesebb területe, mivel a sejtmegújulás és a testi funkciók fenntartásának alapköveiként tekinthetünk rájuk. Képességük, hogy bármilyen típusú sejtté átalakulhatnak, kiemelt szerepet játszanak a sérült, elöregedett szövetek helyreállításában és az egészség megőrzésében.

„A kutatók egyre több figyelmet fordítanak a gyógyszereken túl a növényvilágban rejlő lehetőségekre. Több tízezer növényi hatóanyagot ismerünk, melyek az emberi egészségre pozitívan hatnak, de a mai napig is fedeznek fel olyan új növényi hatóanyagokat, melyek nem várt, fantasztikus hatással rendelkeznek. Ezek egy bizonyos kombinációja képes befolyásolni az őssejtek működését. A kutatások kimutatták, hogy az őssejtek aktivitását és a sejtek regenerációs képességét bizonyos növényi kivonatokkal jelentősen fokozni lehet, amelyek közül néhányat már évszázadok óta használnak a hagyományos orvoslásban”, ismertette Dajka Levente, biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő, akinek érdeklődése középpontjában a gyógynövénykivonatok állnak.

Nem biztos, hogy mindenre a kollagén a válasz

Bár a hialuronsav és a kollagén is fontos szerepet játszik a bőr egészségének és fiatalságának megőrzésében, hatékonyságuk és a szervezetben való hasznosulásuk eltérő lehet. A kollagén különösen fontos a bőr szerkezetének fenntartásában, azonban nem minden kollagéntípus szívódik fel hatékonyan, és nem minden kollagén képes közvetlenül a sejtekben hasznosulni. A megemelkedett kollagénszint a vérben gyakran sérülésekre utal, ezért a szervezet nem feltétlenül reagál jól, ha mesterségesen megemelkedik a kollagén szintje, ami akár negatívan is befolyásolhatja a gyulladásos folyamatokat. A hialuronsav képes segíteni a bőr hidratálását és rugalmasságát, de sajnos nem biztosít hosszan tartó megoldást a bőr öregedésének lassítására.

Dajka Levente „Az őssejtaktiválás és a genetikai szintű öregedésgátlás hosszabb távú és mélyrehatóbb megoldást kínálhat, szemben a hialuronsavval, C-vitamin-szérumokkal és kollagénnel, amelyek csak átmeneti javulást nyújtanak, és nem képesek a bőr mélyebb rétegeit elérni, sem az őssejtek számát és aktivitását növelni”, emelte ki Dajka Levente (képünkön).

A kincsek körülöttünk vannak

A modern kutatások során felfedezett növényi hatóanyagok közül több is kiemelkedik azzal, hogy képes befolyásolni a sejtek genetikai működését és fokozni az őssejtek aktivitását. Ilyen például a kínai csüdfű gyökér kivonata, a ganoderma (pecsétviaszgomba), a kurkuma és a kék-zöld alga. Ezek a növények nem csupán hagyományos gyógyító szerek, hanem az öregedésgátlással kapcsolatos kutatások fontos szereplői is. A kínai csüdfű gyökere például közvetlen hatással van a telomerek hosszának megőrzésére, a ganoderma gomba antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és fokozza az őssejt termelést, míg a kurkuma és a csipkebogyó kivonatai erős gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásúak. Sok évszázados megfigyelés és tapasztalat alapján számos ázsiai országban ezeket a gyógynövényeket a “szépség gyógynövényeinek” is nevezik, mivel megfigyelték, hogy segítenek megőrizni a szépségünket és fiatalos megjelenésünket. Ezek után nem meglepő, hogy hasonló szóösszetétel jelenik meg a magyar gyógyszerkutató és biológus által fejlesztett Beauty Herb étrend-kiegészítő nevében is (herb=gyógynövény). A gyógynövények jól megválasztott kombinációja révén azonban a hatást többszörösére tudjuk fokozni, mivel a gyógynövénykivonatok szinergisztikusan, azaz egymást segítve felerősítik jótékony hatásukat.

„Mindezeken túl, az öregedési folyamatok befolyásolásában a táplálkozás szerepe is vitathatatlan. A helyes táplálkozás (nyomelemek, vitaminok megfelelő bevitele) kulcsfontosságú a sejtek egészségének megőrzésében és az öregedés lassításában. A rendszeres fizikai aktivitás mellett, amely javítja a vérkeringést és elősegíti az őssejtek szervezetben való eloszlását, a megfelelő táplálkozás biztosíthatja azokat a tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtek optimális működéséhez és az őssejtek aktiválásához”, hangsúlyozta a szakember.

Miért kellenek a telomerek az életteli arcbőrhöz?

A növényi őssejtek és a telomeráz enzim hatásának megértése elengedhetetlen az öregedésgátlással kapcsolatos kutatásban. A telomerek, a kromoszómák végeit védő szerkezetek, fontos szerepet játszanak a sejtosztódásban, és kulcsszerepük van a sejtek élettartamának meghatározásában.

„Az idő előrehaladtával a telomerek rövidülnek, ami egy idő után korlátozza a sejtek osztódási képességét és elősegíti az öregedési folyamatokat. Bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a telomeráz aktivitását, ezzel segítve a telomerek megőrzését vagy akár visszaépítését, ami lassítja az öregedési folyamatokat”, világított rá Dajka Levente.

Aktiváljuk saját őssejtjeinket!

Az őssejtekkel kapcsolatos kutatások és a növényi kivonatok felhasználása nem csupán a sejtek szintjén hozhatnak változást, hanem a mindennapi életminőségen is javíthatnak. Azok a személyek, akik tudatosan integrálják étrendjükbe ezeket a hatóanyagokat, gyakran számolnak be jobb általános közérzetről, több energiáról és a bőrük, hajuk állapotának javulásáról. Ez arra utal, hogy a genetikai öregedés lassításának lehetőségei nem korlátozódnak csupán a külső megjelenésre, hanem a belső egészség megőrzésére is kiterjednek.

„Az öregedés természetes folyamat, amelyet nem lehet megállítani, de a modern tudomány eszközeivel jelentősen lassíthatjuk, így hosszabb és teljesebb életet élhetünk. Az őssejtek és a növényi kivonatok kutatása terén elért eredmények bizonyítják, hogy a hosszú élet titka részben a természet kincseiben rejlik, és a tudomány segítségével egyre közelebb kerülünk annak megfejtéséhez”, hívta fel a figyelmet a gyógyszerkutató és -fejlesztő.

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás: