Magyarországi multinacionális vállalatokat érintő új adószabályok és K+F adókedvezmény

Az EU 2022/2523 irányelv a Globális Minimumadó (GloBe) alkalmazásának kötelezővé tételét írja elő 2024-es évtől. A tagállamoknak - így természetesen Magyarországnak is - át kell ültetniük az új szabályozást saját jogrendszerükbe 2023. december 31-ig.

Magyarországi multinacionális vállalatokat érintő új adószabályok és K+F adókedvezmény

Az új adószabályozás azokra a multinacionális vagy nagy belföldi vállalatcsoportokra vonatkozik, melyek éves bevétele az elmúlt négy év során legalább két alkalommal meghaladta a 750 millió EUR-t. (Anyavállalat által készített konszolidált pénzügyi beszámoló alapján)

A magyar törvényi szabályozás globális minimumadó elemei az alábbiak:

1. Országonkénti jelentésen alapuló mentességi rendszer: A vállalatok az országonkénti jelentések alapján mentességet kaphatnak a GloBE szabályok alól.

2. Gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel: A gazdasági jelenlét alapján meghatározott szabályok segítségével a vállalatok kiegészítő adóbeszedési mechanizmusok tekintetében előnyösebb feltételeket élvezhetnek.

3. 15%-os globális minimum adó: A javaslat 15%-os minimum adókulcsot irányoz elő a vállalatok számára, azzal a kiegészítéssel, hogy Magyarországon a társasági adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója is figyelembe vehető a 15%-os minimumadó számításánál.

Ezzel párhuzamosan a magyar számviteli szabályokon is változtat a kormány. Többek között kiemelendő, hogy az IFRS (International Financial Reporting Standards) szabványokban alkalmazott halasztott adózási rendszert bevezetik választható jelleggel.

A K+F adókedvezmény visszatérítendő adókedvezmény lesz

A hazai adótörvények, azoknak a társaságoknak, amelyek saját tevékenységi körükben kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek, adóalap-kedvezményeket és adókedvezményeket biztosíthatnak. Az ilyen kedvezmények célja az innováció elősegítése és a vállalatok támogatása a kutatás-fejlesztési projektek végrehajtásában.

A tervezett új K+F adókedvezmény visszatérítendő adókedvezmény lesz, szemben a jelenleg rendelkezésre álló K+F adóalap kedvezménnyel. Az adózó vállalat tehát jogosult lesz visszatérítést kérni a fel nem használt adókedvezményért, anélkül, hogy ez rontaná a vállalat effektív adókulcsát a globális minimumadó szempontjából.

Fontos változás, hogy az új adókedvezmény nem csak a globális minimumadó alanyok számára elérhető 2024-től.

Az adókedvezmény mértéke az elszámolható költség 10%-a, de maximum 55 millió eurónak megfelelő forintösszeg az alapkutatások esetében, 35 millió eurónak megfelelő forintösszeg az alkalmazott (ipari) kutatások esetében, valamint 25 millió eurónak megfelelő forintösszeg a kísérleti fejlesztések esetében.

További kritérium, hogy a korábbi adóalap kedvezményt és az újonnan bevezetett K+F adókedvezményt nem lehet egyszerre alkalmazni.

A korábbi K+F adóalap kedvezmény alapján, a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés t) pontja szerint, az adózónak lehetősége van az adóalap csökkentésére az alapkutatás, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költségeinek figyelembevételével.

Fontos, hogy az adózó a számviteli politikáját úgy alakítsa ki, hogy az adóalap kedvezmény számításánál ezzel alátámassza a választott elszámolási módszert.

Az adóalap kedvezmény igénybevételének egyik alapvető feltétele, hogy a K+F tevékenységet a vállalatok saját tevékenységi körükben végezzék. Továbbá fontos kiemelni, hogy a K+F (kutatás-fejlesztés) tevékenység közvetlen költségeként csak olyan költségek vehetők figyelembe, amelyek bizonyítható módon és közvetlen kapcsolatban állnak a K+F tevékenységgel. Az alapkutatás és az alkalmazott kutatás közvetlen és közvetett költségei, valamint a kísérleti fejlesztés közvetett és általános költségei nem kerülhetnek aktiválásra, ezeket minden esetben, amikor felmerülnek, költségként kell elszámolni.

Az új globális minimumadó valamint a K+F adókedvezmények szabályainak megértésében, alkalmazásában és betartásában felkészült adótanácsadók segítségére érdemes támaszkodni. Szaktudásukkal és szolgáltatásaikkal jelentősen hozzájárulhatnak a vállalatok adófizetési kötelezettségeinek optimalizálásához.

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 09:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 12. 09:00
Megosztás: