Magyarországi multinacionális vállalatokat érintő új adószabályok és K+F adókedvezmény

Az EU 2022/2523 irányelv a Globális Minimumadó (GloBe) alkalmazásának kötelezővé tételét írja elő 2024-es évtől. A tagállamoknak - így természetesen Magyarországnak is - át kell ültetniük az új szabályozást saját jogrendszerükbe 2023. december 31-ig.

Magyarországi multinacionális vállalatokat érintő új adószabályok és K+F adókedvezmény

Az új adószabályozás azokra a multinacionális vagy nagy belföldi vállalatcsoportokra vonatkozik, melyek éves bevétele az elmúlt négy év során legalább két alkalommal meghaladta a 750 millió EUR-t. (Anyavállalat által készített konszolidált pénzügyi beszámoló alapján)

A magyar törvényi szabályozás globális minimumadó elemei az alábbiak:

1. Országonkénti jelentésen alapuló mentességi rendszer: A vállalatok az országonkénti jelentések alapján mentességet kaphatnak a GloBE szabályok alól.

2. Gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel: A gazdasági jelenlét alapján meghatározott szabályok segítségével a vállalatok kiegészítő adóbeszedési mechanizmusok tekintetében előnyösebb feltételeket élvezhetnek.

3. 15%-os globális minimum adó: A javaslat 15%-os minimum adókulcsot irányoz elő a vállalatok számára, azzal a kiegészítéssel, hogy Magyarországon a társasági adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója is figyelembe vehető a 15%-os minimumadó számításánál.

Ezzel párhuzamosan a magyar számviteli szabályokon is változtat a kormány. Többek között kiemelendő, hogy az IFRS (International Financial Reporting Standards) szabványokban alkalmazott halasztott adózási rendszert bevezetik választható jelleggel.

A K+F adókedvezmény visszatérítendő adókedvezmény lesz

A hazai adótörvények, azoknak a társaságoknak, amelyek saját tevékenységi körükben kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek, adóalap-kedvezményeket és adókedvezményeket biztosíthatnak. Az ilyen kedvezmények célja az innováció elősegítése és a vállalatok támogatása a kutatás-fejlesztési projektek végrehajtásában.

A tervezett új K+F adókedvezmény visszatérítendő adókedvezmény lesz, szemben a jelenleg rendelkezésre álló K+F adóalap kedvezménnyel. Az adózó vállalat tehát jogosult lesz visszatérítést kérni a fel nem használt adókedvezményért, anélkül, hogy ez rontaná a vállalat effektív adókulcsát a globális minimumadó szempontjából.

Fontos változás, hogy az új adókedvezmény nem csak a globális minimumadó alanyok számára elérhető 2024-től.

Az adókedvezmény mértéke az elszámolható költség 10%-a, de maximum 55 millió eurónak megfelelő forintösszeg az alapkutatások esetében, 35 millió eurónak megfelelő forintösszeg az alkalmazott (ipari) kutatások esetében, valamint 25 millió eurónak megfelelő forintösszeg a kísérleti fejlesztések esetében.

További kritérium, hogy a korábbi adóalap kedvezményt és az újonnan bevezetett K+F adókedvezményt nem lehet egyszerre alkalmazni.

A korábbi K+F adóalap kedvezmény alapján, a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés t) pontja szerint, az adózónak lehetősége van az adóalap csökkentésére az alapkutatás, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költségeinek figyelembevételével.

Fontos, hogy az adózó a számviteli politikáját úgy alakítsa ki, hogy az adóalap kedvezmény számításánál ezzel alátámassza a választott elszámolási módszert.

Az adóalap kedvezmény igénybevételének egyik alapvető feltétele, hogy a K+F tevékenységet a vállalatok saját tevékenységi körükben végezzék. Továbbá fontos kiemelni, hogy a K+F (kutatás-fejlesztés) tevékenység közvetlen költségeként csak olyan költségek vehetők figyelembe, amelyek bizonyítható módon és közvetlen kapcsolatban állnak a K+F tevékenységgel. Az alapkutatás és az alkalmazott kutatás közvetlen és közvetett költségei, valamint a kísérleti fejlesztés közvetett és általános költségei nem kerülhetnek aktiválásra, ezeket minden esetben, amikor felmerülnek, költségként kell elszámolni.

Az új globális minimumadó valamint a K+F adókedvezmények szabályainak megértésében, alkalmazásában és betartásában felkészült adótanácsadók segítségére érdemes támaszkodni. Szaktudásukkal és szolgáltatásaikkal jelentősen hozzájárulhatnak a vállalatok adófizetési kötelezettségeinek optimalizálásához.

Az olasz belügyminiszter lemondásáért demonstráltak

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.
2024. 02. 25. 22:00
Megosztás:

Az idei volt a legmelegebb február Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.
2024. 02. 25. 21:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás: