Magyarországon a lakások közműves ivóvíz-ellátottsága csaknem százszázalékos

Magyarországon a lakások közműves ivóvíz-ellátottsága csaknem 100 százalékos - ismertette az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Gesztely-Újharangod településrész vízellátását érintő projekt szerdai sajtótájékoztatóján.

Magyarországon a lakások közműves ivóvíz-ellátottsága csaknem százszázalékos

Koncz Zsófia hozzátette, "Horvátországban ez az arány 86 százalék, Romániában körülbelül 74 százalék, azonban keleti szomszédainknál az északkeleti régióban a lakosság vízhálózatra csatlakozásának aránya alig haladja meg az 50 százalékot".

A csatornázottság Magyarországon 83,5, Romániában 37, Horvátországban 32 százalék. A kormány azon dolgozik, hogy a jövőben a "kimaradt szakaszokat" is kiépítsék - közölte. Jelezte, Magyarországon 2015 óta csaknem 50 kilométerrel bővült az ivóvízhálózat, a vezetékes szennyvízhálózat 2010-től több mint 11 ezer kilométerrel egészült ki és a szennyvíztelepek száma is megduplázódott, így több mint 800 van belőlük az országban.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jelenleg a térség legátfogóbb ivóvízfejlesztése zajlik. Azt mondta, 3 projekt keretében 39 település 4980 lakosa részére lesz biztosított a biztonságos és minőségi ivóvízellátás a megépülő távvezetékek és komplex víziközmű-fejlesztés révén.

Koncz Zsófia úgy fogalmazott, az Újharangodon megvalósult beruházással a település is teljes mértékben csatlakozik a regionális víziközmű-hálózat rendszeréhez, és így "sokkal fenntarthatóbb, stabilabb, kiszámíthatóbb" rendszerhez tud hozzáférni. A politikus ismertette, az Újharangodon létrejött beruházás, melyben a többi között a víztorony is megújult, 940 millió forint forrásból valósult meg.

Lőrinc Ákos, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, szolgáltatóként számukra a legfontosabb az, hogy a felhasználók vezetékes ivóvízhez jussanak, megtörténjen a szennyvíz elvezetése és tisztítása, valamint ne legyen környezetszennyezés. A vezérigazgató hangsúlyozta, a szolgáltatás megvalósulásában óriási jelentősége van a rendszerek összekötésének és a regionális hálózatok kiépítésének. Azért dolgoznak, hogy ezeket a hálózatokat fejlesszék - jegyezte meg. Hozzátette, az Energiaügyi Minisztérium elképzelése és a kormányzat által biztosított támogatások lehetővé teszik a társaság számára elképzeléseik megvalósítását.

Simon István, Gesztely független polgármestere azt mondta, az önálló vízbázis, amely ellátta Újharangod településrészt, a közelmúltban eltömődött, így a probléma megoldásaként távvezetéket építettek ki. A projekt befejezéséig az ÉRV Zrt. szállította a vizet a víztoronyhoz éves szinten mintegy ezer fordulóval, 4265 köbméter vizet juttatva a rendszerbe, biztosítva ezzel a fogyasztók ivóvíz-ellátását - közölte a polgármester. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a beruházásban mintegy 7152 folyóméter ivóvízvezeték épült ki, emellett megtörtént a 24 méter magas, 25 köbméteres acélszerkezetű víztorony és a vízműtelepi kezelőépület komplex felújítása is.

A fejlesztés a Nemzeti Vízművek Zrt. támogatásával, az ÉRV Zrt. és az NFP Nonprofit Kft. konzorciumának pályázatában valósult meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával - írták. A komplex fejlesztési elképzelés - melyben Újharangod településrész biztonságos vízellátása is megvalósult - mintegy 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - olvasható a sajtóanyagban.

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás: