Vége a befektetési aranykornak, az új idők új befektetői készségeket követelnek

Évi tízmilliárdokat bukik a lakosság azzal, hogy hagyja parlagon heverni a pénzét befektetés helyett – nem mindegy azonban, hogy mibe rakjuk a pénzünket. Karagich István a Blochamps Capital tulajdonos ügyvezetője a Forbes Money Masters Workshop sorozat első előadójaként átfogó áttekintést nyújtott a pénzpiacok és a vagyonosok világáról, és arra a kérdésre is választ adott, az állampapírokon túl milyen befektetések közül választhatunk még pénzünk gyarapítása érdekében. A pénzügyi workshop sorozatban Karagich István mellett előadók lesznek az ingatlanok, a részvények, a devizapiac és a kriptovilág szakértői Balla Ákos, Miró József, Szőcs Gábor, Gede Balázs és Szabó Dávid.

Vége a befektetési aranykornak, az új idők új befektetői készségeket követelnek

A Forbes Money Masters rendezvényen Karagich István felhívta a figyelmet a kockázatkezelés és a befektetői racionalitás fontosságára, különösen most, amikor a világgazdaság és -kereskedelem átalakulóban van, komoly geopolitikai kockázatok uralkodnak és az egész pénzügyi piac instabil, így állandó befektetői figyelmet követel nem csupán a kisbefektetőktől, de a professzionális vagyonkezelőktől is.

Karagich kiemelte: „Működési fronton kihívás a befektetési szabályozói környezet, a befektetők növekvő kockázati költségei, a volatilis és bizonytalan globális részvénypiacok, a csökkenő ám még mindig magas kamatlábak, a masszív infláció és a bizonytalan munkaerőpiaci helyzet, melyek megnehezítik a vagyonkezelő szolgáltatók számára, hogy tartósan kiemelkedő befektetési teljesítményt nyújtsanak, ám a szakértelmet ebben a környezetben sem váltja ki a véletlen szerencse.”

Míg az elmúlt éveket nyugodtan nevezhetjük befektetési aranykornak, most az aktív portfólió- és vagyonkezelés időszaka jött el.

Nem lehet ölbe tett kézzel ülni, és várni a hozamokat, azokért meg kell küzdeni - diverzifikációval, szakmai hozzáértéssel felvértezve. Jórészt az állampapír befektetési csábításának és a magas hozamkörnyezetnek köszönhetően némileg már érzékelhetőek pozitív társadalmi pénzügyi tudatossági folyamatok, 2022-ben például a bevallott tőkejövedelem 2400 milliárd forint volt, ami bíztató az egy évvel korábbi mindössze 1900 milliárd forinthoz képest. És bár a 2023-as tőkejövedelmekről csak május után kapunk pontos adatokat, de prognózisunk szerint bőven 3000 milliárd forint felett lesz ami üdvözítő növekedési dinamika lenne, azonban sajnálatosan az érintett társadalmi réteg még mindig elkeserítően vékonynak mondható. 2021-ben 263 ezer, 2022-ben 329 ezer magánszemély vallott be bármilyen tőkejövedelmet, ami 2023-ra akár 380 ezer főre emelkedhet, ez azonban még mindig fedi le a legfelső vagyondecilis 420.000 háztartást felölelő rétegét.

Az elmúlt évtizedekben nem volt kétszámjegyű infláció, ez pedig nemcsak lakossági, de befektetési fronton is sok beidegződést okozott. A vagyonkezelők az elmúlt években passzív befektetési stratégiával indexkövető alapokon keresztül is tisztes reálhozamot produkáltak. A megemelkedett inflációs környezetben viszont teljesen más eszköztárra lett szükségük. Ez az ügyfelek megítélését is megváltoztatta.

„A befektetői világban a tudatos kockázatkezelés és befektetői racionalitás ma kritikusabb szükség, mint valaha!" - emelte ki Karagich István.

„Ebben a hozamvágta környezetben a befektetőknek a tőzsdei önmérséklet kialakítása és fenntartása elengedhetetlen a stabil és sikeres befektetésekhez. Ugyanakkor a vagyonkezelés már nem csupán a hagyományos megtakarítási és befektetési célokat szolgálja. Az állampapíron túl is van élet. Az ügyfelek értékrendjének változása és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése is egyre inkább megjelenik a piacon, lehetőséget adva azoknak, akik a pénzügyeket és befektetéseket a fenntarthatóság jegyében szeretnék kezelni." tette hozzá.

Karagich külön felhívta a figyelmet a tényre, hogy az elmúlt időszakban a befektetői pszichológia, az érzelmi intelligencia és hagyományosan női alapkészségek is felértékelődtek.

„Ezen erények és képességek újrafelfedezése és értékelése jelentős áttörést hozhat a befektetések sikeres kezelésében és hosszú távú gyarapításában." - tette hozzá.

A workshopon bemutatott 70 ábrás PB&WM infografika slideshow az esemény résztvevői számára izgalmas és tanulságos információkkal illusztrálta az előadást. A Blochamps Capital örömmel áll rendelkezésre, és osztja meg a média részéről érdeklődőkkel egy szakmai találkozó keretében.

Nyugdíj pénztár tag vagy? Akkor ennek örülni fogsz!

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 02. 27. 04:30
Megosztás:

Magyarország a horgászok országa

Magyarországon mindig is népszerű sportnak számított a horgászat. A közkedvelt szabadidősport a világjárvány óta még népszerűbb lett, ahogy sokan kaptak rá vagy tértek vissza ehhez a természetközeli kikapcsolódási formához. Mit érdemes tudni a horgászat magyarországi helyzetéről, és mire számítson, aki szeretne belevágni?
2024. 02. 27. 04:00
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás:

Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

Csúcsokat döntöget az influenza vírus, az RSV, már előzte a COVID-ot mégis gyakran halljuk, hogy ma már nem érdemes tesztelni, mert mindegyik vírusfertőzés lefolyása ugyanolyan. Miért nem helyes ez az álláspont? Hogy kerül a képbe a Streptococcus baktérium? Miért NEM érdemes mostanság COVID-teszteket használni? Erről lesz szó az alábbi háttéranyagban.
2024. 02. 27. 01:00
Megosztás:

Így tárolható a villamos energia korszerűen, hatékonyan

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából.
2024. 02. 27. 00:30
Megosztás:

Az alapján amit eddig láttunk, a SMOG lehet 2024 legjobb kriptója

Továbbra is egyike a legnépszerűbb elérhető befektetési lehetőségeknek a szektorban a Smog. A listázást semmilyen előértékesítés nem előzte meg, ennek ellenére pillanatok alatt tudott 1400 százalékkal növekedni a sárkányos kriptó értéke.
2024. 02. 27. 00:01
Megosztás:

Fúzió a biztosításközvetítői piacon: a GRANTIS-hoz csatlakozik az Eurolife ‘94

Az eddig is magas színvonalú és hatékony kiszolgálás terén jelentős előrelépésekre számíthatnak a meglévő és új ügyfelek.
2024. 02. 26. 23:30
Megosztás:

Csehország segítő kezet kap

Mintegy kétbillió korona (harminckétbillió forint) támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be - közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium, amelynek kimutatását a CTK állami hírügynökség ismertette.
2024. 02. 26. 23:00
Megosztás:

Így válassz fülbevalót gyermekednek!

Az első fülbevaló kiválasztása kislányunknak nem egyszerű feladat: számtalan típus és stílus közül választhatunk szemünk fényének. Mikor lövessük ki a fülét? Az első darab fémből legyen, vagy valami másból? Ám vannak még más szempontok is: cikkünkben segítünk eligazodni köztük!
2024. 02. 26. 22:30
Megosztás:

Mutatjuk, hol épül meg az ország legnagyobb energiatárolója

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. - közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 21:30
Megosztás:

Az EU elfogadta az új rendeletet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban - közölte az uniós tanács hétfőn.
2024. 02. 26. 21:00
Megosztás:

Terhelt lakásbiztosításokat is újra lehet kötni

A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján közzétett tájékoztatójában.
2024. 02. 26. 20:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni otthon a felhőbányászattal?

Az évek során egyre többen keresik az otthoni passzív jövedelem könnyű módjait, és a felhőbányászat válik rendkívül népszerű választássá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lehet az Inccrypto felhőbányászati platform megbízható választás azok számára, akik 2024-ben pénzt akarnak keresni az interneten.
2024. 02. 26. 19:50
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 26. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel, többségében csökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 26. 19:00
Megosztás:

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
2024. 02. 26. 18:30
Megosztás:

Mi is részt vettünk a Swiss Talent Fórumon

Magyarországgal együtt 25 ország 70 küldöttje vett részt idén a svájci Swiss Talent Fórumon - közölte a Magyar Innovációs Szövetség hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 26. 18:00
Megosztás:

Mekkora bátorság van az MNB-ben? Elmélkedés a magyar kamatról

Holnap dönt az MNB az alapkamatról. A piaci várakozások szerint 100 bázispont lesz a kamatcsökkentés, s ezzel az alapkamat 9 százalékra csökkenne, amivel még mindig 5,2 százalék lenne a reálkamat, a januári infláció alapján.
2024. 02. 26. 17:30
Megosztás: