Megjelent az NMHH és a GameStar közös kiadványa

Megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a GameStar közös kiadványa - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.

Megjelent az NMHH és a GameStar közös kiadványa

A közlemény szerint a hatóság egyik fontos feladata a gyermekek és a szülők médiatudatosságának fejlesztése. Figyelve az online platformokon és a videójátékokkal eltöltött időt, a hatóság nemcsak az online tevékenységek előnyeire, hanem annak kockázataira is felhívja a figyelmet - tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a médiatudatosság fejlesztése és az online gyermekvédelem az NMHH stratégiai céljai közé tartozik. Ezzel a céllal készült a Jól van a gyerek, ha játszik? - Tudástár videójátékokról szülőknek és pedagógusoknak című friss NMHH-kiadvány is. A magazinformátumú tudástár a hatóság Mobil a családom? programjához hasonlóan a szülőket és a pedagógusokat szólítja meg friss kutatási anyagokon alapuló, de ismeretterjesztő üzeneteivel. Mint írták, az elmúlt évtizedekben a videójátékok a szórakoztatóipar legjövedelmezőbb ágazatává váltak. Már nemcsak az egyéni kikapcsolódást jelentik, hiszen gyakran online közösségi térként is működnek, és akár a teljes család közös szórakozását is szolgálhatják.

A gyerekek is egyre fiatalabban férnek hozzá a videójátékokhoz. A felmérések szerint a 6-9 évesek 74 százaléka játszik valamilyen játékkal. Ahogy idősebbek lesznek, ez az arány nem igazán változik, a 10-16 évesek 78 százaléka, míg a 17-18 évesek 69 százaléka hódol ennek a szenvedélynek. Ez a szülőket is új kihívások elé állítja, hiszen nemcsak az egyre hosszabbra nyúló képernyő előtt töltött idővel kell harcolniuk, hanem egy új szubkultúrával, a gamervilággal is meg kell ismerkedniük, hogy segíteni, terelgetni tudják a gyermekeket a virtuális kalandjaikban - fogalmaztak. Ebben az ismerkedésben szeretné támogatni az NMHH és a GameStar magazin a szülőket és a pedagógusokat. Az idén februárban bemutatott Kézikönyv gamer gyerekekhez című kiadvány hosszabb, részletesebb folytatásában, tényekkel, adatokkal szolgálnak, illetve perspektívákat és szempontrendszereket mutatnak, melyek segítségével jobban meg lehet érteni, ismerni ezt a világot.

A kiadvány négy tematikus részben járja körbe a játékoslét legfontosabb kérdéseit. Az első szakasz bemutatja, hogy mit is jelent gamernek lenni, ehhez a közeghez tartozni. Igyekszik lebontani a már meglévő sztereotípiákat és egy hiteles, adatokkal alátámasztott képet mutatni a játékosok motivációiról, a játékok népszerűségének okairól. A játékokkal kapcsolatban a legtöbb aggály a veszélyforrások miatt alakul ki, így a második szakaszban ezekről lehet mélyrehatóbb ismereteket szerezni. A korhatár-besorolási rendszerben, a PEGI-ben (Pan European Game Information - Egységes Európai Játékinformációs Rendszer), a képernyőidő és a függőség bemutatása mellett gyakorlati tanácsok is helyet kaptak, melyek akár a megelőzést is segíthetik.

Megjegyezték, hogy a videójátékokban a veszélyek mellett számos lehetőség is rejlik. A tudatos felhasználók számos módon tudják hasznosítani a játékokban rejlő potenciált, így a harmadik rész ezt vizsgálja. A tanulás és készségfejlesztés mellett akár különböző mentális zavarok is kezelhetők a játékok segítségével, de akár a képernyőidő csökkenéséhez is vezethet a tudatosság. A záró fejezetben a szülők és pedagógusok megismerkedhetnek a videójátékok kulisszatitkaival és hatásmechanizmusával, betekintést nyerhetnek a játékok narratív elemeinek rendszerébe, logikájába.

Az NMHH ezzel a kiadvánnyal is segíti és támogatja a szülőket és a pedagógusokat, hogy felelős döntéseket hozhassanak, hogy egy médiajelenségnek, médiafogyasztási szokásnak ne csak potenciális veszélyeit, kockázatait lássák, hanem akár hasznos eszközként tekinthessenek a játékokra, mely a szórakoztatás mellett a fejlődést és a tanulást is biztosíthatják - áll a közleményben. A közös kiadvány elérhető az NMHH honlapján: https://nmhh.hu/dokumentum/239494/Videojatek_tudastar_A_4_NMHH_2023.pdf.

Uniós forrásból újult meg Gyermely óvodája

Felújították és bővítették az óvodát a Komárom-Esztergom vármegyei Gyermelyen, a munkálatokat az önkormányzat 260 millió forintos uniós támogatásból és 150 millió forint saját forrásból végeztette el.
2023. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia Cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.
2023. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Az átlagnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

Az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Alulteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.
2023. 11. 29. 19:00
Megosztás:

London kivételével pluszban zártak az európai tőzsdék

London kivételével erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2023. 11. 29. 18:30
Megosztás:

Nőtt a kötelező biztosítást váltók száma

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók.
2023. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2338 millió forint volt az idei első három negyedévben, ami 252 százalékkal magasabb a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szerinti eredményhez képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2023. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Bezáratott egy váci pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.
2023. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Rengeteg gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak - mondta el az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint kedden a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszélt.
2023. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Nemsokára befejezik a családi bölcsődét Halásztelken

Hamarosan elkészül a családi bölcsőde Halásztelken - közölte a Pro Regio Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 16:00
Megosztás:

December 10-től érvénybe lép a MÁV az új menetrendje

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2023. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Szlovénia helikoptereket vásárol Olaszországtól

Szlovénia hat Leonardo AW-139 M típusú többcélú helikoptert vásárol Olaszországtól 188 millió euró értékben - jelentette be kedden a védelmi minisztérium.
2023. 11. 29. 15:00
Megosztás:

Nyilvános a jövő évi fogyasztóvédelemi ellenőrzések programja: mutatjuk, kik számíthatnak vizsgálatra

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.
2023. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2023. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.
2023. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Riválisát dicsérte, az Alibabát pedig ösztönözte Jack Ma

Érdekes üzenetben válaszolt az Alibaba egyik dolgozójának posztjára a vállalat belső levelezési rendszerében az e-kereskedelmi óriás alapítója, Jack Ma.
2023. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Újabb fejlesztés az ALTEO-nál

Az ALTEO jövő év első felében újabb fejlesztésekkel bővíti a szabályozó központját.
2023. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Lezárult a foglalkoztatási program Csongrád-Csanád vármegyében

Több mint ezren jutottak álláshoz a Csongrád-Csanád vármegyében 2,087 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatás segítségével megvalósított hétéves foglalkoztatási program keretében - tájékoztatta a vármegyei önkormányzat az MTI-t.
2023. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Borsodnádasdon

Borsodnádasdon csaknem 330 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével épült új bölcsőde - közölte a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Csoda, hogy kapható! Január 1-től a személyi kölcsönök THM plafonja 35,5%-ra csökken, hitelkártyák esetén pedig 50%-os lesz

A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.
2023. 11. 29. 11:00
Megosztás: