Megjelentek az erdei csótányok, mi a teendő?

Veszélytelenek, betegséget nem terjesztenek a nagyvárosok kertjeiben is megjelent erdei csótányok - közölte a HUN-REN Központ hétfőn az MTI-vel.

Megjelentek az erdei csótányok, mi a teendő?

Az elmúlt hetekben a hazai nagyvárosokban, de főleg a fővárosban jelezték a kertes házakban élők több fórumon is, hogy egyre több csótánnyal lehet találkozni a lakásokban. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont szakembere szerint azonban nincs szükség ellenük olyan fellépésre, mint a szúnyogoknál, hiszen amellett, hogy ártalmatlanok, a lakásban pár nap alatt elpusztulnak.

Az erdei csótányok nem azonosak a betegségek terjesztésére is képes német csótányokkal, bár egyes erdei csótányfajok elsőre könnyen összetéveszthetők a német csótánnyal.

A betegségek terjesztésére is képes, konyhai maradékokon vígan elélő német csótány torán két pici párhuzamos sáv található, az erdei csótányoknál ezek hiányoznak. Az erdei változat jól tud és szeret is repülni, míg a német és az amerikai csótányok főleg csak másznak, legfeljebb piciket repülnek, de inkább pottyannak. Az erdei csótányok a természetesebb élőhelyeket jobban kedvelik, mint a nagyvárosi társaik.

"Az egyik leggyakoribb, idegenhonos faj, a kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris) Olaszországtól a Balkánig, Törökországon keresztül a Kaukázusig előfordul, hazánkban először 2005-ben észlelték, főleg a fővárosban és környékén a kertes, parkos élőhelyeken" - idézi a közlemény Korányi Dávid, a HUN-REN Ökológiai Központ kutatója szavait.

Mivel ez egy mediterrán eredetű faj, a melegedő mikroklíma miatt a populációik könnyebben maradhatnak fenn és telelhetnek át. Emellett az áruszállítás ugyanúgy kulcsszerepet játszhat a faj terjedésében is, hiszen sok idegenhonos ízeltlábút észleltek már kertészetekben és különböző szállítmányokban.

Az erdei csótányok főleg az avarrétegbe szeretik rakni tojáscsomóikat, ahol 2 év alatt érik el a kifejlett imágó állapotot, amivel júniustól egészen a nyár végéig találkozhatunk. Rajzásuk augusztus végére, szeptemberre esik, utána rohamosan csökken a számuk. Előnyben részesíthetik a hűvösebb, párásabb helyeket, részben ez is lehet az oka, hogy a melegebb és szárazabb időszakokban a nagyobb városok hűsebb, kertes lakóövezetében keresnek menedéket.

Az erdei csótány amellett, hogy számunkra ártalmatlan, azaz nem terjeszt betegséget, nem eszik konyhai maradékot, sőt, a lakásban is elpusztul 1-2 nap alatt, rengeteg természetes ellensége van.

Vele táplálkoznak a rágcsálók, a ragadozó ízeltlábúak is, de még a gyíkok és békák is. A kémiai irtószerek használata szúnyogok esetén sem javalt, hiszen sok más rovar is a szer áldozatául esik, így az erdei csótány ellen is bőven elég, ha rovarhálót használunk, és esténként nem lámpafénynél szellőztetünk, mert az vonzza őket.

A melegedő klíma, az intenzívebb áruszállítás és a városok hősziget hatása fontos szerepet játszhat az erdei csótányok terjedésében, de még így sem kell úgy védekeznünk ellenük, mint a szúnyogok ellen.

"Ezek az állatok nem élősködők, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, allergiás reakciókat sem váltanak ki, így nem szükséges bármilyen irtószeres védekezés" - hangsúlyozta Korányi Dávid.

Áttöri a Bitcoin a 70 000 dollárt? Elemzők felfedik a 4. negyedéves profit-tippjeiket – Ne maradj le!

Most, hogy gyorsan közeledik az év negyedik negyedéve, a befektetők a legjobb kriptovalutát keresik, amit 2024-ben érdemes megvásárolni. A Bitcoin (BTC) nemrég átlépte a 60 000 dolláros határt, ami felveti a kérdést, vajon elérheti-e a 70 000 dollárt. Ezzel egyidőben a másik nagy kriptovaluta, az Ethereum, egy új frissítést fog bevezetni.
2024. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Miért váltanak át az Ethereum tulajdonosok Binance Coinra (BNB) és Cutoshira (CUTO)

A korai Ethereum-befektetők hatalmas nyereséget értek el, amikor a kriptovaluta 2021 májusában elérte a 4 362 dolláros csúcsot. Azonban sokan elkezdtek átpártolni a Binance Coinhoz (BNB) és a Cutoshihoz (CUTO), mivel egyre kiélezettebbé válik a verseny az 1. rétegű blokkláncok között.
2024. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A kedvezőtlen Ifo-index ellenére tovább emelkedtek a nyugat-európai tőzsdeindexek

Kedden jó hangulatban folytatódott a kereskedés a nyugat-európai tőzsdéken, a Stoxx600 0,7%-os pluszban zárt, a DAX 0,8, a CAC40 pedig közel 1,3%-os nyereséget könyvelhetett el, míg a FTSE pénteki záróértéke közelében maradt.
2024. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Az ázsiai részvénypiacokon továbbra is jó a hangulat a kínai gazdaság-élénkítő lépések hétfői bejelentését követően, a Shanghai Composite 0,1, a CSI300 0,3%-os pluszt jelez, a Hang Seng 1,2%-os pluszban áll a szerda reggeli zárás előtt.
2024. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Az árvíz elviszi az ingatlanárakat is?

Lezárt utak, áramszolgáltatás nélkül maradt települések, a nappaliba is benéző Duna - a 2024-es árvíz elmaradt a 2013-as áradástól, de hetekre megváltoztatta a folyó mentén élők mindennapjait. Hat-e mindez a települések ingatlanpiacára? Hogyan lehet egyáltalán eladni egy ártéri házat? Hálózatunk folyóparti ingatlanokban jártas irodáit kérdeztük.
2024. 09. 25. 08:30
Megosztás:

A befektetők az IntelMarkets (INTL) mellett döntenek, a felhasználhatóságot helyezve előtérbe a Dogecoin (DOGE) és a Pepe (PEPE) körüli felhajtással szemben

Nem titok, hogy a mémcoinok egyszerre szórakoztatóak és ígéretesek. A narratíva az egyik legfelkapottabb téma, de fő kritikájuk még mindig az, ami egyben erősségük is: könnyedségük és kézzelfogható felhasználási esetek hiánya. Mivel a hasznossági tokenek várhatóan a legnagyobb növekedést mutatják ebben a bikapiacban, a befektetők egyre inkább a mémek mögé tekintenek, és olyan altcoinokat keresnek, amelyek valós alkalmazási lehetőségekkel bírnak.
2024. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Legjobb 2024-es altcoin: A DTX Exchange vezeti az ázsiai kriptoelfogadást a RENDER és Toncoin bálnák támogatásával

A Toncoin (TON) továbbra is emelkedik, annak ellenére, hogy a Telegram környezet jelenlegi állapota nem ideális. A coin értéke nemrégiben nőtt a TON ökoszisztémát érintő szabályozási korlátozások miatt. Emellett a RENDER az elmúlt héten figyelemre méltó, 26%-os növekedést mutatott. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a piac lendülete jelentősen megváltozott.
2024. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A digitalizáció kifehérítheti a kkv-szektort

A digitalizáció kifehéríti a kkv-szektort: a szürke-fekete bevételek korábban 20 százalék körül vélt aránya mára a 10 százalékhoz közelít, amiben az elektronikus számlázásnak komoly szerepe lehetett - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásból.
2024. 09. 25. 06:30
Megosztás:

Új Railjet vonatok közlekedhetnek Bécs felé

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV és a MÁV-START az Osztrák Szövetségi Vasúttal (ÖBB) a közlekedési kapcsolatok javításáról kedden a berlini InnoTrans 2024 Nemzetközi közlekedési szakkiállításon. A megállapodás a személy- és áruszállítási szolgáltatások színvonalának emelésére, és a műszaki területeken történő együttműködésre egyaránt kiterjed - közölte a MÁV az MTI-vel kedden.
2024. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Többségi tulajdonrészt szerzett a Master Good a NOBU Budapest étteremben

A magyar tulajdonban lévő Master Good cégcsoport stratégiai részesedést szerzett a világszerte több mint 50 étteremmel, és közel 20 hotellel rendelkező NOBU láncban.
2024. 09. 25. 05:30
Megosztás:

Az EU 50 millió euró hitellel segíti az orosz gyártású kijevi metrókocsik cseréjét

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 50 millió euró (mintegy 19,5 milliárd forint) értékben írt alá hitelmegállapodási szerződést Kijevvel, a város orosz gyártmányú metrókocsi-állományának lecseréléséről energiahatékony szerelvényekre, illetve új metrókocsik vásárlásának finanszírozásáról.
2024. 09. 25. 04:30
Megosztás:

Az MNB csökkentette idei inflációs és GDP-várakozásait

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhén csökkentette idei inflációs prognózisát: a júniusban várt 3,0-4,5 százalékos sávról 3,5-3,9 százalékra módosította, míg a GDP növekedési előrejelzését 2,0-3,0 százalékról 1,0-1,8 százalékra rontotta legfrissebb, szeptemberi Inflációs jelentésében.
2024. 09. 25. 03:30
Megosztás:

Duplázta részesedését a Commerzbankban az UniCredit

Az UniCredit az eddigi 9 százalékról 21 százalékra növelte részesedését a Commerzbankban, amivel a német bank legnagyobb részvényesévé válik, megelőzve a német államot is, melynek 12 százaléka van.
2024. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter megemelte az Eximbank Zrt. alaptőkéjét

Tizenötmilliárd forinttal megemelte a Magyar Export-Import Bank Zrt. alaptőkéjét a tulajdonosi jogok gyakorlója - közölte a társaság a tőzsde honlapján kedden.
2024. 09. 25. 02:30
Megosztás:

Mikor jár vissza az albérlet kauciója egy lakásbérlésnél? Jogi háttér

Egyre tudatosabbak az emberek az elmúlt évek lakásbérlettel kapcsolatos rémtörténetei után, alaposan utánajárnak a szabályoknak, mielőtt kiadnák a lakásukat vagy kivennének egyet. Azonban még mindig vannak homályos pontok, amelyekkel sokan nincsenek tisztában – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felméréséből.
2024. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Jó hírek jöttek a Richter részvényeseknek

A Richter bejelentette, hogy a Fuji Pharma megkapta Japánban az Alyssa nevű, Drospirenont és Estetrolt tartalmazó, a diszmenorrea (görcsös, fájdalmas menstruáció) kezelésére szolgáló készítményére a forgalomba hozatali engedélyt.
2024. 09. 25. 01:30
Megosztás:

Olyan vagyonrobbanás jöhet a leggazdagabbaknál, amit nehéz ésszel felfogni

Iszonyatos pénz ömölhet majd a következő öt évben a privátbanki számlákra, a kezelt vagyon mérete a 2023-as 8575 milliárd forint után 2028-ra meghaladhatja majd a 20.000 milliárdot - ám az elitklubok ügyfélszáma eközben nem változik – hangzott el a privátbanki és vagyonkezelési szakma legnagyobb rendezvényének nyitóelőadásában.
2024. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Az elemző szerint a Pepe és a Pepe Unchained árfolyama is pumpálhat

Egy népszerű elemző most a Pepe-t (PEPE) vette górcső alá, és azt gondolja, hogy a token a következő bikafutam során pumpálhat.
2024. 09. 25. 00:01
Megosztás:

A CYBRO több mint 2,5 millió dollárt vonzott be Solana és Kaspa befektetőktől; Vajon ez lesz 2024 leggyorsabban növekvő kripto előértékesítése?

A CYBRO nemrég több mint 2,5 millió dollárt gyűjtött Solana és Kaspa befektetőktől. Ez a jelentős befektetés arra utal, hogy a CYBRO gyorsan a 2024-es év egyik leggyorsabban növekvő kripto előértékesítésévé válhat. Ez a cikk bemutatja, miért áramlik a pénz a CYBRO-ba, és feltárja, mely kriptovaluták előtt áll lenyűgöző növekedés.
2024. 09. 24. 23:00
Megosztás:

AAVE 30%-os emelkedésben: Túlvett a kripto? MTAUR — Új figyelendő választás

A kriptovaluta piac pezseg, és az AAVE (AAVE) sok figyelmet kap. Mindössze egy hét alatt az AAVE ára több mint 30%-kal ugrott meg. Ez felkelti mind az új, mind a tapasztalt tulajdonosok érdeklődését. De vajon túlvetté vált az AAVE? És mi történhet ezután?
2024. 09. 24. 22:20
Megosztás: