Megkezdődött a siklóper tárgyalása

Megkezdődött a Gellért-hegyi sikló építése érdekében elindított bírósági per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A jogi eljárást a beruházás megvalósítására vállalkozó Gellérthegyi SIKLÓ Kft. indította azzal a céllal, hogy a bíróság mondja ki, a Fővárosi Önkormányzat idén februárban jogellenesen kezdeményezte a Gellért-hegyi sikló megépítését célzó 2009-es szerződéstől történő elállását. A Gellért-hegyi sikló több mint egy évszázados terv, amely látványos és környezetbarát megoldással kapcsolná be az ikonikus városrészt Budapest közlekedésébe.

Megkezdődött a siklóper tárgyalása

A perfelvételi tárgyalás megtartásával hivatalosan is kezdetét vette a Gellért-hegyi sikló építése érdekében indított bírósági per a Gellérthegyi SIKLÓ Kft., valamint a Főváros Önkormányzat és az I. Kerületi Önkormányzat között a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A jogi eljárás elindítását célzó keresetlevelet a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. nyújtotta be azt követően, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden közösen megszerzett engedélyt keresettel támadott meg és a Fővárosi Közgyűlés 2022. február 23-i határozata alapján döntött a Gellért-hegyi sikló beruházásról szóló, 2009 óta hatályos szerződéstől történő elállásának kezdeményezéséről is.

A Fővárosi Közgyűlés döntése következtében a siklóberuházás előkészítése megrekedt, és egyelőre lehetetlenné vált a kivitelezés elindítása. Ugyanakkor a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. által indított jogi eljárás közvetlen tárgya nem egy esetleges kártérítési igény érvényesítése, hanem annak kimondatása, hogy a Gellért-hegyi sikló megépítéséről szóló szerződés tekintetében a Főváros elállásról szóló közlése nem tekinthető érvényesnek, azaz a szerződés jelenleg is hatályos. A sikló megépítésére létrehozott projekttársaság elsődleges célja pedig olyan feltételeket kialakítani, hogy végre megkezdődhessen a hiánypótló közlekedési és turisztikai beruházás az I. kerületben.

A Gellért-hegyi sikló megépítésével egy több mint százéves terv válna valóra. A régóta várt fejlesztés eredményeképpen a Gellért-hegy környezetbarát módon kapcsolódhatna be a főváros vérkeringésébe. Egyben lehetővé válna a városrész közúti forgalmát rendkívül módon terhelő, ezáltal az ott lakók életminőségére negatív hatással lévő turistabuszok teljes kitiltása a környező utakról. Az idegenforgalmi főszezonban ugyanis naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a Gellért-hegyen. A rájuk vonatkozó behajtási korlátozás elrendelését követően a városrész útjai biztonságosabbak lennének, és a levegő minősége is érzékelhetően javulna, miközben Budapest turisztikai kínálata egy új, izgalmas attrakcióval gazdagodna.

A Gellérthegyi SIKLÓ Kft. az elmúlt egy évben látványosan felgyorsította a beruházás előkészítését. Így, az érintett budapesti kerületek vezetésének kéréseit is figyelembe véve, új tervek készültek, a fejlesztés új építési, valamint környezetvédelmi és közúthatósági engedélyt kapott. Emellett a projekttársaság a fejlesztés megvalósításához szükséges finanszírozási hátteret is megteremtette.

Maga a Gellért-hegyi sikló megépítésének ügye korábban minden oldalról, a kormányzat, a főváros, az érintett kerületek és a lakosság részéről is támogatásnak örvendett, ám a 2022. február 23-ai fővárosi döntés következtében egyelőre nem kezdődhetett el a régóta várt fejlesztés.

„A Gellérthegyi SIKLÓ Kft. célja továbbra is a felvonó megépítése. A beruházás megvalósítására kész terveink és engedélyeink vannak, valamint a szükséges szakembergárda és finanszírozási háttér is a rendelkezésünkre áll. Nem szeretnénk hagyni elveszni egy olyan, magánerőből megvalósítható beruházást, amely környezetvédelmi, idegenforgalom és közlekedésfejlesztési szempontból is fontos mérföldkő lenne a 21. századi Budapest-kép formálásában” – mondta el Walton Imre, a beruházást jegyző Gellérthegyi SIKLÓ Kft. ügyvezetője.

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Nőtt a munkaerő mobilitása egy év alatt Magyarországon

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég csütörtökön sajtótájékoztatón.
2022. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak. Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.
2022. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Magyarország lesz öt éven belül az e-autó-akkumulátorok egyik európai központja

Világszerte tízszeresére nőhet 2030-ra az akkumulátorgyártás, és az összes akkumulátor kilencven százalékát a mobilitásban használják majd, főképp az elektromos autók piacán. Magyarország a régióban jelentős szereplő az akkumulátorgyártásban, a jelenlegi koreai dominanciát a következő években a kínai váltja fel a már bejelentett és a további, várható beruházásokkal – mondja Wu Wanliang, a kínai befektetéseket támogató Capital Bridge tulajdonosa. A magyarországi kínai tőkebefektetések a nyersanyag-feldolgozástól az alkatrészgyártáson át a késztermék előállításáig az értéklánc minden szintjén megjelentek.
2022. 12. 08. 16:00
Megosztás:

A vártnál magasabb lett az infláció - mi várható a következő időszakban?

A mostani kilátások szerint februárban tetőzhet a magyar infláció, de az egy számjegyű tartományba csak 2023 végén kerülhet be a mutató, sok kérdés is van mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.
2022. 12. 08. 15:30
Megosztás:

125 millió forint befektetést kapott a Vidarex

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures 125 millió forinttal szállt be a felhő alapú videó-felügyeleti szoftver rendszert fejlesztő magyar startupba, a Vidarex Kft-be. A cél a régióban még kevésbé elterjedt technológia meghonosítása.
2022. 12. 08. 15:05
Megosztás:

Meleg és átlagosan csapadékos volt az ősz

Az ősz nagy hőmérsékleti kilengések nélkül, de hosszú indián nyárral telt, és három nagyon száraz évszak után, 2022 őszén országosan átlagos mennyiségű csapadék hullott - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.
2022. 12. 08. 14:30
Megosztás:

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24%-ra ugrott.
2022. 12. 08. 14:00
Megosztás:

A szlovén kormányfő elfogadja a belügyminiszter lemondását

Robert Golob szlovén kormányfő elfogadja Tatjana Bobnar belügyminiszter lemondását, mert a tárcavezető elvesztette a bizalmát - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.
2022. 12. 08. 13:30
Megosztás:

Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Használt autót venni nem egyszerű. Már csak azért sem, mert a carVertical legújabb kutatásából kiderül, hogy az autók 52,4 százaléka szenvedett már valamilyen sérülést a múltban. A statisztikák szerint minden második autó legalább egyszer károsodott már valamilyen okból kifolyólag, ráadásul korrelációs összefüggés van bizonyos autók márkája, illetve annak biztonságossága között.
2022. 12. 08. 13:00
Megosztás:

Romló kilátásokkal, de stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett éves szektorelemzésében.
2022. 12. 08. 12:30
Megosztás:

A tea és kávékülönlegességek tökéletes ajándékok mindenki számára

Manapság már számtalan tea- és kávékülönlegességet találunk a szaküzletek, webshopok polcain, így azokat, akik kedvelik ezeket a termékeket, könnyen meglephetjük a világ egy távoli szegletéből származó kuriózummal.
2022. 12. 08. 12:00
Megosztás: