Megszavazták, mégsem elégedettek a britek az új elnökkel

A brit választók alig tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnök tevékenységével a kedden ismertetett legfrissebb felmérések szerint. A kormányfő által vezetett Konzervatív Párt tagságának abszolút többsége szerint Trussnak le kellene mondania.

Megszavazták, mégsem elégedettek a britek az új elnökkel

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov által 1724 brit felnőtt bevonásával elvégzett felmérés kimutatta, hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss támogatottságának nettó egyenlege - az elégedettek és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége - mínusz 70.

A YouGov részletes adatsora szerint ugyanis tíz válaszadó közül átlagosan mindössze egy mondta azt, hogy jó véleménnyel van a jelenlegi miniszterelnökről, a résztvevők 80 százaléka ugyanakkor kedvezőtlenül - ezen belül 62 százalék nagyon kedvezőtlenül - ítéli meg Liz Truss tevékenységét. A cég hangsúlyozza, hogy Truss nettó támogatottsági egyenlege egy hét alatt 14 ponttal zuhant.

Liz Truss és a Konzervatív Párt támogatottságának meredek hanyatlását mindenekelőtt az elmúlt hetek példátlan - a font évtizedek óta nem tapasztalt gyengülésével járó - adópolitikai és piaci zűrzavara okozta. Az előző pénzügyminiszter, a pénteken menesztett Kwasi Kwarteng szeptember 28-án átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban hatalmas - soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő - piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

Kwarteng utódja, Jeremy Hunt a héten - a modern brit politikatörténetben szinte példátlan szakpolitikai korrekcióval - csaknem az összes adócsökkentési intézkedést visszavonta.

A kormánypárt frakciójából származó, egybehangzó, folyamatos és nem cáfolt brit médiaértesülések szerint az alsóházi tory pártcsoport a kormány piaci és politikai hitelességét alapjaiban megrendítő adópolitikai fiaskó nyomán már aktívan foglalkozik a vezetőváltás gondolatával. A YouGov kedden ismertetett friss felmérésének adatai szerint ezzel most már a miniszterelnök által vezetett kormányzó Konzervatív Párt szavazóinak, sőt a párt tagjainak többsége is egyetértene.

Liz Truss támogatottsága a konzervatív választók körben mindössze 20 százalékos, a róla kedvezőtlenül nyilatkozó tory szavazók aránya 71 százalék, vagyis Liz Truss támogatottságának egyenlege a kormánypárt híveinek körében mínusz 51. A YouGov adatai szerint Truss támogatottsági egyenlege a konzervatív szavazótáboron belül egy hét alatt 26 ponttal - vagyis az országosan mért visszaesés csaknem kétszeresével - zuhant. A cég elvégzett egy külön felmérést a Konzervatív Párt hozzávetőleg 170 ezres tagsága körében is, és ebből kiderült, hogy a kormánypárt tagjainak többsége szerint Liz Trussnak le kellene mondania tisztségéről.

Az 530 párttag bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat adatai szerint a Konzervatív Párt tagságának alig 15 százaléka elégedett, 83 százaléka elégedetlen Truss pártvezetői tevékenységével. Arra a kérdésre, hogy Liz Trussnak távoznia kellene-e a párt éléről - ez miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelentené -, a válaszadók 55 százaléka igennel felelt, és csak 38 százalék mondta azt, hogy Truss maradását szeretné.

Az előző miniszterelnök, Boris Johnson távozása utáni vezetőválasztási versengés utolsó fordulójában - amelyben a párttagság választotta meg az új vezetőt a nyári frakciószavazások után állva maradt két jelölt, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Truss közül - Liz Truss győzött 57,4 százalékos szavazataránnyal, Sunakra a párttagok 42,6 százaléka szavazott. A YouGov a kedden ismertetett felmérésben feltette azt a kérdést is, hogy a Konzervatív Párt tagjai újabb választás esetén most hogy voksolnának. A válaszokból kiderült, hogy 55 százalék most már Sunakra szavazna, Trussra alig 25 százalék adná voksát.       

A Konzervatív Párt egészének megítélése is igen kedvezőtlen: a YouGov kedden ismertetett adatai szerint az országos felmérés résztvevőinek mindössze 18 százaléka mondott jó véleményt a kormánypártról, 71 százalék ugyanakkor elégedetlen a konzervatívokkal, vagyis a párt nettó támogatottsági egyenlege mínusz 53, kilenc ponttal rosszabb az egy héttel korábbinál.

A YouGov felmérése szerint a britek 60 százaléka arra számít, hogy a következő parlamenti választást a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nyeri, a konzervatívok választási győzelmét mindössze 18 százalék valószínűsíti.

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás:

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.
2022. 12. 08. 00:30
Megosztás: