Megszűnnek a korlátozások Franciaországban

Franciaországban a koronavírus-elleni oltás negyedik adagját hétfőtől kérhetik azok a nyolcvan éven felettiek, akik több mint három hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. Ugyanekkor az előzetesen bejelentett menetrend szerint a tömegközlekedési járműveket és az egészségügyi intézményeket kivéve, mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés, és a kormány felfüggeszti az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét.

Megszűnnek a korlátozások Franciaországban

Jean Castex miniszterelnök a Le Parisien című napilap honlapján megjelent interjúban jelentette be, hogy a negyedik adag felvételét lehetővé teszi a kormány a kora vagy egészségi állapota miatt veszélyeztetett embereknek, s nekik a maszkviselést továbbra is ajánlja zárt helyeken vagy tömegben. Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban megállt a napi esetszám csökkenése, a kormány nem kíván változtatni a korlátozásokat érintő eredeti menetrenden, azaz a maszkviselési kötelezettség feloldásán és az oltottsági igazolás kötelező bemutatásának felfüggesztésén.

"A (Macron államfő által a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására életre hívott) tudományos tanács úgy véli, hogy a napi esetszám emelkedését az omikron variáns BA2 alvariánsa okozza. Fertőzőbb, mint az eredeti omikron, de nem tűnik veszélyesebbnek" - mondta a lapnak a kormányfő, kiemelve, hogy egyre csökken a nyomás az egészségügy ellátórendszeren. "A javulás a kórházakban és a magas átoltottságunk ösztönöz minket a korlátozások feloldására" - hangsúlyozta a miniszterelnök, elismerve ugyanakkor, hogy a feloldásokhoz eredetileg meghatározott feltételek még nem mindegyike valósult  meg.

A kormány eredetileg akkor kívánta feloldani a korlátozásokat, amikor a súlyos betegek száma 1500 alá csökken. Ez a szám vasárnap még 1800 volt. A kórházi ápolásra szorulók száma (20 ezer) és az intenzív ágyakon fekvők száma azonban több mint hat hete folyamatosan csökken.

A naponta regisztrált új fertőzöttek száma az elmúlt hét napban 63 ezer volt, míg az azt megelőző hét napban csak 52 ezer.

Az oltásra jogosultak csaknem 98 százaléka vette fel az oltás első és második adagját, amely a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg, s 65 százalék már a harmadik adagon is túl van. 

A miniszterelnök közölte, hogy a kormány mostantól "a legveszélyeztetettebbek figyelemmel kísérésére" koncentrál. Ezért megnyitja a koronavírus elleni oltás negyedik adagjának felvételét a nyolcvan éven felettiek számára, akik fokozatosan veszítik el immunitásukat a fertőzéssel szemben.

Hétfőtől a három oltással érvényes oltottsági igazolást már nem kötelező felmutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken. Az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban a védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad. Maszkot pedig kizárólag az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedési járműveken kell még viselni.

Február vége óta a maszkot már csak olyan helyeken kellett viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem volt kötelező (oktatási intézmények, üzletek, munkahelyek, hivatalok, bíróságok). Ezeken a helyeken hétfőtől a működtetők és a tulajdonosok dönthetik el, hogy kérik-e a maszkviselést. Az éttermekben, a sportlétesítményekben és a kulturális intézményekben (színház, mozi, múzeum) már két hete megszűnt a maszkviselési kötelezettség.

Lezárult az uniós forrásból megvalósított fejlesztéssorozat Szabadkígyóson és Újkígyóson

Több mint félmilliárd forintos fejlesztéssorozat zárult le Szabadkígyóson és Újkígyóson: kerékpárutat, parkolókat, posta- és kocsimúzeumot, valamint helytörténeti kiállítóteret alakítottak ki a két Békés vármegyei településen.
2023. 10. 03. 22:30
Megosztás:

Nyugat-Európában terjeszkedik tovább a legnagyobb hazai létesítményüzemeltető

A Magyarországon és a régióban piacvezető létesítményüzemeltető B+N Referencia Zrt. Kelet-Közép-Európán kívül is folytatja nemzetközi jelenlétének erősítését, a cégcsoport bevételeinek 40 százaléka már idén is a külföldi működésből származott. A magyar tulajdonban lévő társaság az olasz Sagad felvásárlásával új iparági ismeretekkel, jelentős nyugat-európai tapasztalatokkal és ügyfélkörrel is gazdagodott.
2023. 10. 03. 22:00
Megosztás:

Már lehet jelentkezi a KSH és az MNB közös statisztikai versenyére

Immár hatodik alkalommal hirdetik meg a felsőoktatásban tanulók számára a Stat Wars Uni országos statisztikai versenyt, amelyet ezúttal a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közösen szervez.
2023. 10. 03. 21:30
Megosztás:

A spanyol király Pedro Sánchezt kérte fel kormányalakításra

VI. Fülöp spanyol király Pedro Sánchez ügyvivő miniszterelnököt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát kérte fel kormányalakításra - ismertette a döntést Francina Armengol, a spanyol parlament alsóházának elnöke kedden.
2023. 10. 03. 21:00
Megosztás:

Jó úton halad a Dunaferr megmentése

Jó úton halad a Dunaferr megmentése, az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel.
2023. 10. 03. 20:30
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 03. 20:00
Megosztás:

Gyengült kedden a forint

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 03. 19:30
Megosztás:

Felülteljesített a BÉT a többi tőzsdéhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309,95 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 55 959,41 ponton zárt kedden.
2023. 10. 03. 19:00
Megosztás:

Felértékelődik a megtakarítások szerepe a magyar lakosság körében

A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a megtakarítások szerepe felértékelődik a magyar lakosság körében - mondta az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2023. 10. 03. 18:30
Megosztás:

Közel 150 ezer cégnél aktuális a generációváltás kérdése ma Magyarországon

Szép csendben drasztikus változások zajlanak a globális munkaerőpiacon, az előrejelzések szerint ugyanis 2025-re az aktív munkavállalók 27%-a már a Z generációból kerül majd ki. Egyre több a fiatal menedzser és vállalatvezető is, csupán hazánkban 145 ezer cégnél aktuális kérdés a generációváltás. Ez a korosztály óriási küldetéstudattal rendelkezik: csak olyan célok és vállalatok mellett hajlandóak elkötelezni magukat, melyekkel maguk is azonosulni tudnak, ugyanakkor nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e mindezt megvalósítani a vezetői székben is. Avidor András, vállalkozásfejlesztési és networking szakértő szerint az újgenerációs vezetési kultúra óriási lehetőségeket rejt magában.
2023. 10. 03. 18:00
Megosztás:

Az önkéntes kamatplafonok segíthetik a hitelpiac beindulását

Elengedhetetlen a kereslet beindítása a befagyott hitelezési piacon, az önkéntes kamatplafonok pedig kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából - hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra reagálva a hivatal keddi közleménye szerint.
2023. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Nőtt a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Hazánk gazdasági kilátásai biztatóak a negatív európai környezet ellenére is

Magyarország gazdasági kilátásai pozitívak a negatív európai környezet dacára is, hazánk sokat profitált abból a stratégiából, amelynek nyomán lényeges találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati beruházók számára - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2023. 10. 03. 16:30
Megosztás:

Folytatódik a hiány- és adósságcsökkentés

Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére a kormány a következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját, ami az egész gazdaság számára kulcsfontosságú - jelentette ki a pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.
2023. 10. 03. 16:00
Megosztás:

Hároméves stratégiai keretszerződést kötött a Mol és a Pannon Egyetem

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a Mol és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2023. 10. 03. 15:30
Megosztás:

Idén is országszerte megtartják a Szaunázók hétvégéjét

A Magyar Fürdőszövetség idén már hatodik alkalommal szervezi meg a Szaunázók hétvégéjét; október 7-8. között tematikus szaunaprogramokkal várják az érdeklődőket az ország fürdőiben - közölte a fürdőszövetség az MTI-vel.
2023. 10. 03. 15:00
Megosztás:

Zuhanás a kőolaj piacán, a piac jövőre visszatérhet a túlkínálathoz?

A kőolaj ára jelentősen esett tegnap, a főbb kőolajfajták több mint 2 dollárt veszítették értékükből.
2023. 10. 03. 14:30
Megosztás:

2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Az Allianz legutóbbi kutatása[1] szerint a gyermekvállalás a legmeghatározóbb, sorsfordító esemény az életünkben. Egy gyermek felnevelése egyre többe kerül, – a KSH egy főre jutó éves kiadási adatai alapján a gyermek 18 éves koráig legalább 18 millió forintba. Ezért már a családtervezéskor érdemes elkezdeni a felkészülést a várható kiadásokra és a váratlan eseményekre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak erre!
2023. 10. 03. 14:00
Megosztás:

A Nike a legértékesebb ruházati márka a Brand Finance szerint

A Nike Inc. amerikai sportszergyártó lett a legértékesebb márka a világon a ruházati cikkek és kiegészítők kategóriájában a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat összegzése szerint.
2023. 10. 03. 13:30
Megosztás:

Az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után ismételten tárgyaló asztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a bankszövetség.
2023. 10. 03. 13:00
Megosztás: