Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

A 2019-es indulásakor a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) szuperállampapírnak is szokás volt nevezni, köszönhetően annak, hogy az akkori kamatkörnyezetben az 5 éves futamidőre kínált évi 4,95 százalékos átlagos hozam (EHM) kifejezetten jónak számított. Az infláció emelkedésével és a gazdasági környezet átalakulásával ez a hozamígéret azonban igencsak devalválódott az elmúlt években. 

Éppen ezért a MÁP Plusz ráncfelvarráson esett át, a kamatot érdemben megemelték. A 2024. június 3-tól elérhető N2029/M1 sorozatú MÁP+ kamata fix, ugyanakkor az idő előrehaladtával lépcsőzetesen emelkedik:

- 1. év: 6,25% (az első év elnyújtott, ezért a tényleges kamat 6,64%)

- 2. év: 6,50%

- 3. év: 6,75%

- 4. év: 7,00%

- 5. év: 7,25%

legjobb állampapír kamatozás most

Ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor az éves átlagos hozam 6,73% lesz. A Bankmonitor szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy mit is jelent ez a hozam 10 millió Ft befektetésekor. 

Amennyiben induláskor befektetünk 10 millió forintot, a papírt pedig lejáratig megtartjuk, akkor összességében 2029. június végén 13,9 millió forintunk lenne. A régi MÁP Plusz 5 év alatt ennél 1,2 millió forinttal kisebb, 12,7 millió forint hozamot termel csak. A megújult MÁP Plusz tehát érdemben kedvezőbb a réginél, de vajon a többi lakossági állampapírt is megveri? Újra elnyeri a szuperállampapír státuszt?

Éven belüli befektetés: nagyon lényeges a pontos időtáv

Az új MÁP Plusz kiszállási költsége még nem ismert, de a korábbi tapasztalat alapján a nem kamatfordulókor történő eladás díja 0,5% lehet. (A kiszállási költség a többi lakossági állampapír esetében 1% szokott lenni.)

A legmagasabb kamattal jelenleg egy változó kamatozású állampapír, a 2027/N BMÁP (Bónusz Magyar Állampapír) rendelkezik, ennek aktuális éves kamata 8,37%. Ez azonban negyedévente változhat a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstérjegy (DKJ) aukciós hozamának megfelelően. Mivel azonban az idei évben a DKJ aukciók átlaghozama 6,48-6,96% között mozgott, ez alapján a befektetés éves kamata 7,98-8,46% lehet majd. Ráadásul az aukciós hozamok érdemi esésére a következő hónapokban nincs is komoly esély.

A Bónusz Magyar Állampapír és a MÁP Plusz közötti kamatkülönbözet jelenleg évi 2,12% a változó kamatozású befektetés javára, ugyanakkor a visszavásárlási költsége 0,5 százalékponttal magasabb a kérdéses befektetésnek. Ezt a 0,5%-os extra díjat nagyságrendileg 3 hónap alatt dolgozza le a bónusz állampapír, ezért ennél hosszabb futamidőre már jobb választás lehet, mint a MÁP Plusz.

Ugyanakkor 3 hónapnál rövidebb futamidő esetén sem feltétlenül a MÁP Plusz a jó döntés, érdemes lehet a „normál” Diszkont Kincstárjegyek között is szétnézni. Ott ugyanis jelenleg találni 6,25% feletti éves hozamokat is.

Ahogy nyúlik a futamidő, a bónusz állampapír kamatváltozási kockázata is növekszik. (Nagyobb eséllyel változhat a gazdasági környezet.) Ugyanakkor egyre nagyobb szerepe lehet az inflációkövető prémium állampapírnak is, amelynek éves induló kamata 7,9%, ami 2025. áprilisáig nem változhat. (Gyakorlatilag 4 hónapnál hosszabb, éven belüli futamidő esetén már a prémium állampapír is több hozamot tud termelni, mint a MÁP Plusz.)

lakossági állampapír kamatok összehasonlítása elemzés

Melyik állampapír a nyerő, ha egy évre fektetnénk csak be?

Nézzük meg mivel járunk a legjobban 10 millió forint befektetése esetén.

Az Egyéves Magyar Állampapír 1MÁP jövő héttől már nem lesz elérhető, gyakorlatilag a helyette is a MÁP Pluszt ajánlja a kibocsátó. (Ez érthető, hiszen az 1MÁP korábbi 6 százalékos kamata elmarad a MÁP Plusz első évre érvényes kamatától.) Egy éves időtávon a bónusz állampapírnak a kamata akár háromszor is módosulhat, ezért ilyen időtávon ezzel a befektetéssel már nem foglalkozunk.

Egy év alatt a MÁP Plusz 6,25% évi kamatot termel, mivel az első forduló kicsit hosszabb – június végéig tart – ezért ez 6,64% tényleges kamatot jelent. Ráadásul a papírt továbbra is veszteség nélkül lehet eladni kamatfordulókor, vagyis a 6,64% hozamot nem csökkenti kiszállási költség. A befektetett összegen 640 ezer forint nyereségünk lenne.

A FixMÁP egy 3 éves futamidejű, évi fix 7%-os kamatozású papír. Ugyanakkor a futamidő alatt a kiszállási költség 1%. 10 millió forint értékű befektetés 2025. június végére nagyságrendileg 660 ezer Ft hozamot termel a kiszállási költséget is figyelembe véve. Ez meghaladja a MÁP Pluszon elérhető nyereséget.

Viszont vannak további alternatívák, amelyekről nem szabad megfeledkezni. A PMÁP első évre évi 7,9% kamatot kínál, ugyanakkor 2025. áprilisában van a kamatfordulója, az új kamatot pedig a 2024-es infláció alapján határozzák meg. Ez alapján a második periódusra várhatóan az új kamat – az MNB inflációs várakozása alapján – 4,8% körül lehet. Egy év után az inflációkövető papírból nagyságrendileg 1 százalékos költség mellett lehet kiszállni, ezt is figyelembe kell venni a kalkuláció során. Az inflációkövető papír 10 millió forint befektetése esetén 2025. június végére a kiszállási díjat is figyelembe véve 690 ezer forint hozamot tud termelni. Ez meghaladja a MÁP Plusszal elérhető nyereséget.

Ezek alapján ezen az időtávon még mindig az inflációkövető befektetés lehet a nyerő.
Két éves futamidőre sem a MÁP+ a befutó

Itt is 10 millió forint befektetésén keresztül vizsgáljuk meg a lehetséges nyereséget.

MÁP Plusz PMÁP BMÁP 1MÁP FixMÁP kamatok 2024

A MÁP Plusz esetében a kamat a második évre 6,50%-ra emelkedne a korábbi évi 6,25%-ról. Két év alatt a nyereség 1,35 millió forint lenne.

A FixMÁP esetén mindkét évre 7 százalékos éves kamat érhető el, a kiszállási díj ugyanakkor ebben az esetben is terhelné a befektetést. A két év alatt nagyságrendileg 1,44 millió forint nyereség érhető el a befektetéssel.

A prémium állampapírnál az inflációs várakozások jelentősen befolyásolják a nyereséget. (Az MNB azt várja, hogy fokozatosan visszatérünk a kívánt 3-4% közötti sávba.) Ez jelentősen csökkenti a befektetés várható kamatát: emiatt ilyen időtávon már egyáltalán nem éri meg ezt a befektetést választani. A várható nyereség két évre ugyanis már csak 1,17 millió forint lenne.

Akkor jöjjön a meglepetés konstrukció, a kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy. A befektetés éves kamata 6,50%, ez a befektetett 10 millió forintra 1,3 millió forint nyereséget eredményezne.

Vagyis két évre a FixMÁP tűnik a legjobbnak.

Három éves időtáv: előretör a FixMÁP

A bónusz állampapír mellett ilyen időtávon a másik változó kamatozású papírt, az inflációkövető PMÁP-ot is érdemes elengedni. Már 2 éves időtávon sem teljesített ugyanis jól, az inflációs várakozások pedig nem emelkednek az idő előrehaladtával.

A MÁP Plusz kamata a 3. évre 6,75%, a hozam pedig a harmadik év végére már 2,1 millió forint lenne. A FixMÁP ugyanakkor a 3 évre végig 7% kamatot produkál, ráadásul a lejáratkor már visszaváltási díj sincs. A FixMÁP 2,2 millió forintot hozna 2027 áprilisáig, vagyis nagyságrendileg két hónappal rövidebb időtávra is nagyobb profitot tudna termelni.

5 évre egyértelműen a MÁP Plusz a nyerő

Három évnél hosszabb futamidőre a Magyar Állampapír Plusz mellett már csak a változó kamatozású bónusz állampapír és az inflációkövető prémium állampapír jöhet szóba. Előbbi esetében a negyedéves kamatváltozás miatt nagy a bizonytalanság, míg utóbbinál az inflációs várakozások alapján nagy kamatcsökkenésre lehet számítani. Emiatt 5 éves időtávon a MÁP Plusz jelenleg egyeduralkodónak számít, köszönhetően a lejáratig elérhető 6,73 százalékos éves átlagos hozamnak.

Vannak még nyitott kérdések

Természetesen ezen kalkulációk során számos feltételezéssel éltek a Bankmonitor szakértői. A visszaváltási díjat a jelenlegi gyakorlatnak megfelelő értéken fixálták, ezek változása érdemben befolyásolhatja az eredményt. Ez a „sima” lakossági állampapíroknál 1%, míg a MÁP Plusz esetében 0,5%. Ez utóbbi esetében ugyanakkor biztos, kamatfizetéskor a kiszállásnak nincs költsége.

A prémium állampapírnál a számítás során az MNB inflációs várakozásait használták a szakértők. Ha az áremelkedés másképp alakul, akkor a prémium állampapír hozama is más lenne. Magasabb hozamot várhatnak a prémium befektetéstől azok, akik nagyobb áremelkedésre számítanak. A bónusz állampapír esetében pedig a Diszkont Kincstárjegyek hozamalakulása változtathatja érdemben a nyereséget.

A kalkuláció során minden esetben a kifizetett hozamok újbóli befektetésével számoltak a szakértők. Ez a MÁP Plusz esetén automatikus, a többi befektetésnél viszont a befektető döntésén múlik. Ráadásul az ismételt befektetés hozamánál is abból indultak ki, hogy a kamatkörnyezet nem változik. Ha azonban az egyes kamatok kifizetésekor már kisebb hozam mellett lehetne befektetést vásárolni, akkor az a nyereséget is érdemben befolyásolná. 

Az elemzést a Bankmonitor készítette.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás: