Melyik vármegyében éri meg leginkább főispánnak lenni? Mutatjuk!

A parlament 139 igen, 40 nem szavazattal és tíz tartózkodás mellett elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosítását. A jogszabály a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok működésével, adatkezelésével, egyes szolgáltatásaival kapcsolatos, jelenleg is meglévő szabályozásokat tartalmazza, mivel hatályon kívül helyezik a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 2010-es törvényt. Átvezették a bíróságok elnevezésén azt az alaptörvényi változást, hogy a megyéket ezentúl vármegyéknek hívják. De melyik vármegyében a legjobb a helyzet? Hol a legjobb főispánnak lenni? Mutatjuk!

Melyik vármegyében éri meg leginkább főispánnak lenni? Mutatjuk!

Melyik vármegyében mi a helyzet?

Cikkünkben a KSH által negyedévente puklikált elemzést mutatjuk most be, mely áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 (vár)megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról. A változásokat, a térségek közötti különbségeket térképek és több száz interaktív grafikon szemlélteti, a folyamatok megértését pedig rövid, lényegre törő magyarázatok és részletes táblázatok segítik.

Nézzük meg, melyik (vár)megyében a legnagyobb a havi nettó átlagkereset:

- 2022 I. negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 508 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 338 ezer forintot tett ki.

- Átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek a legkevesebbet (az országos átlag közel 1,3-szeresét, illetve héttizedét).
Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 520 ezer, a nettó átlagkereset 346 ezer forintra nőtt.

- A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – országosan egyaránt 21%-kal múlták felül az egy évvel korábbit. Mindenütt emelkedtek a keresetek, a növekedés mértéke Pest megyében volt a legkisebb (14%), Nógrádban pedig a legnagyobb (27%).

- A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 374 ezer, a szellemieké 642 ezer forintra bővült. A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legmagasabb (756 ezer forint), Békés megyében pedig a legalacsonyabb (467 ezer forint). A fizikai foglalkozásúak esetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron (443 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (293 ezer forint) képviselte.

Melyik (vár)megyében lesz nagy baj a munkanélküliség kezelése?

- Március végén 251 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, 17%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az összes megyében és a fővárosban is csökkent az álláskeresők száma, a legjelentősebben (30%-kal) Budapesten.

- A pályakezdő álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest 25%-kal, 17 ezer főre apadt, az összes álláskeresőhöz viszonyítva arányuk 7,4-ről 6,7%-ra csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma minden megyében és a fővárosban is kevesebb lett, a leginkább (50%-kal) Budapesten.

- Ezer lakosra 26 álláskereső jutott, ezen belül a legkevesebb Győr-Moson-Sopron megyében (7), a legtöbb Nógrád megyében (57).

- Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (43%) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 25%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, szintén 25%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 6,7%-uk pedig diplomás volt. A legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végzett álláskeresők aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (54%), a diplomások aránya a fővárosban (24%) volt a legmagasabb.

- Országosan 65 ezer üres álláshelyet tartottak nyilván, 4,3%-kal többet, mint egy évvel korábban. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre átlagosan 39 álláskereső jutott. A főváros és a megyék tekintetében a két szélsőértéket Budapest és Győr-Moson-Sopron megye, illetve Hajdú-Bihar és Somogy megye képviselte a tíz üres álláshelyre eső 13–13, illetve 89–89 álláskeresővel.

Ezen a (vár)megyék lakossága csökken jelentősen 

- 2022 I. negyedévében a halálozások száma jelentősen alacsonyabb volt, mint 2021 azonos időszakában. A csökkenés oka a Covid19-járvány hullámainak tavaly év eleji magas bázisértéke. Az élveszületések száma jelentősen, a házasságkötéseké pedig enyhén visszaesett.

- 2022 I. negyedévében Magyarországon 19 688 gyermek született, 12%-kal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a Covid19 elleni védőoltás vélt mellékhatásai miatt a nők egy része elhalaszthatta a gyermekvállalást. A visszaesés az összes megyében tapasztalható volt, a legkisebb mértékben Heves (0,8%-kal), a legnagyobb mértékben Békés megyében (21%-kal), továbbá Tolnában és a fővárosban (egyaránt 20%-kal).

- Az év első három hónapjában 37 190-en haltak meg hazánkban, 15%-kal (6426 fővel) kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Az elhunytak száma az összes megyében mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb mértékű (25%-os) csökkenés a fővárosban, a megyék közül pedig Pest megyében (22%) volt, a legkisebb mértékű pedig Jász-Nagykun-Szolnok (1,5%) és Zala megyében (2,4%) következett be.

- A születések és a halálozások számottevő csökkenése mellett a természetes fogyás a 2021. január–márciusi 21 299 fővel szemben 18%-kal kevesebb, 17 502 fő volt. A születések és a halálozások egyenlege az ország valamennyi megyéjében és Budapesten is népességfogyást eredményezett. Az egy évvel korábbihoz képest a népességfogyás csak Zala (11%) és Békés megyében (8,5%) nőtt. A legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom (36%) és Pest megyében (35%) volt, természetes szaporodásról azonban ezekben a megyékben sem beszélhetünk. A természetes fogyás népességszámra vetített értéke 3,0 és 0,9 ezrelék között változott, Nógrád és Békés megyében volt a legkiemelkedőbb, Pest megyében pedig a legalacsonyabb.

- 2022 I. negyedévében 10 290 pár kötött házasságot, számuk 14%-kal, 1708-cal volt kevesebb az egy évvel korábbi magas bázisnál. A házasságkötések száma országszerte csökkent, legkisebb mértékben a fővárosban (2,0%) és Vas megyében (2,2%), legnagyobb mértékben pedig Fejér megyében (30%).

Melyik vármegyében van a legtöbb vállakozás?

- Magyarországon 2022. március végén 1,9 millió vállalkozást tartottunk nyilván, 2,2%-kal többet, mint egy évvel korábban. A cégek 28%-át társas vállalkozásként, 72%-át önálló vállalkozóként regisztráltuk. Budapesten a társas vállalkozások, valamint az önálló vállalkozók aránya kiegyenlített volt, a megyékben viszont az önálló vállalkozók voltak többségben, akik a legmagasabb részarányt (88%) Békés megyében, a legalacsonyabbat (66%) pedig Pest megyében képviselték.

- A nyilvántartásba vett vállalkozásokon belül a társas vállalkozások száma 1,4, az önálló vállalkozóké 2,5%-kal emelkedett a 2021. március végihez képest. A regisztrált társas vállalkozások száma (Komárom-Esztergom megye kivételével) valamennyi megyében emelkedett, a leginkább Somogy megyében (4,5%-kal). Az önálló vállalkozók körét is növekedés jellemezte, csökkenés (1,9%-os) Nógrád megyében mutatkozott.

- A regisztrált hazai vállalkozások legnagyobb hányadát, 23%-át budapesti székhellyel vettük nyilvántartásba, ezt követte Pest megye 13%-os részesedéssel. A legkevesebb vállalkozás Nógrád és Tolna megyében volt, az országos szervezetszám mindössze 1,3, illetve 2,0%-a.

- Március végén 86 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, vélhetően a járvány csillapodásának hatására számuk 14%-kal fogyott az egy évvel korábbihoz képest. Az ideiglenesen szüneteltetett egyéni vállalkozások aránya egy év alatt 18-ról 15%-ra csökkent.

- Ezer lakosra országosan 193 regisztrált vállalkozás jutott. A vállalkozási kedv Budapesten, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Nógrád megyében.

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás:

Lavrov: a Nyugat kényszeríti Kijevet az Oroszország elleni háborúba

A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.
2022. 12. 01. 03:00
Megosztás:

Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2022. 12. 01. 02:30
Megosztás: