Mélyponton a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Csaknem egy éve nem mért mélypontra csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai októberben.

Mélyponton a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) csütörtökön ismertetett előzetes októberi felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,7-re esett vissza a szeptemberi 52,6-ról.

Az elemzői előrejelzések a szeptemberivel azonos kompozit mutatót valószínűsítettek októberre.

Az októberi kompozit BMI-mutató 11 havi mélypont.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 51,7-es előzetes októberi kompozit adat a jelentős és váratlan csökkenés ellenére még mindig a brit üzleti magánszektor teljesítményének növekedésére vall.

A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat októberi aktivitási indexe 51,8-ra csökkent a múlt hónapban mért 52,4-ről. Ez a részindex is 11 havi mélypont.

Az előzetes S&P Global/CIPS-felmérés 50,3-as gyáripari indexet jelez októberre a szeptemberben mért 51,5 után. Az októberi feldolgozóipari BMI hathavi mélypont.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes októberi kompozit BMI-index csütörtöki ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte: az aktivitás élénkülésének megtorpanását mindenekelőtt az okozta, hogy a komor kormányzati retorika és a jövő héten esedékes új költségvetési tervezettel kapcsolatos bizonytalanság nyomán lanyhult az üzleti bizalom és az üzleti szektor ráfordításainak lendülete is.

Williamson szerint mindemellett a közel-keleti és az ukrajnai konfliktus, valamint a közelgő amerikai elnökválasztás is erősíti a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos idegességet az üzleti vállalkozások körében.

Hozzátette: a friss aktivitási indexekből levezetett modellszámításokból az következtethető, hogy a brit hazai össztermék negyedéves összevetésben számolt növekedési üteme jelenleg mindössze 0,1 százalék.

Williamson külön is aggasztónak nevezte, hogy az üzleti bizalom romlása az idén először létszámleépítésekre késztette a brit vállalati szektort.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az üzleti szektor ráfordítási költségeinek szintjén számolt infláció négyévi mélypontra lassult, és ez lehetőséget teremt a Bank of England számára az agresszívabb kamatcsökkentésekre.

A brit jegybank inflációs célja 2 százalék, szeptemberben viszont e szint alá, 1,7 százalékra csökkent a tizenkét havi brit infláció.

A Bank of England a korábbi időszak kiugróan magas inflációjának környezetében 2021 decemberétől - 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva - tizennégy kamatemelést hajtott végre. A szigorítási ciklus végére elért 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs volt.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - augusztusban negyed százalékponttal 5 százalékra csökkentette alapkamatát, és bár szeptemberben szünetet tartott, az általános piaci és elemzői várakozások szerint novemberben folytatja kamatcsökkentési ciklusát.

Ahogy a Solana talpra áll, ezek a mém kriptovaluták jelentős áremelkedés előtt állhatnak, akár 7,000%-os hozamot is jósolnak

A Solana erőteljes helyreállása újraéleszti az optimizmust a kriptovaluta piacon, különösen néhány mém token kapcsán, amelyek jelentős áremelkedés előtt állhatnak. Elemzők akár 7000%-os hozamot is jósolnak, így ezek a tokenek komoly érdeklődést váltanak ki a befektetők körében. Ez a cikk feltárja, mely mém tokenek előtt állhat figyelemre méltó növekedés a közeljövőben.
2024. 10. 24. 23:00
Megosztás:

ZDEX vs. AVAX vs. TRX: Melyik a legjobb altcoin, amit ezen a héten érdemes megvenni?

Ahogy a kriptopiac ébredezik, három altcoin – ZDEX, AVAX és TRX – egyre nagyobb figyelmet kap. Mindegyik egyedi jellemzőkkel és fejlesztésekkel rendelkezik, amelyek befolyásolhatják teljesítményüket a következő napokban. Ezeknek a tényezőknek a vizsgálata segíthet feltárni, hogy melyik ígérkezik a legjobb lehetőségnek a növekedést kereső befektetők számára.
2024. 10. 24. 22:30
Megosztás:

Hiába az 5%-os THM-plafon, megugorhatnak a lakáshitel-törlesztőrészletek

Nem feltétlenül érdemes az 5 százalékos THM-plafon bevezetésére várni a lakásvásárlásban gondolkodóknak: a piacon az ingatlanár-emelkedés az elmúlt évben már 6,5 százalékos volt és gyorsul. Így hiába csökken a lakáshitelek kamata, az ingatlan megvásárlásához szükséges magasabb hitelösszeg miatt a családok törlesztési terhe még növekedhet is – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 10. 24. 22:00
Megosztás:

Ennyi pénzt küldenek haza a Hollandiában dolgozó vendégmunkások

Az idei második negyedévben 3,3 milliárd eurónyi, vendégmunkások által megkeresett bér áramlott Hollandiából külföldre, 73 százalékkal több, mint 2014 azonos időszakában - idézte csütörtökön a Holland Statisztikai Hivatal (CBS) adatait az NlTimes hírportál.
2024. 10. 24. 21:30
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 10. 24. 20:30
Megosztás:

Megfordult a kedvező hangulat a nap végére, csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 130,8 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel, 73 715,29 ponton zárt csütörtökön.
2024. 10. 24. 20:00
Megosztás:

A Dogecoin és a Shiba Inu vezetik a mémcoin piacot, de a Dogen robbanásszerű előértékesítése vonzza a figyelmet

A mémalapú kriptovaluták ismét nagy hullámokat vernek a piacon. Az ikonikus tokenek, amelyek ismert kutyafajták ihlettek, továbbra is uralják a színteret. Ugyanakkor egy új szereplő kelti fel az izgalmat egy figyelemre méltó korai előértékesítéssel. Ez a cikk bemutatja, mely digitális érmék állnak növekedés előtt, és vonzzák azok érdeklődését, akik szeretnék időben megtalálni a következő nagy lehetőséget.
2024. 10. 24. 19:30
Megosztás:

Fixáld a hatalmas nyereséget: ATOM, AVAX, LINK, NEAR és CYBRO robbanásszerű növekedése 2025-re

Izgalmas változások zajlanak a kriptovilágban, mivel bizonyos digitális érmék óriási növekedés előtt állnak 2025-re. Az olyan tokenek, mint az ATOM, AVAX, LINK, NEAR és az új belépő CYBRO felkeltették a befektetők figyelmét. Ez az elemzés bemutatja, miért különlegesek ezek az eszközök, és hogyan kínálhatnak jelentős hozamokat a befektetők számára.
2024. 10. 24. 19:00
Megosztás:

Ennyi minimálbér-emelésre van szükség a kormányzati célok eléréséhez

A minimálbérre vonatkozó kormányzati célok eléréséhez a következő három év átlagában 12 százalékos minimálbér-emelésre van szükség, ehhez pedig gazdasági növekedés is kell - mondta el a bértárgyalások jelenlegi állásáról a munkaadói és munkavállalói oldal egy-egy képviselője csütörtökön az MTI-nek.
2024. 10. 24. 18:30
Megosztás:

Tovább bővül a légi közlekedés és a turizmus Dubajban, amely már most is a GDP közel harmadát adja

Dubaj gazdaságát a légi közlekedés hajtja, amely 2023-ban 631 ezer embernek biztosított munkát, és a közel-keleti metropolisz GDP-jének 27 százalékát adta. Az előrejelzések szerint ez az arány 2030-ra elérheti a 32 százalékot. Az ágazathoz kapcsolódó turizmus terén is jelentős növekedés várható, hat év múlva az ebből származó bevételek meghaladhatják a 17 milliárd dollárt – állapítja meg az Oxford Economics gazdasági prognózisa.
2024. 10. 24. 18:00
Megosztás:

2022-ben ennyi hulladékot termeltek az uniós lakosok

Az Európai Unióban 83,4 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett 2022-ben, lakosonként 186,5 kilogramm, ami 3,6 kilogrammal kevesebb a 2021-es adatoknál, de 31,7 kilogrammos növekedés 2012-höz képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 10. 24. 17:30
Megosztás:

Így teljesít Oroszország ipara

Oroszországban az elemzők által várttal összhangban bővült az ipari termelés szeptemberben éves összehasonlításban.
2024. 10. 24. 17:00
Megosztás:

Átadták a JYSK századik magyarországi áruházát

Átadták a dán JYSK csoport századik magyarországi áruházát csütörtökön Debrecenben.
2024. 10. 24. 16:30
Megosztás:

Jövőre megkezdődhet a Flórián téri felüljárók felújítása

Várhatóan a jövő év első negyedévében kezdődhet meg a Flórián téri felüljárók felújítása, ami várhatóan 2026 első negyedévéig tart - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 24. 16:00
Megosztás:

Visszaesés a japán gazdaságban - Túljárna a spekulánsok eszén a japán jegybank elnöke

A feldolgozóipari beszerzési menedzser index a szeptemberi 49,7 után októberben 49,0 pontot ért el, főként az export iránti kereslet visszaesése miatt.
2024. 10. 24. 15:30
Megosztás:

Kamionok síneken – Budapest és Luxemburg között vasúton lehet szállítani félpótkocsikat a jövő év elejétől

Új intermodális vasúti összeköttetés indítását jelentette be Budapest és a luxemburgi Bettembourg között a CFL Multimodal a 4. Kelet-Európai Intermodális Konferencián. A luxemburgi logisztikai vállalat heti négy vonatpárral tervez a két város között, amelyek vegyesen szállítanak majd kamion-félpótkocsikat és konténereket, a tervek szerint 2025 első negyedévtől. A kapacitás nagy részét már lefoglalták fuvarozók, amelyeknek az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerhez (EKR) kapcsolódó kormányzati ösztönzők miatt megéri a környezetbarát vasúton szállítani a közút helyett.
2024. 10. 24. 15:00
Megosztás:

Újabb két frekvenciapályázaton hirdetett eredményt az NMHH

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára irányuló pályázati eljárásokban hirdetett eredményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület október 22-i ülésén burkolt reklám közzététele miatt is intézkedett - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 24. 14:30
Megosztás:

Így teljesített októberben az euróövezet gazdasága

Októberben szerény mértékben ugyan, de már a második hónapja csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2024. 10. 24. 14:00
Megosztás:

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jövőre 241 milliárd koronás (3825 milliárd forint) hiánnyal számol a cseh állam. A költségvetés keretszámait csütörtökre virradóra hosszú vita után hagyta jóvá a képviselőház.
2024. 10. 24. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor szerint reális az 1000 eurós minimálbér

Reális esély van az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos bruttó átlagkereset elérésére 2028-ra, ha a magyar gazdaság tervezett magasabb növekedési üteme megvalósul és az infláció kiszámíthatóan alacsony szinten tartható - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 10. 24. 13:00
Megosztás: