Mennyit kéne zuhanni az OTP, MOL, MTel részvénynek, ha beárazzuk a különadót?

Megtudhattuk a részleteket a költségvetési kiigazítás és a különadók kapcsán. A kiigazítás egyik fontos eleme, hogy a költségvetés magán is spórol, nem csak a bevételeket kívánja feltornázni - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.

Mennyit kéne zuhanni az OTP, MOL, MTel részvénynek, ha beárazzuk a különadót?

Az eddig elmondottakból az tűnik ki, hogy a kormány átlagosan évente mintegy 1.200 milliárd forintot tervez megtakarítani a költségvetésben, mégpedig beruházások elhalasztásával és a minisztériumok költségvetésének csökkentésével. Valószínűsítjük, hogy ez tartalmazza azokat az összegeket is, amik a különböző támogatási programok kifutása miatt jövőre már nem terhelik az államháztartás kiadási oldalát. Ennek ellenére is pozitív fejleménynek tartjuk, hiszen ilyesmire eddig nem nagyon volt példa (a pontosság kedvért volt példa, de nem ilyen mértékben).

Na de beszéljünk az adókról és a tőzsdei cégekről. A MOL kap is és vesznek is el tőle. Hiszen az, hogy a külföldieknek a valós piaci árat kell megfizetniük, csökkenti a cég árbefagyasztáson elszenvedett veszteségét. A 250 milliárd forint különadó (bányajáradék emelés, finomítói extra árrés 25 százaléka) pedig csak a várható extra jövedelem egy részét veszi el. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy sokat számít, mi lesz a megállapodás az olajembargó kapcsán az EU-val, hiszen annak függvényében akár új adó is jöhet. Mindenesetre ezek a fejlemények mintegy 600 forinttal csökkenthetik a MOL részvények értékét. Viszont a részvényárban ennek nem kellene jelentkeznie, hiszen korábban nem is igazán épült be az extra profit (Brent-Ural méretes különbözete).

A 250 milliárd forint banki különadóból 82,5 milliárd forint érintheti az OTP-t Nagy Márton szerint, azaz a tisztított eredményének mintegy 16 százalékáról beszélhetünk. Ha tényleg csak két évig marad ez az adó, akkor az egy részvény értékében jelentkező hatás 600 forint körül van. Ha hosszabb ideig, akkor a jelenlegi elvárt magas tőkemegtérülési ráta (~17 százalék) mellett a hatás 1.700 forint környékére kúszik fel. Akármelyikkel is számolunk, a részvény jóval alacsonyabban forog bármely piaci céláránál, s többet is esett ezeknél az értékeknél. Ráadásul azt gondoljuk, hogy a fentiek tükrében nagyobb a valószínűsége, hogy ez az adó ilyen formában tényleg csak két évig marad fenn.

A Magyar Telekomra kivetett adó nagy meglepetés, amire a befektetők és mi sem számítottunk. Ez 20 milliárd forint körüli érték lehet, ha piaci részaránnyal számolunk (részleteket még nem ismerünk), ami a cég profitjának egyharmadát viheti el idén és jövőre. A részvény értékére a hatás (extra adóbefizetés osztva részvényszámmal) 40 forint lehet, ha nincs hosszabbítás. Ebből cirka 30 forint teljesült.

A Richter esetében nem számolunk negatív hatással, hiszen az adó a gyógyszer forgalmazókra (nagykereskedők és importőrök) vonatkozik, a Richter pedig gyógyszergyártó cég. A TB támogatáshoz kapcsolódó adó 20 százalékról 24 százalékra történő emelése ugyan érintheti, de ott 90 százalékos adókedvezménye van, azaz a hatás a százmillió forintos nagyságrendben marad, vagyis igazándiból nem érzékelhető.

Nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke márciusban

Nőtt a gyáripari megrendelések értéke az Egyesült Államokban márciusban havi szinten - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtökön.
2024. 05. 03. 22:00
Megosztás:

Drága mulatság a Balatonnál lakni, mutatjuk miért

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: míg Balatonfüreden átlagosan 1,18 millió forint a négyzetméterenkénti ár, Balatonakarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők az új építésű lakások négyzetméterét - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 21:00
Megosztás:

Forgalomba helyezték az M6-os új szakaszát

Forgalomba helyezték az M6-os autópálya Bóly és Lippó közötti szakaszát - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár a sztráda bólyi csomópontjánál csütörtökön, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 03. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 05. 03. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 121,75 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel 68 002,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 03. 18:30
Megosztás:

Áprilisban is remekül teljesítettek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 05. 03. 18:00
Megosztás:

Új kerékpárutat adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár csütörtökön a Somogy vármegyei Őrtilosban a zalai Molnárit a somogyi Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.
2024. 05. 03. 17:30
Megosztás:

Már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket az MGFÜ Energetikai tanácsadási programjára

Megnyílt a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az MGFÜ Energetikai tanácsadási voucher programra, amely mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) biztosít lehetőséget energetikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, vissza nem térintendő támogatással - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 17:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz feldolgozóipar növekedése áprilisban

Lassult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése áprilisban márciushoz képest.
2024. 05. 03. 16:30
Megosztás:

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás:

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás: