Mexikó utazás: mit ne csináljunk az országban

A legtöbb útikalauz programlistát javasol a különböző nyaralási desztinációkhoz, de gyakran egy mit ne tegyünk listát legalább annyira fontos lenne készíteni.

Mexikó utazás: mit ne csináljunk az országban

Így például Mexikó utazás szempontjából rengeteg lehetőséget tartogat, viszont érdemes foglalkozni a veszélyekkel is. Nem árt tehát, ha végignézzük mik azok a tevékenységek, melyeket érdemes elkerülni a mexikói állam területén.

1. Ne szálljunk be ingyenes taxiba

A taxik rendkívül népszerűek a turisták körében, de ha Mexikóban kell közlekedni, mindenképpen el kell kerülni ezt a közlekedési módot. Sok taxitársaság nem rendelkezik engedéllyel, ami azt eredményezi, hogy sofőrjeit nem figyelik és felügyelik. Mielőtt bármilyen régi járműbe beülnénk, és veszélybe sodornánk az életünket, győződjünk meg arról, hogy a taxi világos és megfelelő jelzésekkel rendelkezik. Ha szállodában szállunk meg, akkor a személyzet garantálni tudja, mely taxis cégek legálisak és melyek nem. Bónusz tipp: még a taxiba szállás előtt érdemes kitárgyalni a viteldíjat.

2. Ne fitogtassuk értékeinket

Ez elég evidens, de azért álljon itt leírva, arra az esetre, ha azt terveznénk, hogy becsomagoljuk az összes díszes cuccát a mexikói utazás időtartamára. Ha csillogó ékszerekkel sétálunk, egy drága fényképezőgép lóg a nyakunkban, drága kézitáska lóg a vállunkon, könnyű célpont leszünk a tolvajok számára. Bár turistaként nem könnyű, de próbáljunk meg beilleszkedni a helyiek közé úgy, hogy a kevesebb több megközelítést alkalmazzuk ruházatunk és kiegészítőink tekintetében.

3. Ne fejezzük be az éjszakát anélkül, hogy elmennénk Dietrich Romába

Marlene Dietrich német színésznőtől ihletett Dietrich Roma Mexikóvárosban egy kastélyból lett koktélbár, ahol a város krémje összeül. Az ország legfinomabb konyháinak felfedezésével és elfogyasztásával töltött nap után a Dietrich Roma tökéletes hely egy koktélozós estére, ahol kipróbáljuk a gyümölcsös Lily Tequilat vagy a rummal teli Man by the Roadside-ot. És ne felejtsünk el fényképet készíteni a helyszíni fotófülkékben!

4. Ne tervezzünk túl

Mexikó utazás szempontjából rengeteg élményt tartogat, viszont fontos, hogy teret hagyjunk a spontaneitásnak. Ekkor történik meg az utazás varázsa, nem egy előre eltervezett turistabuszon vagy a szálloda medencéje körül. Menjünk ki a természetbe, és fedezzük fel az ország mindennapi kincseit is. Nem tudhatjuk, mikor találunk egy hangulatos kávézót, mikor botlunk bele egy utcai előadásba, vagy mikor ragadunk le egy zocalo fiestán.

5. Ne használjuk a metrórendszert csúcsforgalom idején

Amikor eljön a hora pico (csúcsidő), az utak az ország nagyobb városaiban és autópályáin parkolókká változnak. A csúcsidőben, reggel 7-10 és 17-20 óra között érdemes elkerülni a metrórendszer használatát - hacsak nem bánjuk, ha elakaduk a forgalomban, és egy tömött buszban zsúfolódunk.

6. Ne igyunk vizet

A „Montezuma bosszúja nagyon is valóságos. Kezdjük a nyilvánvalóval; Cancún és az előkelő üdülőhelyeken/éttermeken túl, amelyek tisztított vízszűrő rendszert használnak, a „ne igyál vizet tanácsok helytállóak. A mexikói nyaralás alatt végig ragaszkodjunk a palackozott vízhez. Ebben a meleg éghajlatban hidratáltnak kell lennünk, a palackozott víz mindenhol olcsó, ezért mindenképp ügyeljünk rá, hogy csak ezt fogyasszuk. Ügyeljünk arra, hogy a vásárolt palack le legyen zárva, és ne a csapból legyen újratöltve. Ha tehetjük, a legjobb, ha palackozott vízzel is mosunk fogat, csak a biztonság kedvéért.

7. Ne számítsunk arra, hogy a turisztikai területeken kívül talál WC-ülőkét

Sok kisebb városban és intézményben, távol Mexikó turisztikai központjaitól, úgy tűnik, hogy a WC-ülőkék pusztán opcionális tartozékok. A szokásos porcelán peremet megkapjuk ugyan, de a lehajtható ülést már nem, amely még kényelmesebbé teszi a folyamatot (különösen a nőknek, akik többet ülnek le, mint férfiak). Egy másik WC-finomság, hogy a WC-papír leöblítése az edényben nem elterjedt gyakorlat. A divatos üdülőhelyek vízvezetékei valószínűleg megbírják ezt, de máshol a komód mellett találunk egy szemeteskukát, amelyben elhelyezhetjük a papírköteget.

Ha még szükség lenne információkra, Mexikó utazás szempontjából egy szuper célpont, hiszen az izgalmas hegyvidéki helyszínektől, a homokos tengerpartokig minden megtalálható. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban. A tengerparti részeken, pedig több tíz kilométer hosszan találunk kiváló nyaralási helyszíneket.

Több mint másfél százalékot esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
2022. 12. 07. 18:30
Megosztás:

A digitális ellátási láncok védelme továbbra is szignifikáns üzleti kihívást jelent

A belső és külső kibervédelem területén iparágvezető BlueVoyant mai sajtóeseményén bemutatta legfrissebb kutatásának megállapításait. A vállalat harmadik alkalommal kiadott Az ellátási lánc kiberkockázat-kezeléséről szóló éves globális jelentésének (The State of Supply Chain Defense: Annual Global Insights Report)[1]eredményeit a Magyarországon másfél éve jelenlévő kiberbiztonsági vállalat szakértői ismertették.
2022. 12. 07. 18:00
Megosztás:

Visszakerült a fiókba a globális minimumadó terve az EU-ban, de nem marad ott örökre

Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita. Az új adórendszer bevezetése több akadályba is ütközik, amely szakmai szempontból a részletszabályok hiányából, másrészt pedig a politikai síkon megjelenő nézeteltérésekből fakad. Ennek ellenére több jelentős uniós tagállam már korábban jelezte, hogy készen áll egységes európai álláspont nélkül is átültetni a minimumadó szabályait saját jogrendjébe.
2022. 12. 07. 17:30
Megosztás:

Virágoskert várja a szolnoki gyerekeket a legújabb akadálymentes játszótéren

Tulipánok, rózsák és pipacsok között ismerhetik meg jobban egymást az ép és fogyatékossággal élő gyerekek Szolnok legújabb játszóterén. A nemzeti lottótársaság játszótérépítési programjában a Lovas István utcában olyan befogadó tér nyitotta meg kapuit, ahol a fogyatékosság minden típusának megfelelő játékelemeket próbálhatnak ki a gyerekek. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” programjának részeként már a 22. befogadó játszótér nyílt meg.
2022. 12. 07. 17:00
Megosztás:

A cseh jegybank októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 07. 16:10
Megosztás:

Búcsú az ársapkától: jön a 25 százalék feletti infláció

Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése 2-2,5 százalékponttal növelheti az inflációt, így 25 százalék fölé kerülhet a mutató. Emellett a kiskereskedelmi forgalom is bekerül a negatív tartományba, a vásárlóerő pedig még visszafogottabbá válhat.
2022. 12. 07. 15:30
Megosztás:

Az elszálló rezsiárak mellett a minősítési rendszer szigorodása is megtépázza a hazai turizmust

A bizonytalanság a turizmus területére is begyűrűzött, sorra zárnak be a szállodák és más vendéglátóhelyek. Nem tudhatjuk, hogy ha ma befizetjük akár csak néhány hétre előre a szállásunkat, valóban lesz-e lehetőségünk élvezni a pihenést, vagy addigra bezár és futhatunk a pénzünk után. Hogy ez ne fordulhasson elő, arra legnagyobb biztosítékot a szállodáktól független, kisebb apartmanok jelentik, amelyeket kevésbé sújtanak az egekbe szökött rezsiköltségek.
2022. 12. 07. 15:00
Megosztás:

Három lépés, hogy klímaálló legyen a vállalat

Egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon, hogy tegyék közzé a klímaváltozással kapcsolatos kockázataikat. A valós kockázat hatékony értékeléséhez szükséges adatok megszerzése, megértése, számszerűsítése és kezelése viszont korántsem egyértelmű – hívja fel a figyelmet a brit Cambridge Econometrics kutatócég.
2022. 12. 07. 14:00
Megosztás:

Kiaknázni a kölesben rejlő potenciált az emberek és a környezet jóléte érdekében

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.
2022. 12. 07. 13:30
Megosztás:

Gyengén muzsikált a hazai ipar októberben

Az októberi ipari termelési adatokat ma reggel tette közzé a KSH.
2022. 12. 07. 13:00
Megosztás:

Legtöbb magyar nyelvű Google keresés 2022-ban - TOPLISTA

A Google Kereső hatalmas információs bázisának köszönhetően már évek óta segít a felhasználóknak megtalálni a számukra fontos tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén huszonötödik alkalommal ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit. A 2022. évet bemutató keresési trendek listái bemutatják, mi érdekelte leginkább a felhasználókat az elmúlt egy évben Magyarországon és az egész világon.
2022. 12. 07. 12:30
Megosztás:

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold. A legújabb műegyetemi űreszköz 5x5x15 cm méretével a SMOG-sorozat legnagyobb darabja, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre.
2022. 12. 07. 12:00
Megosztás:

A Miniszterelnöki Hivatal továbbra is a legnagyobb hirdető a hazai reklámpiacon

Rácáfolva a korábbi pesszimista várakozásokra a magyar reklámpiac - hasonlóan a többi közép-kelet-európai országhoz – növekedésnek indult tavaly. Köszönhetően főként az állami költéseknek. Hazánkban 9 százalékkal nagyobb, 844 millió eurós bevételre tett szert a hirdetési szektor 2021-ben, mint egy évvel korábban és ezzel az eredménnyel elértük a járvány előtti forgalom mértékét. A régióban ennél is nagyobb, 14 százalékos bővülést lehetett tapasztalni, ami 9,5 milliárd eurót elérő reklámköltést jelent a múlt esztendőre vetítve – állapítja meg a kelet-és közép-európai reklámpiacok folyamatait, trendjeit összefoglaló és elemző, online letölthető kiadvány, a CANnual Report idei kiadása, amelyet a 14 ország független reklámügynökségeiből – köztük a hazánkat képviselő Café Communications – álló hálózat, a weCAN jelentettet meg a közelmúltban.
2022. 12. 07. 11:30
Megosztás:

Két nemzetközi díjat is eredményezett a Hungrana és az SAP együttműködése

16 országból érkező digitalizációs vállalatfejlesztési projektek versenyében Digitális Úttörő kategóriában fődíjat (grand winner) és kiemelt helyezést (winner) is kiérdemeltek a Hungrana Kft-nél végrehajtott SAP modulbevezetések. A közép-kelet-európai régió országai számára kiírt SAP Quality Awards nem csupán a német szoftveróriás „háziversenye”, hanem az SAP rendszereket használó ügyfelek számára igazodási pont is jövőbeni fejlesztéseik magabiztos elhatározásához.
2022. 12. 07. 11:00
Megosztás:

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált "boszorkányüldözés".
2022. 12. 07. 10:30
Megosztás:

Vége a 480 Ft-os magyar üzemanyagárnak - a kormány levette az ársapkát

A magyar kormány azonnali hatállyal eltörölte az üzemanyagár plafont.
2022. 12. 07. 10:15
Megosztás:

Átfogó együttműködési programot indított a brit és az amerikai kormány

Átfogó együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány. A kezdeményezést, amelynek keretében az Egyesült Államok már jövőre jelentősen megemelt mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Nagy-Britanniának, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök jelentette be szerdai közös nyilatkozatában.
2022. 12. 07. 10:00
Megosztás:

Év végi hajrá az ingatlanpiacon? Ez az év nem erről szól

A kivárás jellemző most az ingatlanpiacra, egyrészt a gazdasági helyzet miatti bizonytalanság, másrészt annak okán, hogy sok vevő az ingatlanárak esésében reménykedik.
2022. 12. 07. 09:30
Megosztás:

10 százalékkal nőtt a Bács-Kiskun megyei vállalkozások árbevétele 2021-ben

A Bács-Kiskun megyei székhelyű, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások nettó árbevétele 9,8 százalékkal 5008,4 milliárd forintra nőtt 2021-ben, ez több mint 495 milliárd forint összegű növekedés az előző évhez képest - ismerteti a TOP 100 - Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2022 című kiadvány, amelyet kedden mutattak be Kecskeméten.
2022. 12. 07. 09:00
Megosztás:

Nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak 2023-ban

Jövőre nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) keddi évzáró ünnepségén.
2022. 12. 07. 08:30
Megosztás: