Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR (Extended Producer Responsibility), vagyis a Kibővített Termelői Felelősség egy környezetvédelmi elv, amely a termelőkre helyezi a felelősséget a termékek teljes életciklusának környezeti hatásaiért. Az EPR célja, hogy ösztönözze a termelőket a termékek környezetbarát tervezésére, a hulladék minimalizálására és a hulladék újrahasznosítására vagy megfelelő kezelésére.

Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR keretében a termelőknek felelősséget kell vállalniuk a termékeik kezeléséért és a hulladékuk megfelelő elhelyezéséért. Ez magában foglalhatja a termékek visszavételét és újrahasznosítását, a hulladékkezelési infrastruktúra finanszírozását, valamint a fogyasztók és más érintett felek tájékoztatását a termékek környezeti hatásairól és a helyes hulladékkezelésről.

Az Európai Unióban az EPR fontos eleme a környezetvédelmi politikának, és számos irányelvben és jogszabályban rögzítették. Az EU EPR szabályozása a tagállamokra bízza, hogy kidolgozzák a saját nemzeti EPR rendszerüket, amelyek megfelelnek az EU által meghatározott követelményeknek.

Az EPR rendszerek általában a hulladéktermékek típusától függenek, és különböző termékkategóriákra terjedhetnek ki, mint például az elektronikai és elektromos berendezések, az akkumulátorok, a csomagolások stb.

Az EU EPR irányelvek és jogszabályok célja, hogy ösztönözzék a termelőket a környezetbarát tervezésre, a termékek újrahasznosítására és a hulladék minimalizálására. Emellett előírják a tagállamoknak, hogy biztosítsák a megfelelő infrastruktúrát a hulladékkezeléshez, és hogy a termelők finanszírozzák a hulladékkezelési költségeket.

Az EPR azáltal segíti elő a környezetvédelmet, hogy azonosítja és korlátozza a termékek környezetre gyakorolt ​​hatását, elősegíti a hulladék újrahasznosítását és csökkenti a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Ezenkívül arra törekszik, hogy a termelők az egész életciklus során felelősséget vállaljanak a termékeikért, azaz a tervezéstől kezdve a gyártáson és disztribúción át egészen a hulladékkezelésig.

Az EPR rendszerek lehetővé teszik a termelők számára, hogy jobban ellenőrizzék és csökkentsék a termékeik környezeti hatásait, valamint fenntarthatóbb anyagokat és gyártási módszereket alkalmazzanak.

Az Európai Unióban számos EPR irányelv és jogszabály létezik, amelyek különböző termékkategóriákra vonatkoznak. Például az Elektronikai és Elektromos Berendezések Hulladékairól szóló irányelv (WEEE) előírja, hogy az elektronikai és elektromos berendezések gyártóinak vissza kell venniük és újra kell hasznosítaniuk a termékeket a használatuk befejezése után. Hasonlóképpen, a Csomagolásról és Csomagolási Hulladékokról szóló irányelv előírja, hogy a csomagolóanyagokat előállítók feleljenek a csomagolási hulladék kezeléséért.

Az EPR rendszerek általában pénzügyi mechanizmusokat is tartalmaznak, például díjakat vagy járulékokat, amelyeket a termelők fizetnek a hulladékkezelési költségek fedezésére. Ezek a pénzügyi eszközök azzal a céllal kerülnek bevezetésre, hogy ösztönözzék a termelőket a környezetbarát tervezésre és a hulladékminimalizálásra.

Az EPR elve és az Európai Uniós szabályozás egyaránt arra törekszik, hogy elősegítse a fenntartható termelést és fogyasztást, valamint a hulladék kezelésének hatékonyabbá tételét. A cél az, hogy csökkentsük a környezeti terhelést és a nyersanyagok kihasználását, és előmozdítsuk a körforgásos gazdaság felé történő átmenetet, ahol a termékek és anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása prioritást élvez.

Mit jelent az EPR díj?

Az EPR díj az Extended Producer Responsibility (Kibővített Termelői Felelősség) elv alapján bevezetett pénzügyi eszköz, amelyet a termelőknek kell fizetniük a termékeik környezeti hatásainak kezeléséhez és a hulladék megfelelő elhelyezéséhez. Az EPR díjak célja, hogy ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelésre és a hulladék minimalizálására.

Az EPR díjak összegét és módját általában a helyi vagy nemzeti hatóságok határozzák meg az adott ország vagy régió EPR rendszerének keretében. Az összeg meghatározása során figyelembe veszik a termék jellegét, a hulladékkezelés költségeit, valamint a környezeti terhelést. Az EPR díjak lehetnek fix összegűek vagy a termék típusától és méretétől függően változóak lehetnek.

Az EPR díjakat általában a termelőknek kell megfizetniük, és ezeket a költségeket gyakran áthárítják a fogyasztókra a termék árában. Az EPR rendszer célja, hogy a termelők anyagilag is felelőssé tegye a termékek környezeti hatásaiért, és ösztönözze őket a környezetbarát tervezésre és a hulladékminimalizálásra.

Az EPR díjak összegyűjtése és felhasználása az EPR rendszer általában a hulladékkezelési infrastruktúra finanszírozását, a hulladékgyűjtés és -feldolgozás költségeit, valamint a környezeti kezdeményezések támogatását szolgálja. Az EPR díjakat gyakran speciális alapokba vagy alapítványokba fizetik be, amelyek ezeket a forrásokat a megfelelő hulladékkezelési intézkedések támogatására fordítják.

Fontos megjegyezni, hogy az EPR díjak és kódok és a rendszer részletei országonként és régiók között változhatnak, mivel azokat az egyes országok és régiók határozzák meg a saját nemzeti és helyi jogszabályaik alapján.

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Gyenge!? Erős!? Magas!? Alacsony!?

Tegnap negatív meglepetést hozott az amerikai GDP adat. A vártnál nagyobb mértékben esett vissza az első negyedévben az amerikai gazdaság bővülése.
2024. 04. 26. 13:00
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás:

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát, a beruházáshoz a kormány több mint egymilliárd forint támogatást biztosított az önkormányzatnak - hangzott el a szerdai átadó ünnepségen.
2024. 04. 26. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 26. 10:00
Megosztás:

Javarészt erősödtek az ázsiai indexek

Döntően erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,84 százalékos emelkedéssel, 37 943 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:00
Megosztás:

A japán jegybank nem változtatott a kamatszinten

A japán jegybank (BoJ) szinten tartotta az irányadó kamatot pénteken egy hónappal azután, hogy márciusban, 17 év után először kamatot emelt.
2024. 04. 26. 08:30
Megosztás:

Nőtt a Hermés negyedéves bevétele

Elemzők által vártnál jobban nőtt a Hermés francia luxuscikk-gyártó bevétele az idei első negyedévben éves összevetésben.
2024. 04. 26. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 26. 07:30
Megosztás:

Több mint hárommilliárd forint a tét az Ötös- és a Hatoslottón

Közel két hónapja nem született telitalálatos szelvény Magyarország két legismertebb lottójátékán az Ötös- és a Hatoslottón. A két játékon összesen megnyerhető jackpot összege ezen a hétvégén 3,03 milliárd forint.
2024. 04. 26. 07:00
Megosztás:

Felfüggesztik a kamionstopot

Felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 06:30
Megosztás:

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás:

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás: