Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR (Extended Producer Responsibility), vagyis a Kibővített Termelői Felelősség egy környezetvédelmi elv, amely a termelőkre helyezi a felelősséget a termékek teljes életciklusának környezeti hatásaiért. Az EPR célja, hogy ösztönözze a termelőket a termékek környezetbarát tervezésére, a hulladék minimalizálására és a hulladék újrahasznosítására vagy megfelelő kezelésére.

Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR keretében a termelőknek felelősséget kell vállalniuk a termékeik kezeléséért és a hulladékuk megfelelő elhelyezéséért. Ez magában foglalhatja a termékek visszavételét és újrahasznosítását, a hulladékkezelési infrastruktúra finanszírozását, valamint a fogyasztók és más érintett felek tájékoztatását a termékek környezeti hatásairól és a helyes hulladékkezelésről.

Az Európai Unióban az EPR fontos eleme a környezetvédelmi politikának, és számos irányelvben és jogszabályban rögzítették. Az EU EPR szabályozása a tagállamokra bízza, hogy kidolgozzák a saját nemzeti EPR rendszerüket, amelyek megfelelnek az EU által meghatározott követelményeknek.

Az EPR rendszerek általában a hulladéktermékek típusától függenek, és különböző termékkategóriákra terjedhetnek ki, mint például az elektronikai és elektromos berendezések, az akkumulátorok, a csomagolások stb.

Az EU EPR irányelvek és jogszabályok célja, hogy ösztönözzék a termelőket a környezetbarát tervezésre, a termékek újrahasznosítására és a hulladék minimalizálására. Emellett előírják a tagállamoknak, hogy biztosítsák a megfelelő infrastruktúrát a hulladékkezeléshez, és hogy a termelők finanszírozzák a hulladékkezelési költségeket.

Az EPR azáltal segíti elő a környezetvédelmet, hogy azonosítja és korlátozza a termékek környezetre gyakorolt ​​hatását, elősegíti a hulladék újrahasznosítását és csökkenti a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Ezenkívül arra törekszik, hogy a termelők az egész életciklus során felelősséget vállaljanak a termékeikért, azaz a tervezéstől kezdve a gyártáson és disztribúción át egészen a hulladékkezelésig.

Az EPR rendszerek lehetővé teszik a termelők számára, hogy jobban ellenőrizzék és csökkentsék a termékeik környezeti hatásait, valamint fenntarthatóbb anyagokat és gyártási módszereket alkalmazzanak.

Az Európai Unióban számos EPR irányelv és jogszabály létezik, amelyek különböző termékkategóriákra vonatkoznak. Például az Elektronikai és Elektromos Berendezések Hulladékairól szóló irányelv (WEEE) előírja, hogy az elektronikai és elektromos berendezések gyártóinak vissza kell venniük és újra kell hasznosítaniuk a termékeket a használatuk befejezése után. Hasonlóképpen, a Csomagolásról és Csomagolási Hulladékokról szóló irányelv előírja, hogy a csomagolóanyagokat előállítók feleljenek a csomagolási hulladék kezeléséért.

Az EPR rendszerek általában pénzügyi mechanizmusokat is tartalmaznak, például díjakat vagy járulékokat, amelyeket a termelők fizetnek a hulladékkezelési költségek fedezésére. Ezek a pénzügyi eszközök azzal a céllal kerülnek bevezetésre, hogy ösztönözzék a termelőket a környezetbarát tervezésre és a hulladékminimalizálásra.

Az EPR elve és az Európai Uniós szabályozás egyaránt arra törekszik, hogy elősegítse a fenntartható termelést és fogyasztást, valamint a hulladék kezelésének hatékonyabbá tételét. A cél az, hogy csökkentsük a környezeti terhelést és a nyersanyagok kihasználását, és előmozdítsuk a körforgásos gazdaság felé történő átmenetet, ahol a termékek és anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása prioritást élvez.

Mit jelent az EPR díj?

Az EPR díj az Extended Producer Responsibility (Kibővített Termelői Felelősség) elv alapján bevezetett pénzügyi eszköz, amelyet a termelőknek kell fizetniük a termékeik környezeti hatásainak kezeléséhez és a hulladék megfelelő elhelyezéséhez. Az EPR díjak célja, hogy ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelésre és a hulladék minimalizálására.

Az EPR díjak összegét és módját általában a helyi vagy nemzeti hatóságok határozzák meg az adott ország vagy régió EPR rendszerének keretében. Az összeg meghatározása során figyelembe veszik a termék jellegét, a hulladékkezelés költségeit, valamint a környezeti terhelést. Az EPR díjak lehetnek fix összegűek vagy a termék típusától és méretétől függően változóak lehetnek.

Az EPR díjakat általában a termelőknek kell megfizetniük, és ezeket a költségeket gyakran áthárítják a fogyasztókra a termék árában. Az EPR rendszer célja, hogy a termelők anyagilag is felelőssé tegye a termékek környezeti hatásaiért, és ösztönözze őket a környezetbarát tervezésre és a hulladékminimalizálásra.

Az EPR díjak összegyűjtése és felhasználása az EPR rendszer általában a hulladékkezelési infrastruktúra finanszírozását, a hulladékgyűjtés és -feldolgozás költségeit, valamint a környezeti kezdeményezések támogatását szolgálja. Az EPR díjakat gyakran speciális alapokba vagy alapítványokba fizetik be, amelyek ezeket a forrásokat a megfelelő hulladékkezelési intézkedések támogatására fordítják.

Fontos megjegyezni, hogy az EPR díjak és kódok és a rendszer részletei országonként és régiók között változhatnak, mivel azokat az egyes országok és régiók határozzák meg a saját nemzeti és helyi jogszabályaik alapján.

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás: