Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR (Extended Producer Responsibility), vagyis a Kibővített Termelői Felelősség egy környezetvédelmi elv, amely a termelőkre helyezi a felelősséget a termékek teljes életciklusának környezeti hatásaiért. Az EPR célja, hogy ösztönözze a termelőket a termékek környezetbarát tervezésére, a hulladék minimalizálására és a hulladék újrahasznosítására vagy megfelelő kezelésére.

Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR keretében a termelőknek felelősséget kell vállalniuk a termékeik kezeléséért és a hulladékuk megfelelő elhelyezéséért. Ez magában foglalhatja a termékek visszavételét és újrahasznosítását, a hulladékkezelési infrastruktúra finanszírozását, valamint a fogyasztók és más érintett felek tájékoztatását a termékek környezeti hatásairól és a helyes hulladékkezelésről.

Az Európai Unióban az EPR fontos eleme a környezetvédelmi politikának, és számos irányelvben és jogszabályban rögzítették. Az EU EPR szabályozása a tagállamokra bízza, hogy kidolgozzák a saját nemzeti EPR rendszerüket, amelyek megfelelnek az EU által meghatározott követelményeknek.

Az EPR rendszerek általában a hulladéktermékek típusától függenek, és különböző termékkategóriákra terjedhetnek ki, mint például az elektronikai és elektromos berendezések, az akkumulátorok, a csomagolások stb.

Az EU EPR irányelvek és jogszabályok célja, hogy ösztönözzék a termelőket a környezetbarát tervezésre, a termékek újrahasznosítására és a hulladék minimalizálására. Emellett előírják a tagállamoknak, hogy biztosítsák a megfelelő infrastruktúrát a hulladékkezeléshez, és hogy a termelők finanszírozzák a hulladékkezelési költségeket.

Az EPR azáltal segíti elő a környezetvédelmet, hogy azonosítja és korlátozza a termékek környezetre gyakorolt ​​hatását, elősegíti a hulladék újrahasznosítását és csökkenti a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Ezenkívül arra törekszik, hogy a termelők az egész életciklus során felelősséget vállaljanak a termékeikért, azaz a tervezéstől kezdve a gyártáson és disztribúción át egészen a hulladékkezelésig.

Az EPR rendszerek lehetővé teszik a termelők számára, hogy jobban ellenőrizzék és csökkentsék a termékeik környezeti hatásait, valamint fenntarthatóbb anyagokat és gyártási módszereket alkalmazzanak.

Az Európai Unióban számos EPR irányelv és jogszabály létezik, amelyek különböző termékkategóriákra vonatkoznak. Például az Elektronikai és Elektromos Berendezések Hulladékairól szóló irányelv (WEEE) előírja, hogy az elektronikai és elektromos berendezések gyártóinak vissza kell venniük és újra kell hasznosítaniuk a termékeket a használatuk befejezése után. Hasonlóképpen, a Csomagolásról és Csomagolási Hulladékokról szóló irányelv előírja, hogy a csomagolóanyagokat előállítók feleljenek a csomagolási hulladék kezeléséért.

Az EPR rendszerek általában pénzügyi mechanizmusokat is tartalmaznak, például díjakat vagy járulékokat, amelyeket a termelők fizetnek a hulladékkezelési költségek fedezésére. Ezek a pénzügyi eszközök azzal a céllal kerülnek bevezetésre, hogy ösztönözzék a termelőket a környezetbarát tervezésre és a hulladékminimalizálásra.

Az EPR elve és az Európai Uniós szabályozás egyaránt arra törekszik, hogy elősegítse a fenntartható termelést és fogyasztást, valamint a hulladék kezelésének hatékonyabbá tételét. A cél az, hogy csökkentsük a környezeti terhelést és a nyersanyagok kihasználását, és előmozdítsuk a körforgásos gazdaság felé történő átmenetet, ahol a termékek és anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása prioritást élvez.

Mit jelent az EPR díj?

Az EPR díj az Extended Producer Responsibility (Kibővített Termelői Felelősség) elv alapján bevezetett pénzügyi eszköz, amelyet a termelőknek kell fizetniük a termékeik környezeti hatásainak kezeléséhez és a hulladék megfelelő elhelyezéséhez. Az EPR díjak célja, hogy ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelésre és a hulladék minimalizálására.

Az EPR díjak összegét és módját általában a helyi vagy nemzeti hatóságok határozzák meg az adott ország vagy régió EPR rendszerének keretében. Az összeg meghatározása során figyelembe veszik a termék jellegét, a hulladékkezelés költségeit, valamint a környezeti terhelést. Az EPR díjak lehetnek fix összegűek vagy a termék típusától és méretétől függően változóak lehetnek.

Az EPR díjakat általában a termelőknek kell megfizetniük, és ezeket a költségeket gyakran áthárítják a fogyasztókra a termék árában. Az EPR rendszer célja, hogy a termelők anyagilag is felelőssé tegye a termékek környezeti hatásaiért, és ösztönözze őket a környezetbarát tervezésre és a hulladékminimalizálásra.

Az EPR díjak összegyűjtése és felhasználása az EPR rendszer általában a hulladékkezelési infrastruktúra finanszírozását, a hulladékgyűjtés és -feldolgozás költségeit, valamint a környezeti kezdeményezések támogatását szolgálja. Az EPR díjakat gyakran speciális alapokba vagy alapítványokba fizetik be, amelyek ezeket a forrásokat a megfelelő hulladékkezelési intézkedések támogatására fordítják.

Fontos megjegyezni, hogy az EPR díjak és kódok és a rendszer részletei országonként és régiók között változhatnak, mivel azokat az egyes országok és régiók határozzák meg a saját nemzeti és helyi jogszabályaik alapján.

A gépipar területén is erősödhetnek a magyar-kazah kapcsolatok

Az energetika, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és a felsőoktatás után újabb fontos ágazatban, a gépipar területén is erősödhetnek a magyar-kazah kapcsolatok - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint hétfőn, miután hivatalában fogadta a kazah gépipari szövetség elnökét, Meiram Pshembayevet.
2023. 09. 26. 01:30
Megosztás:

Alig maradt idejük a hazai cégeknek felkészülni a karbonvám mechanizmusra

Október 1-jén hatályba lép a fenntarthatóság és a versenyképesség javítását célzó karbonvám mechanizmus átmeneti szakasza az Európai Unióban - hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett vállalkozások kötelesek lesznek olyan, az uniós piacon kívülről importált termékekről információkat szolgáltatni és jelentéseket tenni, amelyek előállítása nagymértékű üvegházhatású gázkibocsátással jár. A cégeknek is alig két hetük maradt felmérni, hogy vonatkozik-e rájuk az új kötelezettség, és ha igen, milyen feladatokat, illetve a jövőben költségeket jelent majd a számukra.
2023. 09. 26. 01:00
Megosztás:

Egymillió eurós humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak az EU

Az Európai Unió egymillió eurós (mintegy 390 millió forint) humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak a lakosság megsegítésére a monszun okozta áradásokat követően - közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.
2023. 09. 26. 00:30
Megosztás:

Magyar alkotás zsebelte be a legjobb film díját a pármai fesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d'Argento díjat A játszma című filmért a pármai filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 26. 00:05
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 09. 25. 23:30
Megosztás:

Afrika mutatkozik be a PONT Fesztiválon, a Múzeumkertben

Többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományok lesznek megismerhetők az ingyenes PONT Fesztiválon október 14-én, szombaton a Múzeumkertben.
2023. 09. 25. 23:00
Megosztás:

A Hgroup S.p. A. együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casával

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa) - közölte a Duna House Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 22:30
Megosztás:

Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az EB

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.
2023. 09. 25. 22:00
Megosztás:

Románia támogatja Georgia európai integrációját

Románia támogatja Georgia európai integrációs törekvéseit, és azt reméli, hogy ebben előrelépés történhet az Európai Tanács decemberi ülésén - mutatott rá Nicolae Ciuca, a kétkamarás román parlament szenátusának elnöke hétfőn Bukarestben, miután tárgyalt Salva Papuasvilivel, a georgiai parlament elnökével.
2023. 09. 25. 21:30
Megosztás:

Aratnak az okoseszközös fizetések, óránként több mint 5500 tranzakciónál tartanak

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az okoseszközös fizetések havi összege júniusban lépte át a 30 milliárd forintot, majd júliusban, augusztusban is bőven meghaladta ezt a szintet. A magyar piacon elsőként a K&H-nál megjelent Google Pay-fizetések összege idén augusztusban megközelítette a 12 milliárd forintot, az Apple Pay-fizetéseké pedig majdnem elérte a 22 milliárd forintot.
2023. 09. 25. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 25. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zárták a hétfőt a tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 09. 25. 20:00
Megosztás:

A borágazat uniós szakpolitikája elmarad a környezetvédelmi és versenyképességi célkitűzésektől

Aggályos a szőlőtermesztőkre vonatkozó tervezett uniós intézkedések hatása, a borágazat uniós szakpolitikája nemcsak hogy elmarad a környezetvédelmi célkitűzésektől, de intézkedései az ágazat versenyképességét sem célozzák meg közvetlenül - derült ki az Európai Számvevőszék hétfőn közzétett jelentéséből.
2023. 09. 25. 19:30
Megosztás:

Visszaesett a Hell Energy bevétele

Az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. árbevétele a korábbi évek dinamikus növekedése után az idei első fél évben csak kismértékben emelkedett, míg a pénzügyi eredmény soron elkönyvelt jelentős vesztesége miatt visszaesett az adózott nyeresége.
2023. 09. 25. 19:00
Megosztás:

A Számvevőszék szerint szabályszerű az energetikai hivatal víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján szabályszerű volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása az ellenőrzött időszakban.
2023. 09. 25. 18:30
Megosztás:

A vezető papírok közül egyedül az OTP emelkedett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 09. 25. 18:00
Megosztás:

15.2%-kal nőttek a bérek júliusban

Júliusban 15.2%-os növekedést mutatott a bérdinamika, a hónapban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt a teljes munkaidőben, a munkáltatók teljes körénél foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 385 600 forinton állt.
2023. 09. 25. 17:00
Megosztás:

Nem készül több Lego újrahasznosított műanyagból

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél - jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.
2023. 09. 25. 16:30
Megosztás:

Kriptopénz előértékesítés?

Elmondjuk hogyan működik!
2023. 09. 25. 16:15
Megosztás:

Varga Mihály uniós adózási elvekről egyeztet magyarországi vállalatvezetőkkel

Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 16:00
Megosztás: