Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Termék

Talán magától érthető, de nem árt kellően hangsúlyozni: egy webáruház indításához olyan termék vagy szolgáltatás szükséges, amire valóban létezik fizetőképes kereslet. A kereslet létezését piackutatással bizonyíthatjuk. Minden más elem teljesen felesleges egészen addig, amíg nincsen meg a megfelelő termék, termékcsoport vagy szolgáltatás, amit gazdaságos áron kínálni tudunk potenciális vásárlóinknak.

Technikai háttér

Egy webáruház működtetéséhez természetesen szükséges némi informatikai háttér. Gyakran ugyanattól a szolgáltatótól tudunk domaint, webtárhelyet és saját grafikai arculattal személyesre alakítható webshop motort vásárolni vagy bérelni. Fontos azonban már itt is úgy választani partnert, hogy az későbbi igényeinket, bővülésünket is szolgálhassa. Lényeges, hogy az oldal gyors legyen és reszponzív valamint integrálható legyen más szolgáltatók termékeihez (számlázó program, fulfillment partner programja, készletnyilvántartó stb.)

Az integrációval már utaltunk is rá, hogy további programokra is szükségünk lesz, de érdemes a beruházások előtt webáruházunk működési koncepcióját végiggondolnunk: mi az amit kiszervezünk és mi az amit valóban magunk fogunk napi szinten végezni a rendelések kapcsán? Miközben például számlázásra biztosan szükségünk lesz, a nyilvántartás egy részét könnyen lehet, hogy partnerünk fogja vezetni.

Hangsúlyosak a banki szolgáltatások, azon belül is a bankkártya elfogadás lehetővé tétele. Ugyan az utánvét továbbra is népszerű a magyar vásárlók körében, de ebben az esetben is egyre többen fizetnek kártyával. A webshop saját felületén az átutalás mellett egyre többen választják a virtuális POS terminálon keresztül történő kártyás fizetési lehetőséget. Minél szélesebb a fizetési lehetőségek köre, annál nagyobb eséllyel választ minket a fogyasztó.

Logisztikai háttér

Egy webáruháznak számtalan logisztikai feladata van, általában több, mint amennyire az alapításkor számítanak a tulajdonosok. A termékeket meg kell rendelni, majd fogadni a beszállítótól. Az új terméket fel kell venni a készletnyilvántartásba, majd elhelyezni tárolási helyén olyan módon, hogy onnan rendelés esetén kigyűjthető legyen. A beérkező rendeléseket fel kell dolgozni, tartalmuknak megfelelően ki kell gyűjteni raktárunkból a konkrét termékeket, majd azokat szakszerűen csomagolni kell és végül megszervezni a szállítást. Mindeközben ismét frissíteni szükséges a nyilvántartást.

Mindez hely-, munkaerő- és munkaidő-igényes tevékenység, ami a napi működés jelentős részét teszi ki. Miután mind a raktár, mind a munkaerő és annak ideje pénzünkbe kerül, a logisztika végzése költségigényes is. Ráadásul a tároláson, alapvető mozgatásokon és adminisztráción felül további feladatok is jelentkeznek, mint például a visszáru kezelés, ami megfelelően automatizált folyamatok nélkül rémálomszerű is lehet. Itt kell megjegyezni, hogy sokszor nem a visszáru ténye okoz anyagi veszteséget a vállalkozás számára, hanem az, hogy felkészületlenül éri az online kereskedelem jellegéből adódóan óhatatlanul is jelentős mennyiségű és különböző indokokkal visszaküldött termékek kezelése, mozgatása, adminisztrációja és az ehhez kapcsolódó ügyfélszolgálati teendők.

Szorosan kapcsolódik a webshopok logisztikai tevékenységéhez a megfelelő csomagolóanyagok beszerzése, tárolása és nyilvántartása, valamint a csomagolóanyagok használata során keletkező hulladékok kezelése.

A webáruházak maguk is végezhetik logisztikai feladataikat, de azokat részben vagy teljesen kiszervezhetik. A szállítási feladatok szinte mindig kiszervezésre kerülnek, de kisebb webáruházak, ahol a tulajdonos saját munkaidejét is befekteti, gyakran maguk intézik a raktározáshoz és rendeléskezeléshez kapcsolódó összes feladatukat. A webáruházi rendelések teljesítéséhez kapcsolódó logisztikai feladatok teljes körű kiszervezése a fulfillment, amit itthon is egyre több logisztikai szolgáltató kínál. Fulfillment esetén a termékek betárolása, raktározása, rendelések szerinti kigyűjtése és csomagolása valamint a kiszállítás megszervezése a mindezekhez kapcsolódó adminisztrációval együtt a logisztikai szolgáltatóhoz kerül, míg az ügyfélszolgálat és a pénzügyi feladatok maradnak a webáruház üzemeltetőjénél.

Láthatóság biztosítása

Amíg a fentiek jelentik az alapját a működésnek, addig a láthatóságot biztosító marketing vagy keresőoptimalizálás annak esélyét növeli, hogy a fogyasztó rátaláljon webáruházunkra. Semmit sem ér egy elméletben jól működő, de senki által nem használt webáruház, hiszen annak célja, hogy konverziókat, vásárlásokat és végső soron hasznot generáljon üzemeltetőjének.

A webáruháznak rendelkeznie kell egy marketing stratégiával és tervvel, amiben meghatározza célközönségét és azokat a legfontosabb lépéseket, amivel valóban el is tudja őket érni. Ugyan az eszközök különbözőek, de egy online vállalkozásnak nagyon hasonló marketing feladatai vannak, mint egy hagyományos üzletnek. Ez alól kivételt a keresőoptimalizálás, vagy angol rövidítéséből gyakran magyar nyelvű szövegben is használt SEO.

A SEO célja, hogy a fogyasztók által indított webes keresések esetén honlapunk előkelő helyen jelenjen meg a keresőmotorok találati oldalán és így a vásárló ellátogasson webáruházunkba. A keresők a fogyasztó által megadott keresési kulcsszavakhoz leginkább illeszkedő, leginkább releváns és értékes oldalakat listázzák. Leegyszerűsítve a keresőoptimalizálás minőségi és kulcsszavakra optimalizált tartalomgyártással éri el, hogy oldalunkat ne csak a vásárlók, hanem a keresőmotorok is relevánsak érezzék, míg az oldal értékességét annak kapcsolati hálóba helyezésével, úgynevezett linképítéssel növeli. Utóbbi logikája, hogy a legtöbb keresőmotor, például a Google is, azokat az oldalakat tartja értékesnek, amit más értékes oldalak érdemesnek találtak arra, hogy hivatkozzanak rá.

Mind a hagyományos marketing, mind a keresőoptimalizálás kitanulható, de a hatékonyság érdekében profi kezekbe adva kiszervezhető. Célszerű ugyanakkor a két részterületet nem szétválasztani, hanem egy ügynökségre bízni.

Elérhetőség

A legtöbb online vásárló nem szeretne beszélgetni különösebben senkivel a vásárlásával kapcsolatban, de ha kérdése van vagy problémája akad akkor azonnali és kielégítő válaszokat szeretne. Nagyon fontos a bizalomépítés szempontjából az elérhető legteljeskörűbb tájékoztatás a termékekről, a rendelés menetéről és a fizetés módjáról. Ez nem csak statikus információ megjelenítést takar, hanem a folyamat egyes állomásairól küldött információt is (megkaptuk rendelését, csomagját előkészítettük kiszállításra, terméke úton van stb.).

A tiszta, érthető és rövid útmutatás az egyes feladatokról szintén bizalomnövelő és egyben csökkenti az ügyfélszolgálatra befutó kérdések számát is. Ha előre le van írva (esetleg egy videóban bemutatva) miként lehet visszaküldeni egy terméket és a visszaküldés után mi fog történni, akkor ilyen jellegű kérdéssel kevesebben fordulnak az ügyfélszolgálathoz. Minél automatizáltabb és kiszámíthatóbb egy folyamat, annál gördülékenyebben és gyorsan megy végbe, ami még az olyan nem kedvelt tevékenységeknél is pozitív képet hagy a vásárlóban, mint a termék visszaküldése.

A fentiek nem helyettesítik, pusztán tehermentesítik az elérhető és felkészült ügyfélszolgálatot. Az ügyfélszolgálat talán az egyetlen olyan tevékenység, amit nem érdemes kiszervezni, hiszen itt kerülhetünk közvetlen kapcsolatba a vásárlóval és kérdései kapcsán nálunk lehet a legtöbb releváns információ. A jó ügyfélszolgálat elérhető, felkészült, gyors és pozitív hangvételű – nagyjából ebben a fontossági sorrendben.

Mínuszban nyitottak a tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult kedden a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék vegyesen zártak.
2024. 03. 19. 09:30
Megosztás:

Korszerű akkumulátorokkal optimalizálható a napelemes rendszerek működése

Az elmúlt évtized kihívásai és lehetőségei Magyarországon is ráirányították a figyelmet a megújuló energiaforrások, különösen a napelemes rendszerek fontosságára. A szaldóelszámolásról a bruttó elszámolási rendszerre való átállás azonban új megközelítést igényel a tulajdonosoktól az energiafelhasználás terén. A hatékony energiatárolás lehetőséget kínál arra, hogy a túltermelt energiát a hálózatba történő visszatáplálás helyett saját használatra tároljuk, így tehermentesítve a hálózatot a túltáplálástól és optimalizálva a napelemes rendszerek működését és gazdaságosságát. 
2024. 03. 19. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult reggelre a forint árfolyama

Alig változott, vegyesen alakult a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 19. 08:00
Megosztás:

Közösségi teret hoznak létre Csolnokon

Egy volt bányatiszti lakás átalakításával hoz létre közösségi teret Csolnok önkormányzata - közölte Komárom-Esztergom vármegye önkormányzat területfejlesztési társaságának projektmenedzsere az MTI-vel.
2024. 03. 19. 07:40
Megosztás:

A kriptó szakértők most a Cardano (ADA) és Pepe (PEPE) coinokra figyelnek, miközben KangaMoon (KANG) kilőtt az űrbe 125% nyerővel

A kriptovaluta piac állandó mozgásban van. Miközben szakértők folyamatosan figyelik a Cardano-t (ADA) és a Pepe-t (PEPE), egy friss új jelenség tűnik fel - a KangaMoon (KANG). Ez a 3. fázisú előértékesítési csillag hirtelen bukkant fel, hogy hullámokat verjen a mém-coin piacon. A 125%-os árfolyamemelkedésével az elemzők azt jósolják, hogy ez lesz a következő 50x-es mém-coin 2024-ben.
2024. 03. 19. 07:00
Megosztás:

Elindult a Felsőoktatási véradó hetek programsorozat

Elindult hétfőn a Felsőoktatási véradó hetek programsorozat; a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kampányának célja, hogy minél több fiatalt buzdítsanak önkéntes véradásra.
2024. 03. 19. 06:30
Megosztás:

Így válhatsz Te is programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

Az utóbbi hónapokban több baljós hangulatú hír is felütötte a fejét az IT piaccal kapcsolatban. Pár hónapja bezárt az ország egyik legismertebb programozó bootcampje, nemrég pedig egy jelentősebb online programozóiskola is csődöt mondott. Az enyhe visszaesés más iparágak mellett az IT világát is elérte, ám ez nem azt jelenti, hogy a kódiskolák már túllennének a fénykorukon. Sőt!
2024. 03. 19. 06:00
Megosztás:

Sikert aratott az MFB új kötvénye

Élénk érdeklődés kísérte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) első zöldkötvény kibocsátását: a Budapesti Értéktőzsdén lebonyolított aukció eredményeképpen csaknem 11 milliárd forint összegű forrást gyűjtött az MFB, amely segítséget nyújt a zöld beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
2024. 03. 19. 05:30
Megosztás:

Hazánkban bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO

Magyarországon bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.
2024. 03. 19. 05:00
Megosztás:

Még több kedvezménnyel csalogatják a biztosítók a lakástulajdonosokat

Nem állnak meg a biztosítók a díjkedvezményeknél a lakásbiztosítási kampány alatt: több százezres vásárlási utalványokat adnak, millió forintos tárgynyereményeket sorolnak.
2024. 03. 19. 04:30
Megosztás:

Zoran Milanovic horvát államfő nem lehet jelölt a parlamenti választásokon

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem - jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn. Milanovic puccsnak nevezte az alkotmánybíróság döntését.
2024. 03. 19. 04:00
Megosztás:

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között. Az Európai Bizottság április 9. és 13. között immár második alkalommal rendezi meg Brüsszelben az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált.
2024. 03. 19. 03:30
Megosztás:

2015-höz képest megduplázódtak az albérletárak idén februárban

Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből.
2024. 03. 19. 03:00
Megosztás:

Nem túl derűs hangulat a német kiskereskedelemben

Februárban romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi kiskereskedelmi ágazati üzleti hangulatindexe.
2024. 03. 19. 02:00
Megosztás:

Fagyra számíthatunk kedden és szerdán hajnalban

Északias áramlással továbbra is hideg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, aminek hatására nemcsak keddre, de szerdára virradóra is nagy területen várható fagy az országban - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői videójából.
2024. 03. 19. 01:30
Megosztás:

Nem emlékszünk ilyen dinamikájú vagyonosodásra, a legfelső 1% ilyen mértékű térnyerésére

A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál. Talán soha nem volt ekkora változás a vagyonkezelés világában, mint 2023-ban. Felkészül: 2024. A globális kihívások, inflációk, háborúk, megszokottan sikeres szektorok megtorpanása, a kripto és a mesterséges intelligencia térhódítása, a befektetők attitűdjét és igényét egyszerre változtatta meg jelentősen. A vagyonosok igényeinek még jobb kiszolgálása most igazán komoly kihívás lett. A Blochamps Capital megjelent Évkönyve 240 oldalas minőségi tudástárként nyújt segítséget a hazai privátbanki és vagyonkezelési piacon aktív szereplők számára.
2024. 03. 19. 01:00
Megosztás:

A kriptobálnák lelkesen gyűjtik a SPONGE-t – Ideje bevásárolni?

A kriptobálnák szinte felhalmozzák a Sponge tokent (SPONGE V2), hogy még a tőzsdéken való megjelenése előtt részesülhessenek a seregnyi előnyében.
2024. 03. 19. 00:01
Megosztás:

Januárban többlettel zárta külkereskedelmét euróövezet

Januárban többlettel zárta külkereskedelmét az euróövezet az egy évvel korábbi deficittel szemben - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett adataiból.
2024. 03. 18. 23:00
Megosztás:

A kormány sok-sok uniós forrást szeretne eljuttatni a vállalkozásoknak - Mi lesz ebből?

A kormány célja, hogy idén a lehető legtöbb uniós forrást, minél gyorsabb ütemben eljuttassa a vállalkozásoknak; ebben kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségnek (MGFÜ) - mondta Lóga Máté a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MFB és az MGFÜ.
2024. 03. 18. 22:30
Megosztás:

Zsarolás miatt fogták el egy egészségügyi szolgáltató cég két vezetőjét

Zsarolás miatt fogták el egy egészségügyi szolgáltatást nyújtó cég két vezetőjét, akik havonta egymillió forintért cserébe garantálták egy versenytársuknak, hogy a cégét nem szorítják ki a piacról - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a police.hu oldalon.
2024. 03. 18. 21:30
Megosztás: