Állampapír kiábrándulás?! A lakosság most újra a bankba rohan! Miért?

Az elmúlt hónapokban arról cikkeztünk sokat, hogy az elmúlt sok tízéves megszokásban fordulat állt be és az állampapírok lettek a magyar lakosság kedvencei. Most arról érkezett egy friss adat, hogy újabb fordulat látható, azaz ISMÉT a bankbetétet favorizálja a magyar lakosság. Mi áll az ingadozás hátterében?

Állampapír kiábrándulás?! A lakosság most újra a bankba rohan! Miért?

Úgy tűnik most az állampapírok helyett a bankbetét lett a lakosság kedvence

Sokáig úgy tűnt, az állampapírok legyőzhetetlenekké váltak a kockázatmentes befektetések piacán, mert nincs, ami megelőzze őket. Ehhez képest a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat. A befektetők számára a már legyőzöttnek hitt bankbetétek újra alternatívává váltak.

A kormány csúcsra járatta a 2014 óta egyengetett lakossági állampapír stratégiáját, aminek az lett az eredménye, hogy a bankbetétek törvényi erővel maradtak le a lakossági állampapírokhoz képest. A 2019-ben kamatadómentessé tett állampapírok 2023-ban nem kapták meg a kamatot érintő szociális hozzájárulást sem, miközben a bankbetéteknél a két adónem a kamat 28 százalékát veszi el a betétesektől.

A bankbetétek „futottak még” kategóriába kerülése egyértelművé tette a bankok számára, hogy nem itt kell felvenni a versenyt az állammal, így csak néhány bank küzdött a piacelsőségért. Mindezt jól mutatta, hogy még a vágtató infláció időszakában sem hagyták el a lekötött betéti kamatszintek az évi 0,1 százalékos mértéket, ami egyértelmű pénzromlást jelentett a betéteseknek.

Ahogy szelídült az infláció, a bankbetétek kamatának iránytűjéül szolgáló jegybanki alapkamat újra összemérhetővé vált az általános pénzromlás mértékével – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ennek hatására pedig növekedésnek indultak a bankbetétek kamatai is, sőt, új bankok is beszálltak a ringbe. Mindez elsősorban a betétesek számára kedvező változásokat indított el, melyek mára be is értek.

Csökkenni fognak a kamatok, most érdemes befektetni

Jelenleg hosszú távra a legkedvezőbb fix kamatot a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) ígéri, mely 3 évre évi 7 százalékos kamatot fial.

jó befektetés az állampapír?

A jegybanki alapkamat 2024. február 28. óta 9 százalék, azonban még ennél magasabb kamatozású bankbetéteket is találunk a piacon. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ezek az ajánlatok rövid távra szólnak, és jelenleg nem lehet előre látni, hogy meddig tart ki a bankbetétek lendülete, mint ahogy azt sem, meddig bírja tartani ezt a kamatszintet a FixMÁP.

Bár a már megvásárolt állampapírok megtartják a kamatszintjüket a futamidő végéig, a későbbiekben megjelenő új állampapír sorozatok kamatszintje az inflációval arányosan várhatóan csökkenni fog, mint ahogy a bankbetéteknél is kamatcsökkenés várható.

A bankbetétek most viszont valóban imponáló kamatokkal csábítják a betéteseket. Annak ellenére, hogy a kormány megoldotta, hogy Ügyfélkapun keresztül az otthonról is meg lehessen nyitni az állami értékpapírszámlát, a konzervatívabb befektetők értékelhetik a lekötött betétekben, hogy nincs szükség hozzájuk értékpapírszámlára.

Ezekkel a lekötött betétekkel versenyeznek a bankok

banki betéti kamatok nagysága 2024

A K&H Banknál bármely lakossági bankszámlás ügyfélnek lehet K&H rajt betétje, aki már legalább 6 hónapja nyitotta meg a bankszámláját. A konstrukcióba 500 000 forinttól lehet befektetni 90 napra évi fix 12 százalékos kamatért, a számlára érkezett új pénzből.

Az MBH Banknál 6 hónapra évi fix 10 százalékos betétkamatot kapnak a prémium ügyfelek már 100 000 forinttól az Akciós Prémium Betétben, ha új pénzt kötnek le. A kamat évi fix 11 százalékos akkor, ha a betétes a bankcsoportnál összesen legalább 50 millió forint személyes megtakarítási összvagyonnal rendelkezik.

A Gránit Banknál évi 7,25 százalékot fial már 50 000 forinttól a Gránit KamatMax Plusz betét 13 hónapon át, de ez egy változó kamatozású konstrukciót takar, mely a jegybanki alapkamatot követi. Itt nem szükséges új pénz elhelyezése, de aktivált betéti kártya viszont igen.

A fix kamatot nyújtó lekötések közül 6 hónapra a Gránit KamatMax betét kínál évi 6,75 százalékot szintén 50 000 forinttól, azonban itt feltétel havonta legalább 20 000 forint összértékű sikeres vásárlás a bankkártyával a teljes betétlekötési idő alatt.

3 hónapra a Gránit eBank betét hozza a legmagasabb kamatot, mely évi 7 százalékot takar már 50 000 forinttól. A magas kamat feltétele új pénz és teljes körűen aktivált eBank (mobilapplikációs) szolgáltatás.

A MagNet Bank egy egyedülálló konstrukciót dobott piacra nemrég. A kizárólag új ügyfeleknek, 500 000 forinttól nyitható Hello Betét abban különleges, hogy a kamaton felül bónusz összeget is fizet a betéteseknek, melyre a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó nem vonatkozik, személyi jövedelemadót pedig nem kell utána fizetni. A 6 hónapra évi 5,25 százalékos kamatot fizető lekötésre a lekötött betét összegétől függően 7 500 – 150 000 forintos bónusz összeg jár.

A lekötött betétek kamatait minden felsorolt konstrukció esetében 15 százalékos személyi jövedelemadó (kamatadó) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adó terheli.

Azok a betétek, melyek Tartós Befektetési Számlára helyezhetőek, 5 teljes, pénzkivétel nélküli naptári év után mentesülnek a kamatadó alól, a szociális hozzájárulási adó alól pedig azonnal.

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás: