Miben lesz más az új inflációkövető állampapír?

Az Államadósság Kezelő Központ oldalán megjelent tájékoztató alapján a jelenleg elérhető prémium állampapírok forgalmazása lezárul. Ezzel egy időben egy új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír válik elérhetővé a befektetők számára. Az új papír esetében azonban nem csak a futamidő hosszabbodik meg, a kamat is alacsonyabb lesz, a kamatprémiumot ugyanis jelentősen lecsökkentik. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mit jelent ez majd a befektetők számára.

Miben lesz más az új inflációkövető állampapír?

Komoly változás jön a lakossági állampapírpiacon, a jelenleg legnépszerűbb inflációkövető állampapírok forgalmazása lezárul. (A jelenleg elérhető sorozatokra utoljára jövő hét hétfőn, július 31-én lehet vételi megbízást adni.)

Jelenleg két sorozat érhető el, az 5 éves futamidejű 2028/L és a 8 éves futamidejű 2031/I sorozat, ezek forgalmazása zárul le hamarosan.

Nem maradunk azonban inflációkövető állampapír nélkül a jövőben sem, augusztus másodikától elérhető lesz az új 2033/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ahogy a nevéből is sejthető, az új befektetés hosszabb, 10 éves futamidejű lesz. Ennél azonban lényegesebb változás, hogy módosul a kamatprémium.

Mi változik az új inflációkövető állampapírnál?

A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az új állampapír legfontosabb tulajdonágait, kihangsúlyozva azokat, amelyek az eddigiekhez képet módosulnak. Ez alapján borítékolható, hogy sok befektető nem fog örülni a változásoknak.

- Az új inflációkövető állampapír futamideje 10 év lesz - pontosabban 9 év és 6 hónap -, miközben a jelenleg elérhető konstrukciók futamideje 5, illetve 8 év. Vagyis az új befektetés választásával hosszabb ideig hitelezzük meg a magyar államot.

- A futamidő nem feltétlenül lényeges elem, ugyanis a befektetés igen rugalmas, relatív könnyen ki lehet szállni belőle a futamidő alatt. Jelenleg az Államkincstár 99%-os árfolyamon vásárolja vissza lejárat előtt a papírt, vagyis a kiszállás költsége 1%. Nem tudunk arról, hogy az új sorozat esetében ez a feltétel megváltozna. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a visszavásárlási árfolyamot a Magyar Államkincstár bármikor megváltoztathatja a későbbiekben. (Ez egyébként igaz a jelenleg elérhető sorozatokra is.)

- A jelenlegi és az új sorozat egyaránt változó kamatozású, a kamat mértéke évente módosulhat. Az aktuális kamat a megelőző évben mért inflációhoz van kötve, ez tekinthető kamatbázisnak. Az első periódusra érvényes kamatot a 2022-es infláció - ennek mértéke 14,5% - alapján határozták meg. Itt nincs újdonság, ez igaz a jelenlegi és az új sorozatra egyaránt.

- A kamatbázist egy fix kamatprémiummal növelik meg, így áll össze az adott évre fizetendő éves kamatszint. Az új, 10 éves futamidejű állampapír esetében ez a kamatprémium 0,25%, ami megegyezik a jelenleg elérhető 5 éves futamidejű sorozat kamatfelárával. Ugyanakkor a jelenleg forgalmazott 8 éves futamidejű 2031/I sorozat esetében a kamatprémium 1,0%. Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől elérhető 10 éves futamidejű papír induló kamata évi 14,75% lesz, míg a jelenleg elérhető 8 éves állampapír induló kamatszintje évi 15,50%.

- Módosul az első kamatfizetés időpontja is. A 2028/L sorozat 2024. júliusában, míg a 2031/I sorozat 2024. májusában fizet először kamatot. Ezzel szemben a jövő héttől elérhető 2033/I sorozat már 2024. januárjában kamatot fog fizetni.

- Érdemben csökkenni fog az egy szolgáltatónál, forgalmazónál vásárolható állampapír értéke is. A jelenleg elérhető sorozatok közül még 100 millió forintot vásárolhatunk egy forgalmazónál, az új papírnál ez a limit 25 millió forintra fog csökkenni.

Érdemes sietni a vásárlással, vagy várjunk inkább?

Változik a kamatprémium, ezáltal az inflációkövető állampapír éves kamata is. Ezzel kapcsolatban rögtön felmerül a kérdés: most szaladjunk az Államkincstárhoz befektetni a pénzünket, vagy érdemes inkább kivárni?

A kérdés megválaszolásához a jelenleg elérhető 2031/I PMÁP sorozatot hasonlítottuk össze a jövő héten induló 2033/I PMÁP-val. Abból indultunk ki, hogy a 10 millió forintot szeretnénk befektetni.

A számításhoz mindenképpen kell egy inflációs pálya, itt az MNB várakozásaira támaszkodtunk:

- A 2024-es kamatfizetésnél 14,5%-os inflációval számoltunk, ez a 2022-es tényleges infláció.
- A 2025-ös kamatfizetésnél 17,5%-os inflációval számoltunk. (Az MNB által 2023-ra várt inflációs sáv közepe.)
- A 2026-os kamatfizetésnél 4,5%-os inflációval számoltunk. (Az MNB által 2024-re várt inflációs sáv közepe.)
- A 2027-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB által 2025-re várt inflációs sáv közepe.)

- A 2028-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
- A 2029-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
- A 2030-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
- A 2031-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
- A 2032-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)
- A 2033-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltunk. (Az MNB inflációs célszáma.)

A kamatprémium a jelenleg elérhető konstrukciónál 1%, míg a jövő héten induló állampapírnál 0,25%. A számítás során abból indultunk ki, hogy a kapott kamatok - változatlan feltételek mellett - újra befektetjük. Azt feltételeztük, hogy mindkét papír megvásárolható augusztus másodikán. Illetve figyelembe vettük a jelenleg elérhető sorozat vételárában lévő kamatot és a két konstrukció eltérő kamatfizetési időpontját is.

Hát egyáltalán nem meglepő módon a 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésnek komoly hatása van. A 10 millió forint befektetésünk az új 2033/I sorozat választásakor 2031. májusában 15,64 millió forintot fog érni, de a 2033-as lejáratkor is "csupán" 16,5 millió forintot lesz befektetésünk ellenértéke. Ezzel szemben, ha a 10 millió forintunkat a jelenleg elérhető 2031/I sorozatba fektetjük be, akkor 17,04 millió forintot fogunk visszakapni 2031 májusában.

Ha 10 millió forintot a jelenlegi inflációkövető állampapírba fektetünk, akkor 1,4 millió forint extra profitot érhetünk el 8 év alatt. Ha az új papírt lejáratig megtartjuk, akkor is durván 500 ezer forinttal kisebb nyereséget érhetünk el, miközben két évvel hosszabb a befektetési idő. Vagyis érdemes sietni, mert a jelenlegi konstrukció sokkal kedvezőbb.

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás: