Mikor és hogyan omlott össze a USA Dollár aranyhoz való rögzítése?

A Bretton Woods-i rendszer, amelyet 1944-ben hoztak létre a New Hampshire állambeli Bretton Woods városában tartott konferencián, egy olyan pénzügyi és valutaügyi rendszer volt, amely meghatározta a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat a második világháború utáni időszakban.

Mikor és hogyan omlott össze a USA Dollár aranyhoz való rögzítése?

A rendszer alapjait a dollár aranyhoz való rögzítése és a többi valuta dollárhoz való rögzítése képezte, amely lehetővé tette a valuták átváltási arányainak stabilitását a nemzetközi kereskedelemben és a pénzügyi tranzakciókban. Íme, hogyan működött pontosabban:

Aranyhoz kötött dollár

Az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy dollárját fix arányban, 35 dollár/uncia áron válthatóvá teszi aranyra. Ez az elkötelezettség biztosította az USA dollárjának stabilitását és megbízhatóságát mint tartalékvalutát.

Fix, de állítható árfolyamok

A többi tagállam valutájának árfolyamát fix értéken rögzítették az amerikai dollárhoz képest, plusz-mínusz 1% eltéréssel. Ez lehetővé tette a valuták közötti átváltást viszonylag stabil árfolyamon. A rendszer rugalmasságot is biztosított, mivel lehetővé tette az árfolyamok módosítását abban az esetben, ha egy ország fizetési mérlegének "fundamentális egyensúlyhiánya" állt fenn.

Nemzetközi Valutaalap (IMF)

A Bretton Woods-i rendszer létrehozta az IMF-et is, amelynek célja volt a tagállamok pénzügyi stabilitásának támogatása, valamint likviditás és árfolyam-stabilitás biztosítása a tagállamok között. Az IMF hitellehetőségeket biztosított azoknak az országoknak, amelyek fizetési mérleg problémákkal küzdöttek, segítve őket abban, hogy fenntarthassák valutájuk dollárhoz való rögzítését.

Állítható paritás

Bár a valuták árfolyama fix volt, lehetőség volt a hivatalos árfolyamok módosítására, ha egy ország gazdasági helyzete ezt indokolta. Az ilyen módosításokat az IMF-pel való konzultációt követően hajtották végre, biztosítva, hogy az árfolyam-változások koordináltak és a nemzetközi közösség által elfogadottak legyenek.

A Bretton Woods-i rendszer alapvetően a stabilitást és a kiszámíthatóságot hivatott szolgálni a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban, létrehozva egy olyan keretrendszert, amely elősegítette a világgazdaság újjáépítését és bővülését a második világháborút követően. Az 1970-es évek elejére azonban a rendszer fokozatosan összeomlott, ahogy az Egyesült Államok abbahagyta a dollár aranyra való átváltását, és a világ áttért a lebegő árfolyamok rendszerére.

Miért adta fel az USA a dollár aranyra való átváltását?

Az Egyesült Államok azért döntött úgy, hogy feladja a dollár aranyra való átváltását, mert a Bretton Woods-i rendszer fenntartása fenntarthatatlanná vált az 1960-as és 1970-es évek fordulóján. Több kulcsfontosságú tényező vezetett ehhez a döntéshez, köztük:

Aranykészletek csökkenése

az usa dollár aranyhoz való rögzítése aranyparitás

Az Egyesült Államok aranykészletei csökkentek, mivel az ország több aranyat adott el, mint amennyit bányászattal és egyéb módszerekkel szerezhetett, részben azért, hogy megőrizze a dollár aranyra való átváltásának képességét. Az arany iránti kereslet növekedése és az Egyesült Államok folyamatosan növekvő külső deficite miatt az aranykészletek egyre kevésbé tudták fedezni a kintlévőségeket.

Fizetési mérleg hiány

Az Egyesült Államok fizetési mérlegének hiánya folyamatosan nőtt az 1960-as években, részben a Vietnam háború és más kormányzati kiadások miatt. Ez növelte a dollárok külföldi készleteit és csökkentette az Egyesült Államok aranykészleteinek relatív értékét.

Nyomás a dollár értékére

A dollár iránti bizalom csökkenése és a spekulatív támadások növekedése, amelyek az arany árának emelkedéséhez vezettek a hivatalos 35 dollár/uncia árfolyam felett, nyomást gyakorolt az Egyesült Államokra, hogy védelmezze a dollár értékét.

Lebegő árfolyamok felé való elmozdulás

A nemzetközi közösség egy része egyre inkább a lebegő árfolyamok felé mozdult el, ami lehetővé tette számukra, hogy saját gazdasági helyzetükhöz jobban alkalmazkodó árfolyam-politikát folytassanak, csökkentve ezzel a fix árfolyamrendszer iránti igényt.

1971-ben, amikor a nyomás a dollár aranyra való átváltathatóságának rendszerére túlságosan megnövekedett, Richard Nixon elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen felfüggeszti a dollár aranyra való átváltathatóságát. Ez a lépés gyakorlatilag megszüntette a Bretton Woods-i rendszert, és a lebegő árfolyamok rendszerének átmenetét jelentette, amely ma is érvényben van. Az eseményt gyakran említik mint a "Nixon Sokk" vagy "Bretton Woods rendszerének összeomlása".

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 15. 21:30
Megosztás:

Az OTP részvény célárfolyamát megemelték

Az Erste 20.500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma közzétett angol nyelvű elemzésében. A céláremelésben számos tényező játszik szerepet.
2024. 04. 15. 21:00
Megosztás:

Februárban emelkedett az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.
2024. 04. 15. 20:30
Megosztás:

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás: