Milyen színű autót ér a legtöbb baleset?

Bár az emberek többsége úgy gondolja, hogy egy karambol pusztán balszerencse kérdése, a carVertical autóipari adatszolgáltató cég legújabb kutatása szerint ez téves elképzelés. A felmérés rámutat arra, hogy bizonyos színű járművek nagyobb valószínűséggel szenvednek közlekedési balesetet, mint mások. Az autó színének megválasztása és a vezetési szokások közötti összefüggést tekintve a tanulmányból fény derül arra, melyik autószínek a legbiztonságosabbak.

Milyen színű autót ér a legtöbb baleset?

Bár az emberek többsége úgy gondolja, hogy egy karambol pusztán balszerencse kérdése, a carVertical autóipari adatszolgáltató cég legújabb kutatása szerint ez téves elképzelés. A felmérés rámutat arra, hogy bizonyos színű járművek nagyobb valószínűséggel szenvednek közlekedési balesetet, mint mások. Az autó színének megválasztása és a vezetési szokások közötti összefüggést tekintve a tanulmányból fény derül arra, melyik autószínek a legbiztonságosabbak.

A barna és sárga autók gyakrabban baleseteznek

Az autók színének kiválasztását a személyes ízlés, a kínálat, az ár és a piaci trendek is befolyásolják. A legtöbb sofőr azonban a semleges színeket – például a szürkét – részesíti előnyben, ezek ugyanis kevésbé veszítenek az értékükből, mint az élénk színűek.

Az utakon közlekedő járművek közül a barna színűek sérülnek leggyakrabban (51%). Míg a barna autót választók a megbízhatóságot, a luxust és a kényelmet részesítik előnyben, a színválasztás nem védi meg őket a balesetektől.

A sárga autót vezető gépkocsi-tulajdonosok szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Többségük energikusan vezet, és előfordul, hogy túlságosan is rálépnek a gázpedálra – a carVertical-on ellenőrzött sárga járművek 50,6%-ánál tárható fel kárelőzmény. Szorosan mögöttük következnek a piros autók 49,8%-os aránnyal.

A sportautók esetében kedvelt szín a sárga és piros, ami arra utalhat, hogy tulajdonosaik imádják a sebességet és a kockázatot.

„Az autók színe és a korábbi sérülési arány vagy az átlagos motorteljesítmény között nincs közvetlen összefüggés. Feltételezhetjük tehát, azok a sofőrök, akik szeretnének kitűnni a tömegből, gyakran választják azokat a színeket, amelyeknek a feljegyzett baleseti aránya a legmagasabb. Előfordulhat, hogy valamivel több kockázatot vállalnak a mindennapi közlekedésben” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

Hogyan növelik az élénk színek az autó biztonságát?

Az élénk színű autókat vezető sofőröket sokan extravagánsnak tartják. A feltűnő autószínek azonban a közvélemény szerint biztonságosabbak is, mivel ezek a járművek kedvezőtlen időjárás esetén vagy gyenge fényviszonyok között is jobban láthatók.

A fehér vagy sárga autók kitűnnek a környezetükből, így a gyalogosok és más járművezetők könnyebben észreveszik őket. Ezzel ellentétben a szürke vagy fekete járműveket egy esős, borús napon nehezebb észlelni.

A világosabb színű autók éjszaka is jobban láthatók, így a tulajdonosuk nagyobb biztonságban van. Bár a narancssárga nem tartozik a legelterjedtebb színek közé a használt járműpiacon, autóipari szakértők jó választásnak tartják azok számára, akiknek fontos, hogy a forgalomban jól láthatók legyenek.

A carVertical kutatása szerint a legbiztonságosabb színek a szürke (44,7%) és a fehér (44,5%), az ilyen színű autók ugyanis ritkábban karamboloznak. Bár a baleseti statisztikák számos tényezőtől, például az útviszonyoktól és a forgalom erősségétől is függnek, bizonyos autószínek szerepet játszhatnak a vezetők biztonságának megőrzésében.

Egyelőre nem várható újabb csapadék

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.
2024. 09. 17. 01:30
Megosztás:

Ha Ön 1949-1975 között született, akkor oka van a félelemre

Az 1949 és 1975 között született generációt gyakran említik baby boom generációként vagy annak későbbi szakaszaként. Ez a korosztály életében számos társadalmi és gazdasági változáson ment keresztül, és most új kihívásokkal néz szembe, ahogy az idősödés határához érkezik.
2024. 09. 17. 01:00
Megosztás:

Magyarország az Európai Mesterséges Intelligencia Testület első levezető elnöke

Az Európai Unióban augusztusban lépett hatályba az "AI Act", azaz a Mesterséges Intelligencia (MI) Rendelet, a jogszabály célja, hogy egyensúlyt teremtsen a technológiai fejlődés előmozdítása és a biztonságos alkalmazás feltételeinek garantálása között - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében az NGM.
2024. 09. 17. 00:30
Megosztás:

Mém érme staking és óriási letéti jutalmak – pörög a Crypto All-Stars

A projekt mém értékén és a 8 bites megjelenésen kívül a $STARS csapat leginkább a hamarosan bevezetésre kerülő letéti protokollal bűvölte el a kripto közösséget.
2024. 09. 17. 00:01
Megosztás:

Nem elég az árvízveszély, még Boris-tól is retteghetünk most Európában

Már megint Boris, és itt van a Fed is:sSok évvel ezelőtt Boris Jelcinre, aztán Boris Johnsonra figyeltünk és aggódhattunk piacmozgató kijelentéseik kapcsán. Most megint itt van Boris, ezúttal egy ciklon képében, ami hirtelen áradásokat hozott Közép-Európa-szerte.
2024. 09. 16. 23:00
Megosztás:

A Cybro AI hozamaggregátor átlépte a 2,1 millió dollárt, köszönhetően a SOL és AAVE befektetők támogatásának

A SOL és AAVE közösségek befektetői jelentős támogatást mutattak a Cybro Ai hozamaggregátor iránt, ezzel az értékét 2,1 millió dollár fölé emelve. Ezen jelentős coin-tulajdonosok támogatása arra utal, hogy a projekt előtt jelentős növekedés és jövedelmező lehetőségek állhatnak. Ez a cikk részletesen bemutatja befektetésük hatását és azt, mit jelent ez a jövő piaci trendjeire nézve.
2024. 09. 16. 22:00
Megosztás:

Ukrajna száz szakembert küld segítségül Lengyelországba az árvíz elleni küzdelemhez

Ukrajna felajánlotta, hogy száz katasztrófavédelmi szakembert küld Lengyelországba, hogy segítsenek felszámolni az országban pusztító árvizek következményeit - írta az X-en Donald Tusk lengyel miniszterelnök, akit a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett.
2024. 09. 16. 21:00
Megosztás:

Magyar aranyéremmel zárult az idei WorldSkills világverseny

Magyar aranyéremmel zárult az idei WorldSkills világverseny, amelyet szeptember 10-15. között tartottak a franciaországi Lyonban - tájékoztatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hétfőn az MTI-t.
2024. 09. 16. 20:30
Megosztás:

Vizsgálja a versenyhivatal a Spar által vállalt kötelezettségek végrehajtását

Utóvizsgálat keretében vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. által vállalt kötelezettségek végrehajtását - tájékoztatta a nemzeti versenyhatóság hétfőn az MTI-t.
2024. 09. 16. 20:00
Megosztás:

A Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak az árvíz elleni védekezésbe

Az árvíz elleni védekezésbe a Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak, hogy a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal együtt nyújthassanak segítséget a veszélyhelyzetben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 16. 19:30
Megosztás:

Rómában újabb korlátozásokat vezetnek be a tömegturizmussal szemben

Rómában szárnyal az idegenforgalom, de a tömegturizmus a város több pontján is tarthatatlan helyzetet teremt, amivel szemben újabb korlátozásokra vezetnek be - nyilatkozta Alessandro Onorato, a főpolgármesteri hivatal idegenforgalmi tanácsosa a sajtónak hétfőn.
2024. 09. 16. 19:00
Megosztás:

Megalakult az új brit határbiztonsági parancsnokság

Vezetőjének kinevezésével hivatalosan is megalakult az új brit határbiztonsági parancsnokság. Yvette Cooper belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a széles jogkörű határőrizeti szervezetet Martin Hewitt, a rendőrfőnökök országos tanácsának volt elnöke irányítja.
2024. 09. 16. 18:30
Megosztás:

82%-kal növelte árbevételét az idei első félévben a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kibervédelmi cég

82 százalékos növekedéssel, 742,4 millió forintra növelte nettó árbevételét a 2024-es év első hat hónapjában a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kibervédelmi cég az előző év azonos időszakában elért 408,6 millió forintról.
2024. 09. 16. 18:15
Megosztás:

Kissé nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon augusztusban

A befektetési alapokban kezelt vagyon augusztusban 0,6 százalékkal, 95 milliárd forinttal nőtt, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 16 611 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 16. 18:00
Megosztás:

Augusztusban 0,5 százalékkal emelkedtek a lakbérek havi szinten

Tovább emelkedtek augusztusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek országosan, Budapesten viszont nem változott az értékük - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 09. 16. 17:30
Megosztás:

Brother tintatartályos nyomtatók otthonra most 5 év garanciával

A digitális korban az otthoni nyomtató már nem luxuscikk, hanem alapvető eszköz, amely megkönnyíti a mindennapi feladatokat. A Brother 5 év garanciával kínálja külső tintatartályos nyomtatóit, amelyek kifejezetten alkalmasak otthoni használatra. Ezek a tintasugaras nyomtatók kiváló minőségű nyomtatást biztosítanak, fokozott színmeghatározással, így tökéletes választást jelentenek, ha színes dokumentumokat szeretne nyomtatni. A japán cég nyomtatói ideálisak családoknak, diákoknak, egyetemistáknak, és természetesen felnőtt felhasználóknak egyaránt.
2024. 09. 16. 17:15
Megosztás:

Az EU klímafigyelő szolgálata műholdas felvételekkel segíti a védekezést

Műholdas térképekkel segíti a Közép-Kelet-Európában dúló árvizek ellen küzdő mentőegységeket és helyi hatóságokat az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság szóvivője.
2024. 09. 16. 17:00
Megosztás:

Így spórolhatunk sokat a klímatelepítés árán

Az idei forró nyár hatására egyre többen gondolkoznak el klímavásárláson, a beruházás előtt ugyanakkor nemcsak a berendezés, hanem a telepítés árának befolyásoló tényezőit is körül kell járni. Külön utat járni nem érdemes, ugyanis a klímatelepítéssel foglalkozó cégek nemcsak szakmai tanácsokkal látnak el bennünket, hanem a kivitelezési díj is kedvezőbb lehet, ha náluk vásároljuk meg a készülékeket. Ellenkező esetben a telepítés akár 150-200 ezer forintra is rúghat, ugyanakkor szezonon kívül, például ősz végén rendkívül jó ajánlatokba is bele lehet futni.
2024. 09. 16. 16:30
Megosztás:

Indul a rókavakcinázás

Október 5-től indul a repülőgépes rókavakcinázás az ország keleti és déli vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 16. 16:00
Megosztás:

Véglegessé vált a Kulcs-Soft cégformaváltása: Zrt-vé alakul át a vállalat

A rendkívüli közgyűlés határozata értelmében néhány hónapon belül zártkörű részvénytársaságként folytatja működését a Kulcs-Soft.
2024. 09. 16. 15:30
Megosztás: